Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta o să vorbim despre programatorii din orașele mici […] Acum, programatorii care locuiesc în orașele astea mici, au acces la o piață foarte limitată de oportunități […] Primul dezavantaj – cel mai mare – e legat de proiecte. Proiectele, în orașele mici, vin ca o consecință pentru că orașele mari n-au vrut să le ia.
Cristi: Adică, vedem o corelație între calitatea proiectelor care ajung să fie disponibile pentru programatorii din orașele mici vs. orașele mari.
Raul: De multe ori o să fii tratat, și în România, în funcție de locație. Chiar dacă ești în România, tot o să-ți dea venituri în funcție de locație pentru că firmele respective știu deja cam cât acceptă programatorii din acele locații.
Cristi: pentru programatorii care sunt în orașe și lucrează în firmele din orașe, vine cu o limitare de mindset. La modul că vedem un semn de inferioritate mai mare resimțit de oamenii ăștia, mai degrabă, decât oamenii care sunt, vezi domne, la București sau în Cluj […] Partea care blochează cel mai mult creșterea aici nu e neapărat că oamenii nu ar fi suficient de buni, numai că mediul la care ai acces într-un astfel de oraș mic, nu e setat pe creștere atât de mult […] E o cumetrie așa, toată lumea se cunoaște cu toată lumea și chestia asta și blochează pentru că oamenii se gândesc:”mi-e frică să mă fac freelancer pentru că după o să afle tot orașul că o să câștig mult mai bine” sau ce o să creadă dacă ratez.
Raul: Adică, sentimentul ăsta de importanță personală că toată lumea se uită la tine ce faci și te urmărește și, nu știu, o să te judece dacă faci altceva ieșit din comun, nu există. Cu cât e mai mare orașul, cu atât îți dai seama că ego-ul ăsta dat de oraș, efectiv de locația în care ești, de grupul mici de prieteni pe care-l ai sau cercul social mic, nu mai există.
Cristi: Deci, asta e pe deoparte cu sentimentul ăsta de importanță sau frica de a face o schimbare pentru că toți oamenii din jurul meu fac asta […] al 2-lea lucru, e legat de faptul că te vezi inferior față de un om a făcut, poate, un pas pe care tu nu neapărat că nu ai avut curaj să-l faci, dar nu l-ai făcut pentru că ai prioritizat altceva în viața ta […] Dacă te uiți din perspectiva asta, faptul că ești într-un oraș mic reprezintă un avantaj mult mai mare în a face freelancing pentru că ai un profit mai mare, un cost de viață mai scăzut și îți permite să te detajezi mai mult.
Cristi: Bun! Deci, ca să trag o linie, numărul 1: nu contează că ești dintr-un oraș mic sau mare când e vorba de skill-ul tău tehnic. Nr. 2: poate e chiar mai avantajos să faci freelancing dintr-un oraș mic. Nr. 3: mediul contează foarte mult și nu contează ce spun ceilalți oameni din jurul tău și dacă nu ai oameni potriviți în jurul tău, caută o comunitate cel puțin online din care să faci parte cum e comunitatea noastră. De asta funcționează foarte bine. Oamenii de asta au succes cu noi pentru că avem oameni din toate orașele țării și din afară și faptul că sunt împreună, comunitate îi trage în sus. Nr. 4: dacă vrei să faci pasul ăsta către freelancing, intră pe libertateinit.ro, aplică pentru un call gratuit de consultanță și hai să vedem, exact, cum te putem ajuta în situația ta, să faci pasul de unde ești acum spre obiectivele pe care le ai. O să fie un call de 20 de minute cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră. O să trecem prin toate detaliile care sunt necesare și o să te ducem la următorul nivel.
Raul: Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta o să vorbim despre programatorii din orașele mici. Prin orașe mici mă refer la orașele care nu sunt Cluj, București, Iași și Timișoara. Aici includem Târgu Mureș, Craiova, Galați, Brăila, Constanța și alte orașe care sunt reședințe de județ, dar, cumva, sunt orașe mai micuțe. Noi acum suntem în Reghin, în orașul meu natal. Și aici există programatori.
Cristi: Există programatori aici?
Raul: Chiar există anumite firme care au sucursale în Reghin.
Acum, programatorii care locuiesc în orașele astea mici, au acces la o piață foarte limitată de oportunități. Chiar dacă ți se pare că e o piață mare, dacă ești în Târgu Mureș sau Craiova, e totuși o piață limitată la nivel local și sunt câteva dezavantaje în piața asta limitată. Primul dezavantaj – cel mai mare – e legat de proiecte. Proiectele, în orașele mici, vin ca o consecință pentru că orașele mari n-au vrut să le ia. Sucursalele din orașele mari n-au vrut să ia proiectele și le-au dat orașelor mici să le facă.
Cristi: Adică, vedem o corelație între calitatea proiectelor care ajung să fie disponibile pentru programatorii din orașele mici vs. orașele mari. Sigur, chestia asta s-a mai aplatizat puțin de când cu pandemia, în sensul că mai mulți programatori pot să lucreze din orașe mici pentru proiecte din orașe mari în România. Vedem chestia asta. Din Craiova poți să lucrezi pentru București sau lucruri de genul.
Raul: De multe ori o să fii tratat, și în România, în funcție de locație. Chiar dacă ești în România, tot o să-ți dea venituri în funcție de locație pentru că firmele respective știu deja cam cât acceptă programatorii din acele locații. O altă chestie pe care am observat-o sunt veniturile mult mai mici. Într-un oraș mai mic veniturile poate sunt cu 50% sau 30%, cel puțin, mai mici decât dacă ai fi în Cluj, București sau într-un oraș mare.
Cristi: Exact! Practic, diferența pe care o resimți aici și uitându-te din perspectiva asta de freelancing, nu prea contează de unde ești. Că ești din Cluj, că ești din București, că ești din Craiova, nu contează de unde lucrezi.
Raul: Chiar avem mulți clienți care s-au mutat înapoi în orașele natale pentru că au o viață genială acolo. Și-au făcut case, stau în cele mai scumpe chirii – pentru că și cele mai scumpe chirii sunt super ieftine față de un oraș mare.
Cristi: Și e mult mai liniște. Suntem, acum, aici, în Reghin și e un alt vibe. E un alt vibe să stai în zona asta oricât de liniștit ar fi orașul în care stai, să stai într-o zonă mai “limpede” așa, înțeleg de unde vine dorința asta de liniște.
Raul: Adică, pădurea e chiar acolo, în spate, și practic ai acces și la pădure dacă vrei să ieși.
Cristi: Exact! Numai că treaba asta vine la pachet pentru programatorii care sunt în orașe și lucrează în firmele din orașe, vine cu o limitare de mindset. La modul că vedem un semn de inferioritate mai mare resimțit de oamenii ăștia, mai degrabă decât oamenii care sunt, vezi domne, la București sau în Cluj.
Raul: Oamenii au impresia că nu au atâtea cunoștințe tehnice ca un om care e la o firmă din Cluj, de exemplu sau din București. Se limitează singur la venituri mai mici doar din cauza asta; pentru că este o lipsă de încredere în abilitatea tehnică, de obicei. Și e fals. Adică, e fals de cele mai multe ori. Chiar dacă ar fi problema asta, ai putea să o rezolvi, dacă vrei să o rezolvi. Asta pentru că ai acces la resurse online oricând ca să înveți mai mult pe zona tehnică.
Cristi: Partea care blochează cel mai mult creșterea aici nu e neapărat că oamenii nu ar fi suficient de buni, numai că mediul la care ai acces într-un astfel de oraș mic, nu e setat pe creștere atât de mult. Cumva, în orașele astea mici, e un cerc foarte strâns, toată lumea se cunoaște cu toată lumea la fiecare firmă. Sunt 3-4 firme, toți se știu, se plimbă de la una la alta; dacă nu vrei să lucrezi acolo, te muți mâine dincolo; îi știi pe toți. Știți și voi cum e treaba. E o cumetrie așa, toată lumea se cunoaște cu toată lumea și chestia asta și blochează pentru că oamenii se gândesc:”mi-e frică să mă fac freelancer pentru că după o să afle tot orașul că o să câștig mult mai bine” sau ce o să creadă dacă ratez și cumva e mult mai accentuat sentimentul ăsta de cât de important e ce fac eu pentru că e cercul mult mai strâns în jurul meu. Când într-un oraș mai mare precum București sau, nu știu, iau exemplu mai la extrem, New York, în 9 milioane sau 10 câți sunt acolo, nimănui nu-i pasă ce faci tu, cine ești tu. Ai șansa să începi de la 0 de 7.000 de ori pentru că o să întâlnești oameni noi. Pe când aici, în orașele mici, e mai dificil. Te învârți în aceleași cercuri și o să fii freelancer:”aa, bă, uite, ăsta a făcut freelancing”.
Raul: Adică, sentimentul ăsta de importanță personală că toată lumea se uită la tine ce faci și te urmărește și, nu știu, o să te judece dacă faci altceva ieșit din comun, nu există. Cu cât e mai mare orașul, cu atât îți dai seama că ego-ul ăsta dat de oraș, efectiv de locația în care ești, de grupul mici de prieteni pe care-l ai sau cercul social mic, nu mai există. Asta e fain pentru că, cumva, poți să te dezvolți mult mai sus. Te face mai humble, mai modest și îți dai seama că mai ai multe de învățat și poți să crești mai mult.
Cristi: Deci, asta e pe deoparte cu sentimentul ăsta de importanță sau frica de a face o schimbare pentru că toți oamenii din jurul meu fac asta, toți pe care îi cunosc eu în comunitate locală fac asta. Apoi, al 2-lea lucru, e legat de faptul că te vezi inferior față de un om a făcut, poate, un pas pe care tu nu neapărat că nu ai avut curaj să-l faci, dar nu l-ai făcut pentru că ai prioritizat altceva în viața ta. Sunt oameni care, nu știu, s-au mutat la bucurești sau s-au mutat în America sau în x și y și, cumva, e văzut sentimentul ăsta ca uite ce curaj a avut ăla, eu n-am avut curajul ăsta, înseamnă că poate nu sunt la fel de bun ca el. Dacă te uiți din perspectiva asta, faptul că ești într-un oraș mic reprezintă un avantaj mult mai mare în a face freelancing pentru că ai un profit mai mare, un cost de viață mai scăzut și îți permite să te detajezi mai mult și îți permite, de ce nu, să ai acolo base-ul, să zicem așa, baza ta și apoi să pleci. Fie că vrei să te duci în România, într-un city break, sau așa mai departe, fie că vrei să te duci în afara țării, o să poți să faci asta având o marjă de profit, să zicem așa, mai mare lunar pentru că vrei să privești freelancing-ul ăsta ca un business. Fac 8-10.000 de euro pe lună, dar câte cheltuieli am? Câte cheltuieli anuale am? Cât plătesc pe grădinița copiilor? Cât plătesc pe diverse chestii de sănătate, dacă am nevoie să plătesc așa ceva.
Raul: De multe ori e și chestia de liniște. Poate cauți liniște sau mediu mai curat, cu aer mai curat și poți să alegi unde locuiești. Asta e genial. Din cauză că poți să lucrezi online și remote ca și freelancer și ai acces la piața globală, poți să ai un nivel de venit care să-ți permită orice într-un oraș mic și, în același timp, să și decizi în ce oraș mic locuiești sau în ce zonă. Poate vrei să locuiești la munte, într-o cabană, sau lângă pădure sau, nu știu, lângă o apă. Poți să alegi exact locul unde locuiești, să îți faci viața mult mai plăcută decât dacă te limitezi la a sta într-un oraș mare din România, de exemplu Cluj, București sau Iași și cumva să accepți condițiile pe care le au proprietarii din orașul respectiv.
Cristi: Bun! Deci, ca să trag o linie, numărul 1: nu contează că ești dintr-un oraș mic sau mare când e vorba de skill-ul tău tehnic. Nr. 2: poate e chiar mai avantajos să faci freelancing dintr-un oraș mic. Nr. 3: mediul contează foarte mult și nu contează ce spun ceilalți oameni din jurul tău și dacă nu ai oameni potriviți în jurul tău, caută o comunitate cel puțin online din care să faci parte cum e comunitatea noastră. De asta funcționează foarte bine. Oamenii de asta au succes cu noi pentru că avem oameni din toate orașele țării și din afară și faptul că sunt împreună, comunitate îi trage în sus. Nr. 4: dacă vrei să faci pasul ăsta către freelancing, intră pe libertateinit.ro, aplică pentru un call gratuit de consultanță și hai să vedem, exact, cum te putem ajuta în situația ta, să faci pasul de unde ești acum spre obiectivele pe care le ai. O să fie un call de 20 de minute cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră. O să trecem prin toate detaliile care sunt necesare și o să te ducem la următorul nivel.
Raul: Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Leave a Reply