Sumar
Salut, astăzi mă aflu în acest apartament plin de detalii unice ce-mi oferă un spirit creativ, inspirației și o ipostază de vizionar, acesta fiind și subiectul discuției de astăzi.
Viziunea în freelancing și antreprenoriat
Viziunea , lucru ce pleacă din propria imaginatie, împreună cu niște obiective clare și încredere că acestea sunt posibile sunt extrem de importante într-o tranziție. Odată ce crezi că obiectivele tale sunt posibile, te uiți la persoanele din jurul tău care au realizat deja aceste obiective și faci un fel de reverse engineering de la obiectivele tale finale la starea la care ești acum.
Perspective în abordarea viziunilor și obiectivelor.
Există o perspectivă bazată pe soluții, se întâlnește la persoanele pozitive care caută soluții la problemele pe care le au în momentul ăsta în drumul lor spre a-și atinge obiectivul.
Și o perspectivă bazată pe frici și pe neîncrederi și pe evitarea riscurilor, adică o perspectivă mai negativistă în care se gandesc de fiecare dată la worst case scenario.
Cum se manifestă aceste două perspective?
Diferențele dintre aceste două perspective sunt regăsite subtil în modul diferit de a răspunde la aceeași întrebare.
O persoană ce are o perspectivă negativă va gasi întotdeauna motive pentru care un lucru va merge prost și se lăsa demoralizată, în timp ce o persoana cu o perspectivă pozitivă recunoaște că pot aparea probleme pe parcurs, dar aceasta caută întotdeauna soluții la problema întâlnită.
Ține de tine să alegi poziția în care vrei sa te afli, dacă vrei sa iti consumi timp si energie mintală și emotii pentru a vizualiza cum o să dai greș, sau dacă te folosești de acestea pentru a vizualiza succesul și să depui efortul necesar pentru a ajunge cât mai repede la obiectivele stabilite.
O tânără cu care recent am avut un call, avea un obiectiv foarte bine stabilit. Dorea sa își cumpere un apartament de 100.000 de euro însă acesta nu era accesibil decat în 10 ani de economisiri drastice. Fiind conștientă că un credit la banca ar ține-o departe de pasiunile ei, aceasta având o viziune axată pe gasirea soluțiilor, a programat call-ul cu mine pentru a afla cum putea sa ajungă la obiectul ei în termen mult mai scurt de 2-3 ani.
Cazul meu a fost mai diferit, în studenție am aflat de conceptul de independență financiară și încă de atunci mi-am setat ca obiectiv să am 10 milioane de euro, chiar dacă nu aveam nicio idee cum sa fac asta. De acolo decizia mea de a mă îndrepta spre antreprenoriat, decizie incomodă, întrucât de la oferte de 8k/lună, eu am ajuns 0 pentru o perioada bună de timp.
Am avut noroc că primul meu business a început să facă bani. Nu se compara nici pe departe cu cât facem ca freelancer, însă asta m-a încurajat sa continui pe ruta asta întrucât din postura de freelancer nu aș fi adunat 10 milioane de euro decât în peste 100 de ani de muncă.
Nu știu dacă o să-mi ating obiectivul, însă cu siguranță acesta m-a adus departe, trăind un stil de viață de care mă bucur și care mă ține entuziasmat.
Obiectivele mărețe nu pot fi atinse decât cu ajutorul unei viziuni pe măsură.
Freelancing-ul nu e decât un mijloc mai rapid de a-ți atinge obiectivele financiare dar și de libertate și nu reprezintă o destinație finală pentru majoritatea persoanelor.
Dacă vrei să înveți cum să faci asta corect și vrei să ajungi cât mai repede freelancer, ca apoi să îți îndeplinești obiectivele și să treci mai departe cu viața ta, programează un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa mea, dă click pe linkul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și hai să ne auzim la un call gratuit.
Transcriere completă
Salut, Raul de la Libertate.init() aici. E luni după-masă și am închiriat un apartament foarte tare pentru seara asta din Cluj-Napoca. De ce zic că e foarte tare? Din cauză că e plin de detalii creative. Este o elice de avion în perete, un pilot în stângă mea și în tot apartamentul sunt mici detalii care te fac să te simți foarte bine. Simt cumva un spirit creativ și vizionar în apartamentul ăsta.
Astăzi m-am gândit să vorbesc despre viziunea în freelancing și în antreprenoriat și de ce viziunea e foarte importantă dacă vrei să faci tranziția spre freelancing sau dacă la un moment dat te-ai gândit să-ți faci o afacere, dar și-n viața personală pană la urmă.
Viziunea pornește de la imaginația ta și cum văd eu lucrurile e că mai întâi îți setezi niște obiective clare spre care vrei să ajungi și apoi va trebui să vizualizezi, adică să ai o viziune asupra stării în care vrei să ajungi și în primul rând, tu trebuie să crezi că e posibil, adică dacă tu nici măcar nu crezi că e posibil să ajungi în acea stare, e imposibil să ajungi acolo.
După ce crezi că e posibil, și poate cel mai bine e să te uiți la lumea din jurul tău și să vezi că deja alți oameni au ajuns la același nivel, vei începe să vizualizezi starea în care vrei să ajungi și să faci un fel de reverse engineering de la obiectivele tale finale la starea la care ești acum.
Și acum probabil că lucrurile astea probabil le-ai mai auzit, nu sunt lucruri noi, dar ce vreau să-ți arăt în video-ul asta sunt perspectivele din care diverse persoane abordează această situație de viziune și de obiective.
Există două perspective. Există o perspectiva bazată pe soluții, adică persoane care caută soluții la problemele pe care le au în momentul ăsta în drumul lor în spre a-și atinge obiectivul și o perspectiva bazată pe frici și pe neîncrederi și pe evitarea riscurilor, adică o perspectivă mai negativistă. Cele doua tipuri de persoane se manifestă în mod diferit. Persoana care e negativistă se vă gândi mai întâi la worst case scenario, adică care e cel mai rău lucru care s-ar putea întâmplă din starea în care eu sunt acuma în drumul meu spre obiectiv, și aici aud foarte multe discuții.
Aceste discuții cu persoane care gândesc în mod pozitiv și cu persoane care gândesc în mod negativ le am frecvent pe instagram, dar și în call-urile de consultanță gratuită. Apropo poți să-mi scrii oricând pe instagram: @raul.libertateinti e id-ul meu, dacă ai întrebări legate de freelancing sau ai orice nelamurire legată de acces domeniu, și de obicei apar niște temeri în discuții. Vreau să-ți arăt cum gândește o persoana orientată pe soluții și cum gândește o persoana orientată pe frici și pe neîncrederi prin modul în care îmi pun întrebările și sunt diferențe foarte subtile, efectiv la modul în care pui o întrebare și o să luăm fiecare dintre aceste întrebări comune pe care le primesc și o să spun cele două variante.
Prima întrebare: “Voi lucra singur ca și freelancer sau voi face parte dintr-o echipă de freelanceri” versus “Vreau să fac parte dintr-o echipa de freelanceri pentru că înțeleg că un client serios va lucra cu mai mulți freelanceri și vrea să aibă rezultate rapide și are și buget pentru asta, vreau să lucrez cu astfel de clienți, cum fac asta? Cum pot să găsesc astfel de clienți? Cum lucrează clienții cu care ați lucrat până acum?
A doua întrebare: “ Există clienți răi care s-ar putea să nu mă plătească la finalul proiectului? Versus “ E posibil să nu fiu plătit la un moment dat de un client? Și dacă da, cum fac să minimizez riscul de a nu fi plătit, cât de des pot să facturez ca și freelancer, cum fac clienții voștri care facturează ca și freelanceri și ce faci în situațiile de genul?
A treia discuție: “ Nu sunt sigur că voi putea învață abilitățile sociale: vânzare, comunicare și negociere ca să pot să-mi găsesc eu singur clienți.” versus “Cum pot să fac să învăț aceste abilități cât mai repede? Înțeleg că sunt niște abilități, vreau să le învăț cât mai repede posibil și să ajung să fac freelancing și să-mi ating obiectivele”. Apoi “ Dacă nu o să îmi placă ca și freelancer? Versus “Înțeleg că partea de execuție din freelancing e identică cu partea de execuție din orice companie cu care lucrez. Și atunci întrebarea mea e cum pot cât mai repede să fac achiziția de clienți, cum pot să scurtez procesul de achiziție ca să am constant clienți ca și freelancer.
Acum ce vreau eu să înțelegi, e că eu le răspund la fel la ambele persoane, și care mă întreabă în prima varianta și celor care mă întreabă în a doua variantă, dar modul în care pui întrebarea îmi spune foarte multe despre genul de persoană care ești.
Și acum tu alegi ce vizualizezi, tu poți să ai o viziune bazată pe eșec, adică să vizualizezi toate cazurile prin care tu ai putea eșua și nu ți-ai putea atinge obiectivul și să pierzi timp, energie, resurse mentale și gânduri, inclusiv emoții pentru că gândurile astea negative o să-ți dea și emoții negative, adică frici, neîncrederi, gândindu-te la cele mai rele lucruri care ar putea merge rău în viața ta profesională. Sau ai putea să vizualizezi succesul, ai putea să gândești pozitiv și să te gândești cum aș putea eu să ajung cât mai repede freelancer sau să ajung la următorul nivel, să-mi ating obiectivul. Depinde doar de tine pe ce îți aloci resurse mentale și pe ce îți aloci gândurile.
Acum vreau să-ți povestesc mai multe despre cum am văzut eu lucrurile în viață mea și despre o discuție pe care am avut-o eu ieri.
Tipa de care povesteam voia să-și ia un apartament, apartamentul ăsta costa 100.000 euro și cu nivelul ei de câștig de acum îi trebuiau cel puțin 10 ani dacă ar fi făcut economie la un nivel maxim că să aibă acest apartament cu banii jos și ea era foarte conștientă că dacă și-ar fi luat credit în acest moment, putea să aibă apartamentul mai repede, dar apoi ar fi legat-o acel credit tot așa vreo 10-12 ani și practic i-ar fi restrâns libertatea, adică să trăiască într-o frică continua ca să plătească acel apartament și cei 10 ani să lucreze în continuare la o firmă.
Ea își dorea mai mult de atât, ea voia să aibă și acest apartament dar și să treacă repede peste pasul ăsta și să fie mult mai liberă ca să investească în hobby-urile ei.
De asta a avut call-ul cu mine, voia să afle cum funcționează freelancing-ul și cum poate ea să facă tranziția cât mai rapid spre freelancing.
Ce vreau să se observe din discuția cu ea e că avea obiective clare, știa exact ce avea de făcut sau să caute soluții că să ajungă cât mai rapid la obiectiv, adică dacă poți să ai apartamentul acela în 2 ani de zile sau 3 ani de zile de ce să nu faci asta și să stai 10 ani că până la urmă îți trece viață și cine știe ce se întâmplă în cei 10 ani de zile?!
În cazul meu, a fost o situație diferită, eu mi-am setat obiectivele de când eram student, de când am terminat facultatea și în general mă uităm la oameni care sunt mult mai de succes decât mine din lume și vedeam că sunt mulți oameni care sunt milionari în euro și la un moment dat, am ajuns la conceptul de independență financiară și am văzut că cei mai bogați oameni din lume văd cumva independența financiară undeva la 10 milioane de euro, adică ei spun că dacă ai 10 milioane de euro, venitul tău pasiv o să fie suficient de mare încât poți trăi în orice țară de pe globul ăsta fără să ai nici o problemă financiară, atât tu cât și familia ta. Și de atunci obiectivul meu a fost că vreau să am 10 milioane de euro, dar habar nu aveam cum să fac asta. Eram un student, eram la IV, habar nu aveam cum pot să ajung la banii ăștia, dar acest obiectiv mi-a ghidat foarte mult decizile și viziunea pe care am avut-o pentru viața mea. Am început într-o firmă de programare, am lucrat foarte puțin acolo, mai apoi am trecut spre freelancing și ca și freelancer am ajuns să câștig 5000 de euro constant și la finalul carierei mele de freelancer am lasat pe masă oferte de 8000 de euro și am trecut spre antreprenoriat.
Decizia asta de a trece spre antreprenoriat nu a fost una ușoară, adică nu-i ușor să lași 8000 de euro pe lună ca să ajungi la 0 și practic să trăiesc din economii, care mă așteptam să mă țină 4 ani de zile și care de fapt m-au ținut undeva la un an jumătate.
Am avut noroc din primul business, am început să facem bani din el, dar în niciun caz nu ajungeam să fac bani la nivelul la care făceam când eram freelancer, dar mi-am dat seama că singura mea șansă să ating obiectivul ăsta era dacă iau decizii mai bold, adică mai încrezătoare, mai puternice și deciziile astea trebuia să le iau, adică astea au fost deciziile pe care trebuia să le iau ca să-mi ating obiectivul, pentru că efectiv nu îmi ieșeau calculele, pentru că dacă câștigăm 5000 euro pe lună, sau chiar 8000 de euro îmi trebuiau peste 100 de ani ca să-mi ating obiectivul să fac peste 10 milioane de euro în viața asta.
Nu știu dacă reușesc să-mi ating obiectivul asta, dar toate decizile mele din punctul ăla au fost luate pe baza obiectivului pe care îl aveam și pe baza viziunii pe care o aveam. Ce pot spune e că am avansat foarte mult în direcția asta și cumva simt în fiecare zi că mă împing pe mine și devin o persoană din ce în ce mai bună și că am provocări în fiecare zi și că niciodată nu mă plictisesc în business și nici chiar când făceam freelancing cu lucrurile pe care le făceam.
Revenind la apartamentul pe care l-am închiriat. Mi se pare super tare și nu numai din cauza părții de jos, partea de apartament, dar și din cauza acestui rooftop care e mega tare care are un jacuzzi în spate și un view foarte frumos al orașului Cluj.
Vreau să închei video-ul acesta cu ideea că nu poți lua decizii cât timp nu ai o viziune foarte clară și nu ai obiective clar setate, adică e imposibil să iei decizii bune pentru viața ta.
Freelancing-ul bine făcut e de fapt un mijloc care te poate aduce mai rapid la obiectivele tale, atât financiare, cât și de libertate, dar în niciun caz nu va fi o destinație finală pentru majoritatea persoanelor, dar dacă vrei să înveți cum să faci asta corect și vrei să ajungi cât mai repede freelancer, ca apoi să îți îndeplinești obiectivele și să treci mai departe cu viața ta, programează un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi, sau cu un expert din echipa mea, dă click pe linkul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și hai să ne auzim la un call gratuit.
Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply