Sumar
Cea mai întâlnită preconcepție despre freelancing este că programatorii lucrează de unii singuri și construiesc proiecte cap-coadă, fapt ce lasă spațiu de mai multe insecurități, precum că nu ești capabil să demarezi un astfel de proiect sau că clientul nu te va plăti.
Asta provine din faptul că programatorii consideră freelancing-ul un lucru extrem de diferit față de job-ul dintr-o companie, când în realitate e complet neadevărat. În freelancing se lucrează pentru clienți de calitate într-un mod de lucru identic cu cel dintr-o corporație cu un scrum master, team lead și uneori manager.
Un client de calitate este o persoană din țările cu high buying power care dispune de o sumă mare de bani (bani proprii proveniți din business-uri de succes sau start-up-uri cu finanțare) aceștia fiind dispuși să plătească sume de 5-10k EUR/lună pentru un programator bun.
Acești clienți pierd bani în fiecare lună în care proiectul nu este terminat, astfel că aleg să optimizeze timpul de lucru și angajează o echipă întreagă de programatori pentru terminarea proiectului în cel mai scurt timp, acest lucru fiind și mult mai rentabil decât dacă ar aștepta după un programator full stack ani de zile.
O întrebare normală ar fi de ce aceștia nu apelează la o firmă de outsourcing, răspunsul fiind că ei vor să aibă mai mult control asupra detaliilor din proiect, astfel că dorește să fie mai îndeaproape de echipă pe durata proiectului, acest lucru nefiind posibil în cazul colaborării cu o firmă de outsourcing. La fel cum o persoană, în loc să cumpere o casă la cheie, preferă să își construiască singur casa cu o echipă de constructori și un antreprenor. Lucrează cu o echipă de freelanceri în loc de o firmă de outsourcing.
Singura diferență între munca de freelancer și munca la un job din corporație este achiziția de clienți și capacitatea de a îți genera singur proiecte, în mod constant și cât mai rapid.
Dacă în punctul asta înțelegi că munca, partea de execuție e identică cu partea de execuție din orice companie și vrei să înveți cum să faci rapid achiziția de clienți, adică cum să-ți găsești rapid clienți de calitate, care să te plătească bine și care să-ți ofere toate beneficiile pe care un freelancer le are, programează un call de consultanță gratuită cu mine, Cristi sau un expert din echipa mea, dă click pe link-ul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și hai să ne auzim la un call.
Eu am fost Raul, salut.
Transcriere completă
Salut sunt Raul de la Liberateinit() iar în acest videoclip vreau să-ți arăt cum se lucrează ca și freelancer, dacă se lucrează singur, sau cum se lucrează în echipe de freelanceri.
Cea mai frecventă preconcepție pe care o aud legată de freelancing este că se lucrează singur, adică că tu vei lucra singur dacă devii freelancer și tu trebuie să le știi pe toate, trebuie să știi cum să faci un proiect cap-coadă, iar clientul te va plăti la finalul proiectului, și de aici vin foarte mult idei, precum că ți-ai putea lua o țeapă cu plata pentru proiect, că nu o să te descurci pe proiect pentru că niciodată nu o să le știi pe toate, sau cum estimezi proiectul și tot felul de concepții conexe cu ideea asta că tu lucrezi singur ca și freelancer, când în realitate ca și freelancer lucrezi în echipe de programatori.
De ce vin aceste idei sau de ce programatorii gândesc astfel este pentru că dacă tu nu știi cum funcționează freelancing-ul și crezi că e o realitate atât de diferită față de realitatea în care ești acum, ai impresia că freelancing-ul sigur e diferit, sigur trebuie să fie o diferență la modul de muncă, față de cum lucrezi acum.
Și asta nu e adevărat. Partea de execuție în freelancing e identică cu partea de execuție din orice companie de IT. O să lucrezi exact la fel ca în companie, vei lucra în echipe de programatori, vei avea team lead, manager dacă e nevoie, scrum master, deci exact la fel cum se organizează programatorii într-o companie se organizează programatorii și în freelancing. În video-ul ăsta vreau să-ți arăt de ce se întâmplă lucrurile astea și de ce vei face parte dintr-o echipă.
Ca să înțelegi de ce e așa, în primul rând, trebuie să înțelegi cum arată un client care e dispus să plătească sumele astea mari pentru freelancing, care e dispus să plătească între 5-10k EUR/lună pentru un programator freelancer ca să îi execute proiectul.
Un astfel de client face partea în primul rând dintr-o țară cu high buying power, adică o țară cu putere de cumpărare mare, precum o țară din Vestul Europei, din America sau chiar Australia sau chiar țări cu hub-uri mari de dezvoltare în start-up-uri, cum ar fi Israelul.
Acești clienți sunt oameni care au business-uri de succes, adică au afaceri care generează foarte mulți bani în fiecare lună sau au un start-up și au primit suficienți bani pentru o echipă de programatori pentru start-up, unde probabil din aceeași investiție își va plăti și bugetul de marketing.
Acest client, în primul rând, își optimizează timpul de dezvoltare, adică el vrea să aibă cât mai rapid aceste automatizări pe proiectul său, pentru că în fiecare lună în care el nu are softul terminat, el pierde mai mulți bani decât salariul tău ca programator.
Întrebarea naturală care o să-ți vină în punctul ăsta este că dacă clientul ăsta are bani și optimizează viteza de dezvoltare a softului, de ce totuși vrea să lucreze cu echipe de freelanceri și nu apelează la o firmă de outsourcing, răspunsul fiind foarte simplu, întrucât el vrea să aibă control asupra proiectului și ce se întâmplă cu softul pe care îl construiesc programatorii și vrea să lucreze mai îndeaproape cu aceștia. O analogie bună aici e omul care vrea să își construiască el singur casa, versus omul care își cumpără o casă la cheie, gata făcută. Omul care își face el singur casa stă cu meșterii, cumpără materialele și e mult mai aproape de procesul de construcție, chiar dacă nu el construiește.
În nici un caz un astfel de client nu va sta după un programator full stack un an de zile ca să îi facă softul, când 2 sau 3 programatori i-ar putea face softul în câteva luni de zile și până la urmă, bugetul ar fi același pentru că degeaba stau ani de zile după un programator, când tu ai putea în câteva luni să plătești mai mulți oameni și să dezvolți mai rapid softul.
Sper că în punctul acesta înțelegi de ce în freelancing se lucrează în echipe și de ce un client serios, un client care plătește bine și e bun pentru freelancing, nu va pleca să lucreze cu un singur om. În toată experiența mea de freelancer am lucrat o singură dată singur pe un proiect și acela nu era un proiect serios să zicem așa, adică era un proof of concept, un proiect înainte de stadiul de start-up pe care clientul meu voia să îl prezinte la niște investitori. A fost un proiect scurt, de o lună, două și am fost plătit fix pe acel proiect, dar la restul proiectelor am lucrat întotdeauna în echipe de freelanceri, de la 2 la 10 oameni, unde am avut și scrum master, team lead și manager pe anumite proiecte.
În modul ăsta lucrează toți clienții din Libertate.init(). Acum, dacă ai întrebări legate de munca în echipă ca și freelancer, poți să întrebi pe instagram, @raul.libertateinit e id-ul meu și îți răspund cu drag la orice întrebare.
Acum, întrebarea următoare ar fi ok, înțeleg că în mod logic un client vrea să lucreze cu o echipă de freelancing și că își va cauta oamenii potriviți pentru această echipă, dar cum se lucrează în aceste echipe de freelanceri?
Asta ar fi următoarea întrebare, cum lucrează programatorii și care e cel mai bun mod de a lucra în momentul de față? Aș spune că e Agile, adică ei vor prefera să aibă un scrum master, vor avea team meeting-uri frecvente, vor estima task-urile împreună și practic exact în modul în care s-a ajuns acum să se lucreze în companie, asta se întâmplă și în freelancing, nu e un mod diferit de lucru, pentru că nu e un mod mai eficient. Dacă ar fi existat un mod mai eficient de lucru în freelancing sau în companii, programatorii l-ar fi implementat și ar fi învățat un alt model de organizare.
SIngurul lucru care diferă în freelancing, față de compania și munca ta de acum, este partea de achiziție de clienți, adică cum găsești acești clienți cât mai rapid, cum intri cât mai rapid într-o echipă de freelanceri, ca să poți face freelancing în mod constant și ca să nu ai perioade în care să nu ai proiecte.
Dacă în punctul ăsta înțelegi că munca și partea de execuție e identică cu partea de execuție din orice companie și vrei să înveți cum să faci rapid achiziția de clienți, adică cum să-ți găsești rapid clienți de calitate care să te plătească bine și care să-ți ofere toate beneficiile pe care un freelancer le are, programează un call de consultanță gratuită cu mine, Cristi sau un expert din echipa mea, dă click pe link-ul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și hai să ne auzim la un call.
Eu am fost Raul, salut.
Leave a Reply