Sumar
Salut, sunt Raul de la Libertate.init() și în acest video vreau să vorbim despre ideea de a face freelancing pe cont propriu.
Foarte mulți programatori au impresia că dacă au reușit să învețe programare pe cont propriu vor reuși și să învețe să facă freelancing în același mod, apelând, căutând soluții pe google.
Dacă cauți pe google cum să faci freelancing în 2020, vei afla că trebuie să începi de jos, să lucrezi o perioadă sub valoarea ta reală și să îți faci profiluri cu rating bun și steluțe pe diferite site-uri destinate freelancing-ului.
Însă, toate aceste lucruri sunt complet neadevărate. Tu, ca programator experimentat, ai deja o valoare pe piața de it și trebuie să progresezi în mod constant și în niciun caz să te vinzi pe o valoare mai mică decât merită munca ta.
O altă idee e să faci un blog, un site de prezentare, sau chiar să faci reclame sub numele unei agenții de freelancing, însă deja toată această zonă este deja suprasaturată și rareori se întâmplă să găsești clienți pe această cale.
O a treie strategie pentru freelancing este întrebarea prietenilor care fac deja acest lucru, însă probabil conversația va fi una scurtă, plină de sfaturi generale și asta pentru că, probabil, prietenul tău practică un freelancing greșit, pe rate mici, sau a prins proiectul dintr-o recomandare sau chiar din noroc.
Freelancing-ul făcut prin recomandare, sau așteptând oferte pe Linkedin, nu este una sigură și de durată, deoarece chiar dacă mai prinzi câte un proiect, nu beneficiezi de un sistem clar care să îți genereze oportunități noi în mod constant, iar mersul la evenimente offline e de asemenea o strategie ce consumă mult timp și nu dă rezultate.
În final, poate cea mai proastă idee e să faci freelancing în paralel cu jobul. Acest lucru e în regulă dacă se întâmplă pe o perioadă scurtă de timp, până reușești să-ți generezi oportunități de proiecte bine plătite, în mod constant, însă, fără acest sistem valid de găsit clienți, ajungi să consumi o grămadă de timp și energie ce te duc cu ușurință în burnout.
Primesc des întrebări despre programul Libertate.init și despre ce conține acesta.
Noi te învățăm cum să te poziționezi corect pe piața de IT, cum să te vinzi și cum să negociezi corect în fata clienților, care e valoare ta pe piață și unde gasesti acești clienți de calitate pentru a putea face asta în mod constant pentru restul vieții tale profesionale.
Dacă vrei să înveți această structură și vrei să înțelegi cum funcționează tot procesul, hai să ne auzim la un call gratuit de consultanță, dă click pe linkul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și programeaza-te la un call.
Eu am fost Raul, ne auzim în curând, salut !
Transcriere completă
Salut, sunt Raul de la Libertate.init și în acest video vreau să vorbim despre ideea de a face freelancing pe cont propriu.
Foarte mulți programatori cu care vorbesc au ideea asta, că dacă au învățat să facă programare pe cont propriu, cu siguranță pot sa învețe sa facă freelancing pe cont propriu și vreau să analizăm puțin ce înseamnă să faci freelancing pe cont propriu.
De multe ori, asta înseamnă o căutare pe google pentru diferite soluții de cum poți să faci freelancing și multe rezultate ce apar pe google sunt foarte stupide, iar în acest video vreau să-ți explic de ce această idee, de a face freelancing pe cont propriu, prin căutări pe google și prin recomandări e o idee foarte stupidă
Când vei căuta pe google cum să faci freelancing în 2020, o să afli că trebuie să începi de jos, să îți faci rating și steluțe pe profilul tău de pe diferite platforme, iar doar peste o perioadă în care ai mai mulți ani de experiență ca și freelancer, vei putea face freelancing corect, adică să caștigi sume mari din acesta în mod constant.
Și desigur, toate aceste lucruri trebuie făcute în paralel cu jobul, pentru că, cum ai putea să renunți la stabilitatea jobului și să faci lucrurile de care nu ești sigur, iar toate aceste lucruri sunt total greșite, pentru că tu, ca și freelancer, nu trebuie să scazi din valoare și asta pentru că banii urmează valoarea, iar tu ești deja un programator bun, ai experiență și valoare și în nici un caz nu trebuie să te vinzi și să accepti sume sub valoarea ta și să faci pași în spate ca programator.
O a doua idee ce o văd pe internet e că ajută să își faci un blog, un site personal sau chiar să bagi reclame pentru o firmă ca și cum ai avea o agenție, care din nou e o idee foarte prostească, pentru că internetul e plin de blog-uri și site-uri personale, iar zona cu creștere organizată este suprasaturată. Adevărul e că nimănui nu-i mai pasă de aceste lucruri și sunt foarte rare situațiile în care un blog te ajută să faci freelancing și să-ți aducă proiecte.
O a treia idee pe care o aud frecvent e “Ok, am să îmi sun prietenii ce fac deja freelancing și îmi explică ei cum să fac freelancing”. Ce se întâmplă când suni un astfel de prieten? Ai să vorbești cu el poate 2-3 minute, o să îți spună el niște sfaturi generale și cam asta îi, pentru că de multe ori, prietenii tăi care fac freelancing nu o fac pe rate bune, au primit din noroc acel proiect, ori l-au primit prin recomandare, ceea ce duce la o a patra idee.
“Am sa primesc proiecte prin recomandare” sau “Îmi vine ceva proiect pe Linkedin, pe care o să lucrez remote, pe o rată mai bună decât am acum”. Din nou, e aceeași greșeală, adică aceeași problemă pentru că tu nu ai o structură și nu știi exact cum să faci freelancing în mod corect și te bazezi pe pur noroc sau o situație fericită, în care un prieten de-al tău îți poate recomanda un client.
O altă idee pe care o aud aici, în zona asta de a face freelancing pe cont propriu, este să faci networking offline, adică să mergi la evenimente IT, care se organizau înainte de covid, și să discuți cu diferite persoane de la care să ceri proiecte. De asemenea, asta e o idee foarte aiurea pentru că-ți pierzi foarte mult timp și nici nu aduce rezultate rapide și constante.
Și poate cea mai dăunătoare dintre toate aceste idei de a face freelancing pe cont propriu este să începi freelancing-ul în paralel cu jobul actual, adică ăa îți iei proiecte part time sau să îți iei proiecte mici, doar să vezi cum merge, pentru că acest lucru te va distruge din punctul de vedere al energiei și al timpului pe care ți-l vei aloca în această direcție, deoarece nu o să mai simți plăcere în a face freelancing și poate nu vei mai simți plăcerea de a programa din cauza stării de burnout în care poți sa ajungi foarte rapid.
Freelancing-ul nu se face în paralel cu jobul. Da, sunt de acord că până ce înveți cum să faci freelancing și o să-ți formezi încrederea că poți sa îți generezi în mod constant proiecte cu clienți de calitate, vei merge în paralel cu jobul, iar din moment ce tu știi că poți face lucrul acesta în mod constant și că poți oricând să îți generezi o altă ofertă, faci această tranziție spre full time freelancer, pentru că jobul tău nici măcar nu ar mai avea sens, deoarece acesta te plătește cu mult mai puțini bani și nu ai același control de a îți alege proiectele, locația și ora de unde vrei tu să lucrezi.
Primesc foarte des întrebări pe instagram sau pe facebook, legate de ce conține programul Libertate.init și ce predăm noi în acest program.
Aici îți pot spune câteva lucruri de structură. Noi te învățăm cum să te poziționezi corect pe piața de IT, cum să te vinzi și cum să negociezi corect în fata clienților. Care e valoare ta pe piață și unde gasesti acești clienți de calitate și toate aceste aspecte de care ai nevoie ca să faci freelancing în mod corect și mai ales în mod repetat pentru că, doar dacă reușești sa faci freelancing în mod constant și ai o structură clară, pe care o poți repeta de mai multe ori, poți simți stabilitatea pe care o simți acum într-un job și poți face freelancing toată viața profesională ca programator.
Dacă vrei să înveți această structură și vrei să înțelegi cum funcționează tot procesul, hai să ne auzim la un call gratuit de consultanță, dă click pe linkul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, ne auzim în curând, salut !
Leave a Reply