Sumar
Salutare, sunt Raul de la Libertate.init() și astăzi, împreună cu Cristi, vom răspunde la un mesaj despre faptul că ”Nimeni nu îți garantează că ai un grad de ocupare 100%, timp de 12 luni că freelancer.”
În realitate, nimeni, nici măcar o corporație nu îți oferă garanția unui grad de ocupare 100% sigur. Garanția reală pe care o primești vine din partea pieței. Dacă pe piață există cerere, asta îți asigură de fapt garanția pentru munca ta. Acum poți alege dacă vrei să te bazezi pe alte persoane să-ți găsească de muncă sau să o faci chiar tu!
Într-o firmă, lucrul ce îți garantează acest grad de ocupare de 100% sunt Vânzările. Într-o firmă de outsourcing există această persoană care caută clienți și proiecte că să îți ofere ție și echipei tale de muncă. A spune că o firmă îți oferă mai multă siguranță decât freelancing-ul e a spune că ai am mai multă încredere în persoana care vinde în firmă decât ai tu încredere în tine, că pot să te descurci din punctul ăsta de vedere.
Acest mindset de job stabil l-au avut și părinții și bunicii noștri care aveau loc de muncă asigurat în fabrică. Asta până la revoluție, când o mulțime de fabrici s-au închis, chiar dacă aveau mii de angajați și părea că totul merge bine.
Oricum, ca și freelancer, nu e neapărat să lucrezi 12 luni pe an, tu alegi cât de mult muncești, iar chiar dacă nu vrei să muncești mai multe luni, acest lucru este posibil pentru că tu oricum generezi mai mulți bani în perioadele în care o faci, pentru că te vinzi la un alt nivel decât dacă ai fi angajat.
Asta se întâmplă uneori în firmele de IT, când acestea rămân fără proiecte și preferă să te țină la birou fără să faci nimic, în loc să te dea afară și asta pentru că e mult mai rentabil să te țină o perioada așa, până găsesc un proiect, decât să renunțe la tine. Asta ca să realizăm cât de mulți bani fac firmele de fapt, cu ajutorul angajaților lor.
În freelancing poți oricand să optimizezi modul în care vrei să lucrezi. Dacă vrei să aduni bani poți să ai grad de ocupare de 200%. Chiar avem în program persoane care lucrează pe două proiecte în același timp și câștigă peste 10.000 euro lunar. În același timp, dacă preferi timpul liber, poți oricând să optezi în fața unui job part time pentru a avea timp să călătorești sau să faci activități pentru tine.
Asta e frumusețea freelancing-ului, îți oferă control 100% în ceea ce vrei să faci. Într-adevăr, dacă începi să faci freelancing nepregătit, ai să te lovești de multe obstacole.
Însă, dacă ești un programator cu experiență, care aduce valoare în muncă și înveți cum să demarezi acest business de freelancing, poți oricând să profiți de aceste beneficii și asta pentru că valoarea ta atrage banii.
Dacă ești programator, îți dorești să faci freelancing și consideri că ai avea nevoie de ajutor în a găsi clienți și proiecte ca să faci lucrul ăsta în mod constant, noi te așteptăm la un call gratuit cu mine, Cristi, sau un expert din echipa noastră unde putem intra mai în detaliu în legătură situația ta și cum te putem ajuta mai exact ca să te aducem în cel mai scurt timp în stadiul de freelancer.
Noi am fost Raul și Cristi, salutare!
Transcriere completă
Salut, Raul de la Libertate.init() aici și astăzi sunt alături de Cristi, suntem în Brașov, iar acum ne îndreptăm spre Sibiu și vreau să vorbim despre o nelămurire pe care a avut-o o persoană cu care am vorbit pe Facebook.
Bun, deci cumva e o nelămurire la unul din videourile pe care Raul le-a postat pe canal: “Nimeni nu îți garantează că ai un grad de ocupare 100% timp de 12 luni ca freelancer.” Și despre asta vrem noi să discutăm în acest video, ceea ce presupune gradul de ocupare ca freelancer și garanția “ASTA” și cine îți oferă de fapt garanția faptului că ai de muncă în freelancing.”
Exact! Și de fapt, garanția nu ți-o oferă altă persoană, nu ți-o oferă șeful tău sau o firmă care e de fapt un concept abstract prin care s-au organizat oamenii ca să mai scape de taxe că de fapt, așa au apărut firmele. Garanția ți-o oferă piață, piață e singurul lucru care îți oferă garanția, astfel, dacă există cerere pentru munca ta și există cerere pentru programatori, asta o să-ți ofere garanția că o să ai de muncă. Acum tu poți alege dacă vrei să-ți bazezi munca ta pe alte persoane, adică să îți caute altcineva de muncă sau să înveți tu cum să faci achiziția de clienți. Ce îți oferă o mai mare garanție? Să ai tu control, să vezi dacă piață funcționează și să vezi ce valoare poate să-ți aducă aceasta sau să te bazezi întotdeauna pe altă persoană ca să-ți caute clienți pe piață. Până la urmă, și persoana respectivă, dacă nu ar mai avea clienți pentru firmă, efectiv și-ar închide posturile. Nu contează dacă ai contract de muncă sau că sunt chestii legale prin care tu ești legat de firmă. Acestea sunt irelevante, e simplu, dacă nu mai vin bani în firmă, aceștia nu o să te mai poată plăti.
Exact, adică aceeași întrebare pe care ai pus-o și tu, Raul, o poți pune la o firmă. Ce îți garantează într-o firmă că o să ai gradul de ocupare 100%? Vânzările. Dacă ne gândim la o firmă de outsourcing, în aceasta e cineva care vinde, e o persoană care se duce și caută proiecte pe care să le dea mai apoi echipei. Bineînțeles, procesul de vânzare acolo diferit, e puțin mai complicat și mai dificil, asta pentru că una e să vinzi o echipă de câteva persoane pe un proiect și una e să te vinzi doar tu pe tine, să intri în proiectul respectiv, iar garanția pe care tu o simți în firmă, prin faptul că ai muncă 100% și nu trebuie să te stresezi din punctul ăsta de vedere, e dată strict de încrederea pe care tu o ai în persoana care vinde. A spune că o firmă îți oferă mai multă siguranță decât freelancing-ul e a spune că ai am mai multă încredere în persoana care vinde în firma respectivă decât am eu încredere în mine că pot să mă descurc din punctul ăsta de vedere.
Știi ce mai e interesant? Mindset-ul acesta legat de garanția pe care ți-o oferă o firma asupra locului de muncă l-au avut părinții și bunicii noștri, care au lucrat în fabrici pentru că și ei credeau că fabrica respectivă le oferă garanția și că o să aibă loc de muncă toată viața și ghici ce s-a întâmplat după ce a venit revoluția? S-au închis fabricile pentru că nu mai făceau față cu cele din Vest și pentru diverse interese economice și politice, iar aceștia au rămas fără loc de muncă, pentru că nu mai era nevoie de fabrica respectivă. Și ei erau cu contracte de muncă, totul părea garantat, fabrica părea că merge bine, erau mii de oameni care lucrau și tot s-a închis.
Exact! Și dacă ne gândim aici, tu, ca freelancer oricum nu trebuie să lucrezi 12 luni pe an, adică nu ăsta e scopul tău, tu vrei să lucrezi mai puține luni pe an și să faci bani ca și cum ai lucra 12 luni pe an, pentru că o să ai și vacanță, sau mă rog, vrei să-ți acoperi și lunile respective în care pur și simplu nu vrei să lucrezi, iar dacă tu nu vrei să faci asta, nu are rost să lucrezi de dimineața până seara.
Mai e și cazul ăsta în care sunt anumite firme, în care, poate știți și voi că firmele mai mari care în anumite momente nu au proiecte pentru angajații lor și totuși îi păstrează acolo fără să le dea nimic de lucru. Există foarte multe cazuri în care persoanele merg la birou chiar dacă nu au ce face, sau chiar dacă fac niște lucruri doar așa, ca să bifeze prezența, și nu sunt dați afară! Și asta pentru că e mai rentabil să ții omul ăla acolo pe bară pentru când vine un proiect, decât să îl dai afară pentru că tu în firmă oricum faci mult mai mulți bani de pe urma lui și proiectele în care a lucrat deja, au generat mult mai mulți bani, astfel e mai rentabil să îl ții acolo, chiar dacă nu ai să îi oferi proiecte. Asta ca să vă faceți o idee de câți bani ia firma pe un programator, câți bani ia firma pe tine, astfel să fie profitabili, chiar dacă te țin pe bară.
La fel e și în freelancing, te vinzi mult mai mult și chiar dacă tu nu ai proiect sau nu vrei să lucrezi 2-3-4 luni într-un an, tu oricum ieși mult mai bine la bani decât dacă ai fi angajat pentru că te vinzi mai bine, te vinzi la următorul nivel.
Legat de ce ai zis tu, Cristi, înainte, nu e obligatoriu să lucrezi 12 luni pe an. Ce e tare în freelancing e că poți să-ți alegi obiectivul pe care vrei să-l urmărești. De exemplu dacă tu vrei să-ți maximizezi veniturile și vrei să strângi 100.000 euro, cum era video-ul de care vorbeam înainte, tu poți să ai grad de ocupare și de 200%, adică noi avem oameni în program care efectiv și-au dat seama că timpul pe care îl petrec pe un proiect de freelancing e de 2-3 ore pe zi și pot să-și mai ia un proiect pe lângă acesta. Mai ales în perioada asta de pandemie, lucrează pe două proiecte și fac peste 10.000 euro pe lună și în mai puțin de un an au să strângă 100.000 de euro pentru că ei își optimizează acum munca, adică își petrec timpul ca să facă mulți bani. Dacă tu vrei să optimizezi timpul liber și vrei să călătorești sau să îți aloci mai mult timp, ca să te descoperi pe ține însuți și să faci activități pentru tine, poți să optimizezi timpul liber și să lucrezi 6 luni de zile pentru că oricum faci de 4x ori mai mulți bani decât într-o companie, ca și profit și restul de 6 luni ți le aloci ca să călătorești și ca să vezi lumea. Sau poți să-ți iei un proiect part time în acel timp în care călătorești.
Asta îi frumusețea freelancing-ului, îți oferă controlul în curtea ta, adică obții banii respectivi și îi gestionezi cum vrei. Vrei să faci mai mulți bani? Vrei să faci mai puțini și să ai mai mult timp liber? Poți să schimbi banii pe timp destul de ușor, pe când, la o companie, ți se oferă niște beneficii mai mult sau mai puțin forțate, iar până la urmă, acele beneficii sunt plătite tot din banii tăi. Dacă ne uităm la concediu, doar nu vine angajatorul, că e prieten cu mine și îmi spune “da mă, îți plătesc eu concediul că sunt bun cu tine” Nu, tu oricum generezi mai mulți bani decât e nevoie să-ți plătească concediul respectiv, de câteva zile pe an. Dar în fine, dacă e ok pentru ține să te limitezi la 20 de zile pe an concediu și să joci jocul ăsta, înseamnă că nu e pentru ține video-ul ăsta. Să nu mai aud lucruri de genul cu grad de ocupare 80% sau că nu găsești proiecte și așa mai departe,pentru că pur și simplu nu stau în picioare aceste afirmații.
Din cauză că ai control asupra proiectului în care intri și ești independent, adică nu depinzi de altă persoană că să îți găsească proiectul și atunci când cauți tu pe piață și știi să găsești clienți, tu decizi gradul de ocupare, adică tu decizi cât vrei să lucrezi și tu decizi dacă vrei să lucrezi pentru bani și să aduni o sumă mare de bani, sau dacă vrei să lucrezi pentru timp liber și banii câștigați să îi aloci pentru călătorii.
Într-adevăr, dacă nu știi să faci freelancing, atunci e o mare problemă. Ai să te lovești de proiecte nașpa, ai să te lovești de lipsa de proiecte, sau de lipsa de cash flow lunar. Noi când vedem freelancing-ul îl vedem ca un business la Libertate.init() în sensul că e structurat ca un business și ai nevoie de un cashflow lunar și constant, iar dacă ești un programator experimentat banii urmăresc valoarea, banii vin după valoare iar dacă ai valoare trebuie să vină și banii. Are sens pe hârtie și trebuie să aibă sens și în practică iar în continuare o să continuăm cu videourile ca să demontam miturile cu reviews, cu portofoliile sau mai știu eu ce proiecte poți să iei că freelancer, așa că atunci când ești programator experimentat ai să faci bani ca freelancer și tu decizi câți ai să faci pentru că tot timpul e nevoie de oameni experimentați iar cât timp știi să te vinzi, să găsești clienții și ai încredere în asta și că ai un sistem validat care îți generează clienți trebuie să vrei să nu găsești proiecte și să nu ai cu ce să lucrezi.
Dacă ești programator, îți dorești să faci freelancing și consideri că ai avea nevoie de ajutor în a găsi clienți și proiecte ca să faci lucrul ăsta în mod constant, noi te așteptăm la un call gratuit cu mine, Cristi, sau un expert din echipa noastră, unde putem intra mai în detaliu în legatură cu situația ta și cum te putem ajuta mai exact să te aducem în cel mai scurt timp în stadiul de freelancer.
Noi am fost Raul și Cristi, salutare!
Leave a Reply