Sumar
Salut, Raul și Cristi astăzi de la Libertate.InIt și astăzi suntem alături de Delia, prima femeie din programul Libertate.InIT care în mai puțin de 6 săptămâni a ajuns freelancer.
Una dintre motivațiile ei principale pentru care a ales să facă freelancing a fost să poată să ducă un stil de viață exact cu vrea ea, mai flexibil și să genereze niște venituri mai mari pentru alimenta pasiunea de a merge dimineața cu placă pe munte. Delia și-a vizualizat intents viață pe care ar putea să o aibă cu ajutorul freelancing-ului și după spusele ei “m-am îndrăgostit de ce văd și am început să alerg, să sprintez în direcția asta.”
Delia este o firma încăpățânată și foarte perseverență ea terminat programul într-un timp record! E prima femeie din program dar totuși persoană ce l-a terminat cel mai repede până acum și a reușit să găsească o oferta bună că freelancer și să își tripleaze veniturile.
Înainte de a intra efectiv în program, Delia s-a confruntat cu partea financiară care nu îi oferea această oportunitate iar pentru că nu putea da cu piciorul la această ocazia după doar 2 luni de la acel call a venit pregătită de acțiuni, asta după ce a făcut un credit pentru a putea începe.
Pe lângă asta, în timpul pe care l-a petrecut până a intrat în program, Delia a mai încărcat să facă freelancing de una singura insa s-a lovit de cele mai frecvențe obstacle in freelancing, adică partea de sales și negociere, “. În primul rând nu știi să îți filtrezi clienți, nu știi să treci de spam și atunci când ajungi să ai vorbești efectiv cu clienții nu știi să te vinzi”, “aveam nevoie să mi se arate în care direcție să merg” .
Delia e sigură de faptul că orice femeie are posibilitatea de a face freelancing și mai ales că e bine să visezi în afara zonei tale de confort, chiar dacă pare dificil la început cu siguranță merită!
Transcriere completă
Salut, Raul și Cristi astăzi de la Libertate.InIt și astăzi suntem alături de Delia, ea fiind prima fată din programul Libertate.InIT și după mai puțin de 6 săptămâni a ajuns deja freelancer, ea iubește muntele iar și motivul ei pentru care a vrut să devină freelancer a fost să se poată da dimineață cu placă pe munte, ceea ce mi se pare foarte tare!
Delia poveste-ne astăzi despre experiența ta din programul Libertate.InIT și poți începe prin a ne spune cum erai tu înainte de acest program, ce experiență ai și pe ce tehnologii lucrai?
Delia: Înainte de Libertate.InIT am fost programator java cu 7 ani experiență, am avut parte de o mulțime de proiecte însă majoritatea s-au învârtit în zona de Spring, Spring Boot și microservicii și alte tehnologii moderniste. Mă considerăm că orice programator normal și că eram la un apogeu al carierei mele după 7 ani de sărit dintr-o corporație în altă până am considerat că am ajuns la anumit prag maxim de salarizare din ceea ce auzi în jur că se numește grilă de salarii standard în corporații.
Eram un om destul de mulțumit iar singurul lucru care nu îmi plăcea era lipsa flexibilității în a-ți organiza singur timpul, ești oarecum condiționat să fi tot timpul între 9 și 5 prezent la tastatură că ai sau nu ai de lucru și chestia asta mi se părea cumva neplăcută și nu se plia prea mult cu stilul meu de viața să zic așa.
Raul: Delia, eu știu că am vorbit cu ține pe Linkedin și că atunci am avut primul contact și îți doreai foarte mult să faci freelancing pentru că tu ai văzut persoane care fac freelancing și știai că e posibil să ajungi la nivelul asta în freelancing și că e posibil să ai libertatea asta în freelancing. Povestește-ne puțin ce s-a întâmplat.
Delia: Eu cumva eram conștientă de lumea asta a freelancingului poate înainte să am un contact neapărat cu o persoană care chiar face chestia asta, dar întâmplător în viața mea a intrat o persoană de sex feminin care face chestia asta, are un succes nefondat, așa cum îl numiți voi, adică a avut baftă să prindă un proiect acum 4 ani de zile dar ea trăiește și în ziua de azi așa, iar în momentul în care am cunoscut-o și mi-am dat seama de cât de palpabilă poate fi lumea asta pentru mine altceva nu am mai văzut în fața ochilor, adică adio somn, adio hobby-uri adio orice și simțeam că e o lume în care pot și în care trebuie să ajung și eu pentru că simțeam că mi se potrivește și pe partea de hobby-uri că îmi pot alimenta pasiunile și un stil de viața mai nonconformist cum ar spune un angajat de rând.
Raul: Deci tu ai vorbit cu ea înainte să discutăm, adică o cunoșteai dinainte pe această țipă sau ai urmărit-o?
Delia: Am devenit prietene prin intermediu pasiunilor comune ale nutriției online, dar apoi am aflat că și ea face programare iar mai apoi am aflat că ea e defapt contractor și face practic freelancing și cred că în momentele respective mi-ai dat și tu add pe LinkedIn și mi s-a părut că și cum zeii s-au luminat și mi s-a aprins un bec deasupra capului și legat cu contentul de pe canalul tău și ceea ce înseamnă cu adevărat Libertate.InIT, mișcare pe care o văzusem că faceți echipa și că ajutați programatorii în direcția asta, dar pe moment nu s-a legat pentru mine mai exact ceea ce faceți voi în program, dar în momentul acela parcă toate s-au aliniat în fața mea și mi-am dat seama că nu pot să ignor așa ceva și mi-am spus că trebuie să încerc.
Am aplicat la program, am avut primul call de consultanță și în același timp îmi era clar că nu o să fie gratis pentru sunt convinsă că merită toți banii dar mă așteptam la un program de rate că la tot romanul și să plătească în procent și efectiv în momentul în care mi-ați spus că ok atât costă eu nu aveam banii respectivi și m-ați întrebat cât mi-ar lua să strâng banii respectivi, a fost un bluff în contextul în care îmi știu situația și îmi ajut părinții, oricum ar fi fost un long shot pentru mine și-am zis 6 luni că să văd cât îmi ia și între timp am și încercat partea asta de freelancing și reverse engineering la program și m-am și lovit de dificultatea de a face freelancing pe cont propriu în adevăratul sens al cuvântului și atunci clar am vrut mai mult să fac parte din program și am făcut un efort bine cumulat și am decis să întru în program.
Raul: Dar ai revenit destul de repede după discuția asta, adică știu că după două luni ai venit înapoi deja.
Delia: Da așa, sunt foarte încăpățânată
Cristi Asta mi-a plăcut super mult la ține, determinarea asta și pasiunea și incisivitatea asta pe care ai avut-o. Sunt curios, ai spus că ai încercat să faci freelancing pe cont propriu, să faci reverse engineering și așa mai departe, dar sunt curios care au fost dificultățile de acolo și care au fost zidurile de care te-ai lovit?
Delia: Exact partea asta de sales, vânzare și negociere. În primul rând nu știi să îți filtrezi clienți, nu știi să treci de spam și atunci când ajungi să ai vorbești efectiv cu clienții nu știi să te vinzi. Din punctul meu de vedere nu aveam certitudinea că atitudinea pe care o am e ok deja cred că crea un nor mai mare de nesiguranță în jurul meu în orice call aș fi avut și automat cum mai poate cineva să te ia în serios când tu te invinovatesti “ Tu eșți nebun? Ce vrei de la chestia asta?” Și cam asta a fost, adică mi-am dat seama că oricât de comod mi-ar fi fost să vorbesc cu străini aveam nevoie să mi se arate în care direcție să merg decât să stationez eu în toate direcțiile și adevărul e că salvezi o grămadă de timp pierdut.
Raul: No bun Delia, o chestie super tare după ce ai intrat în programul nostru e că tu ai terminat programul mai repede decât orice bărbat care l-a parcurs, adică programul asta durează 3 luni iar tu l-ai terminat în 6 săptămâni.
Cristi: Delia era la modul că îi dădeam feedback, 20 minute mai târziu următorul feedback iar execuția a fost impecabilă din punctul ăsta de vedere
Delia: Presupun că e întrebarea de ce m-am motivat atât de mult încât să fiu cea mai motivată persoană din tot programul. Păi răspunsul e mult mai complex și ține foarte mult de firea și de educația mea, sunt niște substraturi aici care nu știu dacă are sens să intrăm, dar clar e și perioada de dinainte că am avut ocazia să încerc și să esuez pe cont propriu și să realizez că merită cu totul. Acum, e și partea asta de zgarciov, adică mi s-a părut un efort financiar foarte mare și am vrut să fructific la maxim pentru că până la urmă au fost niște bani munciți de mine. Pe lângă asta, m-a ajutat foarte mult posibilitatile pe care le-am, vizualizat foarte mult cum ar arată viața mea dincolo de program și mi-am dat seama că vine iarna și pot să-mi iau placă dimineață să mă dau, iar constrângerile pe care le-am avut legat de acest subiect până la urmă au fost clar financiare pentru că nu e un sport ieftin. Am vizualizat cum ar putea să arate viața mea dacă dacă iese bine toată chestia asta și m-am îndrăgostit de ce văd și am început să alerg, să sprintez în direcția asta.
Cristi:Acum are sens pentru mine,adică tu ai prins proiect așa repede pentru că vine prima zăpadă și trebuia să fi pe pârtie, se leagă acum lucrurile.
Delia: Și am așa un bulk de videoclipuri pentru youtube pe care nu le-am editat de asta vara, adică nu mi-am editat concediul de asta vara.Ok pentru asta nu am mai fost la sala, somnul l-am redus la strictul necesar și tot ce mi s-a părut poate un moft sau un lux ca activitate în viața mea am lăsat deoparte și am investit tot timpul de care am dispus în direcția asta.
Cristi: Noi la asta ne și așteptăm de la oamenii care intra în program și care aleg să lucreze cu noi, ne așteptam să prioritizeze în viața lor această trecere spre freelancing. E un efort pe care îl depui câteva săptămâni sau luni iar după acea ai timpul și resursele necesare să te extinzi în mai multe direcții și să o faci așa cum vrei și tocmai de asta spunem oamenilor că dacă veniți să lucrați cu noi sunteți all în și nu există jumătăți de măsură pentru că nu funcționează
Raul: Și Delia, dacă tot am fost la partea financiară vreau să aduc în discuție, noi am vorbit despre asta deja, care sunt veniturile femeilor în IT versus veniturile bărbaților. Eu am observat cu Cristi de când facem call-urile astea că femeile câștigă cam cu 50% mai puțin decât bărbații sau câteodată și mai mult. Adică o femeie cu același număr e ani ca experiență în IT că un bărbat câștigă mult mai puțin.
Aici vreau să lansez și o provocare către toate femeile care se uită la videoul asta să vă întrebați bărbații cu care lucrați în firma cât câștigă față de venitul vostru și asta mai ales la persoanele care sunt la același nivel de experiență sau chiar mai jos și aș fi foarte curios să aud ce ați aflat și poate chiar să lăsați în comentarii asta.
Bun, acum Delia tu spuneai că ai ajuns la plafon, cum ți-ai dat seama de asta?
Delia: Eu practic în primul an de carieră m-am format practic profesional în Germania și am făcut parte dintr-o echipa acolo unde iarăși eram singură femeie și cumva încăpățânarea mea și dorința de a învață cât mai multe și să-mi depășesc condiția asta de românași oamenii de acolo m-au luat și m-au modelat întrucât nu aveam obiceiuri de aici astfel m-au format acolo iar când am venit înapoi în țară am avut un șoc. Dar mergând înainte și dadand tot din aripi că să tot cresc salarial au fost niște dificultăți însă ce mi-a recomandat șeful meu de atunci a fost să tot schimb compania și să cer din ce în ce mai mult, ia și asimilează cât mai multe cunoștințe și să tot faci saltul asta până să ajungi la un venit care să te țină motivaț cum se spune.
În ultimul an am avut norocul practic să fiu angajată unei firme din București astfel făcând un salt mai aproape la veniturile normale din capitală iar în momentul în care am început să dau interviuri făcând reverse engineering la Libertate.InIT am dat interviu și pe la toate firmele care sunt aici să văd ce îmi oferă și am văzut clar că diferențele fie erau foarte mici fie indiferente fie primeam venituri mai mici decât cel pe care-l aveam deja lucrând pentru firma din Bucureșți.astfel că mi-am dat seama de plafonul la care am ajuns și că ori trebuie să mă mulțumesc cu asta ori să pescuiesc în altă baltă.
Raul: Dacă tot suntem la partea asta, ce salt ai făcut în freelancing?
Delia: Mi-am triplat venitul.
Cristi: Asta e bine, ți-ai triplat venitul în doar 6 săptămâni și acum eu sunt curios dacă credeai că e posibil să faci asta înainte de a lucra cu noi? Poate vedeai videourile noastre și poate vedeai alte persoane cum fac treaba asta dar credeai că e plauzibil și i cazul ta
Delia: Sperăm, asta-i clar, dar dacă am avut dubii au fost în legătură cu pregătirea mea tehnică și dacă sunt suficient de senior, clar cu asta am avut emoții dar mi-am spus că totul se poate învața adică ok, sunt resure ai tot ce îți trebuie și dacă chestia asta se poate întâmpla clar am să trec la nivelul următor să mă pot califica și eu la astfel de sume.
Cristi: Și ești suficient de senior acum? Care e perspectiva ta asupra cuvântului senior?Mulți HR spun “Nu ești senior, nu ai tehnologia x, y, z, nu ai 7 ani experiență în 7 framework-uri diferite nu ești senior” Deci care e perspectiva ta asupra cuvântului senior având în vedere că tu deja faci income-ul asta mult mai mare decât toți “seniorii” ăștia din corporațiile de IT.
Delia; La noi se plasează foarte mult în context dar sunt de părere că într-adevăr un senior este un om capabil să îți rezolve problemele. Nimeni nu se așteaptă că el să vină și să ineapa să tasteze uitându-se în gol, e vorba de a te folosi de resursele de care dispui pentru a rezolva o problema și cred că dincolo de cunoștințe e mai mult o problema de încredere și cum te prezint în partea asta de sales.
Raul: Care a fost cel mai mare challenge pe care l-ai avut în program?
Delia: Am trecut prin toate însă cel mai dificil lucru a fost să îmi asum calea care părea nebunească în momentul în care am început să o urmez și să postez în mod public că după atâția ani de corporatism am decis să fac saltul spre freelancing și chestia asta a fost cumva că un rush de adrenalină
Cristi: Ai primit cumva reacții de genul: Nu face asta!, E periculos!, Nu ai stabilitate!
Delia; Cu siguranță! Au fost și în contextul plecării s-a discutat dacă ceea ce vreau eu este mai multă flexibilitate și să lucrez prin propria firma și că se poate rezolva și se vor găsi soluții mi-e și greu să spun “bine, dar bugetul?” Părinții mei au fost poate cumva copleșiți de tot entuziasmul meu și de faptul că nu înțelegeau prea multe din nebuniile pe care începusem eu să le fac, dar întotdeauna m-au susținut indiferent de ce tâmpenii am am vrut să fac, apoi prietenul meu cel mai bun care e și el programator, cum a zis și ultima oară, chiar dacă a părut foarte nebunesc ceea ce vreau să fac până la urmă a părut că iese bine și s-a ținut și el după mine în sensul asta, iar în rest nu mai sunt eu omul care să plece urechea la gură poporului
Raul: No bun, și ai parcurs programul Libertate.InIT și acum ești freelancer ce planuri ai de viitor, adică ucm îți vezi viata în următorii ani și cre crezi că o să îți aducă în plus viața asta de freelancer adică de acum ai libertate, o să ai bani mai mult și poți să faci ce îți dorești tu practic în următoarea perioada
Delia: Asta e ceva care acum îmi ocupă foarte mult din CPU on the daily basics. Cu siguranță nu mă văd programand la nivelul asta pe termen lung, nu e ceva ce aș vrea să fac până la pensie chiar dacă îmi place și e o pasiune, tot ce fac vine din pasiune și sunt pasionată de partea asta de tehnică și științe reale, cred că o am de la taică-miu, dar că cheltuieli clar mi-am propus să rămân cu picioarele pe pământ și să nu încep să arunc banii aiurea și mă gândesc la viitor și ce aș vrea cu adevărat să fac și ce vise mi se păreau inaccesibile pentru condiția mea de copil născut în România și față și crescută în condițiile în care am crescut care nu au fost rele, nu mi-a lipsit nimic, dar se putea mai bine.
Pur și simplu acum e o lume nouă mă gândesc acum să fac o pizzerie în care o să servesc și pizza keto, să mă ocup de sănătatea mea și să trăiesc frumos și să îmi lichidez datoriile și ratele, pentru că e frumos să faci lucru asta
Cristi: Deci tu aveai credite când te-ai înscris în program?
Delia: Două chiar, m-am și impumutat cu banii că să întru în program. Nu vrei să știi cu câți bani nu am rămas că să pot să în program, pur și simplu mi-am făcut un worst case scenario, calcule și dacă iese prost și sunt bani aruncați, am mai aruncat eu bani pe alte proșți, că corporatist într-un an amortizez și aventură asta, dar nu voiam să rămân cu cum ar fi fost dacă și acea sămânța de îndoială dacă era ceva ce aș fi putut să fac, dar condiția financiară m-a oprit
Cristi: Sunt curios acuma dacă te uiți în spate în punctul în care ai luat decizia asta și ai experiență pe care o ai acum și rezultatele și incredrea pe care o ai acum ți se mai pare că există noțiunea de risc în freelancing ?
Delia; Nu, în freelancing overall nu, însă este mult mai dinamic
Cristi: Adică trebuie să lupți că să fi acolo și cât timp te lupți o să fi stabil
Delia: Exact, nu îți permite să te plafonezi și să îți duci liniștit orele și nu neapărat task-urile să îți iei salariul și să pleci acasă, cu siguranță te cam obligă să rămâi relevant să ramă în continuare capabil să îți profesezi meseria și nu doar să te prefaci că o profesezi.
Raul: Delia, tu consideri că orice femeie programator poate să facă freelancing?
Delia: Mai se poate! Clar, asta mi-a demonstrat mie programul asta și toată experiența asta că e bine să mai și visezi în afara zonei de confort și în afară a ceea ce se spune că e posibil și chiar dacă e greu sau poate să pară neplăcut inițial se poate și merită!
Cristi: Felicitări Delia ne bucurăm că am avut ocazia să lucrăm împreună și apreciem determinarea ta și ești un exemplu pentru toți clienții care lucrează cu noi și care vor să facă freelancing.
Raul: Și abia așteptăm să vedem story-uri și youtube-uri cu pârtia!
Dacă te gândești serios să faci freelancing în IT indiferent de gen, fie că ești bărbat sau femeie poți să programezi oricand un call de consultanță gratuită cu mine sau cu Cristi să ne auzim la o discuție și să vedem cum te putem aduce din stadiul de angajat la cel de freelancer în cel mai scurt timp.
Eu am fost Raul, Cristi și Delia salut!
Leave a Reply