Sumar
Salut, Raul și Cristi aici de la Libertate.InIT, si astăzi suntem alături de Ionuț.
Ionut în momentul în care s-a înscris în program era deja freelancing de o perioada bună de 2 ani, iar motivația acestuia a fost dezvoltarea lui ca persoană cât și a skill-urilor necesare pentru a își forma un repertoriu cat mai mare de clienți din care poate să aleagă, evitand situațiile pe care le-a întalnit in trecut când a rămas fără proiect pentru o perioadă bună de timp.
Pentru Ionut, programul Libertate.In.IT a fost o investitie personală și acesta a fost intrigat de toate oportunitatile care l-ar putea aștepta și a vrut sa afle mai multe despre procesul de selectare a clientului acesta ajungand sa aibă un network mai mare de clienți de unde poate sa aleagă.
În trecut, Ionut a fost o fire timidă, însă odată cu anii de experiență acumulată în programare și freelancing acesta a reușit să-și formeze un mindset super bun care îl ajuta enorm în aceasta zona.
Din păcate, după cum afirma si Ionut, mindset-ul nu este suficient. Pe langă aceasta mai ai nevoie de know-how-ul necesar de a iti găsi potentialii clienti, skilluri de comunicare si de negociere.
Pe langa freelancing, Ionut este pasionat de antreprenoriat, acesta folosindu-se de freelancing și de lucrurile pe care le-a invatat în freelancing pentru a ajunge la următorul nivel și pentru a își atinge un obiectiv important, generarea a cat mai multor surse de venit.
“Programul asta pe care l-am parcurs pe mine mă ajută și în alte direcții. Ok acum ești programator dar te ajută mai departe și dacă vrei să lansezi un business, adică mesajele pe care le scrii nu sunt ceva precum o tehnologie care se schimbă de la an la an sunt aceleași lucruri pe care le aplici în alt domeniu. Practic identifici care ar fi nevoile clientului și tu în felul asta acolo ar trebui să impui, practic să nu vii să spui “uite eu știu să scriu cod în Java” pentru că până la urmă sunt destui oameni care știu să scrie cod în java, și să abordezi situația prin“ok hai să vedem ce problema ai astfel încât codul meu în java să te ajute”, pentru că până la urmă Java și celelalte tehnologii sunt decât niște tool-uri care te ajută să obții niște soluții la o problema pe care un client o are.”
Dacă vrei să faci pasul și vrei să înveți rapid cum să îți achiziționezi clienți de calitate și să faci această tranziție cât mai rapid și să ai o siguranță în zona asta că poți oricând să îți generezi clienți de calitate hai să ne auzim la un call gratuit, cu mine, Cristi sau un expert din echipa noastră.
Noi am fost Raul si Cristi, salut!
Transcriere completă
Salut, Raul și Cristi aici de la Libertate.InIT,suntem alături de Ionuț, el a fost freelancer și înainte să lucrăm împreună și astăzi vom vorbi cu el despre freelancing.
Spune-ne Ionuț, înainte de toate, cum ai început tu că și freelancer și cum ai ajuns să lucrezi cu noi?
Salut, lucrăm deja cam de 2 ani de zile că și freelancer, însă pe mine ce m-a interesat înainte de a intra în acest program a fost modalitatea și oportunitățile pe care mi l-aș putea dezvolta în a descoperii clienți noi, acesta a fost țelul meu. Practic, am considerat acest investment ca o investiție personală în sensul că chiar dacă eram deja freelancer nu alocăm suficient timp și atenție asupra procesului de selectare a clientului, eram familial cu ceea ce înseamnă freelancing-ul, însă freelancing-ul nu vine decât cu partea de coding pe care o făceai într-o corporație ci cu abilitățile tale de a găsi clienți noi și asta este cel mai important.
Asta am făcut eu, practic eu asta am urmărit, să trec prin procesul oferit de program astfel încât să îmi dezvolt acest skill și să îmi accelerez zona de identificare de clienți și într-adevăr că a fost foarte important pentru mine și mi-am îmbunătățit numărul de clienți astfel încât să am de unde alege.
Cristi: De cât timp spuneai că faci freelancing?
De 2 ani de zile, am început într-un mod asemănător, aveam în minte ideea de freelancing și asta făcea parte din planul meu. Acum 2 ani era puțin mai greu de ajuns în zona asta, însă am găsit câteva oportunități și apoi am avut cumva o perioada de câteva luni în care a trebuit să-mi caut clienți și abia atunci am simțit ce înseamnă să nu cunoști procesul de găsire de clienți, de verificare, unde anume trebuie să îi cauți și ce trebuie să faci mai exact.
Pe mine cu asta m-a ajutat programul cel mai mult. Rateurile cel mai probabil or să crească, în funcție și de performanță mea și cum evoluez eu. Nu aveam oarecum o problema cu banii că sunt mai mulți, eram obișnuit cu asta, eram obișnuit cu faptul că îți vin mai mulți bani decât într-o corporație.
Pe ce stack ai lucrat?
În general pe stack-ul de front end, în prima faza am lucrat pe AngularJs, mai apoi am lucrat și pe câteva proiecte de React și am rămas pe această zonă. În trecut am lucrat și cu Java, am lucrat și cu .NET dar cumva sunt în urmă în sensul că de exemplu .NET-ul e o tehnologie de acum 10 ani, Java acum 6-7 ani iar versiunile au avansat.
Cristi: Per total câți ani de experiență ai? De cât timp ești în domeniu?
Aproape 15 ani
Ce am observat e la ține Ionuț încă de la început e că ai avut un mindset foarte foarte bun și vreau să te întreb când și cum ți s-a format acest? Pentru că și tu ai început probabil într-o companie.
Am fost destul de timid, eu am plecat din zona timidă a nivelului meu de mindset, când faci join într-o corporație practic nu am avut atât de mult confidence ca pot să livrez s că pot să o fac la timp, pe parcurs skill-ul acesta ți-l dezvolți, indiferent că ești într-o corporație sau că ești freelancer. Munca de freelancer e similară cu cea de corporatist numai că din punct de vedere financiar e mai bine și îți oferă și o oarecare flexibilitate
Aveam un mindset, însă nu era suficient. Eu îmi doream mai mult. Zona de freelancing aduce și mai multe provocări, nu totul este atât de limpede de la început și te trezești la un moment dat că proiectul se închide și atunci trebuie să faci cumva să găsești un client cât de repede poți pentru că ai și zona asta de taxe pe care oricum le achiți.
M-am obișnuit cu tot ceea ce înseamnă sistemul de taxare, în momentul în care ești angajat nu ai senzația că ai grijă ta financiară în mâna contabilului și tot felul de lucruri stufoase. Pe parcurs, pentru mine au devenit o rutină.
Programul asta pe care l-am parcurs pe mine mă ajută și în alte direcții. Ok acum ești programator dar te ajută mai departe și dacă vrei să lansezi un business, adică mesajele pe care le scrii nu sunt ceva precum o tehnologie care se schimbă de la an la an sunt aceleași lucruri pe care le aplici în alt domeniu. Practic identifici care ar fi nevoile clientului și tu în felul asta acolo ar trebui să impui, practic să nu vii să spui “uite eu știu să scriu cod în Java” pentru că până la urmă sunt destui oameni care știu să scrie cod în java și să abordezi situația prin: ok hai să vedem ce problema ai astfel încât codul meu în java să te ajute, pentru că până la urmă Java și celelalte tehnologii sunt decât niște tool-uri care te ajută să obții niște soluții la o problema pe care un client o are.
Cristi: Exact, adică modul în care te vinzi, modul în care comunici și modul prin care găsești clienții respectivi sunt lucruri care fac parte din freelancing și din zona asta de achiziție de clienți și e foarte similar cu ceea ce se aplică și în alte business-uri și e general valabil în orice ai face în viața asta. Bineînțeles, noi particularizăm treaba asta pentru freelancing și o facem să meargă cât mai bine pentru asta și sunt de părere că e sănătos să privești clienții că un business, faptul că ai clienți, lucrezi cu clienți, îți generezi oportunități și în funcție de asta îți găsești stabilitatea și ai o strategie palpabilă pe care trebuie să mergi și să construiești mai apoi.
Aici vreau să te întreb Ionuț, care este părerea ta despre platforme, ratinguri, steluțe și ideea de portofoliu, pentru că tu ai fost freelancer și înainte, iar multă lume vine cu această idee că trebuie să lucrezi la niște proiecte personale, să faci un portofoliu sau să devin full stack developer.
Eu nu am un portofoliu. Nu am găsit de cuviință “uite, hai să investesc într-un portofoliu” Sincer nu am în plan în viitorul apropiat de a construi un portofoliu, da, am niște proiecte de suflet, dar deocamdată ele nu produc și atunci în ordinea priorităților portofoliul este acolo undeva pe poziția 5-6 existând multe alte metode prin care un potențial client te poate evalua.
Cristi: Trebuie să fii un guru ca să faci freelancing?
Nu mi se pare, adică eram de genul “mama a lucrat la facebook, a lucrat la google, doar dacă e super top poți face freelancing” sau tendința ar fi “lasă să ajung eu acolo sus încât să demonstrez la corporație iar mai apoi oi face eu și pasul acesta” însă adevărul e că poți să-l faci în același timp, nu e cu nimic diferit, procesele sunt aceleași, echipele sunt aceleași și îți dezvolți alte skill-uri de comunicare pe care eu pun foarte mult preț, inclusiv la comunicarea cu clienții, privești altfel business-ul în sensul că te vinzi pe ține și încerci să ai relații cât mai bune cu cei cu care colaborezi pentru că nu se știe niciodată, până la urmă estie și normală, adică sincer cu oricine cu care ai vorbi din familie trebuie să ai o relație sănătoasă și una bazată în primul rând pe transparente și onestitate.
Cristi: Bun, la partea asta de care ziceai de companii foarte mulți să gândesc “ba vreau să avansez în carieră până la un punct, să lucrez la o companie sau chiar la o companie mare și mai apoi o să fac freelancing și atunci voi fi suficient de bun să fac freelancing.
Companiile mari într-adevăr poate să îți aducă o validare în plus în fața clienților și asta nu strică însă nu e neapărat necesar și nu trebuie să aștepți până în acel punct că să poți să faci freelancing că până la urmă clienții plătesc pentru valoarea pe care o ai și skill-ul asta de comunicare și modul în care te vinzi oricum va trebui să îl dezvolți în direcția respectivă, skill ce nu îl prea obții în companii, acestea aducând mai mult încrederea cu care să începi.
Eu nu consider freelancing-ul destinația finală, pentru că știu că am tot povestit cu ține și ai aceste proiecte de suflet, adică niște business-uri pe care vrei să le construiești, cam care e planul tău pe viitor acum că ți-ai redus perioada de achiziții a clienților
Pentru mine programarea este ceva în care am investit mulți ani și da, mi-aș dori să mă îndrept spre zona asta de antreprenoriat. Acum, proiectele pe care le am sunt efectiv în progress în sensul că nu aduc venituri. Mă interesează zona asta, estimez că câțiva ani o sa mai petrec în zona asta tocmai pentru a-mi construi mai multe surse de venit, acesta fiind unul din target-urile mele. Mai multe surse de venit îți permite să fi mai flexibil în ceea ce privește timpul tău și tocmai asta face și freelancing-ul.
Zona de antreprenoriat este pentru mine next level. Acum trebuie dezvoltate și alte skill-uri pentru a ajunge acolo. Sincer, am încercat să fac pentru o vreme, adică practic să a las de coding însă la un moment dat, cand faci așa multe lucruri practice parcă îți vine “mama ce aș scrie două linii de cod” pentru că îți intră acolo în sânge și simți la un moment dat simți că mintea nu îți mai e pusă la treaba
Cristi: Tu făcând freelancing și înainte sunt curios cum ți s-a schimbat percepția ta asupra freelancingului, s-au care sunt lucrurile cu care ai rămas după ce a trecut împreună prin procesul asta.
Partea asta de găsire de clienți, dezvoltarea skillurilor mele în relația cu aceștia, modul în care te vinzi și mesajele pe care le trimiți sunt importante și practic asta îți aduc cumva clienți de calitate.
Apoi, zona asta de coding și life coding care se cere din ce în ce mai mult, asta ar fi însă nu este un pas preliminar, adică da, există clienți care vor să te testeze până la ultima virgula din coding însă eu am găsit și clienți care culmea că după o discuție au spus “Gata ok, vreau să lucrăm împreună”. Deci nu este neapărat să fii cel mai bun coder sau să trebuiască să lucrezi la Google sau la Facebook iar asta să îți garanteze că vei găsi cele mai de succes proiecte într-un mod mai ușor. Personal am găsit și proiecte mai greu dar și mai ușor și asta mi-a doborât un mit că trebuie să fiu acolo strong și foarte bun pe coing însă nu este suficient și mai ai nevoie de multe altele.
Bun Ionuț, tu ai făcut deja freelancing în trecut, însă totuși ai avut dorința asta de a colabora cu cineva pentru a învață un lucru în plus. Sunt curios cum ai ajuns la această percepție și asta pentru că multă lume ce odată ce au reușit pe cont propriu spun că vor reuși la fel și la următorul pas.
Eu am gândit asta că o investiție în mine, adică până la urmă și dacă te apuci de investiții ar fi bine să nu începi pe banii tăi și fără să participi la un curs adică că cineva să-ți facă o introducere într-o zona pe care tu nu o cunoști pentru că altfel o înveți pe banii tăi și am constatat că este mult mai eficient să plătesc un ban pentru un curs sau un serviciu, uite cineva te ajută în zona de marketing, astfel încât tu ești mult mai câștigat și te poți focusa pe ceea ce ai de făcut versus lasă că învăț eu și devin expert peste 5 ani. La un moment dat vei fi complesit pentru că nu toți ne naștem cu cele mai bune abilități pentru că unde există șansă de a găsi pe cineva să accelereze și să crești într-un timp foarte scurt într-o anumită zona e ideal, iar mai apoi să te poți descurca de unul singur. Eu asta aș face și dacă m-aș apucă mâine de foraje, că să dăm un exemplu, până la urmă trebuie să te duci să înveți și să petreci timp în prezența unei persoane care se ocupă deja de zona asta și să vezi la ce ar trebui să te aștepți și unde ar trebui să accelerezi tu, acest lucru fiind extrem de important pentru că altfel vei stă și vei plății.
Mai bine dai niște bani care la început par wow și spui că mai bine faci de unul singur și vei vedea că te vei epuiza și nu o să fi eficient.
Cristi: Și care crezi că a fost principalul avantaj la colaborarea cu noi, adică care este cel mai important lucru din punctul ăsta de vedere?
Zona de mindset, adică zona de mindset mi-a ridicat așteptările și asta este de notat. Mai apoi grupul în sensul că vezi ce au făcut alții și ce greșeli au avut și te inspiri de la ei.
Până la urmă nu e un SF, nu e ceva din ață zona, pur și simplu un mindset, niște așteptări ridicate, o accelerare către zona de venituri “adică ok, uite mai am și banii ăștia hai să vedem ce facem mai departe” reprezintă un progres din punctul meu de vedere.
Ionuț, ne bucură foarte mult că am avut ocazia să colaborăm și noi oricum o să ținem legătura pe viitor pentru că tu ești oricum un membru activ al comunității și să ne vedem față în față în momentul în care trece pandemia
Și eu mă bucur, am niște idei de care vorbeai Raul și cel mai mult m-ai inspirat. Antreprenoriatul e o chestie pe care o tot batatoresc de câțiva ani de zile, însă se întâmplă să faci prea puțin în fiecare an că să faci pasul acela major.
Asta se întâmplă în freelancing “ok, lasă, mai stau un an că acum vine criză, să vedem ce se mai întâmplă, nu se știe ce-o să fie cu jobul”. Temerea cea mai mare pe care am observat-o eu e faptul că în corporații oamenii au senzația că sunt safe și protejați când ei defapt pot să își depășească temerea asta dezvoltându-se din ce în ce mai mult și devenind mai buni pe anumite skill-uri astfel încât să nu mai ai senzația că da, ai nevoie de corporații că să îmi ofere un job safe. Ei vor în primul rând siguranță și de aceea nu fac acest pas.
Ce m-a inspirat cel mai mult la ține Raul a fost curajul pe care îl ai. Numa să stai în jurul unui astfel de om îți schimbă modul în care percepi lucrurile.
Dacă vrei să faci pasul și vrei să înveți rapid cum să îți achiziționezi clienți de calitate și să faci această tranziție cât mai rapid și să ai o siguranță în zona asta că poți oricând să îți generezi clienți de calitate hai să ne auzim la un call gratuit, cu mine, Cristi sau un expert din echipa noastră.
Eu am fost Raul și Cristi, salut !
Leave a Reply