Sumar
Salut, Raul de la Libertate aici, alături de Cristi și în acest video vom vorbi despre 3 tipuri de freelanceri ce nu vrei să fi.
Aceste 3 tipuri de freelanceri, dacă îi putem numi așa, par a fi o metodă mult mai simplă și confortabilă de a face freelancing în care tot procesul de învățarea reală a skill-urilor de vânzare, comunicare și negociere cât și procesul de găsit clienți sunt înlocuite într-un mod foarte simplu și la indemana multă. DIn păcate, chiar dacă aceste 3 tipuri de a face freelancing par metode relativ bun acestea sunt defapt o capcană și vin cu o multitudine de dezavantaje long term.
Primul tip de freelancer este cel care face freelancing în paralel cu jobul.
Practic, că e greșit în legătură cu această abordare e faptul că practic, în loc să fi mai liber din punct de vedere a programului de muncă, te supraincarci cu sarcini și îți consumi energia pentru un venit puțin mai mare, energie pe care nu o poți recupera din activitățile tale preferate din cauza lipsei de timp. Toate acestea, pe termen lung îți pot aduce niște venituri puțin mai ridicate de 3,5-4k EUR/luna însă șansele să nu ai timp să te bucuri de aceste venituri și să intri în burnout sunt destul de ridicate.
Un al doilea tip de freelancer este cel care se asociază cu mai multe persoane și vor să înceapă freelancing-ul că o firma întrucât pare mai profesionist.
Din păcate, chiar dacă pare o idee bună acest lucru e cu mult mai greu decât a face freelancing în mod normal. E mult mai greu să vinzi un business decât să te vinzi pe ține că persoană, iar dacă te ganesti să angajezi pe cineva care să facă asta adevărul e că persoanele ce deja stăpânesc skill-ul vânzărilor la un nivel înalt nu duc lipsa banilor, astfel e mult mai greu să îi angajezi.
Acesta tactică vine cumva din frică sau neîncrederea în abilitățile proprii de a face freelancing pe de unul singur, astfel că își pune business-ul în mâna altor persoane ce trebuie la rândul lor plătite astfel nu devi 100% independent și practic rămâi în stadiul de angajat.
Un al treilea tip de freelancing, dacă se poate numi așa, e cel făcu prin recomandări și găsit proiecte din pur noroc.
În primul nu ești niciodată 100% independent și depinzi de alte persoane să îți ofere de muncă. Tocmai de asta de fiecare dată la finalul fiecărui proiect sunt șanse destul de mari că posibilitatea să rămâi fără loc de muncă să te macine destul de tare. Pe de alta parte în cadrul acestei tip de freelancing ramai blocat din punct de vedere profesional, nestiind cum sa treci defapt la urmatorul nivel.
Cu siguranță această strategie nu e una consistentă pe termen lung. Nu ai cum să fugi de învățarea și dezvoltarea ta personală în cazul în care vrei să faci freelancing astfel că orice altă alternativă care nu le implică pe acestea e doar o scurtătură pe termen scurt ce nu îți va fi prea mult de folos.
Dacă vrei să faci freelancing corect și să nu mai pierzi timp în diferite capcane din freelancing, programează un call de consultanță cu mine, cu Cristi sau un expert din echipa noastră, da click pe linkul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și hai să ne auzim la o discuție în care îți arătam cum ajungi să fac freelancing în mod corect în mai puțîn de 3 luni.
Eu am fost Raul și Cristi, salut!
Transcriere completă
Salut, Raul de la Libertate aici, alături de Cristi și în acest video vom vorbi despre 3 tipuri de freelanceri ce nu vrei să fi.
În acest video o să îți prezentăm o percepție greșită asupra freelancingului pe care o văd frecvent la programatorii cu care lucrez, niște idei greșite care te vor expune la un pericol foarte mare pe termen lung în cazul în care adaptezi una dintre acestei idei în momentul în care faci tranziția spre freelancing.
Așa că uită-te la acest video, dedicați câteva minute din viață pentru a înțelege exact greșelile pe care oamenii le fac și evita-le pentru că am văzut o grămadă de oameni care au intrat în freelancing, au avut experiență proaste și s-au întors la job spunând că freelancing-ul nu merge și nu e bun și să aibă o viață dată peste cap datorită faptului că nu respectat niște principii de baza
Primul tip de freelancer e persoană ce vrea să facă tranziția asta din stadiul de angajat în cel de freelancer dar vrea să o facă cu pași foarte mici, să rămână întotdeauna cu un picior în stadiul de angajat și cu celălalt în cel de freelancer. Ce fac acest gen de persoane?
Ei își iau proiecte în paralel cu jobul de la firma, lucrul acest fiind greșit în foarte multe puncte de vedere .
Cristi, tu de ce crezi că persoanele acestea procedează așa?
Pe deoparte e ideea asta că oamenii nu simt că sunt pregătiți să facă trecerea 100% spre freelancing și nu înțeleg exact cum poți să faci freelancing într-un mod stabil și în mintea colectivă majoritatea oamenilor consideră că platformele și proiectele mici reprezintă modul prin care începi, adică construiește pas cu pas reputație, fai un portofoliu, strângi steluțe iar ușor ușor în timp o să vină și mai mulți bani. Există sindromul asta al impostorului cumva prin care oamenii se gândesc că încă nu sunt suficient de buni pentru asta, trebuie să fie greu că să faci freelancing și chiar dacă am 3 5 7 8 ani de experiență eu nu pot să fac freelancing full time pentru că eu trebuie să muncesc din greu că să obțin income ul respectiv.
O altă idee în zona asta e că trebuie să pornesc de la 0 că să fac freelancing și ce înseamnă 0-ul asta al freelancingului? Înseamnă că trebuie să iau proiecte nașpa și că trebuie să îl fac în paralel cu jobul că să prind experiență în freelancing acest lucru fiind unul foarte greșit. Nu există experiență în freelancing ci experiență tehnică tehnică ca programator, iar din această cauză apar diverse probleme.
În momentul în care lucrezi 12 h pe zi sau mai mult că să faci un proiect în paralel cu jobul și că să ai încredere în tine că ești freelancer și lucrezi pe contract tot timpul tău și toată energia ta merge pe muncă, astfel renunțând la lucrurile care te-ar încarcă precum viață socială, viață personală, la hobby-urile tale și la lucrurile care te relaxează și te încarcă cu energie, astfel îți vei petrece toată ziua muncind cu scopul de a avea un trai mai bun pe viitor însă, în același timp, te împuști în picior făcând asta deoarece nu mai ai energie care să te încarce și vei rămâne fără energie astfel poți foarte ușor să ajungi în stări de burnout.
Foarte bine punctat aici Răul, am văzut chestia asta în cazul foarte mulți programatori. De menționat că discutăm cu un programator zilele trecute, acesta făcea 3500 de euro pe luna lucrând 12h pe zi într-un job full time și joburi part time pe lângă sau lucrând ca freelancer pentru diverși clienți. Ce se întâmplă în situațiile astea e că de multă ori aceștia iau proiecte mici și oferă consultanță gratuită despre proiect, procesul de achiziție a clienților e foarte prost pus la punct investind o zi două vorbind cu fel și fel de clienți lucru pentru care nu sunt plătiți și care duce la o rată lunară scazuta.
Dacă calculăm la nivelul acesta de 3500 euro pe luna a tipului respectiv ce avea 8 ani experiență și lucra efectiv 12 ore pe zi ajungi la o rată de 15 EUR/h. E o rată destul de mică, mai ales că știu persoane de liceu care se pricep și care prin meditații pot câștigă mai mult decât 75 de lei pe ora. În momentul în care ai ani de experiență în industrie nu are rost să te coborî la nivelul respectiv, pur și simplu viață nu îți da voie să faci asta și numai percepția mentală pe care o ai legată de lumea asta te forțează să intri în stadiul acesta în care nu te poți ocupă de viață ta personală și nu poți să evoluezi și să ai parte de timpul necesar pentru a investi în ține că să ajungi la următorul nivel.
Ideea e că freelancing-ul să nu fie un pas în spate pe care trebuie să îl faci ci acesta trebuie să fie un pas în față, adică de la nivelul la care ești, investi niște abilități de comunicare și negociere și începi să înveți cum să-ți vinzi muncă pe care deja ai făcut-o unui client de calitate și nu să faci un pas în spate pentru a testa cu degetul apă freelancingului.
Al doilea tip de freelancer sau wannabe freelanceri sunt oamenii care spun că nu vor să facă freelancing singur ci să facă cu o echipa. Deci ori să îmi vând servicile că firma pentru că “O firma denotă mult mai multă încredere în față clientului” ori să am persoane din firma respectivă care să vândă pentru mine iar eu să mă ocup de partea de executare și implementare de cod și să stau departe de partea ce se referă la achiziția de clienți
De multe ori îmi scriu oamenii pe instagram să mă întrebe dacă e ok să se asocieze cu alte persoane.
În primul rând, hai să vedem de unde vine ideea asta. Dacă stai să analizezi mai mult această vine din neîncrederea pe care o ai în ține că persoană, tu având impresia că dacă te asociezi cu mai multe persoane și că ești într-o echipa o să ai mai multă încredere să acționezi în zona asta și te gândești că dacă nu te descruri te poți baza pe cealaltă persoană și viceversa și asta îți da încredere să acționezi și că așa e cel mai ușor. DIn păcate în realitate lucrurile nu stau așa ușor și asta pentru că dacă tu intri în zona această de agenți și de firme e mult mai complicat să te vinzi decât dacă te-ai vinde pe ține că persoană și dacă ai avea mai multă încredere în tine.
Oricum, prin faptul că tu te asociezi cu mai multe persoane nu o să conteze foarte mult pe lista ta de încredere, adică tot o să trăiască să înveți să te vinzi în mod corect sau cum să faci freelancing corect că mai apoi să îți dai seama cum să vinzi o firma. Până la urmă firma nu este decât o abstracție, un lucru care nu există, o chestie virtuală iar oricum totul se reduce la persoană și tot vei fi nevoit să intri în contract cu clienții și să vorbești cu aceștia. Clientul o să simtă instant dacă tu nu știi să te vinzi pe ține, astfel că e mult mai greu să vinzi 2 persoane, astfel că ajungem iarăși la principile de baza, abilități de vânzare, comunicare și negociere pe care nu o să ti le compensezi faptul că tu mai iei pe lângă ține o persoană care să te ajute pe proiect, business-ul e de 10 ori mai greu decât freelancing-ul.
Distanța de la angajat e una însă distanța de la freelancing la business e mult mai mare și există business-uri de outsourcing din Cluj ale căror proprietari fac mai puțini bani decât un freelancer. E greu să menți profitabilitate și să scalezi în domeniu cu o echipă de oameni unde sunt cu totul alte probleme.
O altă abordare a acestei probleme “ Îmi iau un om lângă mine care să facă vânzările”
Haideți să intrăm puțin mai în detaliu aici și să aflăm de ce și să aflăm de ce asta e o idee complet greșită.
Un om care chiar știe să vândă și care a înțeles cum funcționează procesul de vânzări nu o să vândă niciodată pentru ține pentru că omul acesta are deja bani. Un om care învață să vândă nu o să rămână niciodată fără bani și nu o să îl poți să-l angajezi. E foarte greu să angajezi un om pe vânzări fără să știi tu să faci vânzări deoarece acea persoană trebuie trainuirea să ajungă la un nivel foarte bun că să vândă pentru ține.Lucrurile astea nu funcționează cum se crede că poți oricând să găsești o persoană care să vândă pentru ține, e mult mai complicat în realitate decât pare defapt.
Ideea cu un business e că persoană care vinde are un control în business-ul respectiv iar în momentul în care tu depinzi de altcineva îți pui practic tot business-ul în pericol pentru că dacă tu nu știi să te vinzi vei depinde în totalitate de persoană respectivă să vândă pentru ține și asta e exact paradigmă de angajat. Ție că și angajat ți se da de muncă și altcineva vinde pentru ține și tu practic abordând un astfel de stil de freelancing încerci să înlocuiești cumva situația de angajat cu cea de “freelancer” însă tocmai partea asta de achiziție de proiecte e diferența între angajat și freelancer și poate să obțină stabilitate din încrederea că poate oricând și la orice ora să-și genereze noi oportunități cu skillul pe care îl are.
Ideea e că nu poți fugi de ceea ce trebuie să înveți, dacă freelancing-ul presupune că trebuie să înveți partea de vânzare și tu ești deja conștient de lucrul acesta tu nu poți să fugi de lucrul acesta, delegandu-l la altă persoană și să procrastinezi cumva că o să găsești persoană care să vândă.
Chiar am pățit în zona asta de business, mă mai sunau oameni acum câțiva ani care spuneau așa “ Ba Răul, eu produc fructe de pădure, fac și produsul final, adică le cultiv, le culeg și ajung și fac produsul final. Nu mă poți ajuta să găsesc pe cineva care să-mi vândă produsele astea” Până la urmă asta e partea de business, tu vrei să-ți facă altcineva partea de business? Tu trebuie să te ocupi de astea, adică nu ai cum și tu trebuie să faci să afli cat valoreaza muncă și produsul tău pe piață și să îl poziționezi acolo. Cu timpul, dacă găsești oameni pe vânzări și sisteme de vânzări asta-i altă chestie. Până nu ai înțeles cum funcționează acest lucru degeaba cauți un astfel de lucru pentru că nu o să găsești..
Al treilea tip de freelancer care nu vrei să fi, asta e un tip mai special de freelancer pentru că dispune de niște avantaje foarte confortabile pe termen pe termen scurt, dar evitarea acestor obstacole pe termen lung se dovedește a fi foarte periculoasă, aici e vorba despre tipul de freelancer care primește proiecte de la prieten sau prin intermediul unor recomandări are mare noroc și îi cade un proiect în mâna de 4-5k pe luna în care e mulțumit însă asta e o strategie periculoasă.
Pericolul aici e că freelancing-ul nu are o baza solidă el s-a bazat pur și simplu pe noroc, putem numi acea recomandare un noroc, iar în momentul în care acea recoamndare se termină el rămâne în continuare dependent, nu l-aș numi freelancer pentru că e o persoană care depinde de altă persoană sau de noroc.
Această persoană o să trăiască într-un stres continuu. Un stres ce apare din cauza faptului că dacă îi se termină proiectul el nu știe cum să-și mai păstreze acel stil de viață pe care îl are. Astfel ajunge să economisească foarte mult și nu o să fie deschis să avanseze fiind blocat la acel nivel, iar de fiecare dată când proiectul la care lucrează ajunge pe final va fi constant măcinat la gandul de cum acesta va involua și trece la nivelul anterior întrucât nu știe cum să treacă nivelul la care se află în prezent.
Pe când, un freelancer de calitate, oamenii cu care lucrăm noi ajung la acest nivel de 5-8k EUR/luna însă li se deschid o nouă lume și pot avansa mult mai mult de aici dacă își consolidează bazele și se dezvolte în continuare în zona asta.
E vorba de a avea control în proprile tale mâine. Lumea de multe ori întreabă ce înseamnă a fi freelancer, înseamnă a știi să faci freelancing cum trebuie și să ai încrederea 100% în ține că tu la orice ora poți să-ți generez noi oportunități și că tu nu depinzi de altă entitate, de site-uri de agenți sau mai știu eu ce că să îți ofere oportunitățile respective ci tu singur pe puterile tale poți să faci asta.
Noi am dovedit treaba asta de atât de mult ori cu clienții noștri din Libertate.InIT și insistăm adânc pe treaba asta și nu vrem să le recomandăm oamenilor proiecte tocmai în ideea asta de a fi ei capabil să găsească și să implementeze lucrurile pentru ei și să găsească noi oportunități.
Nu există calea usora, nu există o platforma care să îți rezolve problema asta ci există efectiv că tu să te dezvolți că persoană și să investi niște lucruri în plus față de skill-ul tău tehnic și să înveți tu cum să te vinzi efectiv pe piață asta de IT, să-ți înțelegi valoarea, să înțelegi cum să găsești clienții de calitate iar în momentul acela vei face tranziția spre freelancing-ul real adică o transformare la nivel de persoană.
Exact, și referitor la ceea ce ai spus de piața de IT, tocmai de asta trebuie să înveți să te vinzi și să te poziționezi în piață asta că să înțelegi cum funcționează piața de IT. Dacă altceva facă treaba asta pentru ține tot acel insight despre piață respectivă rămâne la persoană respectivă și nu la ține. Tu o să lucrezi la riscurile care sunt și acum în firma, de plafonare și dezorientare.
Key Insight-ul acestui video e să îți asumi responsabilitatea și înveți lucrurile care chiar dacă sunt ușor inconfortabile pe termen scurt long term îți aduc beneficii incredibile și îți aduc puterea și controlul de care poți să te bucuri în viața asta de freelancer că programator.
Defapt cele 3 lucruri pe care ți le-am arată video-ul asta sunt niște scurtături care nu o să obțină rezultate și care o să lungească perioada care să facă freelancing în mod corect.
Acestea par a fi scurtături însă defapt sunt niște capcane care îți mănâncă timp și te blochează în stadiul în care ești acum.
Dacă vrei să faci freelancing corect și să nu mai pierzi timp în diferite capcane din freelancing, programează un call de consultanță cu mine, cu Cristi sau un expert din echipa noastră, da click pe linkul din descriere, citește cu atenție informațiile de pe site, completează formularul de aplicare și hai să ne auzim la o discuție în care îți arătam cum ajungi să fac freelancing în mod corect în mai puțin de 3 luni.
Eu am fost Răul și Cristi
Salutări!
Leave a Reply