Sumar
Salut! Raul și Cristi aici de la Libertate.init! Suntem alături de Alex. Alex e în perioada de tranziție dintre corporație și freelancing și o să povestim cu el astăzi despre experiența lui cu programul Libertate.init, despre cum faci această tranziție și când e momentul să faci freelancing.
Alex e persoană ce își dorește mai multe de la viață, iar pentru el, tranziția la freelancing e următorul pas spre a-și deschide un business în IT și nu numai.
Acesta are o experiență de 5 ani pe Java și Angular, însă și-a dat repede seama că pentru a ajunge freelancer sau proprietarul unui business, acesta fiind motivul pentru care Alex a ales să lucreze cu un mentor care să îi arată cel mai scurt drum, să-l împingă de la spate în momentele grele și să îi ofere un feedback în mod constant, astfel salvându-și ani pe care i-ar fi pierdut încercând să facă tranziția asta singur.
Când vine vorba de programul Libertate.InIT Alex consideră că: “Cel mai mare lucru și cel mai folositor este clar comunicarea cu potențiali clienți și tot procesul prin care generezi clienții. Practic, eu știam să comunic, adică oricine știe să comunice cu alți oameni, doar că nu în cel mai profesional mod sau într-un mod astfel încât să iasă rezultatul pe care mi-l doream.”
În prezent Alex se bucură că a ajuns să încheie un contract un business din Marea Britanie care se poate întinde pe 2 ani în cazul în care cei doi se înțeleg și pentru care Alex este plătit cu 30 EUR/ora în regim full-time.
Principalul avantaj pe care Alex îl are în freelancing e faptul că pentru el freelancing-ul e doar un mijloc și se folosește de acest tool pentru a-și oferi siguranță financiară pentru își poată începe propria afacere.
Dacă vrei să faci pasul de la stadiul de angajat la cel de freelancer în câteva luni de zile, hai să ne auzim la o discuție gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră! Programează un call gratuit pe Libertate.init.ro și hai să ne auzim!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici de la Libertate.init! Suntem alături de Alex. Alex e în perioada de tranziție dintre corporație și freelancing și o să povestim cu el astăzi despre experiența lui cu programul Libertate.init, despre cum faci această tranziție și când e momentul să faci freelancing. Salut, Alex!
Alex: Salutare!
Spune-ne, mai întâi, cum ai ajuns tu să lucrezi cu noi, ce experiență ai înainte de programul Libertate.init …
Alex: Păi, eu îl urmăream pe Cristi de ceva timp și mi s-a părut foarte… încă de când ai zis printre primele dăți de partea asta de ajutor să … că ajuți programatorii să plece din corporații în freelancing, pentru mine, adică pe mine m-a atras că eu știam că nu vreau să fac, nu vreau să fiu angajat toată viața, vreau să fac mai multe de atât. Poate să am busisness-ul meu, poate business-ul meu de IT, poate alt business, nu contează. Știu, adică în poziția în care eram, ăsta era următorul pas, în care, să zicem, că nu partea tehnică sau partea de programare era pusă în prim plan, ci partea de contact cu clienții, ci partea de… practic, discuția și lucrul cu oamenii, cu alți oameni.
Câți ani de experiență ai și pe ce skill ai lucrat?
Alex: Am aproape 5 ani de experiență și am lucrat, în mare parte, pe soluții web, cu java backend și angular în față, dar am avut oportunitatea să lucrez cu mai multe tehnologii, nu doar cu astea. Astea sunt my main set, dar pot să cochetez cu mai multe și mă pot adapta foarte repede.
Ai zis o chestie interesantă, Alex, tu știai deja că ai un nucleu tehnic bun, adică că ai acolo partea tehnică, că ți-e setată, poți să faci orice pe zona asta și cam ai nevoie de altceva pentru freelancing, adică de alte skilluri. Îs curios cum ai ajuns la concluzia asta sau cum ai aflat de…, cum te-ai gândit că pentru a face freelancing sau business nu-i suficient să fiu bun pe it, îmi trebuie ceva în plus…
Alex: Sunt o grămadă de informații pe internet și, poate, primul gând al oricărui om ar fi hai să caut eu să văd cum e și să încep de acolo, dar văd din experiențe trecute. De exemplu, o să fac o asemănare între chestia asta și, poate, sport sau așa: chiar dacă tu știi ce ai de făcut, un antrenor personal care îți arată și îți spune când greșești, te învață și, poate, știi, dar, poate, ai o zi mai proastă sau așa, ai mult mai rapid ai succes și ajungi la obiectivul stabilit, decât dacă iei drumul ăsta pe cont propriu și, practic, eu știam că trebuie să, întreb pe cineva, că așa aflu cel mai repede, întrebând pe cineva, sau să am un mentor care să-mi arate drumul cel mai scurt. Practic, eu asta voiam, nu voiam să pierd alți 5 ani sau alți 3 ani în care lucram așa și, poate, n-aveam sau, poate, să zicem, aveam o experiență neplăcută și, cumva, îmi pierdeam așa din…
Din elanul pe care poate-l aveai… Din dorința de a face freelancing și a ieșit ceva nașpa și… da…
Alex: Poate credeam că așa e, nici nu știam exact chiar când am discutat din primele dăți, nu știam exact ce presupune chestia asta. Adică, eu aveam imaginea mea prin care văzusem alți oameni și îmi imaginam cumva chestia asta.
Cum credeai că e lumea freelancing-ului, adică, cum o vedeai tu?
Alex: O vedeam ca o chestie de one man standing show și o chestie unde tu trebuie să știi să faci tot și din punctul ăsta de vedere nu mă simțeam nici pregătit…Poate ziceam ,,hai, mai trebuie să mai am un pic de experiență” sau ,,nu știu chiar tot, uite, știu asta, asta și asta foarte bine, dar dacă trebuie să fac altceva?”, dar după discuția pe care am avut-o, practic, am știut cum să mă poziționez nu numai ca să găsesc ceva de lucru, ci să găsesc ceva ce-mi place și ceva ce caut eu.
Ai zis o chestie interesantă cu antrenorul personal, că nu ți-l iei doar ca să te învețe ce să faci, adică, că poate puteai și tu să înveți lucruri, dar ți-l iei și pentru a te ține responsabil, adică să fii focusat pe proces, să nu procrastinezi, să nu deviezi de la drumul pe care ți l-ai ales. Asta-i foarte interesant că multă lume poate nu vede aspectul ăsta al mentoratului, știi? Că, practic, plătești o persoană să aibă grijă ca tu să ajungi la rezultat, să te țină cumva de mână, să te-mpingă de la spate și, cumva, tu, efectiv, să simți o rușine dacă tu nu ”te prezinți la sală”, pentru că omul ăla îți scrie : ,, Unde ești? De ce nu ești la sală? Uite, eu sunt aici și te-aștept, stau o oră degeaba acum, fără să vii tu la sală.”. E interesant aspectul ăsta, latura asta …
Da, da, și aici, că ai zis de sportivi, nu există sportivi de succes care să nu aibă antrenor personal.
Alex: Eu am observat chestia asta: e mult mai ușor să-ți focusezi toată energia pentru ce ai de făcut și să faci, decât să te gândești, poate, de la început sau să-ți faci un plan de la început. Adică, uite, cei mai mari sportivi au antrenori personali nu pentru că nu știu ce să facă, ci pentru că nu vor să se mai gândească, vor doar să aibă un plan și să-l execute, cumva, îți maximizezi randamentul prin procesul ăsta.
Eu cum o văd, e că delegi foarte multe decizii pe care le-ai fi luat singur. Delegând deciziile, îți aloci timp pentru alte lucruri, pentru execuție. E o chestie interesantă asta, bine că ai adus-o în discuție.
E mișto că sunt foarte multe lucruri acolo, pe care poți să le optimizezi și nu știi ce să schimbi, că dacă schimbi… Uite, de exemplu, ziceai de poziționare, că ai învățat să te poziționezi. Poți să încerci să îți dai tu seama cum se face poziționarea aia, după care trebuie să vezi și cum comunici cu clienții, dar lucrurile astea sunt legate între ele, la modul că, dacă ai o poziționare într-un fel, trebuie să comunici în alt fel și dacă tu încerci singur, faci varianta A, o încerci, și creezi o mică structură, pe care poți s-o folosești, dar nu poți să faci divA, că nu știi ce e bine, ce nu-i bine. Dacă schimbi într-o parte, oare de acolo e sau e din altă parte, oare e că un om nu a comunicat bine sau nu a vândut bine? Da, aici e aproape imposibil să dai de rotițe ca să nimerești frecvența potrivită, ca să zic așa, să faci freelancing și sunt curios acuma să știu: tu ai pus toate lucrurile astea la punct, le-ai pus cu succes și ai spus că ai avut ocazia, și ai ocazia, acum să lucrezi în proiecte care îți plac, ce înseamnă un proiect care îți place, pentru tine?
Alex: Pentru mine… Nu e ceva boring și ceva, o chestie pe care o poate face un program de multe ori. E o chestie inovativa, o chestie care îți solicită gândirea sau simțul de creare a unei soluții inventive, nu neapărat execută o manevră. Trebuie să te gândești tu cum s-o faci și cum s-o faci mai bine și ce ai putea să aduci îmbunătățit la ea sau să o faci ceva mai bun la ea.
Ai devenit entuziasmat legat de proiectul ăsta care urmează acum?
Alex: Da, foarte, mai ales că încep cu chestia asta de freelancing. Cumva, am avut obișnuința asta de a lucra de acasă și remote și, acuma, în contextul de față cu pandemia, pot să spun că sunt pregătit 100%.
N-ai de ce să nu fii.
Super, Alex. Ai început programul Libertate.init, ai intrat în proces. Ce ai învățat tu din procesul asta? Care au fost cele mai mari lecții sau cele mai mari lucruri pe care le-ai învățat din procesul Libertate.init?
Alex: Cel mai mare lucru și cel mai folositor este clar comunicarea cu potențiali clienți și tot procesul prin care generezi clienții. Practic, eu știam să comunic, adică oricine știe să comunice cu alți oameni, doar că nu în cel mai profesional mod sau într-un mod astfel încât să iasă rezultatul pe care mi-l doream.
De multe ori comunicarea asta schimbă tot jocul în freelancing și dacă nu transmiți suficient de multă încredere, nu știi să te vinzi bine, să prezinți bine ceea ce faci, se duce-n jos. Chestia asta e valabilă la toți oamenii, de exemplu, avem oameni care au 10-15 ani de experiență și, efectiv, nu știu să se prezinte, nu zic să se vândă, dar să se prezinte și ei sunt oameni foarte buni și mă doare chestia asta, să văd cât de buni sunt oamenii respectivi și câte lacune au pe partea asta și știu că n-au nicio șansă în freelancing dacă … nu lucrează cu noi.
Alex: Asta e, în mare parte, din cauza că n-au fost puși niciodată în situația aia și n-a trebuit niciodată, practic, să-și vândă skill-urile ei, ca să ia un client propriu, de asta. N-a trebuit s-o faci, n-ai făcut-o, nu ești bun la asta.
Alex, ție ți se pare că freelancing-ul e ceva stabil? Întreb, pentru că multă lume care pleacă din corporații are impresia asta, că-i ceva instabil, că vei găsi un client și după, pe următorul nu ți-l mai găsești.
Alex: Ca să reformulez întrebarea, de ce ți se pare mai stabil un loc de muncă, decât a lucra ca freelancer? Adică, ce te face sigur pe locul tău de muncă? Uite, de exemplu, am un prieten care, din cauza pandemiei, firma pentru care lucra s-a închis și a trebuit să-și găsească altceva de lucru. Adică, în termeni de freelancing, contractul lui cu clientul de față s-a terminat și-a trebuit să-și găsească alt client. It”s that simple.
E aceeași ecuație. Ce rezultate ai obținut, adică ce incoming ai acuma lunar și cum e clientul cu care lucrezi, detalii de-astea?
Alex: Am obținut rata de 30 de euro pe oră și clientul este un buissnes mic din UK.
30 de euro e pentru o disponibilitate full-time, nu? Sau ești part-time?
Alex: Full-time, da, 8 ore pe zi.
Deci asta ar fi undeva pe la 5000 de euro pe lună…
Alex: Da, este un proiect long term, un an, doi, depinde de cum evoluează.
Alex, deci tu cum vezi freelancing-ul acum? Îl vezi ca ceva pe termen mai lung sau tu ai alte planuri pentru viitorul tău profesional?
Alex: Eu freelancing-ul îl văd ca pe-o unealtă foarte bună și care să îmi ofere și timp, mai mult timp să fac poate alte lucruri, care-mi aduc venit, nu neapărat activ, ci pasiv. Deci, ca pe-o unealtă foarte bună să ajung la scopul final, ca să zic așa.
Da, uite, chiar ziceai de proiectul ăsta că are un an, doi, adică se preconizează, cu income-ul pe care-l faci, într-un an, doi, că poți să strângi 120 de mii de euro, dacă te ții de treabă, știi? Ce le facturezi lor, bine, vei avea cheltuieli acolo, dar, practic, poți să strângi o gramadă de bani să te lansezi în ce vrei tu, fie că vrei să investești, că vrei să-ți faci un business, adică you name it, știi?
Alex: Cumva, adică, să pot să zic ,,vreau să încerc chestia asta”. N-o să fie un business care sigur va ieși, dacă-l încep. Vreau să pot să zic ,,uite, investesc în chestia asta, sunt predispus să pierd banii ăștia și poate iese ceva mult mai mare sau mult mai bun”. Adică, ori iese ceva super bine ori încercăm din nou.
Sigur, adică ești într-un punct de lucru privilegiat acum, că worth case pentru tine e să te întorci la punctul la care ești acum, adică să lucrezi ca freelancer și să faci income-ul pe care-l faci și, aici, apropo de stabilitatea în freelancing, chiar voiam să precizez ce înseamnă să ai un client de calitate, un client care poate să îți dea income-ul ăsta anual sau să aibă proiecte de lungă durată, pe care să poți să lucrezi cât vrei tu. Potențialul ăsta să faci 60 de mii de euro pe an, 120 de mii de euro în doi ani e imens.
Adică e un business serios, care-și permite să plătească un programator și care are nevoie să-și automatizeze procesele.
Exact.
Ei, probabil, fac profit mult mai mare de atâta, știi?
Care crezi că e principalul avantaj la programul nostru, la Libertate.init?
Alex: Principalul avantaj, cel puțin cel pe care l-am văzut eu, e corectarea rapidă a greșelilor. Inevitabil în procesul ăsta faci greșeli, poate nu ești atent, poate nu înțelegi bine ce trebuie să faci și feedback-ul rapid de la voi te ajută foarte tare să te îmbunătățești. Adică, poate ai o problemă de comunicare sau ai o problemă în a pune problema sau e ceva ce faci greșit și, atunci, poți să corectezi foarte repede și să mergi mai departe, nu să te blochezi un timp îndelungat și să nu-ți dai seama. Practic, asta e, cumva, cel mai mare risc: să greșești undeva și să nu-ți dai seama că greșești, să crezi că tu faci bine.
Tu pe termen lung vrei să te mai întorci în corporație?
Alex: Nu, nu m-aș mai întoarce ca și angajat. Locul unde lucram înainte era o firmă destul de mică, nu era o corporație și nu m-aș mai întoarce ca angajat, ever.
Multă baftă pe mai departe și sper să ne întâlnim și față-n față curând.
Dacă vrei să faci pasul de la stadiul de angajat la cel de freelancer în câteva luni de zile, hai să ne auzim la o discuție gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră! Programează un call gratuit pe Libertate.init.ro și hai să ne auzim!
Eu am fost Raul și Cristi, salut!
Leave a Reply