Sumar
Cristian: Salut! Eu sunt Cristi și… motivul, de fapt, sunt mai multe motive. Sunt mai multe frustrări de-a lungul timpului acumulate. În primul rând, am vrut biroul ăsta, sau, mă rog, orice alt birou decid eu să folosesc. Lucrul de acasă are și el avantaje și dezavantaje, sunt mult mai multe avantaje, dar ca și freelancer sunt și mici dezavantaje. Ăsta a fost principalul motiv: am vrut foarte tare biroul ăsta și nu găseam nici o slujbă care să-mi poată oferi lucru remote 100% sau, măcar, într-un procent foarte mare. 2, 3 zile pe lună, da, sunt și firme locale care puteau oferi mai mult, dar eu voiam lucru remote pentru perioade mai lungi și nu am vrut niciodată să părăsesc orașul. Eu locuiesc într-un oraș mai micuț în România și nu voiam nicicum să fac trecerea spre București sau Cluj.
Comparativ cu ce-ți imaginezi tu despre freelancing înainte, platforme, nu știu, intri, listezi pe proiecte mici și așa mai departe, și ceea ce faci acum, care-i diferența? Cum se simte diferența și care sunt principalele criterii care diferențiază imaginea pe care o aveai tu față de ceea ce faci acum?
Cristian: Imaginea și atunci era ca și asta pe care o am acum, în sensul că cea reală e ca și cum ai lucre la o slujbă normală, doar că atunci eram surprins de ce găseam, față de acum, doar că atunci nu găseam ,,normalitatea” pe care o am acum. E normal să poți să lucrezi ca la o slujbă obișnuită, ca și cum ai fi la birou, dar, totuși, în același timp, să nu fii într-un birou, ci să fim organizați fiecare de acasă.
Care crezi că e principalul avantaj la Libertate.init și la ceea ce am pus pe picioare împreună aici?
Cristian: Comunitatea, grupul de facebook, faptul că vezi și alții care încearcă să facă trecerea asta și care și reușesc, faptul că e un feedback și se discută interacțiunile cu clienții și diferite probleme care apar. Fiecare întâmpină astfel de provocări în procesul ăsta.
Noi spunem tot timpul că asta nu e o pilulă magică, adică Libertate.init sau freelancing-ul nu e ceva ce bați din degete și funcționează peste noapte, ci, mai degrabă, un proces lung și detaliat, pe care trebuie să-l pui la punct perfect, ca lucrurile să meargă, apoi, cum trebuie.
Ai zis o chestier interesantă legată de confort. Ai văzut trecerea spre freelancing ca o ieșire din zona de confort sau cum ai simțit-o?
Cristian: Un pic e o ieșire din zona de confort, pentru că tu ca angajat ai o mica protecție, nu mă refer la contractul ăla care, practic, nu-ți oferă nicio protecție, dar da, la freelancing practic, ești plătit pentru cât lucrezi, dacă te-ai îmbolnăvit sau dacă ți-ai luat o pauză, trebuie să fii pregătit pentru treaba asta. Dacă nu ești pregătit financiar și nu ți-ai asigurat ceva acolo, o investiție care să-ți aducă un venit pasiv … nu o s-o duci prea bine. Pe de altă parte, mi se pare un mod normal de-a lucra, pentru că negociezi pe brut, negociezi altă rată și, practic, banii care îți vin, îi vezi pe toți odată și, practic, ți-i poți optimiza. Mă rog, îți plătești impozitele, dacă vrei acel nivel de pensie la care să plătești înainte poți, dacă nu, mergi pe minim.
Care sunt planurile tale pe următoarea perioadă, acum că ai oportunitatea asta de a lucra de unde vrei și că poți să faci freelancing? Odată ce se mai așează lucrurile cu fetița ta, care sunt planurile tale? Cum te vezi pe viitor?
Cristian: În primul rând, vreau să supraviețuiesc, ăsta-i planul principal. Am înțeles că sunt cam 2 ani jumătate în care e mai greu, după aia, se schimbă provocările. Aș prefera să continui tot așa. În fine, s-ar putea să trec pe PFA, să nu mai lucrez pe firmă sau, poate, vor fi amândouă. Cert este că, spre deosebire de colegii pe care i-ați intervievat, care spuneau că vor să extindă afacerea, eu nu, eu am, poate ușor, altă idee, viziunea mea e că, mai degrabă, ar trebui să devenim un fel de cooperativă, câtiva dintre noi și să ne prezentăm toți ca o firmă, cei care nu vor să-și mărească afacerea. Planurile mele de viitor nu includ o mărire a firmei și o gestionare de oameni.
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init. Astăzi suntem alături de Cristian. Cristian e freelancer, tată și un om foarte pasionat de tehnologie. Astăzi vom vorbi despre experiența lui cu freelancing-ul și de ce și-a dorit să devină freelancer. Salut, Cristian!
Cristian: Salut! Eu sunt Cristi și… motivul, de fapt, sunt mai multe motive. Sunt mai multe frustrări de-a lungul timpului acumulate. În primul rând, am vrut biroul ăsta, sau, mă rog, orice alt birou decid eu să folosesc. Lucrul de acasă are și el avantaje și dezavantaje, sunt mult mai multe avantaje, dar ca și freelancer sunt și mici dezavantaje. Ăsta a fost principalul motiv: am vrut foarte tare biroul ăsta și nu găseam nicio slujbă care să-mi poată oferi lucru remote 100% sau, măcar, într-un procent foarte mare. 2, 3 zile pe lună, da, sunt și firme locale care puteau oferi mai mult, dar eu voiam lucru remote pentru perioade mai lungi și nu am vrut niciodată să părăsesc orașul. Eu locuiesc într-un oraș mai micuț în România și nu voiam nicicum să fac trecerea spre București sau Cluj.
Deci tu voiai să ai biroul tău, să ți-l faci cum vrei tu și să nu pleci din oraș, chiar dacă e un oraș mai mic în domeniul ăsta al ,,programării”, să zicem așa, că nu sunt atâtea oportunițăți ca în București sau în Cluj.
Cristian: Da
Și pentru tine freelancing-ul a fost ceva extraordinar, pentru că, practic, ți-a deschis o nouă lume în care poți activa.
Cristian: Din punctul ăsta de vedere, da. În trecut am mai încercat să fac trecerea spre freelancing și, evident, am făcut greșelile obișnuite, pe care le-ați tot amintit și voi, pentru că nu am aplicat niciodată pașii așa cum ar fi trebuit, de asta am și tegiversat o gramadă de procese pe care ar fi trebuit să le fac și, evident, și frustrările cu oportunitățile care nu sunt ușor de găsit: bani puțini, proiecte pe perioadă scurtă, lupta cu indienii și cu iranienii. Bine, a contat, un pic, și contextul ăsta, contextul pandemic, apocalipsa asta care nu prea sperie lumea. Adică, eu prin aprilie, chiar și mai, încă mai primeam o gramadă de propuneri de lucru cu relocare și mă gândeam că suntem în context de pandemie, pe profilul meu scrie că nu sunt interesat să plec din oraș și, totuși, eram bombardat cu propuneri.
Și tu, totuși, ți-ai găsit de lucru pe perioada de pandemie și acum întrebarea este ce experiență ai, pe ce tehnologie ești?
Cristian: Îmi place să spun că sunt fusta developer, deși asta e ceva, trebuie să fii foarte bun pe ambele părți ale comunicării, e mult. Lucrez mult cu java, spritboot, partea de backing, mai mult și partea de content, angular 2. Revin de-a lungul carierei, adică lucrez de peste un deceniu, adică am schimbat de mai multe ori tehnologia, dar asta folosesc acum, asta-mi place. Prefer să încerc să lucrez și pe partea de clean și pe partea de server, că se poate.
Bun, și care a fost motivul principal pentru care ai ales să colaborezi cu noi sau să începi colaborarea cu Libertate.init?
Cristian: Frustrarea… la un moment dat după Paști, când am început să primesc mai multe oferte de colaborare, dar tot cu relocare. Ăla a fost momentul în care am zis ,,Fuck it! Trebuie să fac ceva!”
Adică tu căutai activ să găsești o poziție remote?
Cristian: Eram atent, nu chiar căutam. Niciodată n-am căutat, adică eu în toată cariera mea, o singură data mi-am depus cv-ul în încercarea de a căuta o slujbă. Era prima slujbă, efectiv, atunci mi-am depus Cv-ul și, poate, și la a doua, dar după aia, am tot fost căutat, m-am tot lăsat dus de val și Sibiu, adică m-am mutat în Sibiu în 2011 și mi-a fost mult mai ușor să găsesc o altă oportunitate, o altă slujbă. Asta mi s-a părut parcursul normal. După aia, când mi-am pus problema că vreau să lucrez mai mult un pic de acasă, poate vreau să lucrez mai mult decât cele 8 ore sau, poate, vreau să am o flexibilitate în cantitatea de lucru pe care o am, deci nu neapărat orarul standard de 8 ore. Poate am o perioadă în care sunt mai liber, vreau să fac mai mult și vreau să am o jumatate de an, un an în care să lucrez mai mult și altă data vreau să lucrez mai puțin și chestia asta nu prea merge ca angajat.
Ești la tine acasă acuma?
Cristian: Da, da.
Arată super fain. E mișto că e o cameră dedicată numai pentru birou,
Cristian: Este, este. E birou ăsta, efectiv, e camera birou. Da, când am amenajat-o, nu am amenajat-o cu gândul ăsta de a o face biroul meu personal. Nu mă imaginam ca freelancer, eram salariat și ok, era o camera liberă, camera de studiu.
E foarte bine că ai o cameră separată de restul ,, vieții personale”, pentru că poți să închizi ușa aia și să zici ,,gata, am plecat de la muncă”, pentru toți oamenii care lucrează de acasă e bine, fie ca ești freelancer, fie că lucrezi într-un alt domeniu.
Cristian: Da, când am închis ușa, sunt la lucru.
Cred că e important să menționăm, Cristian, în cazul tău, și că ai o familie și ai un copilaș. Multă lume poate nu vede avantajul ăsta al freelancing-ului, că poți să petreci mai mult timp cu familia, adică, poți să ai grijă de copil mai bine. Tu cum vezi lucrurile, acum, cu munca de acasă, în contextul în care ești acum cu familia?
Cristian: Da, asta sună bine și, într-adevăr, e un mic avantaj faptul că, ok, când am o mică pauză pot să mă duc să-mi văd fetița și e super. Pe de altă parte, mi-aduc aminte ce spuneau foști colegi de-ai mei, care, tocmai deveniseră tătici, când veneau la lucru și spuneau că, de fapt, ei sunt în concediu. În cazul meu nu-i atât de rău, față de ce-am auzit la alte persoane, adică ai plânsul inevitabil, care nu e atât de mult și, oricum, e mult mai plăcut și mai liniștit să ascult fetița mea, chiar dacă plânge, decât râsetele din jurul meu într-un open space, când vrei să lucrezi ceva.
Rezonez 100% cu tine. Când sunt într-un mediu ca ăsta, eu vreau doar să-mi termin treaba, să fiu 100% concentrat acolo și orice distracție care mă întrerupe, mă scoate pur și simplu din flow și-mi distruge creativitatea, îmi distruge concentrarea.
Cristian: Dacă ar fi numai atât, dar, se mai întâmplă uneori ca lumea să se convingă să faci pauza aia de care, poate, nu ai nevoie.
Sunt curios cât a durat pentru tine să obții un proiect ca freelancer?
Cristian: N-a durat așa de mult, dar nici nu am stat să aștept oferta perfectă, cred că 2-3 săptămâni.
Comparativ cu ce-ți imaginai tu despre freelancing înainte, platforme, nu știu, intri, listezi pe proiecte mici și așa mai departe, și ceea ce faci acum, care-i diferența? Cum se simte diferența și care sunt principalele criterii care diferențiază imaginea pe care o aveai tu față de ceea ce faci acum?
Cristian: Imaginea și atunci era ca și asta pe care o am acum, în sensul că cea reală e ca și cum ai lucre la o slujbă normală, doar că atunci eram surprins de ce găseam, față de acum, doar că atunci nu găseam ,,normalitatea” pe care o am acum. E normal să poți să lucrezi ca la o slujbă obișnuită, ca și cum ai fi la birou, dar, totuși, în același timp, să nu fii într-un birou, ci să fim organizați fiecare de acasă.
E interesant că mulți programatori au impresia că dacă vei fi freelancer, vei lucra singur. Adică, nu va fi ca la job, va fi ceva complet diferit pe partea de execuție de cod. În cazul tău cum e, adică, lucrezi într-o echipă de develop-eri, lucrezi full-time sau part-time, pe back-end, pe front?
Cristian: Deocamdată, pe proiectul ăsta sunt doar pe back-end, e în echipă, din punctul ăsta de vedere, e ca la o slujbă obișnuită. Depinde cum ai prins proiectul, sunt diferite proiecte.
Achiziția e importantă. Cum prinzi proiectul și pe ce rată îți negociezi, că după aceea, munca, efectiv o să fie la fel.
Care crezi că e principalul avantaj la Libertate.init și la ceea ce am pus pe picioare împreună aici?
Cristian: Comunitatea, grupul de facebook, faptul că vezi și alții care încearcă să facă trecerea asta și care și reușesc, faptul că e un feedback și se discută interacțiunile cu clienții și diferite probleme care apar. Fiecare întâmpină astfel de provocări în procesul ăsta.
Te-a motivat asta sau în parcursul tău?
Cristian: M-a ajutat, da. M-a motivat, dar eu oricum eram motivat dinainte. M-am mai demotivat pe parcurs, când am văzut că, de fapt, e mult mai greu decât mă așteptam.
Noi spunem tot timpul că asta nu e o pilulă magică, adică Libertate.init sau freelancing-ul nu e ceva ce bați din degete și funcționează peste noapte, ci, mai degrabă, un proces lung și detaliat, pe care trebuie să-l pui la punct perfect, ca lucrurile să meargă, apoi, cum trebuie.
Ai zis o chestier interesantă legată de comfort. Ai văzut trecerea spre freelancing ca o ieșire din zona de comfort sau cum ai simțit-o?
Cristian: Un pic e o ieșire din zona de comfort, pentru că tu ca angajat ai o mica protecție, nu mă refer la contractul ăla care, practic, nu-ți oferă nicio protecție, dar da, la freelancing practic, ești plătit pentru cât lucrezi, dacă te-ai îmbolnăvit sau dacă ți-ai luat o pauză, trebuie să fii pregătit pentru treaba asta. Dacă nu ești pregătit financiar și nu ți-ai asigurat ceva acolo, o investiție care să-ți aducă un venit pasiv … nu o s-o duci prea bine. Pe de altă parte, mi se pare un mod normal de-a lucra, pentru că negociezi pe brut, negociezi altă rată și, practic, banii care îți vin, îi vezi pe toți odată și, practic, ți-i poți optimiza. Mă rog, îți plătești impozitele, dacă vrei acel nivel de pensie la care să plătești înainte poți, dacă nu, mergi pe minim.
Chiar eram curios de cum vezi tu ideea asta de concediu medical și pensie. Adică, freelancing vs partea de angajat? Pentru că tu ai fost în amândouă stadii chiar așa, unul după altul. Tu cum vezi lucrurile astea?
Cristian: Îți dai seama că toată lumea vede un avantaj în treburile astea. Angajat sau ca freelancer, bine, eu acum lucrez pe firmă, dar ca PFA oricum ai plăti mai puțin decât ai plăti ca un angajat, unde nu mai poți opta să spui ,, ok, vreau să plătesc mai mult sau mai puțin la pensie”, ai procentele fixe, ori aici, nu. Asta mi se pare un avantaj, adică, eu dacă consider ca sunt disciplinat și pot să-mi asigur viitorul din ce lucrez acum, vreau să am posibilitatea asta. Mă deranjează că plătim din toate sursele de venit și când e să beneficiezi… mna. Adică eu acum, dacă mă duc să-mi fac o analiză, mă duc la privat, n-am chef să stau la cozi.
Adică tu, oricum, ești deja asigurat la sănătate, dar preferi să plătești minim sau cât ar trebui să plătești pentru asigurare și restul banilor să-ți vină ție și să decizi tu ce faci cu ei.
Cristian: Exact și prefer să mă duc la privat, în cazul în care am o problemă, undeva unde să nu trebuiască să stau la coadă sau să nu trebuiască să stau în același salon cu o gramadă de alții care, poate, sunt mai rău decât mine.
Preferi să ai mai multă încredere și siguranță când vine vorba de un lucru așa important cum e sănătatea ta.
Cristian: Corect și prefer să-mi asigur eu luxul și să plătesc mai mult pentru el, dar nu sunt de accord să plătesc mai mult și să beneficiez la fel.
Care sunt planurile tale pe următoarea perioadă, acum că ai oportunitatea asta de a lucra de unde vrei și că poți să faci freelancing? Odată ce se mai așează lucrurile cu fetița ta, care sunt planurile tale? Cum te vezi pe viitor?
Cristian: În primul rând, vreau să supraviețuiesc, ăsta-i planul principal. Am înțeles că sunt cam 2 ani jumătate în care e mai greu, după aia, se schimbă provocările. Aș prefera să continui tot așa. În fine, s-ar putea să trec pe PFA, să nu mai lucrez pe firmă sau, poate, vor fi amândouă. Cert este că, spre deosebire de colegii pe care i-ați intervievat, care spuneau că vor să extindă afacerea, eu nu, eu am, poate ușor, altă idee, viziunea mea e că, mai degrabă, ar trebui să devenim un fel de cooperativă, câtiva dintre noi și să ne prezentăm toți ca o firmă, cei care nu vor să-și mărească afacerea. Planurile mele de viitor nu includ o mărire a firmei și o gestionare de oameni.
Da, asta-i absolut normal. Nu trebuie să fie neapărat chestia asta, mai ales în punctul în care ești tu acum, în care ai nevoie să petreci timp cu copilul tău, cu siguranță nu se pune problema să treci la următorul nivel, să-ți faci business-uri sau mai știu eu ce, pentru că ai o viață foarte bună așa cum e acum.
Cristian, noi ne bucurăm că am avut ocazia să discutăm. Noi acum suntem în Sibiu, dar în perioada asta e pandemie, deci e mai bine așa, să nu ne vedem.
Cristian: Da, îmi pare rău, eu chiar am luat în serios treaba asta cu izolarea.
Eu oricum, sunt convins, că după ce se așează treaba în viața ta și după ce trece pandemia, ne vom vedea, la un moment dat. Adică, sunt sigur.
Cristian: Da,da.
Îți urăm mult succes în continuare ca și freelancer!
Baftă să ai!
Cristian: Merci, merci!
Dacă te-ai gândit să faci freelancing și ai nevoie de mai mult timp pentru tine și pentru familia ta, programează un call de consultanță gratuită cu mine sau cu Cristi și hai să ne auzim la o discuție, să vedem cum te putem aduce cel mai rapid din stadiul de angajat în cel de freelancer. Noi am fost Raul, Cristi și Cristian. Salut!
Leave a Reply