Sumar
Salut, Raul și Cristi aici, de la Libertate.InIT și în acest video vrem să vorbim despre prioritizare.
Beneficiul major pe care îl au programatorii din România sunt veniturile ridicate de care dispun aceștia. O strategie comună pe care am observat-o în randul acestor programatori e să se focuseze pe creare venitului pasiv, lucrul ce e foarte bine însă acesta este o strategie pe termen extrem de lung și care nu o să genereze o diferență semnificativă în viața ta din prezent.
O altă strategie, care în loc să creezi niște picături pasive care nu vor aduce o diferență masivă este repararea scurgerilor care se produc din venitul tău activ.
Practic, programatorii din România își vând orele de muncă cu un discount de 50-70% față de prețul real al acestora, lucrul ce provoacă niște scurgeri masive din buzunarul angajaților din domeniul IT.
Un lucrul pe care îl poți face pentru a astupă aceste scurgeri masive este îndreptarea spre freelancing, loc unde veniturile tale se apropie mult mai mult de valoarea ta reală pe piață.
Pentru a putea face asta, ai nevoie că în timpul liber pe care îl ai după jobul de la 9 la 5 e să prioritizezi această evoluție profesională și să lași la o parte lucrurile care nu îți aduc un return semnificativ cum ar fi renovarea apartamentului sau timpul pierdut pe netflix.
Până la urmă, freelancing-ul nu e un scop final.
Freelancing-ul e un tool care eficientizează atingerea celorlalte scopuri pe care le ai în viață și îți oferă posibilitatea de a atinge acel venit pasiv mult mai rapid, de a avea mai mult timp pentru ține și a avea un impact pozitiv și semnificativ în viața oamenilor din jurul tău.
Dacă te-ai decis că vrei cu adevărat să treci la următorul nivel în carieră ta de programator, să astupi aceste scurgeri și să eficientizezi, celelalte obiective pe care le ai în viață, programează un call de consultanță gratuit cu mine, Cristi sau un expert din echipa noastră și hai să ne auzim la un call unde să vedem pas cu pas pe care îl putem face pentru a te ajută cu toate aceste obiective personale și profesionale.
Transcriere completă
Salut, Raul și Cristi aici, de la Libertate.InIT și în acest video vrem să vorbim despre prioritizare.
Foarte frecvent auzim de la programatorii cu care vorbim că mai ai lucruri de terminat la firma, vor să-și ia anumite certificări sau că dacă pleacă ei proiecte va muri. E un fel de simt al importanței și de amânare la infinit în a face pasul spre freelancing.
Vrem să facem acest video că să clarificăm lucrurile acestea ce apar în viață ta și să discutăm puțin despre prioritizare și care ar fi cele mai importante lucruri pe care le poți face dacă lucrezi în domeniul IT.
Că programatori avem ocazia să strângem destul de mulți bani și banii aia se strâng mai ales dacă suntem persoane chibzuite să zic așa, se strâng undeva într-un cont. Un primul lucru pe care îl observ aici e că foarte mulți programatori încearcă să optimizeze venitul pasiv când oricum nu au suficient de mulți bani că să genereze un venit pasiv considerabil, uitând să se focuseze pe gaură din buzunar.
De multe ori văd fel și fel de strategii de investiții în bitcoin sau în acțiuni sau undeva să ruleze, ceea ce nu e rău, e bine să ai o educație financiară din punctul ăsta de vedere, dar e prea mult timp investit că să obți acoperirea abonamentului la netflix să zicem cand, defapt, tu pierzi în fiecare luna bani serioși pentru că tu ce faci defapt în 8 ore la jobul de la 9 la 5? Livrezi ore la super promoție că programator cu 50% reducere sau chiar 70%.
Practic, la fiecare euro pe care l-ai negocia la prost te costă 2000 de euro pe an.
Am putea vedea lucrurile că pe niște piese de Lego. Prima și cea mai mare piesă de lego care durează 8 ore din viața ta este muncă, iar mai apoi urmează alte câteva piese de lego care sunt mai micuțe precum prietenii, muncă, investițiile, renovarea apartamentului și alte lucruri care vin peste muncă ta.
Acum, ideea e că tu te focusezi să înlocuiești piesă asta de lego care e cea mai mare și e modalitatea de a îți genera venit în mod activ și să o înlocuiești cu o piesă mai bună, vei putea practic să pui mai multe componente pe piesă mai bună întrucât această e mai complexă și o să-ți aducă mai mult venit iar așa totul se propagă și lucrurilor care sunt în afara muncii.
Adică optimizezi procesele pe care le ai deja, ceea ce e cel mai important și se poate optimiza și unde poți să obții un returnul cel mai mare înainte să te apuci să inventezi niște lucruri pentru niște soluții care nu o să-ți aducă un return foarte mult și principial vorbim, pe termen lung, te ajută.
Părerea noastră e că mai degrabă investești în a fixă venitul activ lunar înainte să te duci să inventezi o picătură care să picure acolo din venitul pasiv care oricum nu are o diferență sesizabilă pentru modul de viață pe care îl ai în momentul de față.
Freelancing-ul îți face un upgrade la venitul tău activ, la piesă asta de lego care e cea mai mare din viață ta, cele 8-9 ore care ți se duc în fiecare zi pe muncă. În momentul în care îți fac upgrade la piesă asta toate celelalte piese își vor face upgrade la rândul lor pentru că dacă tu aloci timp să faci freelancing și prioritizezi lucrul acesta și îți faci upgrade la venitul activ toate celelalte lucruri vor merge spre bine și își vor face acest upgrade.
Aici e vorba de prioritizare și că să faci treaba asta sigur va trebui să ieși din zona de confort și va trebui să te dezvolți pe ține și e o investiție activă din partea ta mai degrabă decât o investiție în care doar pui banii undeva și speri să se întoarcă înspre mine, dar, bineînțeles vine și un return mai mare din punctul asta de vedere.
De multe ori nici nu e vorba de investiții întrucât sunt lucruri de zi cu zi care te distrag de la scopul final. Dacă tu ca programator îți dorești să treci la următorul nivel în carieră asta ar trebui să fie primul lucru pe care să-l faci, iar mai apoi restul lucrurilor se vor rezolva mult mai ușor, o să faci mai mulți bani și o să faci mai multă libertate.
Exact, mai ales în perioada asta când sunt foarte mulți oameni care renovează apartamente și care se gândesc să își cumpere un loc și să investească ore și ore, săptămâni și săptămâni cu mese și cu tot ce presupune chinul asta în a renova ceva și a face ceva uitând defapt care e prioritatea principala și scopul pe care îl au.
Practic există și oameni în companii care așteaptă să obțină niște certificări deși practic certificările nu au nicio relevanță în freelancing și nu contează deloc.
Da, sau “Vreau să-mi termin masterul pe care trebuia să-l termin acum 2 ani și nu l-am terminat” Tot timpul vor apărea lucrurile acestea de rutină din viața de zi cu zi.
Un alt lucru aici e faptul că sunt mulți oameni care prioritizează renovarea apartamentului în locul freelancingului pentru că apare această nevoie mare în viața lor.
Chiar îmi scriu programatori pe instagram “Vreau să lucrez cu voi și să devin freelancer dar am treaba cu renovarea apartamentului și mai durează câteva luni de zile”
Apropo, răspund la toate mesajele de pe instagram, dacă ai vreo întrebare legată de freelancing poți să-mi scrii la @răul.libertateinit e ID-ul meu de insta.
Tot timpul o să apară lucruri de făcut și care o să intre-n timpul tău și cât timp tu nu știi cum să-ți prioritizezi timpul o să îl prioritizeze alții pentru tine.
Dacă tu nu decizi cu ce se umple timpul tău de după muncă, timpul se va umple oricum cu ceva, doar că nu va fi bazat pe decizia ta. Cineva o să vrea timpul tău, prietenii tăi, familia, un proiect nou la care ai intrat sau chiar apartamentul pe care îl renovezi. Cineva și ceva îți va lua din timpul respectiv dacă tu nu șții cum să ți-l prioritizezi și ce o să faci cu acesta.
Timpul e cea mai pretioasa resursa pe care o avem și mai ales când ai o slujba de la 9 la 5 și ești un programator cu experiență devine din ce în ce mai important și bucată aia mică e după job are cea mai mare valoare în contextul în care tu vrei să faci ceva cu viață ta și să treci la următorul nivel. Tot aici, văd foarte mulți oameni care sunt blocați într-o decizie și din datorie pe care o au față de angajatorul curent și locul de muncă unde au un oarecum simt al importanței care se dezvoltă legat de anumite proiecte.
Un simt al importanței și un oarecare statut că ei au importantă pe proiectul respectiv și dacă ei pleacă proiectul nu o să poată continuă. Cu cât stai mai mult timp într-o chestie cu atât simți că ești mai important în chestia respectivă când defapt în orice corporație și companie ești foarte ușor de înlocuit și o să găsească instant pe altcineva în locul tău.
Simțul asta al importanței te ține pe loc. Dacă tu nu știi că vrei să faci freelancing și să treci la următorul nivel o să rămâi blocat la același proiect pentru ani de zile în aceleași scuze și raționalizări, “ Dacă eu plec ce se întâmplă cu proiectul și cu echipa mea?”
Bineînțeles, nu vrei să lași oamenii acolo cu ochii în soare dar vrei să prioritizezi lucrurile pentru tine și pentru viață ta și să iei o decizie “Vreau să fac freelancing sau vreau să aman la infinit să merg în direcția respectivă” În momentul în care pui lucrurile pe foaie și îți stabilești un obiectiv clar pentru tine atunci poți să iei măsurile necesare pentru a face o tranziție sprea freelancing cu succes și să te asiguri că totul în urmă e ok și să nu periclitezi viață oamenilor cu care ai lucrat înainte, dar în același timp să te uit spre o carieră pe care o ai în față și să treci la următorul nivel pentru a îți îmbunătăți celelalte planuri, fie că vorbim de renovarea în apartament, investiții sau de a ajuta oamenii în jurul tău.
Până la urmă, despre asta e, nu e un scop în sine de a ajunge freelancer ci e un mijloc mai bun prin care pot să mă implic mai mult în jurul meu și în viața persoanelor de lângă mine, pentru a acumula mai mulți bani și a avea o calitate mai bună a vieții.
În momentul în care te-ai decis cu adevărat că vrei să devii freelancer și vrei să acționezi în dorectia respectivă, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră și să vedem un plan care să te aducă pas cu pas în scurt timp din stadiul de angajat în cel de freelancer și să facem o prioritizare împreună asupra tuturor aspectelor din viața ta și lucrurile care te țin pe loc
Eu am fost Raul și Cristi, salut!
Leave a Reply