Sumar
Salut în acest testimonial ne-am întâlnit cu Mircea Mocian, fost clienți al programului nostru Libertate.InIT.
Mircea este un Xamarin developer cu o experiență vastă de 6 ani. În urmă cu câteva luni, Mircea a făcut pasul pasul de la angajat la freelancer cu rolul de arhitect chiar dacă nu a mai avut niciodată acest rol.
Mircea a fost unul dintre programatorii noștri preferat din program întrucât era întotdeauna sharp și onpoint astfel după terminarea programului a ajuns să-și genereze în mod constant și pasiv noi oportunități pentru rolul său de Xamarin developer având pe masă chiar și o oportunitate de 160.000$ pe an.
În prezent acesta lucrează pe rolul de arhitect pentru o rată de 40 EUR/h aflându-se într-un trend ascendent fiind în discuții pentru o colaborare de 50 lire/h.
Odată cu un volum așa de mare de oferte pe care acesta le primește în mod pasiv Mircea se gândește să delege o parte din proiectele pe care le primești, iar când vine vorba de perioadele efective de lucru acesta ia în considerare ideea de a renunța la muncă și la diverse proiecte pentru a își putea lua pauzele necesare.
Mircea consideră că a fi un Xamarin developer reprezintă un avantaj gigantic pe care îl are întrucât se află într-o nișă mai mică astfel încât e mult mai greu să găsești seniori pe Xamarin în piețele locale aceștia decurgând deseori la freelanceri.
Mircea consideră că dacă ești un om confortabil nu ar trebui să faci pasul spre freelancing. Însă, dacă ieșitul din zona de confort nu e un lucru care te înspăimântă freelancingul e cea mai bună decizie pe care un programator o poate lua având un return on investment masiv și pe termen lung.
Dacă vrei și tu să ai parte de asemenea rezultate, să obții proiecte de calitate superioare într-un mod pasiv și te gândești serios la a face pasul spre freelancing intră pe site, citește cu atenție formularul de pe site și hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită pentru a vedea dacă și cum te putem ajuta în această trecere.
Noi am fost Raul și Cristi, salut!
Transcriere completă
Salut, Raul și Cristi de la Libertate.InIT aici și suntem astăzi alături de Mircea Mocian, el e softer arhitect și un programator foarte bun, a parcurs programul Libertate.InIT și e deja freelancer de ceva vreme.
Mircea, spune-ne întâi cum erai înainte de programul Libertate.InIT și pe ce tehnologii lucrai?
Mircea: Eu am lucrat în mare parte pe Mobile, C#, Xamarin, am deja 6 ani că programator dintre care un an că freelancer pe un proiect unde am avut noroc să-l prind pentru că nu știam să găsesc clienți și nu era nici o rată pe ora că acum, am prins puțină experiență și acolo, dar mai apoi am trecut înapoi la clienții din România.
Și cum ai trecut pe zona de arhitectură? AI fost pasionat de această zonă?
Mircea: Am mai făcut lucruri legate de asta, dar până acum nu am avut un astfel de rol doar ca rezultat a programului a apărut o oportunitate unde am dat de niște recruiter și am intrat pe acest post de arhitectură.
Deci tu practic ai sărit direct la stadiul acesta de arhitectură fără să mai fi avut un rol înainte în această zonă.
Mircea: Exact, am mai avut tangente dar nu am mai avut un rol exact că arhitect și nici măcar de team lead.
Ok și cum ai simțit această trecere? Pe de-o parte trecerea spre freelancing dar mai ales la o poziție care presupune o oarecare responsabilitate?
Mircea: Inițial am avut puține emoții și nu știam dacă am să mă descurc, dar am făcut-o foarte bine. Chiar și la interviu mă așteptăm să mă bombardeze cu întrebări tehnice foarte grele dar a fost mai ușor că la multe interviuri locale.
Cel mai mișto la Mircea în program e că ești o persoană foarte shart, adică întotdeauna erai on-point și nu erai cu bulshit-uri și discuții extra și probabil că lucrul acesta te-a ajutat foarte mult și în zona asta de freelancing și arhitectură că să faci tranziția asta cât mai repede.
Întrebarea mea e că ce obstacole credeai că sunt în această zonă înainte să fă faci freelancing? Și ce te-o oprit înainte să faci acest lucru de unul singur, pentru că până la urmă erai deja contractor.
Mircea: Cred că principalul meu obstacol era găsirea clienților și cred că și pe partea de mindset și feedback eu singur nu îmi dădeam seama dacă cer o suma mare, mică sau dacă ar fi trebuit să am așteptări mai mari.
Care a fost punctul în care te-a ajutat cel mai mult programul, unde ai simțit că a fost elementul cheie pentru tine?
Mircea: Am găsit fix ce căutăm, adică a găsit tot felul de metode de a găsi clienți activ și pasiv, adică după ce deja lucrez pe 2 proiecte primesc constant oferte noi, nu locale, locale primeam și înainte și nu erau neapărat relevante, dar acum primesc oferte foarte bune și lucrul acesta îmi oferă o stabilitate pe viitor poate chiar pentru mai mult timp decât sunt dispus să lucrez.
Adică e tipul de probleme pe care vrei să-l ai, și că să explicăm oamenilor ce înseamnă pasiv, aceasta înseamnă că fără să faci nimic, fără să scrii mesaje, să aplici la joburi sau pe diverse platforme oamenii vin spre tine, te caută și vor să lucreze cu ține și te întreabă “Hei Mircea, ești disponibil? putem să lucrăm?” sau lucruri de genul. În cazul de față nu poți să onorezi toate cererile respective fapt ce îți oferă stabilitatea asta.
De unde sunt clienții ăștia? Spuneai că nu sunt din piața locală.
Mircea: Din America, Anglia, Belgia și alte țări europene mai dezvoltate
Credeai că o să ai o astfel de problema, adică să ai mai mulți clienți decât poți duce în ritmul asta acum câteva luni înainte să lucrăm împreună?
Mircea: Nu mă gândeam că o să vină chiar așa multe oportunități, mă gândeam că o să trebuiască să caut personal în mod activ dar se pare că nu e nevoie. Faci cumva o treabă bună la început și apoi ajung să te caute ei pe ține.
Ce e foarte important e că foarte multă lume întreabă “Unde găsești clienții ăștia, sunt pe platforme? Sunt pe site-uri? Există vreun site magic?” Bineînțeles, nu există niciun site magic pentru toate lucrurile și cheia e cel mai mult în poziționare și în modul în care folosești platformele respective mai degrabă decât platformele sau site-urile în sine. Până la urmă, nu te interesează neapărat o platforma, vrei să ajungi la oameni, să legi o conexiune cu omul respectiv și să poți să fi găsit de persoană respectivă. Lucru ce a fost executat foarte bine de ține pașii ce noi i-am pus la punct.
Simți că lumea asta e stabilă, că ai putea să-ți generezi proiecte pentru toată viața ta profesională de acum încolo? Sau cum vezi lumea freelancingului în momentul de față?
Mircea: Cred că poți găsi proiecte constant, bănuiesc că pot fi și perioade în care mai am câteva luni fără proiect, lucru ce e super ok pentru că trag tare o perioada iar mai apoi pot să mă și relaxez și chiar vreau să am astfel de pauze între proiecte, uneori am să refuz proiecte că să-mi iau o pauză.
În principiu, cred că am să am tot timpul proiecte chiar să am să am de unde să aleg.
Din punctul de vedere al ratei orare, care e nivelul la care ai ajuns și de unde îți vin ofertele respective?
Mircea:Să spunem că ofertele vin de la rată foarte mici, am primit chiar azi o oferta foarte mică doar am ignorat-o
Ce inseamana rată mică pentru tine?
Mircea: Păi am primit o oferta pe un rol de mobile game developer cu 2000 euro pe luna pe SRL, ceea ce e foarte puțin. Am mai primit și o oferta, oferta ce nu s-a concretizat întrucât bugetul pentru proiect a fost tăiat, însă era de 160.000$ pe an.
Super, în average care e rată pe care lucrezi?
Mircea: Să spunem că deocamdată e undeva la 40 EUR/h, dar încep să văd un trend în sus, recem am văzut niște oportunități de 50 lire și urmează să am niște discuții cu ei.
Asta e foarte fain la ține pentru că în freelancing cam astă e jocul și asta e cursul firesc. Poți să treci la rate foarte mari dar poți să începi cu o rată inițială 30-35-40 iar în timp poți să face tranziția spre un nivel superior așa cum faci și tu în prezent.
Vreau să spun că e periculos să prinzi proiecte prin recomandare sau să mergi pe noroc pentru că tu nu ai o baza solidă și nu poți să primești dată. Exact cum ai spus tu Mircea, am ajuns la nivelul ăsta dar pot să mă duc și mai sus și să ajung la rate mult mai mari pentru că știi cum să faci lucrul ăsta și ai un sistem clar care funcționează.
Mircea: Cum am spus am mai făcut și acum 3 ani un proiect de freelancing, proiect ce a venit prin noroc, dar nu aveam o metodă să-mi găsesc constant proiecte și nici nu eram la nivelul la care sunt acum.
Sunt curios, tu ești pe Xamarin care nu e la fel de mainstream precum Java, o tehnologie cunoscută de atâția oameni, ai simțit vreodată că ești într-o zona foarte nisata sau că o să fie asta o problema pentru tine?
Mircea: Sincer mi se pare un avantaj să lucrezi pe o nișă pentru că sunt mulți clienți care caute un Senior Xamarin developer și nu găsesc local pentru că e o nișă și atunci sunt dispuși să lucreze cu freelanceri.
Cu siguranță ai un picior în față și s-a dovedit cu ofertele pe care le acum. Xamarin e super căutat și am avut alți oameni în program care au făcut exact ca tine și au avut aceeași experiență.
Ești deja freelancer de ceva vreme și ai început să simți lumea asta mult mai bine, care sunt planurile tale pentru viitor?
Mircea: Vreau să continui să lucrez ca freelancer, am luat în considerare și să deleg o parte din proiecte dacă am posibilitatea și dacă clienții sunt deschiși pe partea asta dar în același timp lucrez și la niște proiecte personale tot pe software development, sunt foarte pasionat de VR și AR.
Ce sfaturi ai da unor oameni care vor să facă freelancing și care sunt în punctul în care erai tu înainte să intri în program.
Mircea:Vreau să spun că dacă sunt oameni comozi nu merită, dar dacă sunt dispuși să aibe control asupra vieții lor și să nu depindă de o companie care să le aducă proiecte și să își găsească singuri clar merită și nu m-aș gândi de 2 ori.
E probabil cea mai bună investiție pe care poți să o faci dacă te uiți la return on investment. Nu știu unde poți să bagi o sumă de bani și să o recuperezi într-o luna iar mai apoi să o câștigi în fiecare luna pentru următorii ani.
Ok super, ne bucurăm că am lucrat împreună și mult succes în continuare!
Leave a Reply