Sumar
Salut, Raul de la Libertate.init aici și în acest video vreau să vorbesc despre diferența dintre freelancer și contractor.
Mulți programatori cu care vorbesc confundă aceste 2 niveluri din viața unui programator cu toate că diferențele între acestea sunt masive.
Cea mai mare diferență între stadiul de angajat, contractor și freelancer e dată de controlul pe care îl ai asupra muncii tale.
Că și angajaț, ai aproape zero control sau spre zero control. Pentru că altcineva îți controlează rată pentru muncă ta, altcineva vorbește clientul iar tu efectiv te bazezi pe firma pentru care lucrezi sau pe o altă persoană să-ți găsească acești clienți, să îți negocieze rată și să mențină această interacțiune.
Un contractor, în opinia mea e un angajat pe PFA sau SRL, atât. E în aceeași relație de dependență, chiar dacă cineva i-a recomandat proiectul sau a găsit pe ceva platformă proiectul dar el nu are habar cum să-ți găsească clienți sau să își formeze o viață stabilă și efectiv se bazează pe altă entitate să îi găsească proiecte.
Un freelancer nu depinde de nimeni să îi dea de lucru generându-și singur oportunitățile de proiecte. Acesta comunică direct cu clientul, atât pe partea de proiect atât și pe partea de rată, adică el își negociază rată, se vinde în mod direct într-un call cu un client și obține maximul de valoare din piață.
Totuși, nici la freelanceri controlul nu e deplin, nu e deplin pentru că clientul are defapt controlul deplin pentru el e conectat cu piață, clientul final și oamenii care vor folosi softul și clientul distribuie banii spre freelancer, doar că un freelancer în piața de IT are foarte multe oportunități și chiar mulți clienți care vor vrea în același timp să lucreze cu ține.
Chiar și așa, un freelancer are control total asupra proiectelor pe care vrea să lucreze și poate să-și genereze oricând mult mai multe proiecte mai interesante sau chiar cu o rată mai bună.
Pe lângă asta, un freelancer rămâne conectat tot timpul la piața de IT și lucrează cu cele mai noi tehnologii astfel, nu lucrează pe proiecte de mentenanță care să-i aducă plafonarea și rămâne relevant pe piața de IT mult mai mult timp.
Dacă vrei să treci din stadiul de angajat sau contractor în acela de freelancer și să faci lucrurile în mod corect, să găsești constant clienți de calitate, să rămâi conectat la piață și rămâi relevant cât mai mult timp în domeniul IT hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine Cristi sau un expert din echipa noastră, întră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call
Eu am fost Raul, salut!
Transcriere completă
Salut Raul de la Libertate.init aici și în acest video vreau să vorbesc despre diferența dintre freelancer și contractor.
Mulți programatori cu care vorbesc confundă cele două stadii și au impresia că un freelancer e același lucru că și un contractor. Chiar îmi spun că “În perioada de criză multă firme de programare au renunțat în primul rând la contractori și-au păstrat persoanele ce aveau contract de muncă” Asta, că și cum stadiul de angajat și contractul de muncă ți-ar oferi mai multă garanție și mai multă stabilitate decât cel de contractor.
Vreau să discutăm puțin despre chestia asta în video și mai exact ce este un freelancer, un contractor și ce este un angajat.
Diferența dintre cele 3 zone în care poți să fi profesional e dată de controlul pe care îl ai asupra muncii tale.
Că și angajat, ai aproape zero control sau spre zero control. Pentru că altcineva îți controlează rată pentru muncă ta, altcineva vorbește clientul iar tu efectiv te bazezi pe firma pentru care lucrezi sau pe o altă persoană să-ți găsească acești clienți, să îți negocieze rată și să mențină această interacțiune.
Ești într-o relație de dependență totală, nu ai niciun control, dacă se întâmplă ceva cu clientul sau cu interacțiunea de top din piață tu nu ai niciun control și vei fi afectat în mod direct. Din cauza asta foarte mulți programatori care au fost contractori sau angajați au rămas fără proiecte, adică în momentul când a venit pandemia și industria turismului a fost afectată efectiv au fost persoane care au rămas fără proiect pentru că s-au tarat bugetele.
Ideea în stadiul de angajat e că în momentul în care se întâmplă ceva în piață și interacțiunea cu clientul este afectată tu ești primul afectat și nici măcar nu ai un cuvânt de spus.
Un contractor, în opinia mea e un angajat pe PFA sau SRL, atât. E în aceeași relație de dependență, chiar dacă cineva i-a recomandat proiectul sau a găsit pe ceva platforma proiectul dar el nu are habar cum să-ți găsească clienți sau să își formeze o viață stabilă și efectiv se bazează pe altă entitate să îi găsească proiecte.
De foarte multe ori în programul Libertate.init mă întreabă oamenii cu care lucrăm, “Ok Raul, după ce am primul proiect dacă prind un proiect pe o rată mai mare sau un proiect mai interesant cu un client care m-ar plăți mai bine ce să fac? Să schimb de pe un proiect pe altul chiar dacă am început de o luna de zile la acest proiect?” De multe ori răspunsul e că va trebui să lași bani pe masă, să îți asumi o etică de muncă și să mergi pe proiectul pe care l-ai ales, pe rată pe care ți-ai dorit-o măcar 6 luni sau un an că totuși să-i aduci valoare clientului respectiv dacă ai început să lucrezi cu el.
Asta e viața de freelancer, un freelancer are oportunități, nu te gândești niciodată că “Dacă mi se termină contractul de muncă că firma renunța la mine ce fac?” Ai încă 10 proiecte aliniate pe care le poți alege, asta e freelancingul și asta e viața de freelancer la nivel de proiecte.
Un freelancer comunica direct cu clientul, atât pe partea de proiect atât și pe partea de rată. Adică el își negociază rată, se vinde în mod direct într-un call cu un client și obține maximul de valoare din piață. Totuși, nici la freelanceri controlul nu e deplin, nu e deplin pentru că clientul are defapt controlul deplin pentru el e conectat cu piață, clientul final și oamenii care vor folosi softul și clientul distribuie banii spre freelancer, doar că un freelancer în piața de IT are foarte multe oportunități și chiar mulți clienți care vor vrea în același timp să lucreze cu ține.
Controlul deplin e doar în stadiul de antreprenor, în momentul în care ești antreprenor, banii din piață, de la clientul final vin direct spre ține și tu îi distribui mai apoi cantre freelanceri sau colaboratori sau angajați. Responsabilitatea e mult mai mare din acest stadiu de antreprenor pentru că ai o responsabilitate directă față de clientul final.
Acum că ai înțeles care e diferența bazată pe controlul pe care îl ai asupra muncii tale între angajat, contractor, freelancer și antreprenor cred că înțelegi că un freelancer e în primul rând independent, adică el nu depinde de nimeni să îi dea de muncă și știe sigur că o să își găsească clienți.
Acum sper că înțelegi cât de lipsită de sens e ideea că ai putea să renunți la un freelancer și să îl lași fără muncă și asta pentru că un freelancer are control și independența și el practic își generează câte proiecte vrea. Un freelancer poate avea oricând 10 proiecte pe masă și are de unde alege iar dacă efectiv s-a încheiat proiectul pe care e pot să își aleagă altul poate chiar cu o rată mai bună și un proiect mai interesant decât cel din prezent.
Nivelul de conectare la piață e efectiv la un alt nivel față de stadiul de contractor sau cel de angajat și din această cauză un freelancer înțelege cum funcționează piața de IT și rămâne relevant pe piață, adică el va lucra pe ultimele tehnologii și acesta nu va fi pus pe proiecte de mentenanță și nu va rămâne într-o firma foarte mult timp fără să-și dea seama exact cum se mișcă piața, ce rată se negociază pe piață, unde sunt clienții calitate și cum poți să îi accesezi pe aceștia.
Practic, această independența îl face pe freelancer să nu se plafoneze niciodată și să extragă maximul de valoare din piață de IT din muncă pe care o face ca programator.
Nu există frică în freelancing, există doar o înțelegere foarte clară și o conectare bună la piața de IT.
Dacă vrei să treci din stadiul de angajat sau contractor în acela de freelancer și să faci lucrurile în mod corect, să găsești constant clienți de calitate, să rămâi conectat la piață și rămâi relevant cât mai mult timp în domeniul IT hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine Cristi sau un expert din echipa noastră, întră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call
Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply