Sumar
“Aș putea să fac freelancing doar că am o echipa foarte faină la lucru, mă înțeleg bine cu șefu si cu colegii de echipa care îmi sunt prieteni și ieșim împreună, managerul e foarte de treaba și adesea povestim. Chiar nu aș vrea să renunț la echipa asta, la oamenii pe care îi am în firma și i-am cunoscut și cu care am dezvoltat o relație personală și profesională foarte puternică. În plus, nici proiectul nu e așa rău, dar totuși aș vrea să fac freelancing, dar e echipa asta de care îmi place foarte mult. “
Asta e o scuză foarte des folosită de programatorii cu care am ocazia să vorbesc atât în ședințele de consultanță gratuită cât și în mesajele de pe instagram. De cele mai multe ori aceștia nu-și dau seama că asta e factorul psihologic principal prin care firmele de IT te țin blocat la locul actual de muncă pe o direcție în care plafonarea e singura varianta.
Aflându-te în echipa în care ești și având în jurul tău oameni care sunt la același nivel ca si tine îți e foarte greu să-ți dai seama că tu ai un potențial mult mai mare decât cel pe care compania de IT îl afișează.
Echipa în care ești nu o să-ți plătească facturile, rată la bancă și mâncarea copiilor tăi dacă ceva merge prost. E datoria ta să ai grijă de acestea și singură metodă prin care poți cu adevărat să te asiguri că acest lucru se intampla trebuie să te afli într-o continuă creștere pe plan profesional și personal că să poți să-ți creezi singur stabilitatea de care ai nevoie în viață, iar următorul pas în carieră ta de programator e cel de freelancer.
Dacă îți dorești cu adevărat să faci freelancing și vrei să-ți depășești situația profesională și să treci la următorul nivel că programator, hai să ne auzim la un call de consultanță cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, salut!
Transcriere completă
Salut, Raul de la Libertate.init() aici.
“Aș putea să fac freelancing doar că am o echipa foarte faină la lucru, mă înțeleg bine cu șefu si cu colegii de echipa care îmi sunt prieteni și ieșim împreună, managerul e foarte de treaba și adesea povestim. Chiar nu aș vrea să renunț la echipa asta, la oamenii pe care îi am în firma și i-am cunoscut și cu care am dezvoltat o relație personală și profesională foarte puternică. În plus, nici proiectul nu e așa rău, dar totuși aș vrea să fac freelancing, dar e echipa asta de care îmi place foarte mult. “
Vreau să încep video-ul așa deoarece asta e o scuză pe care o aud foarte frecvent în call-urile pe care le am cu programatorii și în conversatiile de pe instagram cu aceștia, apropo @răul.libertate.init e id-ul meu de instagram poți să-mi scrii oricând ai o nelămurire legată de freelancing.
Asta e defapt o scuze din cauză că echipa nu ar trebui să te împiedice să te dezvolți, echipa e defapt factorul principal psihologic prin care corporațiile și firmele de IT te țin blocat la nivelul la care ești timp de 10 sau chiar 20 de ani la un plafon de venit și tu sa rationalizezi lucru asta că și cum nu ai avansat personal și profesional dar măcar am avut o echipa faină, proiectul a fost ok și chiar sunt prieten cu colegii și cu șefu cu care mai ies la grătar și la petreceri.
Nu folosi echipa că o scuză să nu avansezi, oamenii care sunt în jurul tău ar trebui să fiu un catalizator, un factor motivator în carieră ta și nu un factor care să te țină pe loc. De ce se întâmplă lucrul asta și spun că echipa e factorul principal psihologic care te ține blocat în corporații e pentru că tu întotdeauna te uiți în mediul din jurul tău și dacă tu nu vezi oamenii avansând ai impresia că atâta se poate.
Tu nu vezi oameni care sunt în afară echipei tale pentru că tot mediul tău e construit în jurul echipei tale. Te uiți la colegul tău de birou și îți spui că e la același nivel ca tine sau poate că spui că ești puțin mai bine decât el în proiectul la care lucrați sau banii pe care îi câștigați și îți spui că asta e.
Pentru a ieși din mediul în care ești și a avansa că programator e nevoie să schimbi și oamenii, la un moment dat să fii dispus să părăsești o echipa de programatori pentru a da de oameni care să te crească mai mult de atât. Asta e defapt jocul de mindset pe care trebuie să îl joci pentru a putea face freelancing cu succes.
Tu confunzi acum relațiile de muncă cu relațiile sociale, iar din cauză că aceste 2 lucruri sunt confundate ai impresia că oamenii care sunt în viață ta la muncă nu vor mai fi în viață ta dacă tu îți modifici relațiile de muncă, dacă vei intra în alte proiecte ca freelancer, asta când defapt relațiile sociale nu au nicio treaba cu relațiile de muncă. Da ți le-ai format în timpul muncii dar asta nu înseamnă că o să dispară dacă tu avansezi profesional sau dacă tu faci freelancing.
Dacă privim lucrurile pragmatic tu ești la acel job de programator doar pentru a câștigă bani. Dacă nu te-ar mai plăți firma nu ar mai conta ce echipa faină ai avea și cât de bine se comportă șeful cu ține și cât de bine te înțelegi cu el, tu nu ai mai stă acolo pentru că nu ai mai avea bani și echipa în care ești nu o să plătească mâncarea copiilor tăi, cheltuielile, chiria sau chiar rată pe care o ai. Echipa nu o să-ți aducă stabilitate în viața, dacă te îmbolnăvești sau ți se întâmplă ceva, nu o să-ți aducă echipa stabilitate în viața ta. Lucrul asta îl poți aduce doar tu prin dezvoltarea ta continuă că persoană și prin venitul crescut pe care o să îl ai dacă te dezvolți corect.
Freelancing-ul te duce defapt la următorul nivel în IT, dar probabil va trebui să ieși din echipa prezența dacă va trebui să faci freelancing. De ce ai rămâne în echipa respectivă dacă știi că nu te mai poate crește? De ce ai vrea să rămâi într-un grup de oameni și să lucrezi cu ei dacă ei nu te pot crește profesional. Mai bine îi ajuți tu să crească după ce devii freelancer și le arăți și lor un mod diferit de a face lucrurile decât să rămâi angajat decât să te bazezi pe ei și să îți confirmi identitatea cu oamenii cu care lucrezi.
În engleză, acest lucru se numește confirmation bios astfel încât ne luăm informațiile și lucrurile care ne confirmă identitatea din mediul înconjurător. Dacă toți oamenii sunt ca tine e foarte greu că tu să fii ceva diferit și să faci lucruri diferite pentru că efectiv nu poți să ieși din acel mediu și mindset.
Dacă îți dorești cu adevărat să faci freelancing și vrei să-ți depășești situația profesională și să treci la următorul nivel că programator, hai să ne auzim la un call de consultanță cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, întră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply