Sumar
Nu pot să-ți spun câți bani fac, nu vreau să te simți prost.
Lipsa de transparență când vine vorba de salariu e un joc pe care mulți îl joacă, dar puțini l-au ales. E un joc impus în mare parte de alții, de companii, de colegii de lucru, dar această lipsă de transparență te inhibă în creșterea ta ca programator.
Când am făcut primul meu internship, am început să-mi întreb toți colegii cât câștigă. Transparența unora dintre ei m-a ajutat să-mi dau seama cam cum merge piața de internship-uri, mi-a făcut o idee despre zona asta, și m-a ajutat să cresc, să mă dezvolt, atât ca programator cât și ca viitor antreprenor.
Încă sunt oameni cu care vorbesc în call-urile de consultanță gratuită sau chiar pe Instagram, la care nu le vină să creadă că pot ajunge să facă 5000-10000 de euro pe lună ca freelanceri. Mi se pare fascinant, pentru că oamenii ăștia au rămas blocați la un mindset de 2000-3000 de euro pe lună din cauză că ei nu au fost transparenți cu venitul pe care îl au acum, dar ei nu-și dau seama că în domeniu în care sunt, sunt la limita inferioară a venitului.
Lipsa de transparență nu o să-ți aducă niciodată informații noi, ci o să te păstreze blocat la un nivel în care tu crezi că ești foarte tare, când defapt dacă ai fi mai transparent și ai vorbi cu colegii din firmă despre venit, ai putea nu doar să dai informație, dar ai și primi informație înapoi, informație valoroasă pentru tine și pentru viața ta profesională.
Avem deja zeci de testimoniale pe www.libertateinit.ro/rezultate. Te invit să le urmărești și te invit să vezi la ce nivel poți ajunge și să înțelegi că poți crește foarte mult în domeniul ăsta. Când ești pregătit, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită în care pot să-ți arăt un plan pas cu pas prin care poți să ajungi din nivelul în care ești acum, adică din stadiul de angajat, în acela de freelancer, în cel mai scurt timp posibil.
Transcriere completă
Salut! Raul, de la Libertate.init() aici, și în acest video vreau să vă vorbesc despre lipsa de transparență și de ce acest lucru te ține pe loc ca și programator.
Acum câteva zile vorbeam cu un prieten programator despre salariul lui, adică l-am întrebat ”Ok, cât câștigi acum ca și programator în firma în care lucrezi?” I-am pus întrebarea asta pentru că voiam să aflu informația asta, deși știu, de cât timp lucrez cu programatorii, știu toate firmele din România cam ce salariu oferă, care e range-ul de salarii, și care e nivelul pieței. Voiam ca acel răspuns pe care mi l-ar fi dat să fie pentru el, să-și dea seama în ce cușcă e defapt acum, și la ce nivel joacă, și să-și dea seama că momentan merge cu frâna de mână trasă și că dacă s-ar elibera și ar gândi mai mult, ar putea să facă mult mai mult ca și programator.
Răspunsul lui a fost foarte inedit pentru mine, adică mi-a spus că ”Vai, Raul, dar nu pot să-ți spun lucrul ăsta! Cum să-ți spun acest lucru?!” Și cumva am simțit în vocea lui o oarecare mândrie, adică ca și cum câștigă foarte mult și nu poate să-mi spună câți bani face, că m-aș simți eu prost.
Înțeleg cumva, adică a fost un răspuns automat, nu a fost un răspuns pe care l-a gândit, înțeleg de ce mi-a dar răspunsul ăsta, pentru că da, dacă ar fi vorbit cu părinții sau cu prietenii lui care lucrau în alt domeniu, erau bucătari sau erau într-un alt domeniu în care nu se câștigă așa bine ca în programare, era altă situație. Da, într-adevăr, poate s-ar fi simțit prost când el ar fi zis că face 2000 sau 3000 pe lună, și ei câștigau, nu știu, 2000 de lei pe lună.
Ce vreau să zic de fapt e că această lipsă de transparență în care trăiește el acum e un joc pe care nu l-a ales el. I-a fost impus de compania pentru care lucrează, în nici un caz nu a ales el de la început să joace acest joc, doar că îl joacă la un nivel foarte avansat, și îl joacă doar pentru că toți colegii lui din companie joacă acest joc.
Vreau să spun o poveste din experiența mea de acum 7 ani de zile, cam de când am terminat masteratul, și când am început să fac programare prima dată. Eu am lucrat 3 luni de zile, am făcut un internship pentru o companie din Cluj, și ei mă plăteau cu 500 de lei pe lună. În momentul în care făceam internship-ul ăsta, întrebam restul colegilor din facultate ”Ok, voi cât faceți acum? Adică cât vă plătește la internship?” Și da, erau unii care nu câștigau nimic, adică erau internship-uri care nu erau plătite, și erau alții care făceau poate 2000 chiar din primul internship.
Lucrul ăsta, adică faptul că am putut să văd cam cum merge piața de internship-uri, mi-a făcut o idee despre zona asta, adică efectiv știam ”Ok, acolo se câștigă atâta, aici unde sunt eu e atâta, și sunt alții care nu te plătesc deloc.” Oricum eram mulțumit cu cât făceam, pentru că habar nu aveam, adică nu aveam deloc experiență, faptul că îmi dădeau ăia 500 de lei pe lună ca student era foarte mult pentru mine.
În aceeași perioadă erau anumiți colegi de-ai mei care nu spuneau cât fac. Acești colegi ai mei care nu puteau să spună atunci aceste venituri, au rămas cumva blocați în același nivel, adică efectiv sunt tot într-o corporație, nu au crescut de la acel nivel, și nu au reușit niciodată să se desprindă de firma în care lucrează. Mulți dintre ei au rămas în aceeași firmă toată perioada asta de 7-8 ani de zile de când am terminat facultatea. Totuși, visează să facă mai mult, adică poate visează să facă antreprenoriat, sau la un moment dat să aibă un venit pasiv, sau să investească.
De ce ți-am spus povestea asta? Pentru că eu așa am reușit să cresc.
Eu prin transparența pe care o aveam asupra venitului și asupra locului de muncă unde eram atunci, am reușit să cresc. Eu așa am dat de niște oameni care făceau freelancing în acea perioadă. Când mi-au spus ei că ”Bă, noi facem 10000 pe lună din freelancing,” mie mi s-a părut inedit, adică eu eram la 500 de lei și ei îmi ziceau că fac 10000. Nu erau, nu aveau vârsta cu mult mai mare ca a mea, adică erau colegi de liceu care au fost la altă facultate, au terminat mai repede cu un an, și au intrat mai repede în domeniul ăsta.
Când mi-au spus că ”Facem 10000, 8000 lejer pe lună, constant, din freelancing,” am zis că ”Bă, nu știu”, nu mi se părea posibil, dar efectiv mi-a deschis mintea, adică am înțeles că uite, faptul că se poate să faci în domeniul ăsta atât, și că poți să crești așa mult, e un lucru de care nu eram conștient.
Lipsa de transparență nu o să-ți aducă niciodată informații noi în zona asta, adică o să te păstreze cumva blocat la un nivel în care tu crezi că ești foarte tare și egoul tău e ridicat, când defapt dacă ai fi mai transparent și ai vorbi legat de salariu, adică ai vorbi cu colegii din firmă despre lucrul ăsta, ai putea nu doar să dai informație, dar ai și primi informație înapoi. Adică ai primi informație valoroasă pentru tine și pentru viața ta profesională.
O altă poveste interesantă legată de lucrul ăsta, a fost în programul Libertate.init(), adică în programul Libertate.init(), chiar pe la început, unul dintre programatorii cu care am lucrat a mers la firma pentru care lucra și efectiv le-a spus la toți din firmă, la toți colegii lui, că ”Bă, uite acum eu câștig atât”. El venise mai târziu în firmă decât colegii lui, și ăștia atât de șocați au fost că efectiv s-au dus la șef să-i spună ”Ok, cum poți să-i dai mai mult la ăsta, și așa diferență mare de venit, față de noi, care am stat în firma asta ani de zile înaintea lui și eram încadrați la un nivel tehnic mai bun decât el?”
A fost efectiv un scandal în firmă, nu a mai rămas mult în firmă programatorul de care vă vorbesc, dar ce mi s-a părut interesant e că el a reușit să facă tranziția asta, adică după o lună de zile, o lună jumate, deja a făcut freelancing și acum câștigă dublu decât câștiga la firmă atunci. Oricum câștiga mai mult decât colegii lui, dar acum face dublu decât atunci.
Mi se pare fascinant că încă sunt oameni cu care vorbesc în call-urile de consultanță gratuită sau chiar pe Instagram (și apropo, @raul.libertateinit e ID-ul meu de Insta, poți să-mi scrii oricând dacă ai întrebări legate de freelancing), la care nu le vină să creadă că ar putea să facă, nu știu, 5000, 6000, 1000 de euro pe lună din munca pe care o fac acum, efectiv din aceeași muncă pe care o fac acum, în echipe de programatori, dar lucrând ca freelanceri.
Mi se pare fascinant pentru că oamenii ăștia au rămas practic blocați la un mindset de 2000-3000 de euro pe lună din cauză că ei nu au fost transparenți cu venitul pe care îl au acum, adică ei se consideră superiori la o persoană care lucrează în alt domeniu, dar ei nu-și dau seama că în domeniu în care sunt, sunt la limita inferioară a venitului, efectiv sunt puțini care câștigă sub nivelul la care câștigă ei.
Lipsa asta de transparență, efectiv ăsta e efectul pe care îl are, te ține blocat la un nivel profesional, când tu ai putea să ai un potențial mult mai mare și să faci mai mult decât faci acum.
În programul Libertate.init() și în comunitatea de freelanceri pe care am creat-o în jurul programului, nu există o persoană care să fie în comunitate și să nu fie transparentă, adică noi promovăm de la început transparența. Acest share de knowledge, și share de cunoștințe și de cum funcționează piața, e defapt lucrul care te face să crești mai puternic decât, nu știu, orice secrete. Până acum poate că nu știai care e potențialul în domeniul IT, poate că nu credeai că sunt posibile sumele astea să le faci ca și programator, ca și freelancer cu experiența pe care o ai acum.
Acum vezi că sunt colegi de-ai tăi, efectiv colegi din firma în care lucrezi tu, care fac freelancing și care au ales să își împărtășească povestea tocmai pentru a te ajuta ca să ieși cumva din mediul în care ești acum.
Avem deja zeci de testimoniale pe www.libertateinit.ro/rezultate. Te invit să le urmărești și te invit să vezi la ce nivel poți ajunge și să înțelegi că poți crește foarte mult în domeniul ăsta. Când ești pregătit, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită în care pot să-ți arăt un plan pas cu pas prin care poți să ajungi din nivelul în care ești acum, adică din stadiul de angajat, în acela de freelancer, în cel mai scurt timp posibil.
Eu am fost Raul, salut!
Leave a Reply