Sumar
Salut, Raul de la Libertate.init aici, alături de Cristi! Azi vreau să vorbim despre cum negociezi și îți crești rata ca și freelancer.
În video-ul de astăzi vrem să punem accent pe importanța brandului pesonal și a utilizării acestuia într-un mod eficient, cu scopul de a vinde într-o manieră mult mai avantajoasă experiența, expertiza și cunoștințele tale.
Da, bineînțeles, acestea sunt foarte importante și sunt rezultatul muncii tale, însă greșeala pe care o fac mulți programatori în freelancing este aceea de a vinde și evidenția doar nivelul lor tehnic, iar rata orară nu crește proporțional cu skill-urile tehnice!
Dacă vrei să îți faci o idee despre cum te poate ajuta în creșterea ratei orare o cunoaștere aprofundată a pieței de IT și a culturii organizaționale, din care fac parte potențialii tăi clienți, hai să ne auzim la un call de consultanță sută la sută gratuit, cu mine, cu Cristi, sau cu un expert din echipa noastră! Intră pe libertate.init.ro și programează-te la un call.
Transcriere completă
Salut, Raul de la Libertate.init aici, alături de Cristi! Azi vreau să vorbim despre cum negociezi și îți crești rata ca și freelancer.
Bun, super informație, super valoroasă, pentru voi, pentru cei care vreți să treceți la următorul nivel, să învățați cum se negociază rata ca freelancer. Punem aici, în câteva minute de video, așa că stay tuned!
Contează să ai calitate, adică contează să fii un programator bun, să ai câțiva ani de experiență în spate și să ai un istoric de proiecte complexe la care ai lucrat, pentru că dacă nu ai acest istoric, nu o să te ia nimeni în seamă, adică efectiv nu ai cum să intri în lumea asta a freelancingului și să faci lucrurile corect. Dar la un moment dat, cam după 3-4 ani de experiență, calitatea asta nu mai contează așa mult și începe să conteze din ce în ce mai puțin, cu cât crești mai mult ca experiență în zona asta tehnică și cu cât trece mai mult timp.
Exact! Adică au punctul pe care îl ai din punct de vedere tehnic, ajunge la un plafon și crești. O să mai crești în continuare, dar o să crești destul de puțin, ceea ce nu o să mai facă o diferență foarte mare între tine și alți oameni care poate au aceeași expertiză ca tine.
Da, adică o să conteze că o să îți poți să îți faci munca mai rapid probabil și mai eficient, dar nu o să conteze la banii pe care îi faci, adică nu o să conteze la rată. Bine! Și atunci ce contează?
De aici, concluzia pe care o tragem e că banii țin neaparat cont de skill și vedem asta suficient de des, cu clienții noștri din programul Libertate.init, clienții alături de care lucrăm. Faptul că la 3 luni diferență din momentul în care lucrează cu noi, câștigă de două sau de trei sau poate chiar de patru ori mai mult și îți dai seama că în intervalul ăla de timp nu au avut timp să se îmbunătățească extraordinar de mult. Și elementul diferențiator aici este contextul. Contextul în care reușesc să se vândă și contextul pe care îl creează despre ei și modul în care se poziționează și își construiesc brandul personal.
Exact! Cel mai important îi brandul personal, adică cum te prezinți ca programator și cum arăți că tu ești un expert. Cum comunici asta în fața unui client? Cu cât o să îți crești brandul și o să devii din ce în ce mai bun ca programator pe zona asta, adică pe zona de a comunica, de a vinde cine ești, cu atât o să fie mai ușor să obții rate mai bune.
Yep. Și când spunem de brand hai să detaliem aici că nu e vorba neaparat despre a-ți face un canal de Youtube, sau a-ți face un site, sau un blog personal și a posta content acolo. Nimic din toate lucrurile astea, nici măcar de portofoliu nu ai nevoie. Nu asta înseamnă un brand. Problema e legată mai mult de modul în care știi tu să te vinzi pe tine și modul în care abordezi lucrurile în call-uri cu clienții. Sunt foarte mulți oameni care intră în call-urile astea cu clienții și o greșeală foarte frecventă aici pe care vreau să o evitați e să nu intri în call să enumeri toate tehnologiile pe care ai lucrat. Foarte mulți oameni zic că da, am lucrat și pe tehnologia asta, am lucrat și cu framework-ul ăsta și am făcut și aplicația x și y.
No și mai lucrez și la un start-up în paralel și mai am și un business cu niște prieteni.
Exact! Și cumva se laudă și înșiruie așa, lucruri, după lucruri, după lucruri, fapt care nu îți câștigă un client, nu convinge cu nimic un client, pentru că ăsta e mai mult un indian style approach, să zic așa, dacă ați văzut job proposal de la oameni care vin mai mult din Estul lumii, să zic așa. Exact pe aceeași sintagmă și nu e modul în care te pui, te poziționezi pe tine, ca expert în direcția asta.
Da. Și vreau să îți dau un exemplu în care.. Ce înseamnă brandul ăsta? Vreau să îți dau un exemplu din experiența mea ca și freelancer. Eu, după ce am terminat masteratul la calculatoare, din cauză că eram într-un context cu niște clienți americani și canadieni care știam, adică eu înțelegeam că în piața lor și la ei, contează foarte mult să ai master, pentru că e foarte greu să îl obții și costa mult. Am putut să mă vând cu 10 euro în plus, am putut să renegociez rata pe proiectul pe care eram cu 10 euro în plus doar pentru faptul că am avut masteratul. Pentru că ei au știut că dacă nu o să îmi dea cei 10 euro în plus, o să merg la alt client, care o să-mi dea. Erau conștienți de lucrul ăsta pentru că efectiv mi-a crescut valoarea, mi-a crescut brandul, mi-a crescut interfața, de la expertiza mea reală, de la cât de bun eram eu în realitate.
Yep. Și asta a fost important pentru că tu ai știut să valorifici treaba asta și ai știut ce caută ei și pe ce pun ei accent, și ai servit exact lucrul respectiv, pentru că dacă te apucai să înșirui așa, lucruri după lucruri, că uite ce am mai făcut eu, ce proiecte fac, șamd, probabil nu obțineai nimic.
Da, deci modul în care îți renegociezi rata și în care poți să îți crești rata ca și freelancer e prin abilitatea de vânzare, comunicare, negociere făcută la nivel de branding personal. Adică, cu cât o să te prezinți mai bine, o să știi exact ce lucruri contează pentru clienții cu care vorbești și o să pui lucrurile astea în imaginea ta online, în profilele tale și în descrierea muncii tale, cu atât o să poți să te vinzi mai ușor și o să poți cere rate cât mai mari ca și freelancer.
Un lucru foarte important de menționat aici pe final este abundance versus care sitting. Întotdeauna e loc de mai mulți bani. În niciun caz, dacă faci 30 de euro pe oră sau 35 de euro pe oră, sau 40, sau 60 de euro pe oră, aia nu e o limită! Aia nu e o limită în lumea asta a freelancingului. Adică lumea asta e mult mai vastă, mult mai mare. Se învârt atât de mulți bani în piața asta. Când te gândești că e o piață de 5 trilioane, parcă? 5 trilioane.
5 trilioane de euro.
5 trilioane de euro! Trilioane! Pune pe o foaie câte zero-uri sunt acolo și vezi exact dacă e loc și pentru 100 de euro acolo pentru tine pe oră, sau un lucru de genul ăsta. Gândește-te din perspectiva asta, știi?
Exact! Brandul personal e o muncă continuă, adică nu o să poți să nu o faci și în cele 3 luni pe care le avem noi în program, ajungi la un nivel super bun, ca să îți permită intrarea în freelancing, dar cu cât te dezvolți în continuare pe zonele astea și cu cât implementezi din ce în ce mai multe lucruri pe care ți le prezentăm acolo, cu atât o să poți să crești tu mai departe în zona de freelancing.
Și mai e aici de precizat faptul că na, odată ce lucrezi cu anumiți clienți, oricât de bun ai fi, oricât de bun ai avea brandul personal și oricât de bun ai fi pe partea de vânzare, nu o să poți să treci de bugetul pe care clientul respectiv îl are, pentru că asta e o chestie pe care nu o poți rezolva, dacă banii nu sunt acolo, nu poți să scoți bani, oricât de bun ai fi tu din punctul ăsta de vedere.
Da, ce face brandul? Practic îți dă un unlock, adică îți deschide piața, îți deschide accesul la clienți mai mari, la clienți care te-ar putea plăti mai bine.
Exact, asta se întâmplă și în jobul de la 9 la 5. Oamenii ăștia poate ar da mai mulți bani pentru tine, știi? Poate te-ar plăti mai mult, dar efectiv marja lor de profit ar fi pe minus, ar fi… Ar pune bani de la ei din buzunar, cu taxele pe care le au de plătit și toate lucrurile astea. Asta și pentru că ei nu știu să vândă bine pe mai departe și probail e un efect din ăsta, în lanț. Dar asta e ideea de care tre` să ții cont: tre` să te pui în contextul potrivit și brandul personal îți deschide ușa către a te pune în contextul potrivit.
Dacă vrei să înveți care sunt toate aceste elemente de brand personal pe care trebuie să ți le pui la punct și pe care poți să ți le setezi în timp, ca să crești ca și freelancer și să îți poți să îți renegociezi rata, sau să poți să îți crești rata în timp, hai să ne auzim la un call de consultanță sută la sută gratuit, cu mine, cu Cristi, sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call.
Noi am fost Raul și Cristi! Salut!
Leave a Reply