Sumar
Salut! Raul șiu Cristi aici, de la Libertate.init(). Astăzi vă vom prezenta experiența în industria IT-ului a lui Ștefan Cioca, .NET developer și tânăr antreprenor.
Acesta este în industria IT din 2014, timp în care a acumulat expertiză în cadrul unor companii micuțe din Sibiu. Salariul de 2500 de lei pe lună l-a împins pe acesta în lumea antreprenoriatului, unde a reușit cu succes să își pună afacerea pe picioare.
După o serie de tentative nereușite în lumea freelancingului, acesta a luat în considerare o posibilă încheiere a carierei sale în IT.
Însă, după programul Libertate.init(), acesta a descoperit care sunt bazele freelancingului bine făcut, acesta lucrând în prezent atât pentru business-ul său, cât și pentru un contractor, iar venitul său, doar din poziția de .NET developer ajungând la 6000 de euro pe lună!
Așa e că sună bine? Însă, beneficiile freelancingului pentru Ștefan nu se rezumă doar la avantajele de natură pecuniară, care nu sunt deloc de ignorat. Acesta lucrează, în medie, pe zi, doar 3-4 ore pentru 6000 de euro pe lună!
Așadar, el nu reușește doar să atragă venituri mari, ci reușește să își facă treaba într-un mod calitativ și eficient, având timp și pentru cariera sa în IT, pe care vrea să o ducă la apogeu, dar și pentru afacerea sa și pentru viața sa personală.
Dacă vrei să fii apreciat pentru cât ești de eficient și dacă vrei să scoți potențialul maxim din tine pe zona de IT trebuie să ai în vedere posibilitatea unui freelancing bine făcut.
Dacă vrei să ieși din comoditate, să ieși din zona de confort și să înveți să faci freelancing corect, adică să faci aceeși muncă pe care o faci acuma în corporație, dar pe dublu, triplu sau de 4 ori mai mulți bani și cu mai multă flexibilitate, mai multă libertate, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call!
Noi am fost Raul, Cristi și Ștefan! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici de la Libertate.init(). Suntem alături de Ștefan Cioca. El e .NET developer și e și antreprenor. Adică are o viață plină de energie, de entuziasm. Ștefan, spune-ne care a fost experiența ta înainte, ca și contractor înainte, ca și angajat și cum ai făcut trecerea spre freelancing. Adică de cât timp ești în domeniu, pe ce tehnologie ai lucrat până acuma? Știu că ești .NET developer și cum arată ziua ta acuma?
Ștefan: Da, deci să o luăm pe scurt, cu începutul. Eu am început să interacționez cu lumea IT-ului undeva prin 2014, când am terminat facultatea, începând pe un proiect mai simplist, pe suport, cu mici părți de development. După care m-am strofocat foarte tare să sar de la o firmă la alta, să învăț development pe bani puțini, relativ, dar în firme care erau micuțe, dar învățai foarte mult. Și am ajuns la un moment dat să reușesc să ating un plafon de 2000, 2200- 2300 de euro, salariul net pe lună, de la o firmă de IT de exemplu, de aici din Sibiu, care e ok pentru piața de aicea, să spunem. Văzând video-urile de la voi și testimonialele de pe canale și așa mai departe, m-am hotărât că trebuie să iau legătura, trebuie să aflu cum triplăm acest venit de 2100, 2200, că eram sigur că e posibil. După care, vorbind cu voi, intrând în programul de Libertate.init(), pot să zic că am învățat foarte, foarte multe despre industrie, cum funcționează, de fapt câți bani se plătesc pentru tine și câte mâini mănâncă până ajung bănuții ăia la tine, ce posibilități sunt, ce flexibilitate îți oferă freelancingul, ce libertate îți oferă ca să îți alegi, poate, un proiect pe care poate ești mai curios să afli niște tehnologii și să simți că înveți pe bani și iei această învățătură și câștigi mai mult la anul. Adică sunt niște beneficii pe care, poate, la început nu le-am văzut. Dar astăzi, după ce am primul meu client, contract pe freelancing din extern, pot să zic că venitul meu e triplat, flexibilitatea e dusă într-o extremă absolută, adică să ajung să îi spun că hei, uite, mă ocup mâine, fiind sâmbătă, duminică, că astăzi, vineri, nu am timp, am niște probleme și nici o problemă, ne-am auzit luni, am aflat rezultatul, a zis super tare, hai să mergem mai departe, foarte mulțumit. Adică îs niște flexibilități duse într-o extremă, care nu credeam că e posibil la o… de exemplu, la o firmă cu care colaborezi pe plan local, nu ai cum așa ceva, mai ales dacă ești angajat pe contract de muncă. Partea cu venitul deja am ilustrat-o, adică venit triplat, îi clar, nu avem ce să ne plângem în direcția respectivă. Partea cu tehnologia, care mi s-a părut foarte interesant, că ai libertatea de a alege.
Ștefan, tu cum îți gestionezi timpul? Că tu ai și un business în paralel.
Ștefan: Păi mă trezesc foarte de dimineață și mă culc foarte târziu, asta e unu la mână. Undeva pe la 7 dimineața mă trezesc, mă duc la firmă, îmi văd primele probleme pe care le am de acolo, undeva pe la 10 mă apuc și lucrez ceva, undeva la jumătate de oră, o oră, să spunem, pentru client. Îi scriu ceva din ce am făcut, să par un pic mai pompos, poate nu e chiar etic ce fac, dar un pic mai pompos, ce îi descriu eu acolo. Pe la 12:50, în fiecare zi avem HR meeting, mă rog, daily meeting-ul din cadrul HR-ului. După care, fiecare spune ce-o făcut, dacă mai am probleme sau nevoie de îndrumare, sau ceva din partea superiorului, o să iau legătura cu el, dacă nu, continui să lucrez. Deci undeva eu spun că sunt zile și zile. Uneori muncești mai mult, alteori mai puțin, așa e în freelancing. Undeva ca și la o firmă, că mulți se duc la firmă și nu lucrează toată ziua. Deci, pot să zic că în cele mai aspre zile, mă duc într-un 5, 6 ore de muncă și cele mai lejere undeva la o oră de muncă. Dar în medie, aș merge pe 2-3 ore de muncă pe zi. Asta e situația, nu numai la mine, deci no!
Da, adică e bine să fim realiști, că asta e lumea IT-ului, adică da.
Ștefan: Iar tu, la sfârșitul zilei pontezi 8 ore și la sfârșitul lunii facturezi 8 ore pe zi. Deci, asta e situația.
Adică, eu mă bucur cumva că ai făcut pasul ăsta spre freelancing, pentru că îți dă mai multă flexibilitate și poți să aloci mai mult timp și în business și eu, ce am observat din prima discuție cu tine, e că aveai un mindset destul de bun, adică tu deja erai antreprenor, adică gândeai ca un antreprenor. Ai trecut deja și de stadiul ăsta de mindset. La tine nu era cazul că băi, nu-i posibil, era cazul cum să fac să fie posibil, adică Raul, spune-mi mai multe, să știu.
Ștefan: Nu îmi venea să cred, am zis că ok, eu am mai căutat înainte. Ți-am mai spus, acum câțiva ani am avut ambiția de a-mi găsi și îmi căutam pe net și scriam în Google, aveam 10 pagini de căutări de remote jobs, de C #, how to outsource yourself. Deci nu vrei să știi ce căutam eu pe acolo, ca neștiutor, înainte să interacționez cu voi, sau nici măcar să am gândirea care o am. Eram no, mai tânăr, eram la început cu business-ul, asta am crezut eu că trebuie să caut la început. Iar astăzi pot să zic că am înțeles cam cum funcționează lucrurile, iar numa, îți spun numai din partea, să zicem, a rețelei pe care mi-am format-o de clienți, în jur. Pot să zic că în fiecare zi vin oportunități, deci nu aș rămâne fără muncă. Numai să vreau să zic: Mă las de asta!
De ce ai acceptat ajutor din partea noastră? Pentru că îs mulți antreprenori care cumva, na, îs destul de.. Au un ego mai înalt. Știi? Adică obțin un anumit succes în domeniul lor și nu mai sunt dispuși să accepte ajutor din exterior.
Ștefan: Ce antreprenoriat fac eu e diferit față de ce înseamnă lumea freelancingului în IT. Că asta îți și spuneam. Ok, eu mi-am dorit, deci întotdeauna când mi-a plăcut ceva, mi-a plăcut să fac un sport, sau mi-a plăcut să învăț IT, ok, sau să fac un business, mi-a plăcut să dau tot ce pot și atuncea și în IT simțeam ok, sunt la… mă aflu în mediocritate, trebuie să găsesc cumva să ajung în limita superioară. Adică ori mai fac IT la un nivel înalt, ori mă las de tot, asta ți-am spus în vară.
Da, da.
Ștefan: Pentru că nu mai avea rost. Adică business-ul deja mergea, era ok, dacă mai pot aloca acele 2-3 ore pe care le colaboram cu o firmă de IT, pe banii dinainte, dacă astăzi îi pot realoca, pe de 3 ori mai mulți bani, unde chiar se merită, ok, am zis, mergem înainte. Dar altfel eu nu o să mai fac niciodată. Am zis că și dacă cumva nu o să mai am timp sau să mă ocup nici după ce termin programul de Libertate, nu o să mă supăr, asta e, o să fie sfârșitul carierei mele de IT-ist. Dar uite că nu a fost să fie, pentru că nu îi chiar atât de dificil și sunt mulți clienți. Asta e o chestie care m-a surprins. Adică, eu, la început, aveam un dubiu, ok, da cum o să găsesc client? Da cât de mult trebuie să sap, da cât de mult trebuie să mă bag? Da ideea e că piața există, dacă știi unde să te expui.
Da.
Da, dacă știi cum să te poziționezi, dacă știi cum…
Ștefan: Și cum! Cum să te expui! Pentru că…
Exact!
Ștefan: Ideea e că și acei clienți îți dau oportunitatea să te prezinți în fața lor tehnic, sau social skills, sau cum vrei tu să o iei, dacă au o anumită încredere la o primă vedere față de tine și acolo contează cum te prezinți din punct de vedere al interfeței. Asta e o cheie care mi s-a părut foarte importantă în ceea ce m-ați învățat voi pe mine, lucruri pe care nu le știam și care mi-au adus un mare succes.
Ștefan, haide să facem puțin de reclamă și la business-ul pe care îl ai, că eu am cumpărat de la tine!
Dar despre ce e?
E super tare, adică e un business pentru sală, de suplimente, de proteine.
Ștefan: Da, asta e o parte din business, da îi partea care e mai cunoscută, că e pentru toată lumea, să zicem, știi?
Poți să povestești?
Ștefan: Deci, site-ul se numește musclegain.ro. Este un site de suplimente. Vindem pe 2 site-uri, de fapt: pe foxlinesports.com și pe musclegain.ro. Foxlinesports este pentru persoane juridice, vindem la săli, la tot felul de alte website-uri sau distribuitori, sau cine vrea să interacționeze cu noi, pentru că oferim un preț bun. Ca și valori, o gamă largă de produse, cele mai mici prețuri de pe piață, mai ales pe partea de retail, pe musclegain.ro, oricine poate să găsească la noi, mai ales, dacă nu avem în momentul respectiv cel mai bun preț la un produs, echivalăm orice, deci nu e o problemă, e o politică a website-ului. Și trimitem foarte repede, de pe o zi pe alta, adică poți să plasezi o comandă și la ora 5, a doua zi ai coletul cu cei de la Cargus.
Măi, eu la 6 am plasat comanda și mi-a venit a doua zi dimineața. Eram cum a ajuns așa repede?! Nu pot să înțeleg.
Ștefan: Deci, programul de lucru e destul de extins la noi. E o echipă foarte tânără și foarte entuziastă.
Super!
De cât timp ați început?
Ștefan: Din 2017, februarie.
Ok.
Ștefan: Deci avem 4 ani.
Ok. Aveți 4 ani.
Ștefan: 4 ani de business.
Și cum se potrivește freelancingul în ecuația business-ului ăsta?
Ștefan: Business-ul ăsta, fiind online și fiind puțin automatizat și mergând astăzi și din inerție, pentru că tu, când faci un business te poți gândi, ok și da cum o să ajungi vreodată să reușești să nu mai depindă în întregime de tine, iar de exemplu, la un magazin online te poți baza și pe inerția repeat customer. Că omul vine, cumpără, e mulțumit, mai spune la altul sau vine înapoi șamd și se formează o anumită bază de clientelă care la un moment dat vine din inerție, fără ca tu să mai stai să sapi, să cauți, să te mai repromovezi tot mai mult, mai mult. O să crească din inerție și atuncea, dacă ai câțiva colegi de care să te ajuți, poți să ajungi pur și simplu să-ți automatizezi afacerea din toate punctele de vedere. Acuma, noi am investit și într-un software. Am făcut și un software care să ne ajute în platformă, mai mult automatizată, pentru facturare, AVB-uri, coduri poștale, orice e nevoie ca să nu se mai facă lucruri manuale repetitive.
Yep, yep.
Ștefan: Și atuncea ajungi să aloci, deci în 2018, 2019, când, să zicem că aveam aceeași vânzare, aproximativ aceeași vânzare ca și astăzi, doar pe partea de suplimente vorbim, pentru că este și altceva acolo, alocam undeva la 5-6 ore de muncă pe zi, cu toții. Astăzi e 30 de minute, 60 de minute, maxim. Deci e o diferență foarte mare în ceea ce poate să facă un software și…
Absolut.
Ștefan: Să zicem o inerție a repeat – customerilor.
Ce mi se pare mișto la tine e că tu ai trecut din stadiul ăsta de angajat, cumva direct în antreprenor și ai făcut treaba asta cu succes, adică a mers. E fain că ai avut deja mindset-ul ăsta conturat și sunt curios cum ai.. Sau ce te-a motivat să faci antreprenoriatul ăsta. De ce? De ce să ieși din 9-17? Adică de ce? Care a fost spark-ul ăla? Știi?
Ștefan: Vai de mine, dacă e să o iau din sufletul meu, să îmi amintesc, țin minte că lucram, deci lucram la o firmă micuță din Sibiu. O fost prima firmă la care am lucrat full development, adică unde chiar am învățat SP.NET, de exemplu, am învățat foarte mult. Niște băieți foarte faini ca și colegi, numai că singura problemă era că patronul plătea atât de prost. Deci mă plătea, zic pe față! Mă plătea cu 2500 de lei pe lună.
Wow, ok.
Ștefan: Aveam deja 2 ani de experiență și câștigam 2500 de lei pe lună, ok și te și hărțuia, între ghilimele, la muncă. Adică aveai de muncă, venea, țipa, era… Nu era un mediu foarte prietenos. Pot să zic că am vrut la un moment dat, apăruse sau era deja apărut BMW seria A4 și am zis ok, băi, ce mi-aș dori un BMW seria A4. Și făcusem o socoteală că îmi lua la vreo 5 ani de muncă, fără să mănânc, ca să îmi iau un BMW seria A4 la mâna a doua, știi? Și fără să-mi scot prietena în oraș. Și am zis băi, ceva nu e în regulă, că eu deja strângeam bani, adică știam că îmi doream să iau ceva de pe China și să vând aicea mai departe, fiindcă știam că numai dacă cumperi ceva din stânga și dai în dreapta e singura modalitate de a-mi pune banii la bătaie să ies din sclavia asta, mediocră, să zic. Că nu știam cum să îi zic în momentul respectiv. Bine, salariul respectiv chiar era mic pentru industria IT și poate și asta m-a determinat. Deci, poate, dacă aveam un salariu de 2, 3 mii de euro poate nu m-ar fi determinat să-mi strâng bani, să fac orice îmi stă în putere. Eu cu un prieten de-al meu am început firma și el a strâns tot așa, s-a chinuit foarte mult. Nu ne-am fi ambiționat atât de tare să deschidem o firmă, să încercăm să facem ceva. Iar partea de suplimente a fost un început din cauză că mergeam 7 din 7 zile la sală și eram foarte pasionați de industrie. Noi consumam foarte multe suplimente și ne-a plăcut foarte mult industria. Că ceea ce a făcut să meargă și că am mai descoperit și alt business pe care l-am implementat pe parcurs și a fost mult mai de succes decât cel de suplimente e doar un rezultat al muncii, dar sămânța, faptul că-ți dorești să ieși din acel interval de 9-17. Numai dacă ori ești comod și accepți situația și speri, primești anul ăsta cei doi dolari pe oră, mărire de salariu și ești așa, semifericit pentru una, două ore, după care iar începi și te gândești la următorii 2 dolari de la anul, care îi vei mai primi, probabil. Dar nu te gândești că există o rată a inflației, sau poate îți dorești să progresezi, dar de fapt rata inflației te ține înapoi și salariile care se măresc foarte puțin. Și atuncea singura șansă e să te bazezi în întregime pe tine, să încerci să faci tu ceva, pentru că acolo nu ai limite.
Și mi-o plăcut, cum ai zis că efectiv ți-ai făcut un calcul, pe termen mai lung și ți-ai dat seama că nu o să-ți atingi niciodată obiectivele, dacă rămâi acolo.
Ștefan: Aa, seria A4 era doar un vis, era un exemplu, pur și simplu, că poate putea fi orice altceva. Ideea e că mă întrista semntimentul. Am zis ok, dar despre asta-i viața? Adică nu știu, salarii mici, totul era, totul mi se părea așa, mizerabil în jurul meu din punctul ăsta de vedere și am zis că nu-i ok, deci.
Care e income-ul lunar acuma, din freelancing?
Ștefan: Acuma, să spun sincer, income-ul puțin diferă de la lună la lună, depinde câte zile lucrătoare și câte ore facturez. Da, dar un minim de 5880 până la 6120, cred că ceva de genul.
Deci în 6000…
Ștefan: Deci minimul știu sigur că e 5880.
Deci un 6000 în medie, să zicem.
Ștefan: Da, deci un venit triplat, îi clar. Că nu mai îmi fac probleme din punctul ăla de vedere.
Ok. Lucrând 3 ore pe zi!
Ștefan: Cam ceva de genul, deci nu-i.. Am avut zile în care au fost 5-6 ore, da echipa. Știi cum e și în? Industria IT e o industrie foarte maturizată, în care echipele sunt mari. Firmele care au într-adevăr buget să plătească 5-6 mii, mai mulți programatori sunt niște firme mari, sunt niște monștri pe lângă ce știm noi și atunci acele firme își permit să aloce mai mult, mai multe task-uri, mai multor oameni și ăia se împart într-un fel și atuncea ajungi printr-o metodă sau alta să nu fii nevoit să fii chinuit 8 ore pe zi. Vreau să zic că oriunde am fost, pe orice proiect, am văzut că există o oarecare flexibilitate încât să nu fii strofocat 8 ore pe zi. Sunt zile mai grele, sunt zile mai ușoare, dar media e undeva la maxim 4 ore, din ce am văzut eu, până acuma.
Să știi că asta depinde și de persoane, că sunt anumiți oameni care cumva, când primesc mulți bani, știi, au tendința asta, că bă, trebuie să dau mult, trebuie să lucrez mult, știi?
Ștefan: E fals asta, știu, chestia…Deci, de când am fost aici pe proiect, m-au întrebat, știu, vorbesc tot de prietena mea, dar eu cu ea stau foarte mult și ea m-a întrebat. A zis că hei, dar trebuie să muncești mai mult pentru banii ăștia sau trebuie să te strofoci mult? Și am zis nu, nu e chiar nici o diferență, e același lucru. Numai m-am scăpat de una, două mâini care intermediau aceste tranzacții. Deci e exact același lucru. Și felul în care se comportă oamenii cu tine – exact același lucru. Deci nu-i nici o diferență.
Ștefane, noi dacă ne-am lua să povestim, cred că ne-ar lua o zi întreagă.
Ștefan: Da, adevărat!
Ștefan, că tu vorbești și despre freelancing și despre business și despre orice alt domeniu. Noi îți mulțumim pentru timpul pe care ți l-ai alocat astăzi. Nu vrem să te mai ținem că știm că ești ocupat.
Ștefan: Fug imediat, deci nu-i problemă și eu vă mulțumesc vouă foarte mult pentru tot, pentru îndrumare, pentru șansa care mi-ați dat-o. Mi-ați arătat o complet altă cale. Deci nu credeam că e posibil să găsești așa o ramură în industria IT, cum mi-ați arătat voi. Deci sper să reușiți să liberalizați toată România.
Abia aștept să ne vedem în Sibiu și…
Ștefan: Oricând dați un telefon, aveți numărul meu și ne vedem!
Bun! Ne auzim!
Dacă vrei să ieși din comoditate, să ieși din zona de confort și să înveți să faci freelancing corect, adică să faci aceeși muncă pe care o faci acuma în corporație, dar pe dublu, triplu sau de 4 ori mai mulți bani și cu mai multă flexibilitate, mai multă libertate, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call!
Noi am fost Raul, Cristi și Ștefan! Salut!
Leave a Reply