Sumar
Raul și Cristi aici, de la Libertate.init() și azi vreau să vorbim despre 3 cărți care o să te ajute foarte mult în freelancing.
Cărțile, încă din cele mai vechi timpuri, au fost baza, pilonul cunoașterii, însă doar la nivel teoretic, întrucât experiența înglobată într-o carte nu are aceeași valoare ca situațiile experimentate de tine.
Dar, în acest sens, cărțile, alături de feedback-ul unor experți, te pot ajuta în schimbarea mindset-ului tău, în conștientizarea nevoilor tale emoționale, profesionale, sociale etc.
Freelancing-ul e un mindset game, iar tu trebuie să înțelegi foarte bine capcanele mentale în care poți să cazi, sau capcanele sociale, de business care îți pot încetini evoluția.
”Tată bogat, tată sărac” expune șansa pe care o avem, de-a lungul vieții, de a beneficia de mentorat din partea persoanelor apropiate, care pot fi, ori buni întreprinzători, ori pot constitui un model de mindset limitat de propriile capacități financiare.
Tatăl bogat transmite mai departe copiilor săi acea atitudine utilă în dezvoltarea propice pe termen lung în plan financiar și nu numai. Pe când, tatal sărac, limitat de factorii prezenți în viața lui, poate să amputeze de la rădăcină speranțele, atitudinea pozitivă și încrezătoare a copiilor.
Te poți identifica fie în prima situație, fie în a doua. E datoria ta să ieși singur din acel mindset, iar cu feedback-ul potrivit, poți face asta! Trebuie doar să conștientizezi și să acționezi!
A doua carte, ”Cum am găsit libertatea într-o lume care nu e liberă?”, tratează problematica acelor capcane în care ne aruncăm singuri, sau alături de alții, în societate. Spargerea tiparului și a barierelor de acest gen produce evoluție, în pofida părerilor toxice pe care unii oameni le-ar putea avea față de freelancing, antreprenoriat, spre exemplu.
Identificarea propiilor nevoi și a modalității prin care să ni le putem îndeplini este accentuată în cea de-a treia carte, ”The millionaire fastlane”. Aceasta îți oferă bird’s eye level view, întrucât te poziționează de sus, cu acces la toate modalitățile prin care poți ajunge la ceea ce îți dorești.
Tu singur decizi dacă folosești autobuzul, metroul, motocicleta sau mașina și pe ce drum vei continua! Vei găsi oare autostrada sau te vei chinui în continuare pe acel drum de țară bătătorit de mulți alții înainte?!
Pentru freelancing noi oferim sesiuni de consultanță sută la sută gratuite, cu mine și cu Cristi, unde îți dăm foarte multă valoare legată de lumea asta, îți arătăm exact cum funcționează, ce strategii avem și ce merge practic, astăzi, în freelancing-ul bine făcut. Și dacă vrei să faci trecerea spre freelancing și vrei să ieși din jobul pe care îl ai acuma, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi, sau cu un expert din echipa noastră.
Noi am fost Raul și Cristi, din Cluj! Salut!
Transcriere completă
Raul și Cristi aici, de la Libertate.init() și azi vreau să vorbim despre 3 cărți care o să te ajute foarte mult în freelancing.
Efectiv o să îți facă clar ca lumina zilei de ce freelancingul e o variantă mai bună și nu neaparat de ce freelancingul e o variantă mai bună, ci de ce schimbări trebuie să faci în viața ta ca să mergi într-o direcție mai bună pentru tine. Nu sunt neaparat 3 cărți care o să-ți rezolve puzzle-ul freelancing-ului pentru că freelancing-ul e o lume destul de vastă și tocmai de-asta noi nu suntem neaparat mari fani ai cărților. Dar cărțile, în sine, când vine vorba de freelancing, că o carte în sine e o valoare imensă și o experiență a unei vieți de om, practic, îndesată acolo și din punctul ăsta de vedere, da, cărțile sunt super ok, dar cărțile reprezintă informație și informația fără acțiune…
Și fără feed-back!
Și fără feed-back, exact! Nu reprezintă un rezultat. Dar, cărțile pe care le recomandăm aici sunt 100% perfecte pentru mindset-ul de freelancer și freelancing-ul e de multe ori, sau cea mai mare parte, poate, un mindset game și hai să începem! Practic, să începem cu lista.
Așa, ce am vrut să mai adaug e că efectiv o să îți înțelegi situația în care ești acuma și ce este în plus pe lângă asta, adică în ce zone poți să fii, profesional vorbind.
Așa că hai să trecem în lista de cărți pe care noi le recomandăm pentru freelancing și prima carte care vine în minte aici este ”Tată bogat, tată sarac”. E o carte, e un one-on-one pentru business și pentru freelancing și pentru a ieși din mindset-ul ăsta de la 9 la 5, pentru că atunci când treci în freelancing și în antreprenoriat, primul lucru pe care trebuie să îl faci e să schimbi modul în care te raportezi la lumea asta și cartea asta e genială, prin faptul că arată cum trecutul nostru și modul în care creștem ne influențează drastic parcursul mai târziu în viață. Practic, povestea a doi copii: unul care avea un tată bogat, tată care știa ce înseamnă partea financiară și ce însemnau banii și un tată sărac, care avea intenții bune, dar o mentalitate să zicem așa, limitată, prin simplul fapt că nu avea mijloacele necesare. Și e incredibil să vezi cum modul în care se plantează semințele în gândirea noastră de mici se transformă mai apoi într-o viață complet diferită, între un om care a avut un astfel de mentor ca părinte versus un om care nu a avut un astfel de mentor ca părinte. Și unii dintre noi am avut șansa să avem oameni mai buni în viața noastră, alții nu au avut șansa asta.
E vorba de fapt, despre deciziile mici care ne afectează mindset-ul și îs lucruri care se adună în timp, adică e un efect, e un ”compound effect”, care se adună în timp și efectiv îți creează un anumit mindset.
Yep. Deci, din toată inima, recomand tuturor oamenilor să citească ”Tată bogat, tată sărac”. Pentru mine a fost o carte care, efectiv, mi-a făcut clar ca lumina zilei de ce și ce trebuie să fac mai departe în viață, cum trebuie să iau deciziile când mă raportez la un job de la 9 la 5. E, poate, cartea care m-a determinat să știu că bă, cu siguranță viața în corporație nu e de mine. Și am avut oportunități să lucrez în corporații destul de mari, bine plătite, care îți dădeau statut, șamd. Dar, după ce am citit cartea asta a fost clar ca lumina zilei că băi, asta nu vreau să fac. Și v-o super recomand! Citiți-o, vedeți dacă rezonați cu ideile de acolo și apoi, eventual, dați-mi un mesaj să îmi spuneți ce părere aveți. E scrisă de Robert Kiyosaki, abecedarul one-on-one pentru mindset-ul de freelancer sau antreprenor. Mergând mai departe la a doua carte.
A doua carte se numește ”Cum am găsit libertatea într-o lume care nu e liberă?” de Harry Browne, sau în engleză ”How I found freedom in an unfree world?”. Cartea asta îți prezintă foarte multe capcane în care poți să cazi, din toate aspectele vieții, de la familie, viață socială, viață personală și inclusiv viață profesională sau în business. Văzând aceste capcane, poți să identifici mai ușor dacă ai căzut într-una dintre ele, dacă te-ai identificat cu acea capcană, sau dacă ai evitat-o, dar ai căzut în altă capcană. În business, una dintre capcanele în care poți să cazi e să te asociezi cu mai multe persoane, pentru că mulți zic bă da’ fac un business, mă asociez cu încă 3 colegi de facultate și din cauză că suntem mai mulți, o să meargă mai repede. Dar, realitatea e că din cauză că împarți procentul acelui business și unele persoane s-ar putea să nu mai lucreze, la un moment dat, tu vei lucra 100% din timp, ei vor lucra mai puțin și tu vei primi, nu știu, 20-30%. Și la un moment dat apare discrepanța, apar niște probleme în zona asta. Efectiv, business-ul ăla începe să moară din cauza asociaților, nu din cauză că n-ar avea potențial.
Yep. Sunt niște principii de bază, atât în lumea business-ului și care le poți regăsi mai apoi și în lumea freelancing-ului în modul în care te poziționezi în fața clienților și în modul în care te vinzi și pui problema când vine vorba de abordarea lumii ăsteia.
Tot în cartea asta se vorbește de diverse capcane legate de gândirea asta de grup și de a urmări pattern-uri comune în societate și cum poți să te desprinzi cel mai eficient de aceste pattern-uri, ca să obții beneficii pentru viața ta personală și profesională. V-o recomand cu drag și o să fie un mare boost la mindset și la modul în care gândești, dacă reușești să parcurgi cartea asta.
Și cred că a treia carte, care vine în completarea tripletei pe care o avem aici și mai ales în completarea ultimei cărți pe care ai spus-o, e ”The milionaire fastlane”. E scrisă de MJ DeMarco. Practic, în cartea asta ți se prezintă efectiv, pentru că noi de multe ori suntem prinși în rutina asta, știi cum se zice ”in the nine to five trap”, știi? Și vezi cercul ăsta zilnic, zi de zi și cumva ești prins acolo și oamenii din jurul tău fac același lucru și conștientizezi că bă, asta e normal, asta e realitatea, asta e tot ce poți. Și cartea asta ce face foarte perfect e că îți oferă un bird’s eye level view. Adică te pune să privești de sus, exact la care sunt oportunitățile și care sunt diversele ”vehicule” prin care poți să avansezi în viață, pentru că practic ai. “The Fastlane” se referă la calea cea mai rapidă prin care poți să ai prosperitate, să zic așa, în viața ta, pentru familia ta, pentru oamenii din jur și pentru obiectivele tale și e varianta asta, clasică, în care mergi cu autobuzul, să zic, la jobul de la 9 la 5, după care ai o variantă mai rapidă, în care treci în freelancing sau în care încerci să îți negociezi timpul pe oră și câștigi mai mult pentru tine, în loc să fii tu vândut. Practic, acolo ai o motocicletă și apoi e autostrada, care e next level pe partea asta de business și antreprenoriat. O carte excelentă, deci e genială! Care îți prezintă, bă, atât de clar lucrurile și încât, după ce o citești, nu mai ai nici o scuză să rămâi în situiația în care ești.
Da și de fapt nu e vorba despre bani, că îi vorba despre ce pot să îți ofere lumea, adică faptul că avansezi în zona asta profesională și personală. Adică mai multă libertate, mai multă independență, mai mult impact cu munca pe care o faci și efectiv te miști prin viață altfel. Ești mult mai fluid, mai flexibil decât să fii cumva blocat într-un job și să nu știi cum să scapi de acolo și efectiv să-ți accepți nivelul la care ai ajuns.
Yep. Și îmi place foarte mult paralela pe care o face cartea asta cu fastlane, știi, cu autostrada, pentru că practic, ce ne lipsește nouă de multe ori, crescând într-o astfel de societate, e exact ideea asta că nu avem un radar sau un gps, nu avem un Google Maps care să ne zică pe unde e autostrada asta, știi? Și nu știu, mergem pe un drum de țară, sau mergem cu autobuzul pentru că pur și simplu nu știm că există și altceva și cartea asta e un ghid care îți explică, bă, ca pentru proști îți explică cum și ce e acolo în lumea asta, îți explică care sunt oportunitățile.
Practic îți atacă sindromul impostorului.
Exact.
Sindromul impostorului de fapt ce e? Ce te sperie și frica asta că, bă, nu știu dacă pot, nu știu dacă există lumea asta.
Exact! Și îți dă un Google Maps mental să vezi exact care e drumul pe care poți să mergi. Super recomand! Din nou, cărțile astea sunt pentru mindset care să te pună într-o postură mai bună de gândire și să gândim puțin deasupra average-ului și să avem cunoștințele dintr-o perspectivă exterioară.
Da. Pentru freelancing noi oferim sesiuni de consultanță sută la sută gratuite, cu mine și cu Cristi, unde îți dăm foarte multă valoare legat de lumea asta, îți arătăm exact cum funcționează, ce strategii avem și ce merge practic astăzi, în freelancing-ul bine făcut. Și dacă vrei să faci trecerea spre freelancing și vrei să ieși din jobul pe care îl ai acuma, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi, sau cu un expert din echipa noastră.
Yep! Call-urile astea sunt, din nou, sută la sută gratuite și intrăm în detaliu de pași implementabili, adică, cărțile pe care le-am spus aici sunt la nivel abstract, dar în call-urile ăstea analizăm situația fiecăruia dintre voi și punem un plan bine structurat de acțiune, astfel încât să știți exact ce aveți de făcut și cum aveți de făcut ca să treceți din punctul în care sunteți acuma în a face freelancing cu succes și în a obține contracte, a obține rezultate și bani concreți în cont, practic, cu munca pe care o faci. Yep.
Noi am fost Raul și Cristi din Cluj! Salut!
Salutare!
Leave a Reply