Sumar
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init()! Astăzi vrem să demontăm împreună mitul României văzută ca un fel de Silicon Valley în Europa, în special de către mass-media.
Problema apare în momentul în care conștientizezi că de fapt nu suntem într-o zonă de prosperitate, de dezvoltare, de abundență, de bogăție. Realizezi faptul că suntem Silicon Valley după o lună în Vaslui, în condițiile în care o doamnă care se ocupă de curățenie câștigă 20 de euro sau de dolari pe oră în România, rată similară cu cea oferită de către unele companii de IT sau de outsourcing în IT, în țara asta.
La capitolul acesta suntem mai degrabă India Europei. Și asta pentru că oferim calitate, cantitate și toate astea ieftinache! Lipsa unor skill-uri de vânzare bine puse la punct are un impact foarte mare asupra veniturilor tale și asupra dezvoltării economice.
Plasarea responsabilității vinderii skill-urilor tale către companii și business-uri de outsourcing nu scoate întotdeauna, sau nu scoate aproape niciodată potențialul tău maxim. Adică, fiind integrat în acest sistem de 9-5, nu vei putea niciodată să primești tu 100% din banii plătiți de contractor pentru tine. Te vei mulțumi cu 50% din aceștia, sau poate cu mai puțin, dacă firma respectivă nu știe să negocieze o rată orară bună.
Găsirea unor clienți în freelancing este foarte ușoară, dacă, asemenea doamnei de la curățenie, înveți să te vinzi și să vinzi skill-urile tale, care produc un soft ce aduce profit de milioane, de miliarde de euro pentru clienți și pentru business-urile respective!
Dacă vrei să înveți cum să faci lucrul ăsta în 2, 3 luni de zile, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră!
Noi am fost Raul și Cristi! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init()!
Salutare!
Azi vreau să vorbim despre o discuție pe care am primit-o de la un client care lucrează frecvent cu freelanceri și care a avut un interviu cu un programator din Cluj. Și programatorul ăsta din Cluj i-a spus că, în primele minute din interviu, cred că în primele 2 minute i-a spus că el, de fapt, e din Silicon Valley al Europei, ca și cum Clujul ăsta e atâta de dezvoltat și e un Silicon Valley, de fapt, în zona asta și cumva e bogăție, e abundență în zonă, în Cluj.
Da eu sunt curios dacă a zis-o pe bune, ca și cum ”Hei, mă vând ca fiind din Silicon Valley de Cluj, de România”, sau a zis-o la mișto, așa că ”Hei, uite, sunt din Silicon Valley”…
Cumva, cred că a zis-o pe bune pentru că clientul ăsta era efectiv, nu știu, așa uimit…
Era un client din afară?
Da, era un client străin și era uimit că uite, cum a putut să zică lucrul ăsta, adică pe ce lume trăiește până la ..0:45 nu inteleg sau ceva de genul. Adică îs convins că o spus-o pe bune sau cel puțin așa s-a simțit când a zis-o.
Yep. Quick tip aici! Dacă vreți să faceți freelancing, nu spuneți asta unui client! Că sunteți din Siliconn Valley de România că…
Adică nu începeți așa discuția cu un client! În niciun caz!
Ok.
Și de fapt, am vrut să vorbim în video-ul ăsta despre ideea asta că România e un loc foarte bun pentru programatori și programatorii sunt plătiți extraordinar de bine și că e o abundență, de fapt, în zona asta a programării. Și care e realitatea, Cristi? Adică care crezi tu că e realitatea, de fapt, în România? După experiența noastră de până acum.
Păi, realitatea este că se profită la maxim de programatorii din România, adică de asta suntem așa și de asta apar atât de multe firme de outsourcing și atât de multe companii aici, pentru că se scot, se mulg foarte mulți bani de pe munca programatorilor. Asta e realitatea. Se construiesc business-uri de outsourcing predominant în România asta, că vedem puține start-up-uri, vedem puține business-uri care încep efectiv și majoritatea covârșitoare sunt oameni care practic își încep compania de outsourcing și livrează servicii afară. Pentru că forța de muncă ieftină, la o calitate destul de bună și putem să ne comparăm chiar cu India. Să spunem că suntem undeva, ca niște indieni, să zicem așa, dar pentru Europa! Chiar dacă ne rănește puțin orgoliul să spunem asta, hai să dăm cărțile pe față și să admitem față de noi că nu suntem Silicon Valley de Europa de Est sau așa mai departe. Poate suntem Silicon Valley după o lună în Vaslui, cum am putea spune! În niciun caz nu e ăla nivelul nostru.
De fapt, realitatea e că nu ai cum să câștigi mai puțin în programare decât în România. Adică nu există o țară în toată Europa asta și cred că și în Est, mai în Est decât Europa, în care poți să câștigi mai puțin decât în România. Și de asta, cumva, analogia pe care ai făcut-o cu India îi foarte validă, adică efectiv sunt indieni acuma, care câștigă mai bine decât un programator angajat din România, pentru că mulți, mulți oameni care își fac firmele astea de outsourcing, adică multe business-uri care apar nu își fac business-urile pe un fundament solid, adică ei negociază rate mici și jumătate din rata respectivă o dau la un alt programator.
Yep. Adică selling point-ul nostru, ca români și ce am observat discutând cu atât de mulți oameni, fiecare oameni care au business-uri, fie care fac freelancing și nu fac freelancing corect e că bă, ne vindem pe ieftinache. Selling point-ul nostru e că suntem ieftini și oferim cantitate ieftină, știi? În loc să te vinzi pe calitate și pe tot ce poți să oferi. Și pentru un programator care are experiență să facă, să accepte să fie vândut în cantitate și pe ieftinache, nu e deloc în avantajul lui, adică în momentul în care ești foarte bun și ai putea să oferi servicii de calitate, servicii Premium prin ceea ce faci, nu are rost efectiv să te plafonezi la nivelul ăsta și na, bine, aicea fiecare cu alegerile lui, dar în niciun caz nu îți aduce un plus pentru prestigiul tău de programator și pentru skill-urile pe care le ai, faptul că lucrezi în piața și în serviciile care sunt oferite de piața din România.
Da și efectiv nu mi se pare corect să lași pe altcineva să te vândă, adică să-ți vândă servciile pe o rată super mică, adică efectiv, să faci, nu știu… În România, ca programator, să câștigi în România ca programator e o rată super mică față de tot ce se câștigă în afară, sau inclusiv în alte țări, din Vestul Europei, din America, din Canada. Să lași pe altcineva să te vândă și să tu să primești și mai puțin decât rata cu care te vinde persoana respectivă îi efectiv un păcat mare, adică îi…
Yep. Cred că pot să dau un exemplu aici că recent discutam cu o doamnă care făcea curățenie, știi? Și am avut nevoie să fac curățenie într-un loc anume și mi-a luat 200 de lei pentru 2 ore de curățenie. 200 de lei înseamnă undeva la 20 de euro sau dolari pe ora de curățenie. Și sunt mulți programatori seniori în România, cu facultate, cu tot ce trebuie șamd, care nu fac banii ăștia, cât lua doamna aia la curățenie și îți dai seama când pui lucrurile în perspectivă, așa, pe foaie, care e diferența, diferența de valoare, adică în momentul în care…
Da, nu se compară valoarea pe care o aduce programarea cu valoarea pe care o aduce serviciul de curățenie. Și ăsta e valoros, dar programarea aduce mult mai multă valoare în termeni de profit, în termeni de business decât…
Yep. Dar ce mi-a plăcut foarte mult la doamna respectivă e că știa să vândă, știa să pună problema, știa să vorbească cu mine, știa să se asigure că am ce trebuie și că e totul ok. Practic, a meritat toți banii, adică da, cu siguranță a făcut o treabă bună, am plătit și am fost foarte mulțimit dar asta m-a surprins: să văd discrepanța în care mulți oameni care țin business-uri efectiv în spate, construiesc sisteme pe care se bazează business-uri de milioane de euro în piața din România, pentru diverși clienți de afară. Sunt plătiți cu mult mai puțin față de o femeie care te ajută cu curățenia, știi? Părerea mea umilă e că înainte să ne ridicăm în slăvi și să ne vindem nouă gogoșile ăstea, în care spunem că suntem Silicon Valley de Europa șamd, să ne călcăm puțin pe ego-ul ăsta umflat! Într-adevăr, industria de IT merge bine în România, dar merge bine tocmai din faptul că nu plătește programatorii la nivelul la care merită să fie plătiți afară sau la valoarea pe care o aduc apoi. Și odată ce călcăm puțin pe ego-ul ăsta și ne trezim puțin la realitate, atunci putem să luăm niște concluzii mai bune legate de stadiul în care suntem și situația pe care o avem și cine știe? Poate să schimbăm lucrurile în bine, să tranziționăm dintr-o piață de outsourcing poate niște, o piață de business și asta ne și entuziasmează prin ce facem la Libertate.init(), că lucrăm cu programatori experimentați și îi ajutăm să capete libertatea asta financiară și de timp ca să poată să își construiască apoi fel și fel de oportunități. Și bineînțeles, în primul și în primul rând, să fie plătiți la valoarea pe care ei o aduc, de fapt, în business-urile respective.
Nu mai lăsa pe altcineva să te vândă! Tu ești persoana care o să lucreze pe proiectul respectiv, tu o să îți petreci ani din viață lucrând pe codul acela, tu o să scrii codul! Nu lăsa pe altcineva să te vândă și tu să nu primești valoarea reală din piața de IT, să primești doar niște resturi și practic, să fii plătit cel mai puțin din Europa, ca și programator. Învață să faci achiziția de clienți corect și nu o să mai ai problema asta niciodată, adică, achiziția de clienți durează la o săptămână, două săptămâni, dacă faci lucrurile 100% corect și poți să înveți asta, adică îi un skill pe care poți să îl înveți și după ce faci corect o să ai de muncă toată viața ca programator, fără să te mai bazezi pe altcineva să îți găsească clienți.
Dacă vrei să înveți cum să faci lucrul ăsta în 2, 3 luni de zile, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră! Noi am fost Raul și Cristi! Salut!
Salutare!
Leave a Reply