Sumar
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() și azi vreau să vorbim despre una dintre cele mai mari tentații în viața unui programator și anume să își bage banii în imobiliare.
Nevoia de stabilitate și de siguranță sunt unele dintre nevoile noastre primordiale, ca oameni și asta implică asigurarea viitorului prin, să zicem, achiziționarea unui apartament, a unei case, a unei mașini. Bun. Și le cumperi. Stai și plătești creditul sau creditele acelea timp de 10, 15, 20 de ani, iar după atingerea acestui scop care e următorul nivel? Care e next goal?
După ce ai stat și ai băgat banii câștigați de-a lungul timpului în imobiliare, ce anume câștigi? Investiția sau investițiile tale ce profit îți aduc? Niciunul ori unul foarte neglijabil în raport cu investiția făcută. Și acestea, din contra, reprezintă niște bunuri care necesită investiții constante.
Asta e greșeala celor din România care au reușit până acum să își asigure un venit bun constant din prisma profesiei practicate. De ce să stai presat și blocat cu creditele astea până când trec cei mai frumoși ani din viața ta? De ce să nu investești în ceva, iar ulterior, într-un an, doi, trei să poți cumpăra cu banii jos toate bunurile menționate mai sus?
Lipsa de curaj și mindset-ul greșit, iar în unele cauze și un credit usturător îi țin pe unii blocați acolo, plafonați, când ar putea profita de realțiile sociale dezvoltate, de tinerețe, de energie, de ușurința cu care își po asuma un risc atunci când sunti tineri. Perspectiva antreprenoriatului poate fi copleșitoare și nesigură, însă, dacă vrei să ai succes și pui toate resursele tale acolo, vei reuși în business, la fel ca și în freelancing!
De ce să stai blocat în 9-5, unde o mare parte din banii plătiți pentru tine merg în corporație, la tine ajungând o sumă infimă față de suma cu care e plătită munca ta? În freelancing efectiv tai acest lanț al codependenței și ajung la tine acei bani cu care, în doi ani, în trei ani îți poți cumpăra luxul și confortul dorit.
Investițiile în lux și în confort nu sunt fezabile dacă trebuie să plătești un credit pe o lungă perioadă de timp, pentru că în loc să aloci aceste resurse ale tale unui business, dezvoltării personale, freelancing-ului, tu te duci spre direcția cea mai comună și pe drumul cel mai folosit, unde merge toată lumea!
Și în 2-3 luni de zile poți să faci lucrul ăsta dacă ai peste 3 ani de experiență în domeniul IT și dacă te gândești să faci trecerea spre freelancing și vrei să înveți cum să te vinzi pe piața globală, să găsești singur clienți și să obții rate mai bune pentru munca ta, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertate.init.ro și programează-te la un call! Raul și Cristi de la Libertate.init()! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() și azi vreau să vorbim despre una dintre cele mai mari tentații în viața unui programator și anume să își bage banii în imobiliare.
Yep! Și asta e o decizie care uneori pare că vine mănușă pe cariera de programator, adică după ce ai strâns ceva bani și ai trecut de un anumit nivel de venit și poate chiar te-ai apropiat de plafonarea venitului, vezi că următorul pas logic e să te așezi la viața ta, la casa ta, poate întemeiezi și o familie și normal că vrei o casă, vrei un loc unde să stai și vine perfect ideea asta de a cumpăra un apartament pe care să îl plătești cu un credit în câțiva ani, cu un avans considerabil, pentru că ai un salariu destul de mare pentru România și poți să pui bani deoparte.
Da și logica e simplă că te gândești că de ce să dau chirie la un proprietar când părinții și colegii mei de muncă și-au luat credite sau părinții spun ia-ți un credit, cumpăra-ți un apartament, te mai ajutăm și noi.
Punctul din care vrem, vreau să structurăm video-ul ăsta e când? Când e momentul potrivit să faci chestia asta? Și aici vreau să împărtășesc o poveste. Adică uite, am avut și cred că cu toții am avut bunici care au stat la țară. Am fost norocos, am crescut la țară. Știu ce presupune viața acolo și e o bună parte din copilăria mea pe care am petrecut-o acolo și mă uit cu drag la amintirile pe care le am acolo și toată, tot vibe-ul ăla pe care ți-l dă viața la țară. Și îmi amintesc de bunicii mei care băi, de dimineața până seara, oricât de bătrâni erau, bă munceau! Se duceau la câmp, aveau animale, țineau în picioare și curățată o curte întreagă și nu îmi imaginez cum puteau să facă efortul ăla suprauman aproape. Cu toate că aveau problemele lor, erau îmbătrâniți, poate cu probleme medicale șamd. Și știu că părinții mei le tot ziceu că bă, de ce muncești atât de mult? De ce tragi atât de mult? De ce? De ce? De ce? De ce construiești încă o casă? De ce vrei să faci chestia asta, știi? La care răspunsul lor a fost: Bă, să fie! Să aibă și nepoții, să aibă și copii, să aibă, să fie acolo, știi? Să rămână, mamă! Câțiva ani mai târziu, după ce bunicii nu mai sunt demult, din păcate și mă uit la, când mă mai duc pe la țară, poate mă duc o dată pe an acolo dacă mă ajung și văd casa respectivă, care e crăpată și buruieni care cuprind curtea și e destul de… e super trist. Și munca și să știi amintirile pe care… erau acolo și cumva să vezi timpul cum amputează așa, din amintirile tale și rămâne o ruină – e unul din cele mai triste lucruri pe care le pot vedea și am ajuns la o realizare cruntă. Faptul că noi investim și construim pentru eternitate, știi? Investim și construim case și ne luăm apartamente cu gândul că bă, suntem eterni și o să dăinuiască pe vecie și vrem să rămână, vrem să avem un impact în jurul nostru, al familiei noastre, în felul ăsta, ceea ce nu e neaparat o gândire rea, numai că adevărul e că o casă sau un apartament nu e pentru eternitate. Avem câteva zeci de ani împreună aicea, avem câteva zeci de ani în care stăm într-un apartament și la cât de repede se învârt revelioanele în capul meu în momentul de față, cred că trece într-o secundă aproape toată perioada asta.
Concluzia la care am ajuns în perioada asta cu Cristi e că în loc să îți investești timpul în viața ta, îți investești viața pentru a avea 4 pereți sau pentru a avea o casă.
Chestia asta e unul din cele mai triste lucruri pentru că principala problemă aici e că îți limitează potențialul pe care îl ai, mai ales oamenii care sunt în programare, în job-ul de la 9 la 5, au un potențial mult mai mare de atât, de a crește în income financiar și probabil a-și permite apartamentul și casa respectivă, fără să își facă un credit sau să se lege, să își pună povara asta asupra lor, în a lua un loc în care să stea, care oricum nu o să dăinuiască pe vecie și probabil nu o să ajute pe termen lung pe mulți oameni, știi?
Da și logica asta că să nu plătești chirie la proprietar, dar totuși să te îndatorezi nu ține! Pentru că datoria asta pe care o ții deasupra ta te afectează la nivel de mindset și efectiv te ține blocat la nivelul în care ești. O să fii mult mai sceptic să faci o schimbare, mult mai sceptic să îți asumi niște riscuri, sau să îți faci niște investiții care sunt în afara zonei de imobiliare și rămâi blocat cu investiția în imobiliare, care nici măcar nu e investiție de multe ori, că multe persoane cu care vorbesc, cel puțin își cumpără apartamentul pentru ei și aicea mi se pare că e o greșeală. Adică de ce ai vrea să ai mai mult confort de acuma, de când ești tânăr și ai tot timpul la dispoziție ca să creezi ceva și să îți depășești nivelul?! Adică, ok, să zicem că ești programator, poți să faci freelancing sau dacă ți-ai strâns niște resurse, poți să investești într-o afacere, sau în anumite lucruri care ți-ar putea aduce venituri mai mari mai încolo, tu decizi de fapt să investești în imobiliare acuma sau să investești în lux, în confortul tău, care până la urmă nu îți aduce niciun ban în timp.
Yep. E practic decizia pe care o semnezi, dacă vrei să rămâi la nivelul ăsta sau nu pentru restul carierei și din punctul ăsta de vedere, băi, bunicii noștri nu au avut alte opțiuni, știi? Ei nu au avut altă șansă pentru că nu aveau, efectiv! Au trăit într-un sistem în care nu erau alte posibilități. Nu zic neaparat că e o decizie complet greșită, dar din punctul meu de vedere, pentru mine, cel puțin și cred că vorbesc și pentru tine, Raul; noi nu avem o scuză, din punctul ăsta de vedere, știi? Adică noi nu avem. În contextul pe care avem atâta acces și diversitate în lumea de astăzi, cred că putem transmite mai departe un alt sistem de valori și cred că pot să las mai departe dacă vreau să fac o investiție de genul în mine. Pot să las mai departe un sistem de valori pentru copiii mei, dacă o să fie cândva, pentru oamenii din jur, mai degrabă decât 4 pereți.
Da și părerea mea e că fereastra în care poți să faci acțiuni de genul și să îți asumi riscuri mai mari, îi poate undeva la 20 și nu știu, 35 de ani, 40 de ani.
Yep.
Pentru că poate că în mometul ăsta încă nu ai o familie, încă nu ai atâtea cheltuieli, nu ai așa multe, nu știu, multe lucruri care îți apar în viață, nu așa multe constrângeri, încă ești în sănătate full, energie full și poți să faci, să investești timpul tău în ceva, care ar avea un impact în societate, în jurul tău.
Exact!
Dacă tu alegi să îți investești timpul ăsta ca să faci niște bani pe care îi bagi în lux, adică ok, să te muți într-un apartament mai mare sau să te muți într-o casă, cumva o să îți treacă timpul ăsta și după aceea ce o să faci? După ce ai casa și după ce ai apartamentul și mașina, atunci o să te gândești să investești în business? Mi se pare că e prea târziu.
Da! Sunt cei mai buni ani pe care îi ai în viața ta și chiar nu sunt așa mulți.
Da! Ai energie, ai resurse, ai prieteni, ai relații!
Yep!
Adică ți-ai putea oricând face o echipă, oricând să te asociezi cu niște oameni și…
Și ce e greșit la noi și la toți oamenii tineri și vedem asta în poveștile bătrânilor, știi? Că te uiți de acuma, ca și cum ai trăi pentru eternitate. Revin puțin la ideea de la început, știi? Și pare că ce avem acuma o să avem pentru totdeauna, știi? Da după ce treci de o vârstă tot aud că bă, te doare o chestie. Și pe mine mai începe să mă doară un genunchi, o de-asta și îți dai seama că bă, ai un termen de expirare, știi? Ce faci cu anul ăsta, ce faci cu tine?
Măi, eu ideea pe care o aud cel mai frecvent e că îmi fac casa, o să am o mașină, o să mai am un apartament în chirie, mă și după ce le am pe toate astea, atunci încerc, să vezi, să fac un business.
Da! Asta mi se pare complet aiurea, știi?
Asta e autosequence!
Da, e compet aiurea! Dacă tu vrei să faci business și întâi vrei să ai casă, mașină și apartament în chirie, păi de ce mai faci business? Adică, pleci… Nu am o problemă neaparat cu oamenii care, bă, îmi asum treaba asta că o să fiu limitat toată viața mea și ăsta e maximul la care am ajuns, dar în momentul în care zici că vrei să faci business, înseamnă că ce rost mai are să faci casă, să îți iei casă înainte în credit șamd, când tu vrei să ai succes cu business-ul ăla.
Exact!
Bănuiesc că nu vrei să îți faci business așa, doar să te joci, să faci niște alune prăjite! Vrei să ai succes! Și atunci dacă o să ai succes, normal că o să îți permiți și toate lucrurile celelalte!
Și o să ți le permiți repede dacă o să ai succes.
Exact! Și timpul tău e cel mai prețios asset aicea, nu are rost să plătești dobândă în plus la bancă pentru ceva ce oricum o să ai în câțiva ani.
De fapt, ce e interesant e că dacă te-ai gândi… ok, să zicem că ai avea toate lucrurile astea pe care ți le dorești, ai avea casă, mașină și un apartament dat în chirie, ți-ai investi banii în imobiliare acuma? Sau i-ai investi în altceva? Sau i-ai investi într-un business în momentul ăsta? Pentru că dacă i-ai investi într-un business, atuncea investește în business! De ce să te îndatorezi și să îți petreci următorii 20 de ani din viață să îți plătești pentru 3 lucruri când efectiv ai putea începe acuma să faci freelancing sau să faci business și să crești ca persoană în anii ăștia. Și da, după aceea, la 35 de ani, 40 de ani, poți să te apuci să îți faci casă, dacă chiar vrei să îți faci casă. O să ai suficient timp până la bătrânețe să-ți construiești ceva. Mie mi se pare că acuma e cel mai bun moment să faci asta, cât încă ai relațiile solide, cât încă îs oameni în jurul tău care…
Și încă ai energia asta! Și vrei! Și ai chef de viață și nu ești scârbit de programare și de toate lucrurile ăstea, știi? Adică…
Da, din păcate ce observăm e că un credit te condamnă să rămâi la nivelul la care ești.
Asta o vedem vorbind cu oameni, efectiv vorbim cu oameni, cu programatori care au experiență și care vor să facă freelancing, dar bă, nu, nu-și permit sau nu vor să facă trecerea asta tocmai din blocajul pe care îl prezintă creditul. Creditul vine ca un motiv, o motivație: nu, mai rămân aici până când se termină creditul. Și mai e o chestie că mulți oameni se gândesc că atunci când, înainte să ia un credit, că oricând poți să scapi de el. Poți să scapi teoretic oricând, dar tot rămâne o povară în spate cumva; e un ghiozdan pe care trebuie să îl cari și cei care și-au făcut credit, de exemplu, pentru mașină sau credite mai mici la început, știu despre ce vorbesc, pentru că după aia nu mai vor în viața lor să-și facă un credit și știu ce presupune.
Da și un alt lucru pe care îl aud aicea, altă scuză, e că bă, mi-am făcut creditul și deja i-a crescut valoarea apartamentului cu 20%, cu 30%. De fapt, dacă crește toată piața din jurul tău, dacă piața imobiliară a crescut, valoarea apartamentului tău nu a crescut. Poți să-l vinzi mai scump, da tu ca să faci cash out din imobiliare, tu va trebui să investești în complet alt domeniu. Pentru că dacă tu reinvestești banii ăștia în imobiliare o să… tot așa o să ai, tot un apartament cu 2 camere sau cu 3 camere o să poți să îți cumperi. Și dacă îi să reinvestești în alt domeniu, în ce o să reinvestești? Pentru că tu nu știi în ce să reinvestești, că nu ai viziunea asta, adică nu ai făcut business, nu ai făcut investiții înainte. Tu ai investit în imobiliare. Deci, dacă crește toată piața, nu poți să zici că ai câștigat în zona asta de imobiliare.
Practic, la ce se rezumă discuția asta e că trebuie să îți pui o întrebare serioasă, legată de tine, legată de obiectivele pe care le ai și de ce vrei să obții cu viața ta. Și plecând de la obiectivele pe care le ai, decizi care sunt acțiunile pe care trebuie să le ai acuma ca să ajungi acolo.
Adică dacă vrei să-ți faci un business, sau vrei să faci freelancing, nu te apuci să-ți iei un credit și faci freelancing sau business după ce-ți achiți tot creditul și după ce ai totul stabil în viața ta și frumos, pentru că nu o să mai ai când. Adică îți trece viața și tu n-ai când să faci asta. Efectiv trebuie să le iei într-o ordine, adică și ordinea corectă, dacă vrei să faci business în viitor sau să faci freelancing, e să faci asta prima dată, să-ți crești veniturile și cu veniturile crescute să-ți iei un apartament sau o casă. Nu cu o datorie și după să ieși din groapa respectivă și după aceea să faci business sau antreprenoriat. Adică antreprenoriat sau freelancing.
Yep! Și avem clienți care practic, lucrează cu noi și după câteva săptămâni, luni în care lucrăm împreună și reușim să punem la punct lucrurile, să îi ducem în piața globală să lucreze cu clienți de acolo, efectiv își micșorează spațiul în care poate să ia cu banii jos un apartament cu de până la 4 ori sau de 5 ori, știi? În loc de 15 ani, poate poa` să și-l permită acum în 2 ani de zile, sau poate chiar mai puțin de atât, că un aparatament, confort și bineînțeles și perspectivele se deschid de aici în ce privește investițiile sau poate în tipul de apartament pe care vrei să îl cumperi sau tipul de casă pe care vrei să o cumperi. Ai mult mai multe pârghii pentru viitor, pentru familia ta, pentru viața ta și pentru ceea ce rezervă viitorul.
Freelancing-ul din ziua de astăzi îți oferă un avantaj enorm, o oportunitate enormă să crești ca și programator, să crești profesional, să crești ca libertate, dar și ca bani, adică ca venituri și cu această creștere efectiv poți să-ți obții obiectivele financiare, obiectivele de avere, adică apartament, casă, mașină mult mai rapid și mult mai ușor, fără să te îndatorezi, fără să intri într-un joc din ăsta, în care efectiv nu mai poți să mai avansezi de la nivelul la care ești, pentru că totdeauna o să-ți fie frică că o să-ți ia banca apartamentul sau mașina. Și în 2-3 luni de zile poți să faci lucrul ăsta dacă ai peste 3 ani de experiență în domeniul IT și dacă te gândești să faci trecerea spre freelancing și vrei să înveți cum să te vinzi pe piața globală, să găsești singur clienți și să obții rate mai bune pentru munca ta, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, intră pe libertate.init.ro și programează-te la un call! Raul și Cristi de la Libertate.init()! Salut!
Salutare!
Leave a Reply