Sumar
Salut! Raul și Cristi aici, de la Libertate.init()! Azi îl avem alături pe Ferenc, .NET developer și proaspăt tătic. Acesta a făcut împreună cu noi trecerea de la statutul de contractor la cel de freelancer. După ce a deprins cunoștințele necesare achiziției de clienți, Feri se bucură acum de flexibilitate, timp pentru familie și de un venit net dublu față de perioada anterioară programului Libertate.init().
Generea oportunităților cu adevărat valoroase nu are loc așa, random, ori prin mesaje pe Linkedin sau pe alte rețele, ci ea necesită o structură bine definită și stabilă pentru a face freelancing în cele mai optime condiții și fără stresul găsirii unei modalități eficiente de a lua un proiect, un client etc.
Totodată, stabilirea unor obiective clare și identificarea punctelor slabe la nivelul propriei persoane nu face decât să îți ofere beneficii pe termen lung, tu lucrând astfel la tine și la o variantă mai bună a ta, mai profi, mai încrezătoare.
Libertate.init() nu este doar un program de mentorat. Libertate.init() și libertatea în IT reprezintă încredere în forțele proprii, motivație, determinare constantă și o comunitate de programatori freelanceri dispuși să te ajute, să-și împărtășească experiențele cu tine și să te ajute să faci freelancing la cel mai înalt nivel, pe o piață globală, unde ești apreciat și nu ești captiv în 9-5!
Dacă te gândești să ai mai multă flexibilitate în viața ta și să ai mai mult timp pentru ceea ce contează, pentru familie, pentru o viitoare afacere, haide să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră! Intră pe libertateinit.ro și hai să te aducem mai rapid la stadiul de a deveni freelancer. Noi am fost Raul, Cristi și Feri! Salut!
Transcriere completă
Salut! Raul și Cristi aici de la Libertate.init()! Suntem alături de Feri! Feri e .NET developer și tătic în timpul programului Libertate.init(). Astăzi o să aflăm experiența lui cu freelancing-ul și cum a făcut el trecerea de la stadiul de angajat la cel de freelancer. Feri, spune-ne mai multe despre tine, ce experiență ai în domeniu și de ce ți-ai dorit să devii freelancer.
Feri: Am început programarea acum 8 ani și un pic, aproape 9 ani. Am lucrat numai pe partea de .NET. În afară de .NET n-am făcut mare lucru. Bine și frontend când era nevoie, dar Java sau alte chestii, nu. În afară de faptul că am devenit tătic, am vrut să fac trecerea asta pentru freelancing pentru a putea să îmi fac programul mai flexibil și oricum eu eram contractor și înainte, adică am lucrat 2 ani ca și contractor. Diferența era că nu prea știam cum să găsesc clienți noi.
Adică aveai problema asta generală de clienți, de generare de oportunități.
Feri: Exact! Da, da.
Clientul respectiv cum l-ai găsit?
Feri: Cumva mi-a venit random, pur și simplu cineva a pus o postare pe Linkedin, am văzut postarea, i-am scris un mesaj și aia o fost. Nu… Cumva știam că ăsta nu-i un proces neaparat stabil, adică nu puteam să mă bazez că tot timpul când o să am eu nevoie, vine un mesaj pe Linkedin.
Deci aveai practic un client pe care l-ai obținut prin șansă și nu aveai un proces pe care să-l replici și să poți să știi că ai siguranța asta în freelancing.
Feri: Da, da. După ce am făcut trecerea din corporație la contractor am văzut că e foarte ok să lucrezi așa, e flexibil, puteam să îmi fac programul cum voiam eu, problema era asta că nu puteam să am stabilitate pe termen lung.
Și ai început programul Libertate.init(). Nu știu, ce dificultăți ai avut pe parcursul programului?
Feri: Sincer, nu am avut foarte multe dificultăți. Adică programul e structurat foarte bine, pas cu pas dacă te ții de treabă, nu mi s-a părut nimic dificil. Plus că e și comunitatea acolo dacă ai nevoie de ajutor, tot timpul poți să întrebi.
Tu mai știai de dinainte, poate din comunitate, care poate făceau freelancing la un nivel mai înalt?
Feri: Gergõ.
Îl știi pe Gergõ?
Feri: Este unul din clienții noștri. Am fost colegi chiar la prima mea firmă, unde am lucrat între 2012 și 2015, parcă. Și am văzut eu anul trecut video-ul cu el. L-am întrebat cum a fost, a zis că foarte ok, că îi place, că și-a găsit clienți și totul e ok.
Mă bucur mult că ai vorbit cu el că ți-a dat un… Ți-a arătat că se poate, adică poate că nu credeai la început că e posibil sau…
Feri: Nu neaparat, adică știam că e posibil. Am vrut cumva să am un review mai…
Mai de-aproape.
Feri: Mai de-aproape cu un om cu care chiar am lucrat și știam că îi bun omul.
Da, eu chiar îți recomand, dacă te uiți la video-ul ăsta și ai colegi care au fost în programul nostru, să vorbești cu ei, adică de ce nu, știi?! Până la urmă, poți să le ceri o părere, un feedback. Și care crezi că e cel mai mare avantaj al programului?
Feri: Pentru mine, cel puțin, cred că îs 2 avantaje mari: îi 1 la mână faptul că am obținut stabilitatea. Dacă mâine nu o să am proiect, știu sigur că în maxim 2-3 săptămâni o să am alt proiect. Și al doilea lucru cred că mindset-ul. Îi foarte important să intri în program, să vezi comunitatea și să vezi toți oamenii care sunt în comunitatea respectivă au mindsetu-ul ăsta de ”știu că se poate”, știi? Și faptul ăsta cumva se ia.
Și vor! Vor mai mult! Știi? Adică sunt oameni care vor să treacă la următorul nivel!
Feri: Și sunt motivați.
Sunt oameni în jurul cărora ar trebui să fii, cumva și pentru că de multe ori ești la job, poate vrei să tragi mai mult. Uite, tu ai și un business, ai și un start-up și vrei tot timpul mai mult. Ești pe cursa asta, știi, din care vrei să te îmbunătățești, să aduci impact în jurul tău și de multe ori, când ești într-un job normal, ești înconjurat cu oameni care n-au aceeși destinație ca tine, ceea ce devine frustrant. Pentru mine era frustrant când eram într-un mediu de genul, în care nu aveam unde să cresc și nu puteam să rezonez cu oamenii care sunt în jurul meu. Asta îmi place la comunitatea asta pe care o avem și pe care o conturăm aici.
Da, sau poate nu rezonează cu ideile tale.
Feri: Da, exact!
Exact!
Știi că? Gândește-te când ne-am luat noi primii mentori, efectiv au rezonat, erau exact cum gândeam noi! Și bă, îs primii oameni care gândesc cum gândim noi. Tu acuma ai devenit freelancer. La nivel de rezultate, cam cum, la ce rezultate ai ajuns? Știu că noi vorbim de 5000 de euro la începutul anului. Eu aproape că eram la nivelul ăla, însă acum pot să spun că am trecut de 7000. Și dacă aș considera partea de net, știu că s-a dublat. Poate și mai mult, depinde ce cheltuieli ai. Acuma ți-au mai crescut cheltuielile, că ai familia mai mare! Da! Și acum care-s planurile tale, cu ok, în primul rând, că ai obținut stabilitatea asta și știi că poți să faci asta în mod constant. Bănuiesc că asta ți-a luat un pic din, nu știu, din stresul ăsta de a găsi clienți, de a face lucrurile…
Feri: Da, îi foarte ok să nu ai stresul ăsta. Mie îmi place să fac programare, nu vreau să mă opresc din asta, cel puțin pentru următorii 5-10 ani. Mă văd făcând treaba asta. Pasul următor e să mai dezvolt puțin partea de rate, adică să…
Să mai crești în rate, da!
Feri: Da. În plus, cum ziceai și tu de start-up-ul ăla.
Despre ce e start-up-ul? Povestește-ne!
Feri: Start-up-ul este o platformă de Q&A care este deja live. Este available în România, în Ungaria și este și în engleză, dar acolo încă nu e foarte dezvoltată treaba. Acuma, fiind freelancer și având flexibilitatea și mai mare, pot să mă axez și acolo.
Poți să spui și numele! Și punem despre el.
Feri: Da, numele este quanswer.com. Puteți să intrați și să vedeți ce e pe acolo. Pe România și pe Ungaria este deja activă.
Feri, merci că ți-ai alocat timp astăzi și îți urăm mult succes cu freelancing-ul, cu start-up-ul și noi ne auzim în continuare în comunitate și îi dăm drumul la treabă!
Feri: Merci și eu!
Și enjoy being a father!
Exact!
Feri: Merci!
Dacă te gândești să ai mai multă flexibilitate în viața ta și să ai mai mult timp pentru ceea ce contează, pentru familie, pentru o viitoare afacere, haide să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră! Intră pe libertateinit.ro și hai să te aducem mai rapid la stadiul de a deveni freelancer. Noi am fost Raul, Cristi și Feri! Salut!
Salutare!
Leave a Reply