Sumar
Raul și Cristi de la Libertate.init suntem în Milano. Azi vreau să vorbim despre călătorii și despre cum te ajută călătoritul în cariera ta de programator și mai ales în freelancing. Cea mai mare problemă defapt în corporație este rutina zilnică .
O anumită parte din oameni vor să scape de chestia asta mergând într-o altă țară și mutându-se în altă țară și au impresia că dacă se mută în altă țară o să fie totul complet diferit. În viața unui programator e foarte important dacă reușești să ai perioada asta de digital nomad, adică să călătorești pentru că o calatoritul te încarcă cu energie si e un beneficiu foarte mare pentru un programator.
Oamenii au nevoie de noutate în viață, nu suntem roboți care să facem același lucru în fiecare zi efectiv trebuie să simțim ceva nou din când în când în viață și să fim inspirați. Un oraș mare ne ajuta sa descoperim o nouă cultură, un alt stil de viata, alt mindset, alte oportunități oferindu-ti posibilitatea de a te descoperi pe tine însuți mai mult, să evoluezi și să “furi” cate ceva din fiecare cultura a fiecărui oraș.
Așadar, dacă vrei să treci la următorul nivel că programator și să te bucuri de viața pe care programarea ți-o poate oferi, adică să ai flexibilitatea să călătorești, să lucrezi de oriunde haide să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Transcriere completă
Raul: Salut ! Raul și Cristi de la Libertate.init. Suntem în Milano, la câteva sute de metrii de Dom,defapt chiar vedem Dom-ul aici în fața noastră, Domul din Milano. Azi vreau să vorbim despre călătorii și despre cum te ajută călătoritul în cariera ta de programator și mai ales în freelancing.
Cristi: Practic stilul ăsta de viață digital nomad și vrem să punctăm puțin de ce e aproape vital în viața ta ca om matur cumva e prins de grijile vieții și te duce viața puțin într-o rutină să spargi rutina respectivă prin călătorit.
Raul: Cea mai mare problemă defapt în corporație este rutina zilnică și eu când am lucrat, am lucrat 3 luni de zile într-o corporație în Cluj și efectiv în fiecare zi era la fel, mă trezeam la 6-7 dimineața, luam autobuzul până la muncă, ajungeam la muncă, stăteam acolo 8-9 ore, la 6 ieșeam de la lucru și efectiv după ce ieșeam de la lucru nu mai aveam deloc energie, eram stors de energie, obosit, nu voiam să mai văd un ecran efectiv, efectiv dacă vedeam orice calculator, orice ecran înnebuneam, o luam razna. Ce făceam atunci era ca stăteam în cămin, eram la masterat, ieșeam în fața căminului să iau aer, să văd ceva nou, să mai văd o persoană, să mai văd lume dar nu mai voiam să mai fiu lângă un ecran deși îmi plăcea foarte mult programarea și am început cu ideea că în programare poți face orice, ești cumva invincibil, e o super putere pe care o ai, dar rutina zilnică și munca repetitivă mă epuizau, nu știu efectiv simțeam că nu asta trebuie să fie programarea, nu asta e viața de programator.
Cristi: O anumită parte din oameni vor să scape de chestia asta mergând într-o altă țară și mutându-se în altă țară și au impresia că dacă se mută în altă țară o să fie totul complet diferit și aici pot să confirm din propria experiență că nu, nu va fi diferit, am lucrat și în Elveția, Anglia în Londra, și în America și pe coasta de vest și cea de est. E fain la început, prima lună, primele două luni e totul nou, totul așa și așa dar apoi intervine rutina, nu mai contează că ești în New York și e Empire State Building și Times Square lângă tine pentru că tot drumul ăla prin metrou îl faci până la birou, tot de la 9 la 6 seara lucrezi, tot trebuie să treci prin trafic, aglomerație ca să ajungi acasă și tot ajungi în punctul ăsta în care ești sleit de energie și pierzi din start satisfacția pe care o ai cu munca pe care o faci.
Raul: Părerea mea este că în viața unui programator e foarte fain dacă reușești să ai perioada asta de digital nomad, adică dacă reușești să călătorești pentru că o călătorie de genul o lună, două sau chiar trei luni să mergi să lucrezi te încarcă, e o noutate care te încarcă, adică noi avem nevoie de noutate în viață, nu suntem roboți care să facă același lucru în fiecare zi efectiv trebuie să simțim ceva nou din când în când în viață și să fim inspirați. Mie mi se pare că un oraș mare precum Milano sau cum sunt alte orașe din Europa efectiv te încarcă de energie și îți arată câtă abundență este la nivel global și nu știu, ce culturi diferite sunt față de unde ești tu. E un proces de creștere, un proces de creștere în primul rând la mindset, să-ți dai seama că ok sunt în situația în care sunt dar uite cum se trăiește aici sau ce culturi au, clădiri, oameni sunt aici, ce mâncăruri au.
Cristi: Exact. Mediul din jur are un impact direct proporțional asupra modului în care noi ne simțim de la o zi la alta, la finalul zilei vrei să fi mulțumit cu ziua respectivă, adică vrei să fi fericit cu ceea ce ai făcut în ziua aia și cu starea ta de spirit din ziua respectivă și un oraș precum București să zicem e un oraș fain, ai ce face acolo dar în același timp peisajul asta semi comunist te îmbătrânește aproape, e îmbâcsit te trage și pe tine în jos, îți curge în venele tale, pe când în momentul în care vi de acolo chiar și pentru 3-4 zile chiar și pentru o săptămâna două, dacă vi într-un oraș cum e Milano imediat, instant îți citează vibe-ul, ai o altă stare de spirit.
Raul: Mediul în care trăiești, are o greutate asupra ta, e ca și cum simți o greutate pe umerii tăi, e o greutate invizibilă și tu ca să scapi de greutatea asta și cumva să-ți ieși din aceeași rutină de exemplu să zicem că eu sunt la Cluj, mă duc la birou în fiecare zi, efectiv văd aceleași clădiri, aceiași oameni, cumva într-un flow în care nimic nu mai e nou și e o greutate, aia e identitatea mea. Poate eu vreau să cresc ca persoană, vreau să mă dezvolt în continuare și trebuie să ies din acea identitate , trebuie să dau greutatea la o parte și să mă mut într-o altă zonă pentru câteva nu știu, una două că să experimentez ceva nou, să fie o noutate pentru că dacă stai să te gândești în viața asta dacă tu îți iei un concediu odată pe an și mergi într-o singură locație câte locații poți să mai vizitezi până la moarte ? Adică ok, ai 30 de ani și mai mergi în 30 de locații ? Apoi mergi într-un azil și aia e știi?
Da, adică câte locații poți vedea pe pământul ăsta, gândește-te câte țări sunt și câte locații faine sunt de vizitat dar tu îți iei un concediu odată pe an și mergi într-o vacanță, mergi undeva la mare și ești obosit și abia te poți bucura de ce e acolo.
Cristi: Aici să punctăm și faptul că e una să vizitezi o locație stând 5 zile în concediu acolo în loc să stai o lună, două, trei să lucrezi acolo, să te imbibi așa în cultura pe care o are orașul acela, să simți lucrurile mai puțin turistice, să simți felul oamenilor de a fi de acolo, e cu totul altă experiență și ăsta e turismul spre care eu aspir și mie îmi place cel mai mult să-l practic.
Raul: Da și uite ieri am fost cu o tipă de aici din Milano care ne-a ajutat pe parte de shopping, ea e personal shopper și efectiv stăteam la masă cu ea și videograful nostru și-a luat paste iar pe lângă paste și-a luat cafea și era super șocată că cum să bei cappuccino lângă paste. Cum e posibil așa ceva, dar la ei e cv normal să nu bei cafea după ce mănânci paste și efectiv și a dat un trigger foarte puternic că videograful și-a luat cappuccino și astea sunt lucruri faine, să vezi cum sunt oameni de alte culturi și cum se raportează ei la viață.
Cristi: Asta te scoate din pereții tăi și din obiceiurile proaste, stând în aceeași rutină e adâncimea asta a “ghețarului” care te duce, nu ți dai seama că vrei să schimbi ceva dar nu mai ai puterea să schimbi ceva pentru că ești prins de obiceiuri proaste care se formează prin simplu fapt că ești în aceeași rutină și văzând aceleași lucruri îți triggerul este automat același obicei prost, obiceiuri proaste pe care le ai și ieșind de acolo e un fresh start. Poți să-ți creezi noi rutine, noi obiceiuri și așa mai adăuga aici pe lângă partea asta de personal growth networking o să întâlnești oameni faini, călătorind ca developer ca programator întâlnești fel și fel de oameni de pe globul asta, posibilități de business, posibilități de colaborări, lucru pe care nu o să-l ai niciodată rămânând la un job în care ai cumva forțat sau mai mult sau mai puțin forțat ochelari de vezi doar în față.
Raul: Adică dacă îți deschizi mintea la piața globală și îți dai seama că sunt
oameni super țări în piață globală și acum revin la exemplul cu persoana asta personal shopper, eu o am pe whatsapp pot să-i scriu oricând adică nu știu cum să fac match la 2 haine pe care le am o pot întreba dacă se potrivește una cu alta pentru că cumva am stabilit deja o relație cu ea și ne înțelegem deja bine. Cum e ea sunt și oameni pe alte domenii cum sunt și pe piață globală, nu-i găsești local, local e epuizat deja cercul social și oamenii pe care-i cunoști dar în piața globală sunt oameni pentru orice nevoie ai avea.
Cristi: Așa că asta e o provocare pentru fiecare din voi, gândiți-vă la ce vreți să faceți în carieră voastră, gândiți-vă cum puteți să shiftati lucrurile și acum covidul nu mai e deja o problema, poți să călătorești destul de ușor. Am venit aici în Italia super simplu, oamenii o să se întoarcă tot mai mult la birou, o să revină cumva lucrurile la normal dar chiar dacă acum lucrați să zicem așa profitați de ocazia asta că să va plimbați.
Raul: Dacă vrei să treci la următorul nivel că programator și să te bucuri de viața pe care programarea ți-o poate oferi, adică să ai flexibilitatea să călătorești, să lucrezi de oriunde haide să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul și Cristi din Milano ! Salut !
Leave a Reply