Sumar
Sunt în New York și în video-ul ăsta vreau să vorbesc despre stilul de viață din New York comparativ cu cel din România. Despre prețuri, la chirie, la mâncare și la alte utilități și despre ce salarii au persoanele care lucrează aici.
Chiria în New York e foarte scumpă, oriunde ai sta, chiar dacă stai într-un Airbnb sau dacă ai un studio închiriat, un apartament închiriat, chiria e foarte scumpă, în zona asta, în Manhattan, în centru. A fost 4.200$ chiria pe 28 de zile.
Mâncarea, din nou, foarte scumpă în New York. Pentru 3 mese pe zi, dai undeva, între 70 și 100 de dolari și asta se adună undeva la 3.000$, doar pentru mâncare.
No și e foarte interesant cum vezi diferența asta mare de economie, adică vezi oameni care câștigă, nu știu, 200.000$ pe an, după care le ia statul jumătate și rămân cu 10.000$, cu care în orașul ăsta ești acolo la, limita supraviețuirii decente.
Și aici de fapt e o oportunitate pentru un român, adică pentru un programator român. Un programator român care se conectează la piața asta globală și reușește să ia bani din piața globală, potențialul lui e enorm, adică poți să ajungi la niște sume pe care nu le credeai posibile.
Pe când un programator aici cumva, la cel puțin 4 ani de experiență e la limita supraviețuirii și chiar și la 5 sau 10 ani experiență, să zicem că ar ajunge la 500.000$ pe an și ar avea nu știu, 10.000$ profit pe lângă 10.000$ pe care-i consumi pe stil de viață.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul, de la Libertate.init. Sunt în New York și în video-ul ăsta vreau să vorbesc despre stilul de viață din New York comparativ cu cel din România. Despre prețuri, la chirie, la mâncare și la alte utilități și despre ce salarii au persoanele care lucrează aici. Cât timp am stat în New York, aproape de 2 luni deja, mi-am făcut 3 prieteni, o persoană care-i student la economie, o persoană care e barman și încă un programator. Vreau să vorbesc și despre situația lor, cum trăiesc ei momentan în acest oraș.
În primul rând hai să începem cu chiria. Chiria în New York e foarte scumpă, oriunde ai sta, chiar dacă stai într-un Airbnb sau dacă ai un studio închiriat, un apartament închiriat, chiria e foarte scumpă, în zona asta, în Manhattan, în centru, unde practic se întâmplă lucrurile, nu în suburbiile New York-ului.
Eu de exemplu, am un Airbnb, l-am luat pe 28 de zile, 28 de zile e o lună la ei, așa consideră ei o lună și îți dă 40% reducere Airbnb-ul dacă îți iei pe 28 de zile chirie aici. A fost 4.200$ chiria pe 28 de zile și prietenii mei care sunt în diverse domenii, ei dau undeva la 3.100-3.500$ pe luna, pentru un apartament cu o cameră, o sufragerie mică și o bucătărie sau o sufragerie cu bucătărie. Adică niște studio-uri tot așa, foarte mici.
Mâncarea, din nou, foarte scumpă în New York. Pentru 3 mese pe zi, dai undeva, între 70 și 100 de dolari și asta se adună undeva la 3.000$, doar pentru mâncare. Mâncare, apă și alte lucruri pe care ți le mai cumperi pentru uz personal.
Toate lucrurile astea cumva se adună, deja cu chiria și cu mâncarea ajungi la peste 6.000$, undeva la 7.000-7.500$, doar să ai unde să stai și să mănânci. Pe lângă aceste două lucruri, în New York mai și ieși în oraș, adică mai vizitezi, mai iei un Uber din când în când, poate mai ieși în weekend la un restaurant sau într-un club și toate cheltuielile astea extra cu transportul și cu ieșitul în oraș și astea se adună și ajungi, nu știu, se adună undeva la încă 2.000-3.000$ pe lună.
Ajungi cumva să dai pe lună peste 10.000$, fără să simți că ai făcut foarte multe lucruri cu banii ăștia. Adică se duc foarte ușor banii, fără să simți că ai un stil de viață fain de banii ăștia, adică stai în condiții minime, mâncare și ieși în oraș în weekend și ajungi la peste 10.000$.
No și acum vreau să-ți povestesc despre ce salarii sunt aici și cum trăiesc oamenii de aici, cum își permit să plătească sumele astea pe lifestyle, adică pe un stil de viață minim.
O să încep cu persoana care-i student, el momentan dă undeva la 3.100$ pe chirie pe lună și probabil îi mai dă facultatea sau părinții anumite facilități ca să poată să se susțină în New York. Pentru că altfel nu-mi explic cum ar putea să stea aici și am vorbit cu el despre așteptările salariale, adică el e student la economie și speră ca pe viitor să se angajeze la un fond de investiții sau la bursă, adică să fie un fel de researcher la bursă.
Salariul inițial pe care îl așteaptă după facultate e de 150.000$ pe an, doar că aici taxele sunt foarte mari, sunt 50% din salariul pe care-l faci, deci va rămâne cu 75.000$ și chiar am discutat cu el despre asta, că i-am spus: “bă, tu cu banii ăștia nu poți să te susții în New York, adică să ai suficienți bani să stai în Manhattan, în centru, ori stai într-o suburbie și pierzi o grămadă de timp ori tre să mai aduci bani de acasă”. Și a zis că: “Da, înțeleg, știu că așa e, dar asta nu e pentru o perioadă foarte lungă, adică poate o să fie un an, doi și după mă aștept cumva să cresc foarte repede și să cresc spre 500.000$ pe an și să lucrez poate la un hedge fund”. Ăsta era visul lui.
Persoana care era barman, lucra doar vineri, sâmbătă, duminică și el făcea pe weekend între 600-1.000 de dolari, în funcție de ce bacșiș era la bar și de câți clienți mergeau în clubul respectiv. El spera să se angajeze ca programator, adică să facă ceva curs de programare și într-un an sau doi să schimbe complet domeniul și să se angajeze ca programator și la banii pe care îi făcea, era foarte atent cu orice ban pe care îl consuma.
Adică, încerca să optimizeze la maxim orice cheltuială, mai avea bani de la părinți și cumva reușea să se susțină aici cumva, cât timp făcea cursul de programare. Adică era la nivelu în care, la un moment dat mi-am luat un sandwich și nu l-am putut mânca pe tot că era în stil american, cu o grămadă de carne. I-am dat jumătate din sandwich și aproape că nu știu, mi-a mulțumit acolo din tot sufletul pentru jumătatea aia de sandwich, în condițiile în care el făcea 4.000$ pe lună.
A treia persoană era programator. El are 4 ani pe Python, încă nu a lucrat cu framework-uri pe Python, era un programator destul de la început, el făcea 225000$ pe an și rămânea cu 130.000$, după taxe. Deci practic rămânea cu jumătate și de banii ăștia dacă ieșeam cu el la restaurant în oraș, zicea:”bă Raul hai să ne luăm la pachet mâncarea, ca să nu lăsăm bacșiș la chelner sau la cei care livrează mâncarea”. Adică era la nivelul ăsta în care încerca să-și optimizeze banii de mâncare, ca să mai rămână cu ceva pe lângă. Speranța lui era tot așa, să schimbe jobul, să lucreze pentru alte companii, care să-l plătească cu 300.000$ sau să ajungă la 400.000$ pe an ca programator.
No și e foarte interesant cum vezi diferența asta mare de economie, adică vezi oameni care câștigă, nu știu, 200.000$ pe an, după care le ia statul jumătate și rămân cu 10.000$, cu care în orașul ăsta ești acolo la, limita supraviețuirii decente, să zicem așa. Adică, poți să trăiești în centru, poți să trăiești în Manhattan, dar trăiești la limită, trăiești ca o persoană normală, ca un regular person, dar la limita supraviețuirii. Adică trebuie să faci niște economii dacă vrei să rămâi cu ceva sau dacă vrei să-ți ajungă toți banii pentru mâncare, nu poți să fii foarte spendy de banii ăștia.
Atunci, mi-am dat seama că aici cel puțin, trăiesc foarte mulți oameni și asta-i o chestie foarte interesantă. Trăiesc foarte mulți oameni în America și în New York, e plin de oameni pe stradă, New York-ul de fapt cred că e cel mai aglomerat oraș, adică cei mai mulți oameni pe km pătrat din America.
Chiar și așa, mulți oameni sunt plătiți la nivelul ăsta. Adică stai să te gândești, ok, e o diferență super mare de economie între America și România, adică știam asta și înainte să vin aici, dar nu am crezut că-i o diferență chiar așa mare. Adică o diferență care să nu știu, care lor abia le permite să trăiască și nouă banii ăștia cumva ne-ar permite să investim și să ne dezvoltăm business-uri, să creștem, doar din cauză că, cheltuielile de viață la noi sunt foarte mici.
Și aici de fapt e o oportunitate pentru un român, adică pentru un programator român. Un programator român care se conectează la piața asta globală și reușește să ia bani din piața globală, potențialul lui e enorm, adică poți să ajungi la niște sume pe care nu le credeai posibile. Cumva reușești să strângi banii ăștia în România, deși clientul tău e din piața globală și chiar să construiești ceva, adică ai o șansă să poți să te detașezi de job sau de freelancing și să faci business sau să construiești ceva cu banii ăștia.
Pe când un programator aici cumva, la cel puțin 4 ani de experiență e la limita supraviețuirii și chiar și la 5 sau 10 ani experiență, să zicem că ar ajunge la 500.000$ pe an și ar avea nu știu, 10.000$ profit pe lângă 10.000$ pe care-i consumi pe stil de viață, tot n-ar putea face mare lucru pentru că imobiliarele sunt foarte scumpe, investițiile în alte zone sunt destul de scumpe și e foarte greu să-și facă un business fără să ceară investiții sau să-l ajute cineva la început cu bani și cu resurse.
New York e un oraș foarte frumos, e o varietate enormă de oameni, de culturi, de mâncăruri și găsești practic orice ai vrea să găsești în orașul ăsta, eu aș veni aici o luna, două luni pe an și dacă ești freelancer și vrei să devii nomad digital, chiar îți recomand să vizitezi New York-ul sau să stai măcar câteva săptămâni în America, în zona asta, ca să vezi cum e. Adică, efectiv să vezi atâția oameni la un loc și cum interacționează unul cu altul și cum funcționează orașul ăsta, îți deschide mintea foarte mult spre ce e posibil în piața globală și ce posibilități sunt de fapt în lume.
Dacă vrei să devii freelancer și să faci asta în cel mai rapid mod posibil, să accesezi rate din piața globală, și cu banii pe care-i faci ori să călătorești ori să-i investești într-un business sau în alte lucruri, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, împreună cu mine, cu Cristi sau cu niște experți din echipa noastră, intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul din New York. Salut!
Leave a Reply