Sumar
Raul: Suntem alături de Norbi, el e dot net Developer și tocmai a trecut în freelancing și astăzi vrem să aflăm experiența lui cu Libertate.init și cu trecerea înspre freelancing.
Norbert: Am peste 6 ani de experiență în momentul de față în programare, am urmat flow-ul normal al programării. Am simțit o limitare în cariera mea, nu neapărat cumva cunoștințele mele, dar am simțit că mă plafonez, atât din punct de vedere tehnic cât și profesional să zic așa și simțeam că am nevoie de o schimbare.
Raul: Nu ți-a fost frică să faci pasul spre freelancing? Sau n-ai avut niște emoții de genul că nu știi ce se întâmplă?
Norbert: Am fost un difficult client, ca să nu zicem altceva, dar am fost destul de sceptic, să zic așa, cu toată treaba asta inițial, na ce pot să zic e că din primele ore, primele cursuri în care am participat și am făcut schimbarea respectivă, mi-am dat seama că no, nu e rocket science știi, adică ceea ce trebuie de făcut sunt skill-uri, care le înveți.
Raul: Ok și în cazul tău, ce upgrade ți-ai făcut după luna asta de program? Ce rezultate ai obținut?
Norbert: Păi upgrade financiar, clar. Normal, și asta a fost important. Dar, cel mai important pot să zic că a fost flexibilitatea și că am ales un proiect unde lucrez cu tehnologii, cu proiecte și cu clienți unde văd că au viitor și au mentalitatea pe care vreau și eu.
Cristi: Știu că menționai de scepticismul ăsta inițial, îmi aduc aminte bineînțeles de call-ul pe care l-am avut, dar sunt curios care era scepticismul tău? Care era problema?
Norbert: De obicei cum văd eu lucrurile, când ai chestia asta că “it’s too good to be true”. Adică, de obicei sunt ceva de genul, dacă pare prea fain sau prea bine, probabil e bullshit, ca să nu zic altfel.
Raul: Super! Norbi, care sunt planurile tale pe viitor, de aici încolo? Adică, acum ești freelancer, ai intrat în freelancing, ce vrei să faci în continuare?
Planul meu e unu la mână, să mă dezvolt și pe partea asta și să evident, mă duc tot în sus, în sus și la un moment dat mă gândesc și să intru pe zona antreprenorială, dar asta cumva mi se pare un prim pas bun, zona asta de freelancing, să vezi cum e să comunici și să intri în piața globală.
Raul: Noi îți urăm mult succes în freelancing și ne auzim în continuare în comunitate.
Norbert: Sigur!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init aici. Suntem alături de Norbi, el e dot net Developer și tocmai a trecut în freelancing și astăzi vrem să aflăm experiența lui cu Libertate.init și cu trecerea înspre freelancing. Norbi spune-ne mai întâi despre experiența ta în programare, cam câți ani de experiență ai, cum ai început și pe ce ai lucrat.
Norbert: Am peste 6 ani de experiență în momentul de față în programare, am urmat flow-ul normal al programării, am fost în facultate aici în Cluj, am rămas în Cluj, am început la o firmă măricică să zic din Cluj și de atunci tot acolo sunt. Inițial, am început pe carte de muncă, apoi ca și contractor colaborez cu firma respectivă, dar la aceeași firmă de 6 ani.
Raul: Norbi, de ce ai vrut să devii freelancer?
Norbert: Am simțit cumva nu știu, o limitare în cariera mea, în nu știu, nu neapărat cumva cunoștințele mele, dar am simțit că mă plafonez, atât din punct de vedere tehnic cât și profesional să zic așa și simțeam că am nevoie de o schimbare, cum s-a schimbat și lumea, eu credeam că niciodată nu o să vreau să lucrez de acasă, dar cumva mi-am schimbat și mindset-ul ăsta. Am zis că acum e momentul perfect să încerc și asta. Inițial, am vrut să fie numai o încercare, să văd și asta cum e, dar acum o văd ca și o chestie pe termen lung, adică nu mai văd cale de întoarcere și nici nu vreau să fie cale de întoarcere.
Cristi: De ce nu?
Norbert: Chiar și experiența mea până acum e limitată în piața asta să zic, dar deja am văzut atâtea avantaje încât nu văd de ce s-ar putea schimba încât să mă convingă să nu știu, să mă reîntorc la ceea ce a fost înainte.
Cristi: Întreb asta pentru că știi că foarte mulți zic că freelancing-ul da, are avantaje, faci bani mai mulți, lucrezi mai independent, ai flexibilitate și tot felul de chestii, dar care e dezavantajul? Din punctul meu de vedere nu sunt dezavantaje sau cel puțin dacă sunt mici dezavantaje, că nu știu, trebuie să emiți o factură și ai un minut două în plus pe lună, lucrurile astea sunt complet scoase din schemă de avantajele pe care le ai pe lângă.
Norbert: Sincer, mi se par cele mai mici dezavantaje, astea cu facturile. Evident, e un learning course să înveți așa anumite aspecte și ale muncii ca și contractor freelancer, pentru mine a fost mai ușor pentru că am lucrat deja ca și contractor. Zona asta am acoperit-o atunci, dar oricum cred că e un skill care te ajută în general, orice nu știu, chestii administrative pe care trebuie să le faci, nu e plăcut să le faci, dar trebuie să le faci o dată, să emiți o factură lunar e cea mai mică problemă.
Cristi: Cam cât timp petreci în birocrația asta de a emite facturi?
Norbert: Nu știu, poate 10 minute sau nici măcar. Dacă îți faci un plan, eu de exemplu nici nu folosesc un site care să genereze, am un template al meu pe care îl folosesc pur și simplu, schimb numărul de factură, data și suma. Poate nici suma dacă am o rată fixă lunară, poate nici suma nu trebuie s-o schimb.
Raul: Dar, mi se pare interesant că tu ai stat 6 ani la o firmă și după aceea te-ai decis să încerci freelancing-ul, să mergi într-o direcție complet opusă decât stilul ăsta conservator pe care l-ai avut până în punctul ăsta. Nu ți-a fost frică să faci pasul ăsta? Sau n-ai avut niște emoții de genul că nu știi ce se întâmplă?
Norbert: Ba da, cred că nu știu, dacă Cristi mai ține minte, dar știu că am zis și atunci la call-ul de consultanță, frica de schimbare aș putea să zic. Am fost un difficult client, ca să nu zicem altceva, dar am fost destul de sceptic, să zic așa, cu toată treaba asta inițial, na ce pot să zic e că din primele ore, primele cursuri în care am participat și am făcut schimbarea respectivă, mi-am dat seama că no, nu e rocket science știi, adică ceea ce trebuie de făcut sunt skill-uri, care le înveți. Eu văd treaba asta ca pe un bootcamp, asta e cea mai bună metaforă pentru mine, poate să zicem că tot ce m-ați învățat voi aș fi putut pe cont propriu în 5-10 ani, dacă sunt foarte bun în 2 ani de zile, dar mi s-a părut că într-o lună am parcurs tot ce-i mai important și tot ce am avut eu nevoie ca să fac trecerea asta și motivul pentru care, ca să revenim și la întrebarea inițială, e că am simțit că acum am ajuns într-o zonă în care am văzut capătul drumului să zic așa în corporație. Adică, până atunci am avut și eu progresul meu, un progres destul de ok, pe poziții, pe tehnologii…
Raul: Și salarial probabil.
Norbert: Da. Am atins cumva pragul maxim unde puteam să ajung și financiar și ca poziție tehnică să zic. Știam că nu vreau neapărat să mă duc pe partea managerială, unde ai mai avea ceva chestii de parcurs și pe partea tehnică cumva am simțit așa o plafonare. Și mi s-a părut că freelancing-ul e o oportunitate nu neapărat în a schimba o poziție anume sau ceva de genul, dar un challenge din care pot să învăț foarte multe chestii și un challenge în care pot acoperi zonele tehnice și non-tehnice, care până la urmă le aleg eu. Adică, aleg eu oportunitatea unde particip și unde îmi depun efortul.
Raul: Ok și în cazul tău, ce upgrade ți-ai făcut după luna asta de program? Ce rezultate ai obținut?
Norbert: Păi upgrade financiar, clar. Normal, și asta a fost important. Dar, cel mai important pot să zic că a fost flexibilitatea și că am ales un proiect unde lucrez cu tehnologii, cu proiecte și cu clienți unde văd că au viitor și au mentalitatea pe care vreau și eu să o am sau pe care vreau s-o urmez și oportunități unde învăț. Adică cele mai noi tehnologii, chestii care se folosesc, acum eu din păcate pe proiecte în care am fost, cumva mi se pare în corporații în general, de foarte multe ori lucrezi la proiecte unde stack-ul e cu câteva generații în urmă, de cele mai multe ori. Puțini clienți acceptă gen libertate totală, de exemplu dacă vrei să lucrezi cu tehnologii noi.
Raul: Da, adică proiecte de mentenanță.
Cristi: Care a fost rate-ul la care ai ajuns?
Norbert: Mi-am dublat rate-ul, acum sunt undeva la 45 de euro pe ora.
Cristi: Știu că menționai de scepticismul ăsta inițial, îmi aduc aminte bineînțeles de call-ul pe care l-am avut, dar sunt curios care era scepticismul tău? Care era problema?
Norbert: De obicei cum văd eu lucrurile, când ai chestia asta că “it’s too good to be true”. Adică, de obicei sunt ceva de genul, dacă pare prea fain sau prea bine, probabil e bullshit, ca să nu zic altfel. Aveam și cunoștințe care erau în freelancing, știu că tot discutați că e diferență mare între freelancing și freelancing, aici pot să dau și eu dreptate după experiența respectivă.
Cristi: Diferențe între ce anume?
Norbert: Între un freelancing la nivel înalt și freelancing-ul pe care îl faci așa, că ai primit o oportunitate de undeva. Cumva, nu-mi venea să cred că se poate, pentru că unu la mână eu credeam că e nevoie să fii nu știu, the best in the world ca să prinzi oferte de genul sau să poți să lucrezi pentru clienți externi și doi la mână, dacă ar fi așa ușor, toată lumea ar face. Și pot să zic că da, chiar toată lumea ar putea să facă, nu cred că e nevoie să fii cel mai bun din lume, evident nu trebuie să fii bun în ceea ce faci, dacă vrei să faci la nivel înalt, dar până la urmă sunt aceleași criterii care ai intra și într-o corporație sau un job local.
Raul: Dar, dacă te gândești de fapt, toată lumea face asta care lucrează în firme de outsourcing cel puțin, că până la urmă este un client final care plătește pentru tine ca Developer, doar că cineva îți intermediază munca.
Norbert: Corect.
Raul: Și apropo de ideea asta cu “it’s too good to be true”, am auzit-o prima dată într-un serial, The Real Hustlers, cred că pe Discovery, și ei cumva se ocupau de tot felul de scamm-uri pe net și zicea că “if it’s too good to be true, then it probably is”. Sunt anumite lucruri care sunt too good to be true și chiar sunt true cumva. Asta multă lume nu înțelege, chiar sunt multe lucruri care pot să te aducă la un alt nivel în viață, poți să câștigi mai mulți bani, poți să ai mai multă libertate, doar că trebuie să vezi mai mult decât locul în care ești, adică poziția de angajat sau de corporație. Freelancing-ul e o realitate, nu poți să negi că există, adică e acolo, vezi oameni care fac asta, sunt platforme care zic că sunt de freelancing și oferă oportunități remote la persoane, nu-i freelancing-ul corect, dar sunt oameni care lucrează așa.
Cristi: Ce mi-a plăcut la tine e că ai depășit scepticismul ăsta și ai fost pragmatic în punctul ăla. Că mai ales, venind după 6 ani în care nu ai avut o schimbare, erai în zona de confort, cu atât mai greu este pentru o persoană ca tine să facă o schimbare de asta de macaz, mai abruptă, față de alte persoane care au trecut deja prin alte schimbări și asta am apreciat la tine, că ai făcut pasul ăsta, ți-ai asumat față de tine în primul rând mișcarea și că bă, da, dacă se fac bani înseamnă că și eu pot, cumva trebuie să existe o opțiune. Mă bucur că ne-ai acordat vectorul ăsta de încredere și că acum ne întâlnim și filmăm un video.
Norbert: Cumva și eu sunt mulțumit cu decizia mea, acolo pe moment evident, când faci trecerea respectivă și până nu ai un rezultat anume, ai dubii și ai scepticismul ăsta care no, nu știi dacă ai făcut alegerea corectă, dar cum am zis deja, cum am început deja cursul, cumva mi s-a eliminat tot, nici nu a trebuit să ajung la contractul final sau la no, până la urmă care e rezultatul final așteptat și trecând prin procesul respectiv am reușit să elimin orice dubii că merg în direcția potrivită.
Cristi: Dar, uitându-te din imaginea pe care o aveai tu, urmărind video-urile noastre sau urmărindu-ne pe noi, ce e de fapt în realitate, nu știu, ai observat ceva diferențe sau sunt lucruri care ți-au venit în minte, bă nu e așa cum spun oamenii ăștia, adică vreau să explorez opțiunea asta cu “it’s too good to be true” unde ești acum, după ce ai trecut prin procesul ăsta.
Norbert: Nu, sincer acum no evident și la mine trebuie să treacă puțin mai mult timp, să fiu mai mult în zona asta, să văd toate aspectele. Momentan mi-am găsit un client, trebuie să văd să găsesc următorul client, dar cum mi-am găsit și clientul acesta, nu văd probleme în a găsi și următorul client dacă e cazul. Deci no, din punctul ăsta de vedere încă am experiența asta, dar nu văd să fie o problemă. Altfel nu, sincer mi se pare că totul e cam așa cum le-ați descris, ce pot să zic eu este că da, într-adevăr sunt stiluri care nu știu, la fiecare pas am avut ideea asta de: “aaa deci it makes sense”. Adică, cum am și zis nu e rocket science, nu sunt chestii care sunt super avansate și iarăși trebuie să ai nu știu ce super mega skill-uri să le înveți sau să le pui în practică. E vorba doar de, să știi ce să faci, când să faci și no, cumva să le exersezi, să-ți intre în obicei și cumva să-ți schimbi și mentalitatea, asta cred că e cel mai important.
Raul: Super! Norbi, care sunt planurile tale pe viitor, de aici încolo? Adică, acum ești freelancer, ai intrat în freelancing, ce vrei să faci în continuare?
Norbert: Tot așa vreau să continui în zona asta sincer și dacă vine vorba de partea financiară, eu am acceptat oferta asta pentru că e exact pe tehnologii și zona unde simt că am un minus, adică cu cele mai noi tehnologii aș fi avut oferte mult mai bune, dacă aș fi avut experiență cu anumite tehnologii, cu anumite zone, care din punctul meu de vedere, din păcate, nu am reușit să le acopăr la jobul actual. Planul meu e unu la mână, să mă dezvolt și pe partea asta și să evident, mă duc tot în sus, în sus și la un moment dat mă gândesc și să intru pe zona antreprenorială, dar asta cumva mi se pare un prim pas bun, zona asta de freelancing, să vezi cum e să comunici și să intri în piața globală, evident atunci o să am nevoie să învăț total alte skill-uri, dar momentan mi se pare și asta de interes, zona antreprenorială, dar încă vreau să învăț multe înainte să intru și acolo.
Raul: Ai zis o chestie foarte interesantă legată de tehnologiile pe care lucrai înainte și pe care lucrezi acum, că tu acum ca freelancer ți-ai putut alege proiectul în care intri și ai preferat să alegi un proiect care îi bine plătit, dar poate puteai găsi și mai bine plătite, dar e pe tehnologii moderne și ca să fii up to date în industrie. Ce am observat e că mulți programatori dacă rămân foarte mult timp în corporație, 10-15 ani în corporații, ajung să lucreze pe proiecte foarte vechi și după aceea le e greu să facă trecerea spre tehnologii mai noi și chiar spre alte proiecte, gen să te angajezi la altă firmă pentru că rămâi în urmă cu tehnologia. Asta e fain la freelancing, unul dintre avantajele poate ascunse ale freelancing-ului e că ești pe trend-uri întotdeauna, tu îți alegi pe ce proiecte intri și tu știi care-s ultimele tehnologii.
Norbert: Da, exact. Adică, mi se pare foarte ușor cum ai spus și tu, să identifici cele mai noi trend-uri și ai posibilitatea dacă ești cumva la început să intri pe proiecte chiar foarte bine plătite, unde din lipsa de oameni care cunosc tehnologiile respective, poți să intri pe proiecte foarte faine și foarte bine plătite.
Raul: Să fii plătit să înveți.
Norbert: Exact! Și eu sunt ceva de genul acum, deci chiar așa e.
Cristi: Awesome.
Raul: Noi îți urăm mult succes în freelancing și ne auzim în continuare în comunitate.
Norbert: Sigur!
Raul: Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing în mod corect și să lucrezi cu cele mai noi tehnologii și să ai opțiunea asta să-ți alegi proiectele, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul, Cristi și Norbi. Salut!
Leave a Reply