Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertatea.init(). Suntem alături de Ovidiu Costea. El este full stack developer .NET și React și astăzi ne va povesti despre experiența lui cu freelancing-ul și cum a făcut trecerea de la stadiul de angajat la freelancing.
Ovidiu: Am un pic peste șase ani de experiență. În liceu nu am avut nicio legătură cu javascript sau cu C#-ul ca să ajung să lucrez cu .NET și cu React.
Cristi: Și de unde freelancing?
Ovidiu: Toate cunoștințele mele de freelancing au început cu platformele. Prima dată când am auzit de freelancing, am auzit de platformele: Fiver, Upwork and stuff like this. […] Ulterior am început să realizez că nu prea sunt un deal așa grozav platformele astea, adică am început să văd că în general sunt prețuri mici, că e o competiție acerbă acolo.
Cristi: Adică nici măcar nu te-a tentat intri. Asta e o barieră pe care o văd mulți programatori. Au impresia că platformele astea înseamnă freelancing și văd că “ bă, chiar n-aș putea să am un stil de viață mișto de aici, mai bine stau”…și chiar mai bine stai în poziția în care ești decât să faci freelancing pe platforme de genul.
Ovidiu: Da. Și exact impresia asta o aveam și eu și am zis că ok, fac ceva pe lângă job. Efectiv simțeam că nu merită.
Cristi: Și ce te-a motivat?
Ovidiu: Chiar în cadrul unor proiecte la care am lucrat […] dar și săpând eu un pic mai mult pe internet și citind forum-uri și discuții și legând așa niște informații, am început să imi dau ușor, ușor seama că “bă stai așa că freelancing-ul nu înseamnă neapărat doar platformele astea”. […] Cu informațiile pe care le-am descoperit eu pe internet mi-am format așa o imagine și mi-am dat seama că există și lumea asta și mi-am dat ușor, ușor seama și de ce bani se învârt în lumea asta și de ce posibilități.
Cristi: Hai să explicăm oamenilor ce înseamnă scarcity. La ce te referi prin scarcity.
Ovidiu: Da. So, nu prea prindeam numărul de clienți care ar alege să lucreze cu freelanceri în loc de companii de outsourcing. Mi se părea că totuși este destul de redus, adică mi se părea că un client are un contract sau mai multe cu o companie de outsourcing – sau mai multe companii de outsourcing – și vine și își mai completează – pe ici, pe colo – cu câte un freelancer […] Mi-am dat seama că nu e vorba deloc de scarcity, adică nu sunt rare proiectele pe care le poți descoperi ca și freelancer, în niciun caz. Mi se pare actually că mai degrabă un client alege să lucreze cu echipe de freelanceri decât cu o companie de outsourcing.
Cristi: Ai pus un punct cheie aici. Până să faci pasul în lumea asta, trăiai pe baza experiențelor pe care le avusesei deja. Considerai că toți clienții sau majoritatea lor lucrează cu firme de outsourcing. […] Cum ai dat de noi? Cum ai dat de Libertate.init()?
Ovidiu: În principiu, eu urmăream video-urile tale pe youtube și la un moment dat ai început să vorbești despre chestia asta, despre planul ăsta pe care l-ai pus deoparte.
Cristi: Și acum că am început să lucrăm împreună, la ce nivel ai ajuns din punctul ăsta de vedere? Ca rezultate, ca income lunar, clienți cu care lucrezi, cum e vibe-ul?
Ovidiu: Mi-am schimbat total mentalitatea în ceea ce privește cantitatea de clienți disponibili, adică am o abundență incredibilă. […] Ca și income, de peste trei ori mai mult net decât ultimul salariu la ultima companie la care am lucrat. […] Modul de lucru este similar, lucrezi în aceeași manieră.
Raul: Ovidiu, sună mult spor în continuare. Ne auzim în continuare în comunitate și good job până acum.
Ovidiu: Mulțumesc! Mulțumesc frumos!
Raul: Dacă vrei să vezi cum să treci spre freelancing și să depășești plafonul de angajat, să faci freelancing în mod corect, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe Libertate.init().ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Ovidiu. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertatea.init(). Suntem alături de Ovidiu Costea. El este full stack developer .NET și React și astăzi ne va povesti despre experiența lui cu freelancing-ul și cum a făcut trecerea de la stadiul de angajat la freelancing.
Ovidiu, hai să îi dăm drumul! Mai întâi spune-mi cam câți ani de experiență ai în domeniu și cum ai început programarea, cum ai ajuns să înveți aceste două stack-uri?
Ovidiu: Am un pic peste șase ani de experiență. În liceu nu am avut nicio legătură cu javascript sau cu C#-ul ca să ajung să lucrez cu .NET și cu React. În principiu mult java se făcea în facultate, dar am fost într-un internship la o firmă unde am lucrat acolo cu C# și mi-a plăcut. Mi s-a părut foarte ok și am continuat pe C# – în principiu – și la un moment dat, după trei ani am agățat și javascript-ul – ca să zic așa – și am început să lucrez full stack.
Raul: Practic tu ai învățat conceptele de OOP din facultate, dar n-ai rămas pe java. Și la noi tot așa s-a predat.
Ovidiu: Exact! Exact!
Raul: .Net foarte puțin cred că am făcut în facultate. Ai învâțat .Net, ți-a plăcut mai mult zona asta de .Net, de C# și…da, super.
Cristi: Și de unde freelancing?
Ovidiu: Toate cunoștințele mele de freelancing au început cu platformele. Prima dată când am auzit de freelancing, am auzit de platformele: Fiver, Upwork and stuff like this. Bine, când am auzit eu de upwork…era un pic mai select, nu ajunsese ca și Fiver-ul…încă. Și mă gândeam că la un moment dat, când mai acumulez experiență o să încep să fac și eu ceva pe lângă muncă, pe platformele respective. Ulterior am început să realizez că nu prea sunt un deal așa grozav platformele astea, adică am început să văd că în general sunt prețuri mici, că e o competiție acerbă acolo, că piața este super mare și piața de oameni care vin și licitează…nu știu…câte 5$ pe ceea ce mi se părea mie că ar fi 10 ore de muncă sau ceva de genul. Și, da, ușor, ușor am lăsat ideea asta deoparte cu platformele de genul.
Cristi: Ai apucat să lucrezi ceva acolo?
Ovidiu: Nu. În niciun caz
Cristi: Adică nici măcar nu te-a tentat intri. Asta e o barieră pe care o văd mulți programatori. Au impresia că platformele astea înseamnă freelancing și văd că “ bă, chiar n-aș putea să am un stil de viață mișto de aici, mai bine stau”…și chiar mai bine stai în poziția în care ești decât să faci freelancing pe platforme de genul.
Ovidiu: Da. Și exact impresia asta o aveam și eu și am zis că ok, fac ceva pe lângă job. Efectiv simțeam că nu merită, adică preferam, poate, să învăț ceva în timpul ăla decât să mă apuc să pierd ore întregi pentru câțiva dolari, poate maxim câteva zeci de dolari…but even so.
Raul: Ideea asta am auzit-o destul de frecvent. Faptul că vrei să faci ceva pe lângă job – part time – și sunt curios dacă voiai să faci în ideea de a descoperi o zonă nouă, cum e freelancing-ul, pentru libertate sau voiai să faci pentru bani.
Ovidiu: Era și pentru bani, dar era și pentru partea asta, mai incitantă, de a face un lucru nou, de a-ți lua tu contractul și să îl faci și să îl predai și să fie așa “mai de capul tău” cum s-ar zice.
Raul: Deci a fost un challenge pe care ai vrut să-l ai. Super!
Cristi: Unde lucrai aveai challenge-uri? Adică erai entuziasmat de ce făceai sau erai în zona asta mai de rutină, mai de lipsă de entuziasm, să zic?
Ovidiu: Să știi că în principiu am avut o șansă ok să lucrez în două companii foarte ok de outsourcing unde nu prea am dus lipsă de challenge-uri și de un mediu ok de dezvoltare. Adică chiar au fost super din punctul ăsta de vedere.
Cristi: Yep. Și ce te-a motivat?
Ovidiu: Chiar în cadrul unor proiecte la care am lucrat, la una dintre companiile astea de outsourcing – bine, și în cadrul respectiv – dar și săpând eu un pic mai mult pe internet și citind forum-uri și discuții și legând așa niște informații, am început să imi dau ușor, ușor seama că “bă stai așa că freelancing-ul nu înseamnă neapărat doar platformele astea”. Adică, ok, există și astea, dar uite că există și oameni și contexte în care se face freelancing-ul diferit, adică cam cum am eu clienții ăștia la firma asta de outsourcing. Cu informațiile pe care le-am descoperit eu pe internet mi-am format așa o imagine și mi-am dat seama că există și lumea asta și mi-am dat ușor, ușor seama și de ce bani se învârt în lumea asta și de ce posibilități. Dar…ce am fost…pe o cale greșită, a fost legat de faptul că aveam impresia că e scarcity destul de mult, aveam un mindset de scarcity super nașpa.
Cristi: Hai să explicăm oamenilor ce înseamnă scarcity. La ce te referi prin scarcity.
Ovidiu: Da. So, nu prea prindeam numărul de clienți care ar alege să lucreze cu freelanceri în loc de companii de outsourcing. Mi se părea că totuși este destul de redus, adică mi se părea că un client are un contract sau mai multe cu o companie de outsourcing – sau mai multe companii de outsourcing – și vine și își mai completează – pe ici, pe colo – cu câte un freelancer, poate pentru consultanță sau poate pentru un loc pe care nu reușește să-l acopere sau ceva de genul, idk…poate e prea scump la compania de outsourcing sau…Nu știu, mă gândeam cumva că așa se folosesc freelancerii.
Cristi: Și de aici vine și preconcepția asta generală că freelancerii sunt primii care pleacă și că e mult mai instabilă lumea ca freelancer și sunt curios acum cum vezi lumea asta. Cum apare pentru tine?
Ovidiu: Da. Păi mi s-a schimbat destul de mult concepția, mi-am dat seama că nu e vorba deloc de scarcity, adică nu sunt rare proiectele pe care le poți descoperi ca și freelancer, în niciun caz. Mi se pare actually că mai degrabă un client alege să lucreze cu echipe de freelanceri decât cu o companie de outsourcing. Mi se pare că ar putea fi mult mai răspândită asta; clienții care aleg să lucreze cu freelanceri. Și da, modul de lucru este ,basically, similar. Adică nu văd o diferență să lucrezi – tu ca și client – cu o companie de outsourcing sau o echipă de freelanceri. Bine, vreau să zic nu o diferență negativă în defavoarea freelancerilor, adică nu este absolut niciun minus. Sunt efectiv numai plusuri pentru că transparența este cu totul alta. Vorbim de un alt nivel de transparență. Adică știi cine sunt oamenii ăia, ai o altă legătură cu ei, o altă comunicare și practic…business și dezvoltare asta înseamnă: să comunici și să relaționezi în echipă.
Cristi: Ai pus un punct cheie aici. Până să faci pasul în lumea asta, trăiai pe baza experiențelor pe care le avusesei deja. Considerai că toți clienții sau majoritatea lor lucrează cu firme de outsourcing.
Ovidiu: Da. Exact.
Cristi: Și asta se întâmplă când…vezi, ăsta e un blindspot pe care îl ai în momentul în care trăiești în propria realitate pentru că ajungi să generalizezi cu experiența limitată așa cum e pentru toată realitatea din lumea asta și atunci când treci în piața globală și când lucrezi cu alti oameni care poate au o altă viziune și te expui în alte medii îți dai seamă “stai puțin, ceea ce știam eu nu e chiar așa”, poate e chiar invers, poate chiar mult mai răspândită cealaltă variantă și uite ce oportunități sunt și mă bucur că ai reușit să faci pasul ăsta. Cum ai dat de noi? Cum ai dat de Libertate.init()?
Ovidiu: În principiu, eu urmăream video-urile tale pe youtube și la un moment dat ai început să vorbești despre chestia asta, despre planul ăsta pe care l-ai pus deoparte și la un moment dat au început postările despre Libertate.init() pe canalul tău. După și pe canalul lui Raul.
Cristi: Yep. Awesome!
Raul: Super! Ovidiu, care a fost cel mai mare avantaj în a lucra cu noi și cel mai mare blocaj pe care l-ai avut în proces?
Ovidiu: Nu știu dacă am avut blocaje pentru că v-am urmărit destul de mult timp înainte să intru în program și am înțeles destul de bine, sau…mă rog, am înțeles o cantitate mare de informații care să mă facă să îmi dau seama că faceți super ok ceea ce faceți și că sunt sigur că o să mă ajute programul și aveam și informații din partea asta din lumea relaționatului cu clienții. Informații despre freelancing pe care le adunasem. Cât timp am fost angajat am încercat și eu să mai aplic la diverse interviuri cu clienți din străinătate – în general din Europa de Vest – și îmi formasem oarecum niște aptitudini așa de comunicare cu ei, adică nu aveam o anume frică, o reținere. Îmi era destul de ușor să vorbesc cu ei. Plus că, în companiile în care am lucrat, on a daily basis, vorbeam cu clienți. M-a ajutat și asta super mult. Deci da, nu aveam așa vreo temere pe care s-o simt ca un obstacol sau ceva de genul, iar în ceea ce privește modul în care mă ajută programul…aveam ceva cunoștințe, dar aveam multe probleme de mindset. Una dintre ele fiind scarcity-ul în ceea ce privește cleinții. O altă problemă de mindset era dată de faptul că aveam o impresie oarecum că m-aș fi simțit ciudat să ajung eu să vorbesc cu clientul ăla mare și eu de companie, să îl conving eu pe ăla că sunt eu programatorul de care are nevoie și să îmi dea niște sume de-astea mari de bani și…nu știu, o chestie de-asta. Iar un mindset issue legat de situația asta de comunicare. În plus, nu știam cum să găsesc acei clienți și – cum am spus – cum să comunic cu ei, cum să le câștig încrederea, cum să mă fac văzut bine de către ei. Îmi lipsea toată informația asta.
Cristi: Awesome! Bun. Ai menționat un punct important, la un moment dat ai zis că ai încercat să aplici la anumiți clienți, anumite job-uri sau ce găseai, bănuiesc, pe site-urile de aplicare. Ce rezultate ai obținut cu chestia asta și practic…după încercarea asta, de ce ai decis totuși să lucrezi cu noi?
Ovidiu: Da. Eu nu căutam atunci neapărat roluri de freelancer. Căutam poziții de angajat pentru că aveam de gând să fac și eu o relocare într-o altă țară – în țările în care eu căutam oportunitățile respective – dar nu eram foarte hotărât cu chestia asta. O aveam în plan, pusă acolo pentru viitor. Eram într-o perioadă de sport așa, de antrenament, să văd cum decurg interviurile, cum m-aș descurcat, să văd ce oportunități pot să găsesc, ce medii sunt pe acolo, cât de receptivă e lumea în a lua un român acolo care să lucreze, ce salarii se oferă, lucruri de genul ăsta. Până la urmă am rămas doar în stadiul ăsta de antrenament.
Cristi: Și acum că am început să lucrăm împreună, la ce nivel ai ajuns din punctul ăsta de vedere? Ca rezultate, ca income lunar, clienți cu care lucrezi, cum e vibe-ul?
Ovidiu: Mi-am schimbat total mentalitatea în ceea ce privește cantitatea de clienți disponibili, adică am o abundență incredibilă, pur și simplu e…nu știu. Problema acum apare că vrei neapărat să găsești proiectul ăla cu .NET five sau cu .NET six sau să fie o anumită industrie și o anumită compoziție să aibă echipa și tot felul de chestii. Asta poate să-ți crească timpul de a-ți găsi clienți; de la câteva zile la cateva saptămâni. Ca și income, de peste trei ori mai mult net decât ultimul salariu la ultima companie la care am lucrat și…da, este foarte mișto. Adică modul de lucru este similar, lucrezi în aceeași manieră, suntem trei developeri în echipă, business analiști and so on; se lucrează în scam timp de două saptămâni.
Cristi: Intrând pe noul proiect, nu știu…a fost dificil? Întreb asta pentru că multor oameni le e teamă când: “bă, tre să schimb job-ul, tre să lucrez acum cu un client în lumea asta a freelancing-ului, oare o să mă descurc acolo?”. Cum a fost pentru tine colaborarea la început? Ai avut ceva probleme aici?
Ovidiu: Colaborarea efectivă a fost ok. Procesul de onboarding a fost super ok, oamenii au fost de treabă, m-au ajutat, a mers totul foarte ok. O mică chestie, întâmplare, a fost atunci când am semnat contractul. Contractul trebuia să înceapă la o anumită dată și a început două săptămâni mai târziu, dar even so, am rezolvat asta cu clientul, am căzut la o înțelegere pentru timpul ăsta mort și a fost ok. Adică și clientul a fost super de treabă din punctul ăsta de vedere.
Cristi: Mai pleci din țară acum?
Ovidiu: E posibil, să știi. Îl am acolo ca și plan de viitor la un moment dat
Raul: Eu zic neapărat să pleci. Eu încerc acum treaba asta și na, e un challenge. Bun, Ovidiu. Super!
Care sunt planurile tale pe viitor dacă tot vorbim despre treaba asta? Acum ești freelancer, ai început să lucrezi deja în zona asta, cum îți vezi tu dezvoltarea în continuare?
Ovidiu: Vreau să mai fac pentru un timp freelancing. Poate pentru următorii câtiva ani, să continui să mă dezvolt în ceea ce privește lumea programării; inginerie software, dar să încept să acumulez și cunoștințe din partea asta a antreprenoriatului, adică chiar mă atrage domeniul și mi se pare punctul natural de a evolua în continuare, adică…in general, pe parcursul vieții am fost așa pe un traseu din ăsta al dezvoltări continue. Ok, poate nu într-un ritm alert, gen…nu știu, să mă apuc acum de freelancing, să fac freelancing un an și gata, să trec la următorul nivel, să mă gândesc la business sau ceva, dar nici nu am putut să stau la același nivel, adică nu văd stagnarea ca pe o opțiune. La un moment dat devine plictisitor, devine monoton, poate chiar un pic deprimant să faci același lucru mereu, mereu. Statutul de angajat este beginning-ul vieții ăsteia profesionale, ca să zic așa pentru că treci de la student sau de la un ciclu al școlarizării la angajat și după treci într-un mod de lucru în care îți vinzi serviciile direct, fără intermediari, la o scară mai mică, adică freelancing-ul și na, după scalezi and so on.
Raul: Ovidiu, sună mult spor în continuare. Ne auzim în continuare în comunitate și good job până acum.
Ovidiu: Mulțumesc! Mulțumesc frumos!
Cristi: Super tare.
Raul: Dacă vrei să vezi cum să treci spre freelancing și să depășești plafonul de angajat, să faci freelancing în mod corect, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe Libertate.init().ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Ovidiu. Salut!
Leave a Reply