Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Liberate.init(). În acest video vrem să vorbim despre o idee falsă pe care o auzim foarte frecvent în discuțiile cu programatorii, ci anume: că nu vreau să fac freelancing pentru că nu știu dacă m-aș descurca singur să lucrez pe o aplicație și că în firmă lucrez în echipă. […] Ideea asta este falsă pentru că în freelancing-ul bine făcut nu lucrezi singur.
Cristi: Vedem asta foarte des la oameni care încă nu au o imagine foarte clară când vine vorba despre freelancing și trăiesc cu narativa asta mainstream […] că sunt proiecte mici, că lucrezi pe proiecte pe care le începi de la 0 și le duci la final, lucru care nu coincide deloc cu realitatea
Raul: De fapt, singurele proiecte pe care le faci singur, ca programator, se numesc nvp-uri sau proof of concept, proiecte mici […] Părerea mea, acum, după atâția ani de zile de lucrat ca programator și după ce am fost freelancer e că aceste aplicații, aceste nvp-uri, nu ar trebui dezvoltate de programatori seniori. Tu ca programator senior nu ai ce căuta pe o astfel de aplicație, e o pierdere de timp […] Acestea ar trebui date pentru juniori .
Cristi: De asta în cele mai multe cazuri – 90+ din cazuri – o să lucrezi în echipă ca freelancer și adesea apare întrebarea asta pentru oamenii care sunt puțin mai nesiguri pe skill-ul lor […] “bă, poate nu sunt suficient de bun, poate mai trebuie să învăț. Ce se întâmplă dacă intru pe un proiect și nu știu ce să spun acolo? Nu șitu ce să fac, nu știu cum să mă descurc. Unde mă duc?”. Soluția e destul de simplă, e cam ceea ce faci în momentul de față și la job. […] Nu despre asta e freelancing-ul, despre a fi un star sau un specialist 1% în lume pe Java, e despre a fi un om care poate să primească niște task-uri, care poate să le rezolve, care poate să comunice eficient în echipă și care se poate integra în echipa respectivă.
Raul: Proiectele serioase în programare se fac în echipe de programatori, în niciun caz nu se fac singure […] Execuția în sine nu diferă foarte mult, singura diferență e la partea de management, în sensul că în freelancing nu ai micromanagement, ci pur și simplu există, din când în când, câte un sync cu echipa.
Cristi: Ce adaugă diferit freelancing-ul în ecuația asta e că în loc să mergi la job interview-uri ca să obții un job, o să ai un proces pe care noi îl numim proces de achiziție de clienți în care va trebui să faci lucrurile cât mai bine și mai eficient posibil în achiziția asta de clienți.
Un alt blocaj de mindset pe care-l văd la oameni: “mai stau pe proiectul ăsta pentru că învăț foarte multe lucruri aici și îmi place echipa”. Asta e o scuză, e o scuză – pur și simplu – pentru că poți să ai proiecte faine și la 10.000 de euro și la 2.000 de euro pe lună […]
Ceea ce văd adesea, vorbind cu voi, la orice nivel; fie că sunt oameni care au 3 ani de experiență, fie că sunt oameni care au 5 ani, apare presiunea asta pe care o punem pe noi […] ne subestimăm valoarea pe care am putea să o avem și rezultatele pe care le-am obține în freelancing […] dacă înțelegi, de fapt, ce caută clienții de la tine, ce vor de la tine – nu vor neapărat să fii un zeu, să fii un “liga campionilor” – atunci îți dai seama că poți să faci pasul ăsta, că poți să faci niște îmbunătățiri semnificative, în viața ta, mult mai devreme, fără să mai fie nevoie să îți pui piedica asta mentală […]
Noi oferim ceea ce se numește call de consultanță gratuit, puteți să intrați pe site-ul nostru, pe libertateinit.ro și să aplicați pentru un astfel de call astfel încât să evaluăm situația voastră în detaliu și să vedem exact dacă sunteți gata sau nu să faceți pasul către freelancing.
Raul: Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Liberate.init(). În acest video vrem să vorbim despre o idee falsă pe care o auzim foarte frecvent în discuțiile cu programatorii, ci anume: că nu vreau să fac freelancing pentru că nu știu dacă m-aș descurca singur să lucrez pe o aplicație și că în firmă lucrez în echipă.
Cristi: Bun venit la mythbusters cu Cristi și Raul. Despre freelancing.
Raul: Ideea asta este falsă pentru că în freelancing-ul bine făcut nu lucrezi singur. Nu există niciun proiect complex și un client care să te plătească cu peste 10.000 de euro pe lună care să vrea să lucrezi singur. Clientul ăla are suficienți bani cât să își facă o echipă de developeri și are nevoie de acea echipă ca să îi dezvolte problema complexă de business pe care o are.
Cristi: Vedem asta foarte des la oameni care încă nu au o imagine foarte clară când vine vorba despre freelancing și trăiesc cu narativa asta mainstream a freelancing-ului pe care o auzim și o moștenim de pe internet sau de la fel și fel de rudă pe care o știm sau prieten care “a făcut freelancing” și anume: că sunt proiecte mici, că lucrezi pe proiecte pe care le începi de la 0 și le duci la final, lucru care nu coincide deloc cu realitatea, mai ales pentru un programator care este în job-ul ăsta de la 9-17 și care lucrează pe niște aplicații – că nimeni nu lucrează pe aplicații mici în job-urile astea și toți lucrăm pe aplicații ceva mai complexe – care necesită o echipă, care necesită o infrastructură de multe ori mult mai complexă care în niciun caz, niciodată n-o să fie pe upwork sau pe 5-10 dolari făcute acolo.
Raul: De fapt, singurele proiecte pe care le faci singur, ca programator, se numesc nvp-uri sau proof of concept, proiecte mici prin care niște oameni care au un start-up – de exemplu – vor să le arate la investitori cam care ar fi potențialul în zona respectivă. Părerea mea, acum, după atâția ani de zile de lucrat ca programator și după ce am fost freelancer e că aceste aplicații, aceste nvp-uri, nu ar trebui dezvoltate de programatori seniori. Tu ca programator senior nu ai ce căuta pe o astfel de aplicație, e o pierdere de timp și un stres pe care nu vrei să ți-l asumi ca programator senior. Acestea ar trebui date pentru juniori pentru că ei au și potențial să învețe, iar acolo nici nu trebuie să scrii codul la cele mai mari standarde pentru că e o aplicație care oricum “se aruncă” după ce o arată la investitori. În momentul în care vezi programatori seniori care intră pe platforme sau pe o agenție online și lucrează la nvp-uri, acela e un waste de timp și de resurse, de resurse cumva la nivel de programare – pentru acei oameni – pentru că acele aplicații pot fi dezvoltate la fel de bine și de un junior sau de o echipă de juniori.
Cristi: De asta în cele mai multe cazuri – 90+ din cazuri – o să lucrezi în echipă ca freelancer și adesea apare întrebarea asta pentru oamenii care sunt puțin mai nesiguri pe skill-ul lor tehnic și poate, nu neapărat nesiguri, ci mai mult critici cu ei înșiși când vine vorba de trecerea în zona asta de freelancing și “bă, poate nu sunt suficient de bun, poate mai trebuie să învăț. Ce se întâmplă dacă intru pe un proiect și nu știu ce să spun acolo? Nu șitu ce să fac, nu știu cum să mă descurc. Unde mă duc?”. Soluția e destul de simplă, e cam ceea ce faci în momentul de față și la job, adică o să ai un codebase prin care poți să te uiți și poate vezi ceva exemple din care poți să mimezi anumite lucruri, să le adaptezi în situația pe care o ai în momentul respectiv. Ai Google la dispoziție și freelancerii sunt pe Google și pe Stack Overflow și pe toate site-urile astea și bineînțeles, nu în ultimul rând, ai oameni, ai oameni în echipa respectivă; documentație vie – cum îmi place mie să numesc oamenii ăștia – poți să îi întrebi, poți să reach-out oricând ca să zic așa – mânjindu-mă puțin de engleză la gură – și să comunici cu ei să vezi: “hei! Uite am problema asta” și ei o să fie dispuși să te ajute și niciun client, dar niciun client, n-o să aștepte ca din prima zi tu să fii top, să fii un as acolo. Nu despre asta e freelancing-ul, despre a fi un star sau un specialist 1% în lume pe Java, e despre a fi un om care poate să primească niște task-uri, care poate să le rezolve, care poate să comunice eficient în echipă și care se poate integra în echipa respectivă și dacă ai toate lucrurile astea bine puse la punct, la un nivel decent atunci ești good to go pentru zona asta de freelancing.
Raul: Da. Proiectele serioase în programare se fac în echipe de programatori, în niciun caz nu se fac singure și e nevoie să fie o echipă, o parte de front-end, back-end, dacă e nevoie de bază de date, DevOps sau testeri, se adaugă în echipă oamenii ăștia, se construiește o echipă, o echipă de freelanceri în zona de freelancing și aceștia oameni colaborează, o echipă dintr-o firmă de outsourcing sau din altă zonă pentru că orice proiect de programare se face în echipe. Execuția în sine nu diferă foarte mult, singura diferență e la partea de management, în sensul că în freelancing nu ai micromanagement, ci pur și simplu există, din când în când, câte un sync cu echipa, mai ales că echipa lucrează pe mai multe timezone-uri, dar în rest – ca muncă – o să lucrezi în echipe de progamatori.
Cristi: Ce adaugă diferit freelancing-ul în ecuația asta e că în loc să mergi la job interview-uri ca să obții un job, o să ai un proces pe care noi îl numim proces de achiziție de clienți în care va trebui să faci lucrurile cât mai bine și mai eficient posibil în achiziția asta de clienți încât să obții un client care să fie cât mai calitativ. Ce înseamnă asta? Să aibă un worklife balance cât mai ok, să nu te streseze cu meeting-uri de dimineața până seara, adică să aibă o structură bine pusă la punct în procesele interne și să te plătească bine și bineînțeles să fie și proiecte din care să inveți, adică să fii pe tehnologii faine. Aici, atenție! Un alt blocaj de mindset pe care-l văd la oameni: “mai stau pe proiectul ăsta pentru că învăț foarte multe lucruri aici și îmi place echipa”. Asta e o scuză, e o scuză – pur și simplu – pentru că poți să ai proiecte faine și la 10.000 de euro și la 2.000 de euro pe lună. Adică, poți să înveți lucruri și la 10.000 de euro pe lună și la 2.000. Alegerea e a ta, unde vrei să fii.
Raul: Adică poți să fii într-o echipă internațională în care să ai oameni care sunt mai buni decât tine, să ai seniori în echipă care sunt mai buni decât tine și să înveți din acel proiect super multe lucruri, dar ai 10.000 de euro pe lună sau poți să rămâi în corporație la 2.000 de euro pe lună unde și acolo o să ai oameni mai buni decât tine și unde să înveți. Diferența e de ce skill-uri înveți pe lângă partea asta de programare, când ești freelancer.
Cristi: Ceea ce văd adesea, vorbind cu voi, la orice nivel; fie că sunt oameni care au 3 ani de experiență, fie că sunt oameni care au 5 ani, apare presiunea asta pe care o punem pe noi, critica asta mai puternică pe care o punem asupra noastră și dorința de a excela, de a fi foarte bun și prin dorința asta pe care o avem, adesea ne subminăm, ne subestimăm valoarea pe care am putea să o avem și rezultatele pe care le-am obține în freelancing și mi s-a confirmat și reconfirmat de atâtea ori, cu oameni cu care am lucrat în Libertate.init() și poate ați văzut și rezultatele pe care le avem. Adesea treaba asta e un construct în mintea noastră și nu coincide cu realitatea pentru că dacă înțelegi, de fapt, ce caută clienții de la tine, ce vor de la tine – nu vor neapărat să fii un zeu, să fii un “liga campionilor” – atunci îți dai seama că poți să faci pasul ăsta, că poți să faci niște îmbunătățiri semnificative, în viața ta, mult mai devreme, fără să mai fie nevoie să îți pui piedica asta mentală, blocajul ăsta mental: “mai trebui să aștept puțin ca să primesc realitatea asta”, “să sufăr puțin”, să mai cresc puțin când de fapt poate nu e cazul și în ideea asta, dacă vreți să faceți pasul în chestia asta, noi oferim ceea ce se numește call de consultanță gratuit, puteți să intrați pe site-ul nostru, pe libertateinit.ro și să aplicați pentru un astfel de call astfel încât să evaluăm situația voastră în detaliu și să vedem exact dacă sunteți gata sau nu să faceți pasul către freelancing și dacă sunteți gata sau nu să treceți către zona asta de next level.
Raul: Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Leave a Reply