Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Ciprian Cojan, el e Senior IOS developer. E freelancer și astăzi ne va povesti despre cum e să fii freelancer pe mobile development.
Ciprian, spune-ne mai întâi câți ani de experiență ai pe IOS și cum ai ajuns să înveți programare?
Ciprian: […] am început să fac un liceu tehnic și acolo am început să mă uit la mobile…atunci era windows phone, era un pic mai mișto ca Android și un pic mai easy decât Apple așa că am început cu ăla și după m-a luat pasiunea foarte mult.
Raul: Ai lucrat pentru companii din Italia? Ai fost angajat până acum? Care a fost stadiul tău înainte?
Ciprian: Da, am făcut facultate, după […] m-a sunat o companie de aici din Italia care face aplicații pentru foarte multe companii din Italia.
Cristi: Și cum a venit apoi dorința de a merge către zona asta de freelancing?
Ciprian: Primii ani erau foarte buni […] În ultimii ani am încercat să dau feedback-ul meu la firmă, ceea ce pentru mine trebuia să se schimbe în bine, dar niciodată nu m-au ascultat, așa că […] m-am gândit să mă pun pe freelancing pentru că mereu am vrut să am un pic mai multă putere asupra muncii mele. […]
Cristi: Dar cum e văzut freelancing-ul acolo în Italia?
Ciprian: E foarte greu să faci. Clienții italieni nu sunt foarte buni clienți […] aici e foarte greu și chiar toți colegii mei care făceau deja freelancing au zis: “nu face! Ești nebun? Ai loc stabil, ce vrei să faci?” […] cred că greșeala lor era că ei căutau clienți italieni.
Raul: La ce rezultate ai ajuns ca freelancer acum?
Ciprian: Rata mea acum e de 350 de euro pe zi și clientul e foarte bun […] chiar dacă ei mă plătesc, oricum mereu îmi zic thank you for this, thank you for that […] Îți respectă timpul și munca.
Raul: Care crezi că a fost principalul avantaj în colaborare?
Ciprian: Principalul avantaj a fost să centrez obiectivul meu de a găsi clienți în afara Italiei pentru că asta era problema principală.
Raul: Bun! Ciprian, felicitări pentru rezultatele pe care le-ai obținut, noi ne auzim în continuare în comunitate și mult spor!
Ciprian: Da. Un alt avantaj care mi s-a părut foarte, foarte, bun e comunitatea pentru că aici am o comunitate care e foarte negativă și măcar voi sunteți o comunitate pozitivă unde pot să am niște inspiration pentru viitor.
Raul: Dacă ești mobile developer și ai peste 3 ani de experiență și vrei să treci în freelance, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau un expert din echipa noastră. Intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Ciprian. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Ciprian Cojan, el e Senior IOS developer. E freelancer și astăzi ne va povesti despre cum e să fii freelancer pe mobile development.
Ciprian, spune-ne mai întâi câți ani de experiență ai pe IOS și cum ai ajuns să înveți programarea și să faci programare, tu fiind în Italia momentan.
Criprian: Da, eu am venit aici în Italia când aveam vreo 10 ani și pot să zic că am crescut aici până la urmă. Bine…măcar jumătate de viață și am început să fac un liceu tehnic și acolo am început să mă uit la mobile…atunci era windows phone, era un pic mai mișto ca Android și un pic mai easy decât Apple așa că am început cu ăla și după m-a luat pasiunea foarte mult…după ce am scris un button și un labeb, am văzut că wow, asta e magie. Mai ales că acolo făceam Java sau HTML. Nu se compară ca atractivitate.
Raul: Ai lucrat pentru companii din Italia? Ai fost angajat până acum? Care a fost stadiul tău înainte?
Ciprian: Da, am făcut facultate, după…când era să încep finalizarea masterului m-a sunat o companie de aici din Italia care face aplicații pentru foarte multe companii din Italia și pentru că făceau produse foarte bune, am zis: “hai, e o ocazie foarte bună ca să încep, ca să fac ceva mai organic”.
Raul: Practic, te-au recrutat de pe băncile facultății, din master.
Ciprian: Da
Cristi: Și cum a venit apoi dorința de a merge către zona asta de freelancing?
Ciprian: Primii ani erau foarte buni, am învățat foarte mult, am tras foarte mult…cum să zic, stres, dar stres bun pentru că știam că aveam de învățat foarte mult, așa că era ok. În ultimii ani am încercat să dau feedback-ul meu la firmă, ceea ce pentru mine trebuia să se schimbe în bine, dar niciodată nu m-au ascultat, așa că în ultimul an – bine, ultimii doi ani – m-am gândit să mă pun pe freelancing pentru că mereu am vrut să am un pic mai multă putere asupra muncii mele.
Raul: Deci tu ai vrut să ai controlul ăsta asupra muncii tale. Dacă spui că ceva nu e ok să poți să ai și un control să se schimbe lucrurile, adică nu doar să fii pasiv în proces.
Ciprian: Da. Și control asupra timpului, mai ales. Pentru că, atunci când eram în companie, eu dacă terminam ce trebuia să fac în 6 ore, oricum trebuia să stau acolo până ce mi se termina programul.
Raul: Nu v-au lăsat să lucrați remote când a venit pandemia?
Ciprian: Eu am plecat când eram la jumătate de pandemie, am lucrat remote pentru că așa zicea guvernul să facem, dar când s-a terminat…nu s-a terminat, acum suntem un pic la regim mai normal. Oricum, colegii mei nu puteau să facă full remote.
Raul: A, ok.
Cristi: Dar cum e văzut freelancing-ul acolo în Italia?
Ciprian: E foarte greu să faci. Clienții italieni nu sunt foarte buni clienți pentru că vor foarte mult pentru o valoare foarte mică.
Cristi: Îmi aduce aminte de plaiurile astea mai mioritice, de aici, de la noi, adică îmi aduce aminte de România. Așa se întâmplă și în piața asta locală.
Ciprian: Îmi pare rău, dar da, aici e foarte greu și chiar toți colegii mei care făceau deja freelancing au zis: “nu face! Ești nebun? Ai loc stabil, ce vrei să faci?”
Cristi: Păi și tu ce ai făcut? Ei ți-au zis chestia asta și tu ce ai făcut? De ce nu i-ai ascultat pe oamenii ăia?
Ciprian: Pentru că știam că se poate face, dar era, cum să zic… Eu cred că greșeala lor era că ei căutau clienți italieni.
Raul: Bun. Adică și ei se uitau la piața locală și nu se conectau la piața globală. Asta a fost.
Ciprian: Era foarte rar când ei mergeau afară. Și când aveau niște clienți din afară mereu era cineva, în mijloc, italian, așa că… Chiar acum am avut și o ofertă pentru un proiect american, dar în mijloc era cineva italian și deja știam unde mergea chestia, dar oricum voiam să îi dau o șansă așa că am dat interviul, am vorbit cu toți și până la urmă când era să zici cât trebuie să lucrezi, cât primești pe oră și etc…n-ai cum.
Raul: Erai prins în sistem. La ce rezultate ai ajuns ca freelancer acum?
Ciprian: Rata mea acum e de 350 de euro pe zi și clientul e foarte bun, cum să zic, mă găsesc foarte bine cu toate persoanele cu care lucrez și chiar nu mă așteptam așa, cum să zic…așa multe detalii în munca lor de efficiency pentru că aici e foarte greu să găsești […] E altă lume, mai ales că team-ul se auto-organizează, dacă vrei să îți iei o zi sau niște ore libere, doar trebuie să zici că ți le iei. Nu e cine știe ce, cum să zic, organizare imperialistă și da, timpul se vede că îl valorează foarte mult. Timpul pe care eu îl dau pentru ei, chiar dacă ei mă plătesc, oricum mereu îmi zic thank you for this, thank you for that și…
Raul: Te și respectă mai mult
Ciprian: Da. Îți respectă timpul și munca. Deciziile tale, de exemplu: dacă zici că asta e cea mai bună metodă să rezolvi o problemă ei îți zic “ok, ok” sau dacă vor să îți dea feedback, feedback-ul e pozitiv, chiar dacă e critic. E o altă lume, mă simt mult mai relaxat acum. Când lucram la companie, lucram de 3 ori mai mult.
Cristi: Apar foarte multe similarități între ce se întâmplă în Italia în piața de muncă în IT cu ce e în România. Sunt curios acum ce părere au prietenii tăi freelanceri italieni de rezultatele tale.
Ciprian: Eu nu prea vorbesc, cum să zic, de rezultatele mele pentru că aici e foarte multă rivalitate, mai ales între freelanceri pentru că fiecăruia îi e frică de a pierde un client pentru că eu pot să-l iau.
Cristi: Cum se zice Libertate.init() în italiană?
Ciprian: Liberta.init.
Cristi: A, suntem pe acolo. Ar trebui să venim și în Italia. Să ne extindem
Ciprian: Ar fi foarte bine. Mai ales că aici sunt programatori foarte buni și care nu sunt deloc valorificați cum trebuie.
Raul: Colegii tăi de la firmă, după ce au aflat că ești freelancer, ce părere au avut?
Ciprian: Bine…când am vorbit cu ei în firmă, tuturor le era frică…și lor să mă întrebe mai multe chestii despre alegerea mea pentru că poate le era și lor frică că poate pierdeau locul de muncă.
Raul: Pare foarte fascism în firma aia. Ciprian, care a fost pentru tine cel mai mare avantaj în colaborarea cu noi? Stiu că noi am lucrat la mai multe zone. Am lucrat la zona asta de legal și fiscal să găsim o soluție; am lucrat și la zona de comunicare, de vânzare. Care crezi că a fost principalul avantaj în colaborare?
Ciprian: Principalul avantaj a fost să centrez obiectivul meu de a găsi clienți în afara Italiei pentru că asta era problema principală.
Raul: Pentru a activa pe piața globală și să-ți găsești clienți oricând.
Ciprian: Clienți care te valorizează așa cum e pe piața, nu mondială, măcar europeană. Suntem în Europa până la urmă.
Raul: Care crezi că ar fi următorii pași pentru tine din punctul ăsta?
Ciprian: Eu mă gândesc să […] nu mă concentrez doar pe IOS, dar să dezvolt un produs, nu știu de ce tip…am niște idei, dar încă nu sunt în momentul potrivit, mai ales că în mai o să nască fiica mea.
Cristi: Felicitări!
Raul: Felicitări!
Ciprian: Așa că am foarte multe chestii de gândit,
Raul: La fix ai făcut trecerea
Ciprian: Da. Ălă o să fie următorul pas pe termen lung. Și pe termen scurt, desigur, o să fie să găsesc proiecte la care mă pot aloca, nu tot anul, dar să pot să fiu independent economic tot anul.
Cristi: Adică, practic, să lucrezi ceva mai puțin, să ai mai mult timp pentru tine, dar în același timp să-ți asiguri o stabilitate financiară, să te poți bucura de tine, de fetița ta, de viață.
Ciprian: Exact.
Cristi: Awesome. Mă bucur să aud veștile
Ciprian: Bine, pentru mine a fost un șoc, dar acum […] Mai ales că atunci când ne-am văzut în august, mi se pare, în București, n-aveam idee. Am aflat în septembrie. După o lună am aflat.
Raul: Asta voiam să zic că dacă mai vii prin București până atunci să dai un semn să ne mai întâlnim. Oricum, poate mai trecem noi prin Italia, eu cu Cristi și ne putem vedea. Trebuie să se termine odată cu restricțiile astea.
Ciprian: Asta sper și eu.
Raul: Bun! Ciprian, felicitări pentru rezultatele pe care le-ai obținut, noi ne auzim în continuare în comunitate și mult spor!
Ciprian: Da. Un alt avantaj care mi s-a părut foarte, foarte, bun e comunitatea pentru că aici am o comunitate care e foarte negativă și măcar voi sunteți o comunitate pozitivă unde pot să am niște inspiration pentru viitor pentru că e foarte, foarte important. Un gathering ar fi foarte mișto.
Cristi: Sigur! Facem. Când ești în București vii și facem cu mai mulți oameni din comunitate și ne întâlnim și băgăm un vibe pozitiv.
Ciprian: Super! Mersi foarte mult!
Raul: Dacă ești mobile developer și ai peste 3 ani de experiență și vrei să treci în freelance, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau un expert din echipa noastră. Intră pe Libertateinit.ro și programează-te la un call.
Eu am fost Raul, Cristi și Ciprian. Salut!
Leave a Reply