Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Andrei Netotea. El este full stack developer.
Andrei, povestește-ne de ce ți-ai dorit să faci freelancing și de când ai aflat de ideea asta.
Andrei: De la început îmi doream să fac freelancing, doar că am fost nevoit să fiu angajat o perioadă, până am învățat cum să fac chestia asta mai bine.
Raul: De unde ai aflat de freelancing?
Andrei: Am auzit de la niște foști colegi de liceu care au început să facă chestia asta și o făceau în oarecare măsură, dar, până la urmă, toți ne-am angajat.
Raul: Ce te-a atras cel mai tare la freelancing?
Andrei: Păi, în primul rând, libertatea. Poți să îți alegi proiectul și, bineînțeles, poți să câștigi mai mult.
Raul: Care a fost motivația principală pentru care ai mers în companie?
Andrei: Nevoia de bani. Trebuia să trăiesc din ceva.
Multă lume ne întreabă – care sunt la început cu programarea – când ar fi momentul potrivit să facă freelancing sau de ce să nu fac după ce termin facultatea și […] răspunsul nostru e că cel mai mare return după ce termini facultatea e să înveți partea tehnică […] pentru că va veni momentul în care o să faci trecerea spre freelancing.
Cristi: Și care a fost punctul în care ai știut: “bă, eu sunt suficient de bun, tehnic, și pot să fac. Acum e momentul să fac trecerea asta, să fac freelancing cum trebuie” ?
Andrei: Am văzut felul în care mă descurcam pe proiecte. Adică pot să iau singur anumite decizii, pot să gândesc eu arhitectura unui proiect fără să întreb neapărat pe altcineva
Raul: Și după ce ai început programul – Libertate.init() – care a fost obstacol pe care l-ai avut în trecerea asta spre freelancing?
Andrei: Să vorbesc în fața camerei, să mă vând. Asta era principala problemă. Nu știam de unde să încep…cum să caut clienți.
Cristi: Care e principalul avantaj la Libertate.init()?
Andrei: Flexibilitatea asta de a alege clienții. Te învață cum să negociezi, cum să te vinzi. Îți arată valoarea, practic.
Raul: Momentan, pe proiectul pe care ai intrat, o să lucrezi singur sau în echipă?
Andrei: În echipă.
Raul: Ok. Aici am vrut să ating un pic un punct mai sensibil pentru că multă lume are impresia că dacă ești freelancer, ești complet diferit față de a lucra ca angajat într-o corporație
Andrei: Poate să existe și freelancing-ul ăla în care să prinzi un proiect singur, dar depinde de proiect. Nu se prea atinge în momentul de față și bineînțeles că sunt ca și cum ai lucra într-o companie.
Raul: Ok. Noi sperăm să ne auzim pe viitor și poate chiar din stadiul de antreprenor să ne auzim
Andrei: Să sperăm să fie așa
Raul: Mult succes pe viitor!
Andrei: Mersi!
Raul: Dacă vrei să faci trecerea spre freelancing, fie că ești full stack developer sau front-end sau back-end, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe site-ul libertateinit.ro și programează-te la o discuție.
Eu am fost Raul, Cristi și Andrei. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Andrei Netotea. El este full stack developer, main front end, angular, a lucrat pe back-end cu .Net și cu Python. Andrei a vrut să facă freelancing că să aibă mai multă libertate și și-a dorit de foarte mult timp să facă această trecere, iar cu programul nostru a reușit să facă trecerea și astăzi vrem să aflăm experiența lui cu programul Libertate.init().
Andrei, mai întâi, povestește-ne de ce ți-ai dorit să faci freelancing și de când ai aflat de ideea asta.
Andrei: De la început îmi doream să fac freelancing, doar că am fost nevoit să fiu angajat o perioadă, până am învățat cum să fac chestia asta mai bine.
Raul: De unde ai aflat de freelancing?
Andrei: Am auzit de la niște foști colegi de liceu care au început să facă chestia asta și o făceau în oarecare măsură, dar, până la urmă, toți ne-am angajat. Și ei s-au angajat. În timp, am zis că poate într-o zi o să revin la viața asta de freelancer.
Cristi: Deci ai făcut freelancing puțin înainte?
Andrei: Da, da. Vreo 6 luni până să mă angajez.
Cristi: Și ce tipuri de colaborări aveai?
Andrei: Nu erau foarte așa, nu știu, legale. Erau…cum se făcea înainte prin paypal; doar făceai un proiect ca să fie făcut…adică nu neapărat făcut, dar nu era prea mult pe partea asta legală, doar erai plătit estimat și mai ales, fiind la început, nu prea știam toată partea asta. Ideea era să ne luăm banii și să facem treaba.
Cristi: Deci era genul de lucru pe care-l faci după liceu sau primii ani de facultate și îți dai seama așa puțin cum merge treaba. Proiecte oarecum micuțe, nu ceva foarte mare.
Andrei: Da, da. Apoi, în timp, am avut și proiecte mai mari și cu contracte mai serioase, doar că erau în țară și nu era rate-ul foarte mare.
Raul: Ce te-a atras cel mai tare la freelancing?
Andrei: Păi, în primul rând, libertatea. Poți să îți alegi proiectul și, bineînțeles, poți să câștigi mai mult.
Raul: Ai zis o chestie interesantă… Voi ați început să lucrați după facultate și apoi ai mers în companie. Care a fost motivația principală pentru care ai mers în companie?
Andrei: Nevoia de bani. Trebuia să trăiesc din ceva.
Raul: Ok. Multă lume ne întreabă – care sunt la început cu programarea – când ar fi momentul potrivit să facă freelancing sau de ce să nu fac după ce termin facultatea și – de multe ori – răspunsul nostru e că cel mai mare return după ce termini facultatea e să înveți partea tehnică, adică să devii un expert pe partea tehnică pentru că va veni momentul în care o să faci trecerea spre freelancing, dar dacă tu încă nu ești un expert și nu ai încrederea asta în tine că ești suficient de bun tehnic și…bine, încrederea în tine și rezultate în spate, adică să ai un istoric, e foarte greu să te vinzi în fața unui client străin, un client de calitate și să ajungi la ratele de care discutăm în video-urile astea.
Andrei: Da. Asta mă gândeam și eu…că trebuie să învăț prima oară partea tehnică și apoi să migrez mai mult spre partea asta de freelancing.
Raul: Tu acum câți ani de experiență ai?
Andrei: 4 ani și o lună sau 2.
Raul: Super! Ok. Momentan ai trecut în freelancing. De ce ai decis să lucrezi cu noi? Adică de ce ai decis să intri în programul Libertate.init(), de ce să nu mergi tu pe cont propriu? Mai ales că tu ai făcut deja asta la un moment dat.
Andrei: Păi…am văzut niște oameni mai experimentați, care au mai multă experiență ca mine și, tot timpul, dacă am de la cine să învăț, am zis să întreb, să vad care e treaba.
Raul: Ok. Deci ai vrut practic să obții rezultate mai rapid.
Andrei: Da, da ,da.
Cristi: Și care a fost punctul în care ai știut: “bă, eu sunt suficient de bun, tehnic, și pot să fac. Acum e momentul să fac trecerea asta, să fac freelancing cum trebuie” ?
Andrei: Am văzut felul în care mă descurcam pe proiecte. Adică pot să iau singur anumite decizii, pot să gândesc eu arhitectura unui proiect fără să întreb neapărat pe altcineva și am crezut că sigur o să mă descurc și pe partea asta; mai ales având puțină experiență dinainte.
Cristi: Yep. Care e stack-ul tău preferat? Adică pe ce preferi să lucrezi?
Andrei: În momentul de față pe angular, parte asta de front-end, aici am cea mai mare experiență, dar vreau să trec și pe partea de back-end ca să ajung full stack…să adun mai multă experiență și acolo chiar dacă am ceva experiență, dar nu-i 100%
Raul: Și după ce ai început programul – Libertate.init() – care a fost obstacol pe care l-ai avut în trecerea asta spre freelancing?
Andrei: Să vorbesc în fața camerei, să mă vând. Asta era principala problemă. Nu știam de unde să încep…cum să caut clienți.
Raul: Și în punctul ăsta simți că ești suficient de ok la abilitatea asta de vânzare ca să poți să îți găsești clienți în continuare? Dacă ai vrea să faci freelancing pentru toată cariera ta.
Andrei: Da, cred că da. Sigur mai am chestii de învățat, dar nu cred că o să fie o problemă din punctul ăsta de vedere. Am văzut cum e piața și piața are nevoie continuă de programatori și chiar dacă nu ești tu foarte bun, te ajută și piața să te vinzi.
Raul: Ok, Andrei. Și acum că ești freelancer, care ar fi viziunea ta de viitor? Adică ce vrei să faci în continuare în zona asta de freelancing?
Andrei: Să ajung la un rate cât mai mare și apoi, dacă se poate, să dezvolt un business din chestia asta.
Raul: Deci practic ți-ai investi banii pe care îi faci în freelancing într-o afacere și ai dezvolta-o într-un business.
Andrei: Da
Raul: Te-ai gândit într-un domeniu anume sau încă nu ai o idee clară?
Andrei: Am așa câteva idei, dar încă nu e ceva 100%. E clar că prima tentație e tot aici, în partea asta de programare, de IT. Mă bazez pe o chestie…ce știi să faci cel mai bine, în aia să te pui să-ți faci un business și oarecum pe chestia asta mă bazez. Dar o să văd mai încolo, când o să am mai mulți bani o să decid ce fac cu ei.
Raul: Ok
Cristi: Care e principalul avantaj la Libertate.init()?
Andrei: Flexibilitatea asta de a alege clienții. Te învață cum să negociezi, cum să te vinzi. Îți arată valoarea, practic. Te pune în conexiune cu alți oameni care fac chestia asta și îți face deschidere la piață.
Raul: Ce contracte ai prins? Pe ce durată e contractul pe care l-ai prins?
Andrei: Pentru început e pentru un an, dar ei ziceau că or să tot vină proiecte, deci nu o să fie problemă de proiecte.
Raul: Momentan, pe proiectul pe care ai intrat, o să lucrezi singur sau în echipă?
Andrei: În echipă.
Raul: Ok. Aici am vrut să ating un pic un punct mai sensibil pentru că multă lume are impresia că dacă ești freelancer, ești complet diferit față de a lucra ca angajat într-o corporație. Adică o să lucrezi singur, trebuie să știi full stack, să faci totul și de fapt care e realitatea? Tu cum vezi freelancing-ul ?
Andrei: Pot exista mai multe tipuri de freelancing. Poate să existe și freelancing-ul ăla în care să prinzi un proiect singur, dar depinde de proiect. Nu se prea atinge în momentul de față și bineînțeles că sunt ca și cum ai lucra într-o companie. Se fac majoritatea contractelor acum de freelancing și lucrezi cu alți oameni, ești integrat în altă echipă, poți să te implici mai mult sau mai puțin…depinde de cum ești tu, ce fel de persoană ești, cum te integrezi acolo.
Raul: Ok. Și de ce crezi că se întâmplă asta? De ce crezi că clienții străini preferă să lucreze cu echipe de programatori în loc să lucreze cu un singur programator? De exemplu, tu ești full stack, de ce nu te-au să le faci proiectul singur?
Andrei: Păi e mai riscant, e greu să ai doar un singur om, să-l mulțumești. Așa, dacă cumva îți pleacă unul, mai ai alții care pot face treaba.
Raul: Ok
Cristi: Și aici, o altă întrebare pe care o am e de ce clientul n-ar lucra cu o companie să externalizeze toată dezvoltarea produsului către o companie de outsourcing și să-și formeze să plătească el freelancerii?
Andrei: Păi e mai ieftin. Și compania aia de outsourcing își ia comisionul ei, apoi…poate ei dau mai departe dau la câțiva freelanceri. Pur și simplu doar pierde niște bani. Așa dacă ar da direct la un freelancer, sunt mai puțini bani.
Cristi: Yep. Ăsta e un aspect într-adevăr și mai e și partea în care comunică mai îndeaproape cu echipa lor, e în house treaba.
Raul: Ai zis o chestie interesantă că practic tu intri într-o echipă de developer și îți faci partea ta acolo. Și de exemplu tu ești full stack developer, dar tu vei face în principiu partea de front-end pe proiectul pe care ești, deși, dacă o să fie nevoie, da, poate că o să mai ajuți și pe back-end sau măcar ai cunoștințe de back-end, dar consideri că e neapărat necesar să fii full stack sau puteai foarte bine cu partea de front-end să-ți găsești un proiect?
Andrei: Nu, nu, se găsesc multe proiecte și doar cu partea de front-end…doar cu anumite părți din front-end, nici măcar acolo nu trebuie să știi tot stack-ul. Sunt destui oameni care își găsesc proiecte doar pe CSS sau doar pe…să facă teme în html.
Raul: Ok. Noi sperăm să ne auzim pe viitor și poate chiar din stadiul de antreprenor să ne auzim…
Andrei: Sperăm. Mai e până acolo, ăsta e un vis, dar sperăm să fie.
Raul: E un vis, dar poți să ajungi acolo și abia aștept să ne spui mai multe lucruri despre progresul tău.
Andrei: Să sperăm să fie așa
Raul: Mult succes pe viitor!
Andrei: Mersi!
Raul: Dacă vrei să faci trecerea spre freelancing, fie că ești full stack developer sau front-end sau back-end, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe site-ul libertateinit.ro și programează-te la o discuție.
Eu am fost Raul, Cristi și Andrei. Salut!
Leave a Reply