Sumar
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Cosmin Marc, el e C++ developer și astăzi o să vorbim despre experiența lui ca și C++ developer cu freelancing-ul.
Cosmin, mai întâi spune-mi câți ani de experiență ai și de când lucrezi cu C++.
Cosmin: Salut! Am cam 9 ani de experiență și lucrez pe C++ încă din liceu […] găsesc constant proiecte […] Sunt acum de când cu IoT-ul ăsta…super, super interesante proiecte. Cred că acum, efectiv, o să explodeze partea asta de C++ pentru că toată lumea vrea device-uri care să fie super eficiente, să aibă conectivitate.
Raul: Momentan tu pe C++ lucrezi pe device-uri sau au ceva proiect care nu necesită device?
Cosmin: Momentan lucrez pe un proiect unde facem hărți pentru mașini autonome și achiziții de date. Cumva există parte de hardware, dar pot să fac development lejer fără hardware. Ce se practică de obicei, oricum, chiar dacă ești cu hardware-ul în birou – cum s-ar zice – lumea preferă să dezvolte un mic simulator prin care cumva să-ți poți testa chestiile.
Raul: Cum ai ajuns să faci freelancing? Adică așa, în mare.
Cosmin: În mare…am lucrat în Cluj vreo 3-4 ani, cam așa. Am început din anul 2 de facultate, am devenit contractor destul de repede, cred că din al 2-lea an și tot timpul, cumva, am vrut să am flexibilitate, să aleg eu pe ce lucrez, să nu-mi zică nimeni ce să fac și să decid eu pentru mine […] După 2 ani jumate produsul ajunsese deja la o maturitate și era destul de stabil și știam cam tot ce se întâmplă pe acolo și am vrut să mai văd și altceva și să mai văd cumva un alt mindset […] Zic “trebuie să existe o metodă mai simplă prin care dacă ești suficient de bun cineva tot trebuie să lucreze cu tine, no matter what, adică să faci tu condițiile” și după evident că v-am văzut pe voi […] așa că am intrat în contact cu cineva care era deja în program și l-am întrebat cum e și așa mai departe.
Raul: Super! […] Care crezi că a fost cel mai mare avantaj în colaborarea cu mine și cu Cristi?
Cosmin: Cel mai mare avantaj cred că e eficiența […] voiam să eficientizez tot și să optimizez pentru timp. Știam că na, oricum, banii o să vină după, nu contează…oricât ar fi costat, aș fi zis: “da, uite, expertiza știu că costă” și asta a fost pentru mine cel mai important; faptul că m-am mișcat repede și am învățat strategii, am învățat partea de comunicare […] am primit feedback personalizat. Asta cred că e foarte important.
Raul: Da. Și e un skill pe care poți să-l înveți destul de repede ca programator ca să fii eficient în zona asta, ca să-ți prinzi ofertele. Ce oferte ai văzut pe C++? La ce rate sunt ofertele pe care le găsești pe piață?
Cosmin: Aș zice de la, nu știu, 70 în sus până la 100, 100 și – pe oră – liniștit.
Raul: Super, super. Cosmin […] Care e următorul pas pentru tine? Vrei să mergi în business, vrei să călătorești?
Cosmin: Următorul pas…în primul rând, vreau să maximizez tot ce se poate pe zona asta […] Probabil că da, o să vreau să mă duc pe partea de business
Raul: Cosmin, eu îți urez mult spor și ne auzim oricum în continuare în comunitate și la cât mai multe proiecte și la cât mai mare rata.
Cosmin: Da! Să fie, să fie
Raul: Dacă ești developer de C++ și vrei să treci în freelancing […] hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul și Cosmin. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Cosmin Marc, el e C++ developer și astăzi o să vorbim despre experiența lui ca și C++ developer cu freelancing-ul.
Cosmin, mai întâi spune-mi câți ani de experiență ai și de când lucrezi cu C++.
Cosmin: Salut! Am cam 9 ani de experiență și lucrez pe C++ încă din liceu. Am mai cochetat așa cu mobile un pic, am și dezvoltat pe back-end, dar, în principiu, majoritatea proiectelor pe care am lucrat au fost pe C++.
Raul: Super tare! 9 ani experiență de C++. Și merge freelancing-ul pe C++? Cum e momentan lumea asta?
Cosmin: Da, merge, găsesc constant proiecte…e clar că sunt. E puțin mai dificil cu partea asta de remote, în special dacă ai device-uri pe care trebuie să lucrezi că de obicei C++ e folosit foarte mult pe partea de embedded, dar cei mai mulți clienți sunt super ok să-ți trimită acasă device-ul, dacă se poate…dacă nu, poți să găsești o soluție cu echipa să testeze altcineva dacă e chiar…nu știu. Am avut la un moment dat un proiect cu o firmă, adică eram în discuții cu o firmă și ei aveau un proiect pe niște device-uri care erau puse în trenuri și mie îmi ziceau că au o cameră plină de device-uri din alea și n-ai cum să le iei acasă și cumva așa era set-up-ul că altcineva îți, practic…nu neapărat că îți testa ce ai făcut pentru că erau și teste automate, dar gen ultimul test făcut direct pe hardware era de altcineva din echipă. Deci există posibilitate în direcția asta. Proiecte sunt. Sunt acum de când cu IoT-ul ăsta…super, super interesante proiecte. Cred că acum, efectiv, o să explodeze partea asta de C++ pentru că toată lumea vrea device-uri care să fie super eficiente, să aibă conectivitate, să aibă putere de procesare mare și nu prea ai alte opțiuni la nivelul ăla.
Raul: Chiar acum mi-am luat un inel, un oura ring și cred că și ăsta e făcut cu C++.
Cosmin: Da, da. Și eu mi-am comandat versiunea a 3-a.
Raul: Da, versiunea a 3-a e ăsta. Am așteptat după el…am crezut că nu mai vine. Bun. Momentan tu pe C++ lucrezi pe device-uri sau au ceva proiect care nu necesită device?
Cosmin: Momentan lucrez pe un proiect unde facem hărți pentru mașini autonome și achiziții de date. Cumva există parte de hardware, dar pot să fac development lejer fără hardware. Ce se practică de obicei, oricum, chiar dacă ești cu hardware-ul în birou – cum s-ar zice – lumea preferă să dezvolte un mic simulator prin care cumva să-ți poți testa chestiile, să vezi cum îți reacționează aplicația la ce ai tu de dezvoltat acolo. Deci nu e nevoie strictă de hardware.
Raul: Și încă o curiozitate pe care sunt convins că o mai are lumea e dacă lucrezi cu ceva librării sau sunt librării interne ale firmei sau cum dezvolți în C++ sau folosești standard library-ul?
Cosmin: Depinde de proiect. De exemplu: eu pe cele mai multe proiecte am lucrat cu Qt…în principiu proiecte care au nevoie de user interface. De exemplu: dacă e ceva device unde ai interfață grafică, ai un touch screen, ceva, acolo Qt este o alegere destul de comună. Depinde, mai sunt producători din ăștia super mari și firme super mari care au framework-urile lor dezvoltate, evident, dar pentru partea de Qt…în rest standard library cred că pentru restul proiectelor, mai ales care n-au nicio treabă cu user interface sau așa.
Raul: Da, e standard library. Super, super! Spune un pic istoricul tău ca programator. Știu că tu ai trecut prin mai multe țări, ai lucrat pe mai multe timezone-uri și cum ai ajuns să faci freelancing? Adică așa, în mare.
Cosmin: În mare…am lucrat în Cluj vreo 3-4 ani, cam așa. Am început din anul 2 de facultate, am devenit contractor destul de repede, cred că din al 2-lea an și tot timpul, cumva, am vrut să am flexibilitate, să aleg eu pe ce lucrez, să nu-mi zică nimeni ce să fac și să decid eu pentru mine. Cumva asta a fost abordarea. Apoi, prin 2015, am fost contactat de o firmă din elveția pe Linkedin. Voiau să construiască ceva platformă medicală și acolo am avut un super mare noroc pentru că am dat de un om care a fost destul de nebun încât să ofere cuiva cu 3 ani de experiență să construiască un produs de la 0 și fără să aibă experiență neapărat de software development în companie. Am început de acolo cumva…from scratch. A fost o experiență super, super tare și a fost un challenge pentru mine că în companiile din Cluj, da, codai, codai, îți făceai task-ul, dar se oprea acolo, cumva, interacțiunea ta cu…erau project managerii care făceau deal-uri cu clienți și așa mai departe. Acum – în compania asta – cumva fiind responsabil de atâtea chestii am ajuns să ating cumva mai multe arii decât, efectiv, partea de codare și într-un an jumare am tras tare, am făcut o echipă și am ajuns cu produsul la 60% din piața din Elveția care e, zic eu, un rezultat destul de bun.
Raul: Super tare! Și, practic, tu te-ai mutat în Elveția, adică ai lucrat de la ei de acolo.
Cosmin: Da, exact. M-am mutat în Elveția, tot timpul, cumva, am vrut să optimizez pentru timp, nu pentru altceva și acolo era un loc destul de bun unde, cumva, mi-a plăcut foarte mult că funcționau chestiile basic și puteai să te bazezi așa pe orice, pe orice că funcționează.
Raul: E faină aplicația asta la care ai lucrat pentru că ai avut un impact direct în ea și cumva poți să simți impactul ăsta pentru că ai adus-o în piață și practic a fost munca ta, a fost impactul pe care l-ai generat tu. Eu sunt curios de ce ai vrut să faci freelancing. Bănuiesc că încă mai puteai să lucrezi dacă voiai și la aplicația respectivă.
Cosmin: Da, evident, mai puteam lucra. Da, e super rewarding cumva să vezi, efectiv, ce impact ai în produsul respectiv, să vezi feedback-ul de la oameni, să ajustezi produsul ,cumva, la cererile oamenilor și să îți vină feedback că ești super și merge. Îți dă așa un vibe super bun să continui. După 2 ani jumate produsul ajunsese deja la o maturitate și era destul de stabil și știam cam tot ce se întâmplă pe acolo și am vrut să mai văd și altceva și să mai văd cumva un alt mindset și așa mai departe și m-am angajat la o altă firmă. Era un start-up de data asta, era un produs super mișto cu drone, foarte, foarte fain, dar și acolo am ajuns, după 2 ani, să zic că “bă, gata, trebuie să mai fie un next level undeva” și fără să fii nevoit să îți faci firma ta sau așa, trebuie să mai fie, cumva, un next level să poți ajunge să-ți alegi tu pe ce proiect vrei să lucrezi, plus că în Elveția era super greu să îți schimbi job-ul, nu ca în Cluj…Îți lua cam vreo 3 luni. Te duceai la interviuri, preaviz de 3 luni, era super, super complicat. Zic “trebuie să existe o metodă mai simplă prin care dacă ești suficient de bun cineva tot trebuie să lucreze cu tine, no matter what, adică să faci tu condițiile” și după evident că v-am văzut pe voi. Am urmat cumva ghid-ul pe care l-ai postat tu la un moment dat pe youtube de “cum să-ți alegi un mentor” așa că am intrat în contact cu cineva care era deja în program și l-am întrebat cum e și așa mai departe. Evident că pe internet am găsit toate țepele și toate astea, dar, cumva, eu sunt tot timpul atent dacă omul ăla…de exemplu: a trecut prin experiența aia, adică nu era un om care să fi trecut prin program și să zică: “bă, e nașpa, e țeapă, nu vă băgați”. Oricum pentru mine nu era așa…nu am mindset-ul ăsta de gata: oricine îți cere bani vrea să te fraierească sau așa. Mi se pare că la noi există des mentalitatea asta. Așa că, am intrat în call cu voi și am început drumul ăsta.
Raul: Super! Mă bucur că ți-a fost util video-ul ăla. Poate o să las link și sub video-ul ăsta că e mai vechi video-ul. Cred că e de când eram în America, în LA.
Cosmin: Cred că video-ul ăsta a venit mult după ce am intrat eu în program, dar aveam și eu strategia asta. Adică, e cumva un basic checks, să vezi pe cineva din interior, că din exterior…pline sunt forum-urile.
Raul: Da. Știu că tu ai avut call-ul chiar cu mine și am început să lucrăm în program și care crezi că a fost cel mai mare avantaj în colaborarea cu mine și cu Cristi?
Cosmin: Cel mai mare avantaj cred că e eficiența. Dacă ești destul de perseverent, cred că poți să ajungi la aceleași rezultate și pe cont propriu, deși aș zice că în 99% din cazuri ai șansa să pornești pe o cale foarte greșită pentru că…
Raul: Și pe o rată foarte greșită
Cosmin: Asta clar… Și programatorii sunt obișnuiți să caute pe google orice și dacă cauți pe google nu ajungi bine pe treaba asta, dar cum am zis și mai devreme, voiam să eficientizez tot și să optimizez pentru timp. Știam că na, oricum, banii o să vină după, nu contează…oricât ar fi costat, aș fi zis: “da, uite, expertiza știu că costă” și asta a fost pentru mine cel mai important; faptul că m-am mișcat repede și am învățat strategii, am învățat partea de comunicare. Nu aveam neapărat o problemă aici, dar, efectiv, per fiecare problemă pe care am avut-o am primit feedback personalizat. Asta cred că e foarte important pentru că suntem diferiți și nu funcționează la fiecare ce a funcționat la celălalt.
Raul: Da, așa e. Sunt oameni care au mai multe probleme pe zona asta de comunicare, de vânzare și alții poate pe partea de interviuri sau de vorbit cu oamenii după interviuri.
Cosmin: Da. Îmi aduc aminte și eu la primul interviu, cum eram asa…adică aveam experiență în interviuri. Și prin Cluj mergeam așa la interviuri doar să vedem ce au alții, ce oferă și așa. Nu neapărat că voiam să-mi schimb job-ul, dar să-mi fac cumva experiență de interviu. Chiar și așa tot eram așa în mindset-ul ăsta de “ah, dacă nu fac bine, dacă nu zic bine” și chestiile astea te emoționează în timpul interviului și se simte. Se simte în conversație. De multe ori îmi înregistram call-urile și eram “vai, doamne, nu l-aș angaja pe băiatul ăsta”, dar e o chestie de mindset pe care ți-o reglezi în timp.
Raul: Da. Și e un skill pe care poți să-l înveți destul de repede ca programator ca să fii eficient în zona asta, ca să-ți prinzi ofertele. Ce oferte ai văzut pe C++? La ce rate sunt ofertele pe care le găsești pe piață?
Cosmin: Sunt oferte pe o plajă destul de mare în funcție de, evident, industrie. Aș zice de la, nu știu, 70 în sus până la 100, 100 și – pe oră – liniștit. Depinde foarte mult pe partea de C++ pe ce ești specializat. De exemplu: pe partea de banking și high frequency trading și low latency programming e destul, destul de hardcore așa de învățat. Acolo se duce și rata mai sus, dar trebuie să plusezi pe partea asta de expertiză, dar se găsesc proiecte și ce mi se pare super fain e că poți să ai acces la niște proiecte la care nu te-ai fi gândit vreodată că o să ai acces să lucrezi.
Raul: Adică spui că e fain, spui că e challenging pe C++ și rata e mare pentru că sunt mai puțini developeri. Sunt mai puțini decât pe alte tehnologii și trebuie să fii un om bun ca să scrii pe C++. Eu știu cât de urât e limbajul, în sine. De exemplu: nu e ca Python-ul care e un limbaj foarte fain de scris cod în el.
Cosmin: Da, dar acum să zicem că cu versiunile mai noi a mai avansat așa un pic, e mai simplu de învățat, dar poți să te împuști în picior destul de ușpr.
Raul: Super, super. Cosmin, pentru tine care ar fi următorii pași? Ai spus o chestie interesantă: tu simțeai că este o zonă înainte de antreprenoriat care e zona asta de freelancing și ai văzut ce putere are zona asta dacă o folosești. Care e următorul pas pentru tine? Vrei să mergi în business, vrei să călătorești? Știu că acum ești în Franța. Din Elveția în Franța.
Cosmin: Următorul pas…în primul rând, vreau să maximizez tot ce se poate pe zona asta, să știu că am ajuns la maximum unde se poate ajunge în zona de freelancing și după, nu știu, am auzit de la alții mai deștepți și mai buni ca mine că primul milion e diferit, restul toate sunt la fel. Vreau să văd măcar cum e primul. Probabil că da, o să vreau să mă duc pe partea de business, în principiu să dau înapoi, să încerc să mai dau înapoi societății…să am un impact mai mare, practic. Cred că asta e super rewarding, de la un punct în colo, să vezi că efectiv ai impact.
Raul: Știi ce sunt curios? Ai vrea să îți faci un business în România pe viitor sau te gândești să ți-l faci, undeva, afară?
Cosmin: Nu…evident. În România clar.
Raul: E mult potențial aici și de asta ziceam că. Adică tu ai fost acum în mai multe țări, ai văzut și Elveția și Franța.
Cosmin: Da, chiar asta discutam de ceva vreme cu niște prieteni că ziceau “pfaa, dar ce fain e acolo, că nu știu ce” și zic “ bă, da, e super fain, totul funcționează, dar nici dacă vrei să verifici cât de drepte sunt trasate liniile de la parcare, e useless, știi deja că sunt drepte”. De asta am început să văd cumva în România, chiar dacă e greu cu birocrația, că nu știu ce, bla, bla ,bla, am început cumva să văd o grămadă de oportunități acolo, mai degrabă decât cumva părțile rele.
Raul: Da. Orice problemă de la noi e de fapt o oportunitate, dacă o rezolvi.
Cosmin: Dacă știi cum să te uiți la ea.
Raul: Exact, exact! Cosmin, eu îți urez mult spor și ne auzim oricum în continuare în comunitate și la cât mai multe proiecte și la cât mai mare rata.
Cosmin: Da! Să fie, să fie
Raul: Dacă ești developer de C++ și vrei să treci în freelancing, e o abundență de oportunități în piața globală, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul și Cosmin. Salut!
Leave a Reply