Sumar
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Vlad Fernoagă; el e Senior Java Developer și astăzi povestim despre experiența lui cu freelancing-ul.
Vlad: Am lucrat undeva la 8 ani, până acum, în IT. Experiență strict în diverse companii și de freelancing m-am apucat de 3-4 luni de zile […] Am început ca și Java Developer – inițial – pe ceva front-end desktop application […] după am trecut și pe zona de front-end cu full stack, ceva Angular și acum, la sfârșit, pot să zic că sunt full stack developer.
Raul: Bun! Și pe partea asta de Java…ai acumulat o grămadă de ani de experiență în spate; ce te-a motivat să zici:”bă, vreau să fac freelancing”?
Vlad: Cumva, chestia asta era în back of my mind de mult timp […] Momentul a venit pentru că, pur și simplu, simțeam că am ajuns la un punct de unde…”ok, și, unde mă duc mai departe?” […] Și ați venit voi cu programul și, cumva, mi-a plăcut pentru că mi-a arătat un drum cu niște pași pe care dacă îi urmezi…ok, o să iasă.
Raul: Deci ai luat-o ca pe un challenge la care ai vrut să dai unlock.
Vlad: Era cumva în planul meu, de mult, acolo și acum a fost ok momentul pentru că există și resursele de învățare […] Cu ce ați venit voi mi-am dat seama că asta într-adevăr îți îmbunătățește, exponențial, calitatea vieții și merită să faci schimbarea asta.
Raul: Super! Și care crezi că a fost cel mai mare obstacol pentru tine înainte să colaborăm, ca să treci spre freelancing?
Vlad: Aș fi putut să fac chestia asta cu un an mai devreme […] N-am câștigat foarte mult că am așteptat, despre asta e vorba.
Raul: Care crezi că a fost avantajul în colaborarea cu noi?
Vlad: Claritatea programului și faptul că este foarte bine structurat, pus la punct și, cumva, îți e foarte clar…dacă urmezi pașii ăstia vin rezultatele. Plus, feedback-ul din comunitate […] primele zile am fost motivat de treaba asta și mi-a crescut foarte mult nivelul ăsta de trust în program.
Raul: Super, super! Tu la ce rezultate ai ajuns în freelancing?
Vlad: Păi, după 2 luni jumătate, 3 de program mi-am mai mult decât triplat venitul decât în companie și a fost o chestie, așa, foarte naturală și acum, la 6 luni de când am început programul, pot să zic că sunt de 4 ori deja.
Raul: Știi ce vreau să te întreb? Cum e work life balance-ul ca și freelancer?
Vlad: Cel puțin la fel ca și în corporație. Dacă în corporație ți se pare lejer și te plictisești, între ghilimele, în cele 8 ore, adică muncești mai puțin de 8 ore, mai mult ca sigur e și în freelancing.
Raul: Da, da, da. Bun! Vlad, acum ești freelancer, ai ajuns la nivelul ăsta; sunt curios care sunt planurile tale pe viitor, ce vrei să faci în continuare?
Vlad: Următorii câțiva ani asta îmi doresc, cumva, să normalizez acest proces, să știu că l-am dus la maximul posibil pentru mine și de acolo vedem. […] Peste ceva ani, probabil, bazându-mă pe freelancing, o să pot să contruiesc ceva mai mare […] Sunt sigur că freelancing-ul îmi oferă o stabilitate pentru a crește în direcția aia.
Raul: Foarte fain! Vlad, mă bucur că ți-ai făcut timp pentru discuția de astăzi, mult succes în continuare în freelancing și, oricum, ne auzim în continuare în comunitate.
Vlad: Mersi, mersi frumos! Și vouă mult succes cu ce faceți!
Raul: Dacă ai peste 3 ani de experiență și vrei să treci în freelancing, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și Vlad, Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Vlad Fernoagă; el e Senior Java Developer și astăzi povestim despre experiența lui cu freelancing-ul.
Vlad, spune-ne mai întâi câti ani de experiență ai în domeniu și cum ai început programarea, adică cum ai ajuns în punctul ăsta în care ai vrut să faci freelancing?
Vlad: Am lucrat undeva la 8 ani, până acum, în IT. Experiență strict în diverse companii și de freelancing m-am apucat de 3-4 luni de zile, cam așa. Pot să zic că am terminat programul acum 3-4 luni. M-am decis acum jumătate de an că e momentul să fac pasul ăsta.
Raul: Ok. Tu pe Java ai lucrat și cu framework-uri, adică ai lucrat cu Spring sau cum a fost experiența ta în companie?
Vlad: Am început ca și Java Developer – inițial – pe ceva front-end desktop application, un an și puțin, după am trecut pe parte de Java, cu Spring. Chestii destul de standard pe care cam toți developerii care lucrează în corporații le folosesc și na…relativ standard; după am trecut și pe zona de front-end cu full stack, ceva Angular și acum, la sfârșit, pot să zic că sunt full stack developer.
Raul: Bun! Și pe partea asta de Java…ai acumulat o grămadă de ani de experiență în spate; ce te-a motivat să zici:”bă, vreau să fac freelancing”?
Vlad: Cumva, chestia asta era în back of my mind de mult timp, adică de mult timp mă tot gândeam, ok, la un moment dat vreau să fac o chestie pe cont propriu. Nu i-am zis neapărat freelancing pentru că nu știam exact care e treaba, dar știam că trebuie să fac mai mult decât ce e în corporație. Momentul a venit pentru că, pur și simplu, simțeam că am ajuns la un punct de unde…”ok, și, unde mă duc mai departe?” Adică vreau să mă fac manager într-o corporație? Nu, nu e asta, trebuie să fie și ceva mai mult de atât. Și ați venit voi cu programul și, cumva, mi-a plăcut pentru că mi-a arătat un drum cu niște pași pe care dacă îi urmezi…ok, o să iasă. Pentru că eu vedeam, am mai lucrat cu freelanceri în diverse corporații, cu consultanți, și mă întrebam:”ok, ei cum au reușit să facă asta?”. Și era acolo, care e magia din spate? Ce trebuie să fac ca să ajung aici? Și aici a venit programul vostru, foarte mișto, care mi-a arătat exact; ok, asta trebuie să faci și, cumva, mi-a clarificat: ok, asta face lumea ca să aibă acces, să se simtă bine în freelancing.
Raul: Deci, tu ai luat-o ca pe un challenge la care ai vrut să dai unlock.
Vlad: Era cumva în planul meu, de mult, acolo și acum a fost ok momentul pentru că există și resursele de învățare, și, cumva, ideea este că eu nu am vrut să fac trecerea asta în freelancing în modul ăla, pe platforme, urât; aia îmi era destul de clar, oarecum, cum se face, dar îmi dădeam seama…ok investesc destul de mult timp și, până la urmă, return-ul e tot ca și în corporații și era și nesiguranță; nu arăta bine. Cu ce ați venit voi mi-am dat seama că asta într-adevăr îți îmbunătățește, exponențial, calitatea vieții și merită să faci schimbarea asta.
Raul: Super! Și care crezi că a fost cel mai mare obstacol pentru tine înainte să colaborăm, ca să treci spre freelancing? Acum privind în spate.
Vlad: Aș fi putut să fac chestia asta cu un an mai devreme…și de ce n-am facut-o? Pentru că, cumva, am zis ok, vreau să îmi termin proiectul la muncă, să duc la capăt anumite lucruri, să-mi termin, practic, obiectivele pe care le aveam în acel moment și după aia mă apuc. Ăsta a fost cel mai mare blocker pe care l-am avut. Ideea de:”ok, tre să termin prima oară”, deși ai fi putut să zici că te apuci mai devreme. N-am câștigat foarte mult că am așteptat, despre asta e vorba. Dacă ești destul de sigur că vrei să faci chestia asta, sfatul meu e: ok, nu lași, așa, la mijloc, șantierul pe un proiect, dar nici să aștepți la nesfârșit pentru că munca nu se termină niciodată.
Raul: Da, da! Bun! Super! Vlad, care crezi că a fost avantajul în colaborarea cu noi?
Vlad: Claritatea programului și faptul că este foarte bine structurat, pus la punct și, cumva, îți e foarte clar…dacă urmezi pașii ăstia, vin rezultatele. Plus, feedback-ul din comunitate. Mi se pare foarte fain pentru că…tu când intri, în prima lună, ai foarte multe dubii:”chiar merge ce-mi zic Raul și Cristi? Nu e prea de tot?”. Intrând în comunitate și luând feedback și văzând că colegii care, au 2-3 luni avans sau ceva mai mult timp în freelancing, întorc date îți oferă un confidence foarte fain și asta mi s-a părut cel mai mișto pentru că, din primele zile am fost motivat de treaba asta și mi-a crescut foarte mult nivelul ăsta de trust în program. Sună unreachable la început, dar e posibil pentru că alți zeci de oameni au făcut-o de curând, deci trebuie să meargă.
Raul: Da. E fain când intri într-o comunitate și, pur și simplu, preiei mindset-ul de la ei și înveți, cumva, și de la oameni care sunt cu câțiva pași peste tine.
Vlad: Exact!
Raul: Ăsta a fost un efect secundar, noi nu l-am planificat niciodată.
Vlad: E un network effect pe care l-ați creat acolo și e foarte, foarte mișto.
Raul: Super, super! Tu la ce rezultate ai ajuns în freelancing?
Vlad: Păi, după 2 luni jumătate, 3 de program mi-am mai mult decât triplat venitul decât în companie și a fost o chestie, așa, foarte naturală și acum, la 6 luni de când am început programul, pot să zic că sunt de 4 ori deja.
Raul: Ți-ai renegociat rata la firmă acum sau ți-ai găsit alt proiect?
Vlad: Am găsit alt proiect. E fain și că după ce intri, îți normalizezi o anumită rată care în funcție de ea și nivelul tău…dar după aia ai de unde să te duci mai sus. Asta e fain, îți dai seamă că e doar începutul. Pot să zic că, personal, cel mai mult mi-a plăcut că după ce am trecut în freelancing mi-am dat seama:”ok, văd unde să mă duc în față, mai am de crescut”. Mă simțeam la fel ca și cum am 6-7 ani am intrat în zona asta de corporație și vedeai că poți să te duci…ai niște challenge-uri de abordat. La fel e și la freelancing.
Raul: Ție ți se părea realizabil să faci de 3 ori, de 4 ori mai mult decât făceai în corporație? Acum 6 luni.
Vlad: Da. Îmi era clar că există sumele astea. Îmi era clar că banii ăștia se plătesc în industrie, dar nu știam cum să ajung la ei și nu să ajungi la ei doar prin noroc, adică să ajungi într-un mod sustenabil. Îmi dădeam seama că banii ăia sunt acolo, asta nu era un secret, dar nu știam cum să ajung acolo.
Raul: Știi ce vreau să te întreb? Cum e work life balance-ul ca și freelancer?
Vlad: Cel puțin la fel ca și în corporație. Dacă în corporație ți se pare lejer și te plictisești, între ghilimele, în cele 8 ore, adică muncești mai puțin de 8 ore, mai mult ca sigur e și în freelancing. N-am un data set atât de mare atât de mare, dar – din experiența pe care am acumulat-o până acum – e chiar mai lejer pentru că nu intri în toate ședințele; uite, acum e sfârșit de an, toți colegii de pe proiect au putut să-și ia, nu știu, o zi, 2 sprint să facă acele review-uri anuale. Noi n-a trebuit să facem, ceea ce e o chestie mișto. Ok, ți le faci tu pentru tine să te dezvolți pe plan personal, dar nu trebuie să faci ceva ce zice compania.
Raul: Scapi de o parte de procese birocratice, micro-management.
Vlad: Exact, exact! Asta, automat, își scade din timpul investit pentru acel proiect; timp pe care poți să-l folosești în alte lucruri.
Raul: Câți developeri sunteți pe proiectul ăsta de freelancing?
Vlad: Proiectul în sine e foarte mare. Sunt vreo 20-30 de echipe care lucrează să țină tot produsul în picioare. Eu lucrez într-o echipă de, hai să ziece, un scrum destul de mare. Suntem vreo 15 persoane back-end. Front-end, oamenii cu care strict lucrez, sunt 6. E exact set-up-ul dintr-o corporație și nu e că ești one man show acolo. Nu zic, pot fi și proiecte de genul ăsta, dar ideea e că poți să alegi; vrei așa ceva sau vrei să lucrezi pe proiecte asemănătoare cu care ești obișnuit, în echipă?
Raul: Și oamenii de unde sunt? Din ce țări?
Vlad: Mai lucrez cu încă un român, pe proiectul ăsta, și restul sunt german-based. E o chestie foarte rațională. Sunt toți din Berlin, dar…
Raul: Nu sunt nemți neapărat.
Vlad: Exact!
Raul: Da, da, da. Bun! Vlad, acum ești freelancer, ai ajuns la nivelul ăsta; sunt curios care sunt planurile tale pe viitor, ce vrei să faci în continuare? Mi-ai spus înainte că vrei să crești ca și freelancer, îți dai seama că mai sunt nivele.
Vlad: Absolut! Următorii câțiva ani asta îmi doresc, cumva, să normalizez acest proces, să știu că l-am dus la maximul posibil pentru mine și de acolo vedem. Ce îmi dau seama este că, de fapt, libertatea asta din freelancing vine din faptul că, crescânduți veniturile, poți să redirecționezi, apoi, acele venituri în lucruri care-ți plac. Și nu e că faci neapărat mai mulți bani doar ca să trăiești, ci îți deschide foarte multe porți și asta mi se pare foarte mișto. Peste ceva ani, probabil, bazându-mă pe freelancing, o să pot să contruiesc ceva mai mare care, încă nu știu exact ceva fi – pentru că am multe lucruri care-mi plac și încă nu m-am decis. Sunt sigur că freelancing-ul îmi oferă o stabilitate pentru a crește în direcția aia.
Raul: Ai spus o chestie foarte faină și asta am învățat-o și eu printre primele call-uri pe care le-am avut cu mentorii noștri că: banii mai mulți nu te fac mai fericit, dar, cumva, te ajută să fii mai în sync cu personalitatea ta. Cumva, îți dau enable mai tare la personalitate și cum ai spus tu, da, sunt lucruri care-mi plac, vreau să-mi găsesc mai mult timp acolo și mai multe resurse și asta mi se pare super tare. Faptul că ești în sync te face fericit. Te simți:”bă, aici trebuie să fiu, sunt în locul în care trebuie să fiu și îmi permit să fiu în locul ăsta”
Vlad: Corect, corect!
Raul: Foarte fain! Vlad, mă bucur că ți-ai făcut timp pentru discuția de astăzi, mult succes în continuare în freelancing și, oricum, ne auzim în continuare în comunitate.
Vlad: Mersi, mersi frumos! Și vouă mult succes cu ce faceți!
Raul: Mersi!
Dacă ai peste 3 ani de experiență și vrei să treci în freelancing, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și Vlad, Salut!
Leave a Reply