Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() și în acest video vrem să vorbim despre cum îți planifici, în timp, cariera ca și freelancer.
Cristi: Mulți oameni […] se aruncă în lumea asta a freelancing-ului […] cu sentimentul de permanență […] și astfel ratează să seteze anumite obiective. […] Lucrul ăsta te costă long term pentru că poți să ajungi să nu-ți îndeplinești obiectivele pe care le vrei și să-ți dai seama că puteai să maximizezi mai mult șansele pe care le aveai.
Raul: La un moment dat, trebuie să te gândești că o să fie momentul ăla în care:”o să mă retrag din domeniu, o să ajung la un nivel în care o să spun că am lucrat”, pui “ghetele-n cui”, adică am adus valoarea pe care am vrut să o aduc în domeniu și trebuie să trec spre altceva.
Cristi: Punctul cheie, aici, e să intri în freelancing nu cu ideea de permanență, ci cu ideea de temporar, de efemeritate […] Cum pot să folosesc freelancing-ul către următoarea etapă din viața mea? Asta e punctul cheie pe care vrei să-l atingi.
Raul: Eu când am freelancing, am făcut-o cu scopul de a avea suficient timp ca să dezvolt un business și mi-am pus bani deoparte […] într-un an jumate am reușit să dezvolt Approd […] Nu face freelancing-ul numai de dragul banilor, fă-l pentru că vezi destinația finală care e după freelancing […] Foloseam freelancing-ul doar ca o unealtă pe care o aveam la dispoziție, ca o unealtă în cutia mea de unelte ca să fac bani rapid care să-mi permită să am timp să dezvolt altceva.
Cristi: Și aici e o întrebare pe care vreau să ți-o pui și un framework foarte interesant aici e să te întrebi “Care e deadline-ul meu? Câți ani vreau să mai fiu în programare? […] Dacă faci sub 100 de mii de euro pe an ca freelancer și vrei să treci la următorul nivel […] noi facem asta de 2,5 ani zile, ne ducem spre 3 acum, am ajutat peste 100 de oameni să treacă la următorul nivel. Poți să găsești rezultatele cu clienții noștri în descriere și dacă ești interesat să faci asta, aplică pentru un call, gratuit, de consultanță cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră și hai să ne auzim acolo, să dăm drumul la treabă, să vedem cum te putem duce la next level.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() și în acest video vrem să vorbim despre cum îți planifici, în timp, cariera ca și freelancer.
Cristi: E un lucru pe care foarte mulți oameni îl scapă din vedere și se aruncă în lumea asta a freelancing-ului, cumva, cu sentimentul ăsta de permanență, că o să fie acolo tot timpul și o să fie acolo la infinit și astfel ratează să seteze anumite obiective, anumite time frame-uri și lucrul ăsta te costă long term pentru că poți să ajungi să nu-ți îndeplinești, de fapt, obiectivele pe care le vrei și să-ți dai seama că puteai să maximizezi mai mult șansele pe care le aveai, să te trezești peste câțiva ani că:”băi, stai că n-am ajuns, de fapt, unde voiam și putea să fie mult mai bine de atât”.
Raul: Programarea, în general, și freelancing-ul, în special, sunt niște domenii foarte dinamice. Trebuie să fii activ în domeniu, să fii întotdeauna up to date la ce apare și cu trend-urile și să nu rămâi, cumva, în urmă cu tehnologia. În timp, ca programator, o să îmbătrânești, e inevitabil. Toți o să îmbătrânim și vine generația nouă din spate și ei vin, cumva, cu energie și mult mai atenți la noutăți decât un programator care e mai în vârstă și, la un moment dat, trebuie să te gândești că o să fie momentul ăla în care:”o să mă retrag din domeniu, o să ajung la un nivel în care o să spun că am lucrat”, pui “ghetele-n cui”, adică am adus valoarea pe care am vrut să o aduc în domeniu și trebuie să trec spre altceva. Vreau să începi să te gândești – dacă ești freelancer deja – “ok, care e momentul ăsta, la ce punct vreau să ajung ca să tranziționez din freelancing în altceva? Într-o altă parte a veții mele”.
Cristi: Punctul cheie, aici, e să intri în freelancing nu cu ideea de permanență, ci cu ideea de temporar, de efemeritate. La modul:”ok, câți ani vreau să lucrez ca freelancer? Nu la modul că intru în freelancing și mă uit de aici, ok…cât m-o duce, mă duc, ci vreau să știu clar că bă, lucrez până la 35 de ani, 40 de ani, vreau să pun banii ășta deoparte ca să obțin ceva”. Freelancing-ul e o etapă temporară către altceva, e o etapă intermediară către altceva. Totdeauna am zis asta și asta dăm și clienților noștri și asta dăm și în spațiu public – aici – și cum pot să folosesc freelancing-ul către următoarea etapă din viața mea? Asta e punctul cheie pe care vrei să-l atingi.
Raul: Eu când am freelancing, am făcut-o cu scopul de a avea suficient timp ca să dezvolt un business și mi-am pus bani deoparte ca, la cheltuielile pe care le aveam atunci, la stilul de viață pe care-l aveam atunci, banii mei ar fi trebui să-mi ajungă 4 ani de zile. Și am spus:”bă, în 4 ani de zile n-o să mai lucrez absolut nimic, am suficienți bani cât să stau liniștit, o să-mi păstrez același nivel de cheltuieli și o să dezvolt un business”. Până la urmă s-a născut Approd, într-un an jumate am reușit să dezvolt Approd, nu mi-am calculat bine pentru că după un an jumate mi s-au terminat și banii, știu că mai aveam o mie de euro în cont din banii de freelancing, dar mi-am dat suficient timp cât să dezvolt un business și să fac primii bani din el.
Cristi: Ăsta e un tool foarte puternic pentru că odată ce pui niște constrângeri de timp și bani ai deja un joc în 2 dimensiuni pe care poți să-ți măsori foarte bine progresul pe care-l ai și să vezi…să devii creativ în a găsi soluții pentru că în momentul în care o lași pe autopilot și o lași să meargă, oricine altcineva poate să te ducă:”hei, uite, am o nouă oportunitate. Îți dau atât, vrei să te bagi? Ok, hai că mă bag”.
Raul: Nu face freelancing-ul numai de dragul banilor, fă-l pentru că vezi destinația finală care e după freelancing. Eu facă nu reușeam cu Approd-ul – primul business pe care l-am avut – și dădea fail total, adică nu făceam niciun ban cu el, reveneam în freelancing, îmi adunam din nou plasa de siguranță și investeam în următorul business. Pentru mine asta era destinația finală, trebuia să fac o afacere, la un moment dat, trebuie să-mi dezvolt ceva al meu. Foloseam freelancing-ul doar ca o unealtă pe care o aveam la dispoziție, ca o unealtă în cutia mea de unelte ca să fac bani rapid care să-mi permită să am timp să dezvolt altceva.
Cristi: Și aici e o întrebare pe care vreau să ți-o pui și un framework foarte interesant aici e să te întrebi “Care e deadline-ul meu? Câți ani vreau să mai fiu în programare? Câți ani vreau să mai scriu cod? Câți ani vreau să mai stau aici până mă retrag sau până încep un business sau până trec la următorul nivel? Care e deadline-ul respectiv?” Poți să răspunzi la întrebarea asta? Poți să fii sigur pe întrebarea respectivă?
Raul: Aici, ce îți recomand eu cu Cristi e să gândești cu 2 pași înainte. Multă lume gândește numai cu un pas înainte:”ok, acum sunt freelancer, fac rata mai mare la următorul proiect sau hai să iau următorul proiect”, dar în momentul în care te gândești cu 2 pași înainte, o să poți să setezi mult mai clar traiectoria ta ca freelancer, o să fii mai motivat și să îți crești rata în timp și să aduni resurse pentru ceva mai mare și, pur și simplu, o să ai un ghidaj mult mai bun în viața asta de freelancer.
Cristi: Yep! Dacă faci sub 100 de mii de euro pe an ca freelancer și vrei să treci la următorul nivel și să scalezi rata, practic, la next level și să-ți îndeplinești obiectivele pe care le ai, noi facem asta de 2,5 ani zile, ne ducem spre 3 acum, am ajutat peste 100 de oameni să treacă la următorul nivel. Poți să găsești rezultatele cu clienții noștri în descriere și dacă ești interesat să faci asta, aplică pentru un call, gratuit, de consultanță cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră și hai să ne auzim acolo, să dăm drumul la treabă, să vedem cum te putem duce la next level.
Raul: Salut !
Leave a Reply