Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video vrem să vorbim despre perspectiva financiară ca freelancer […] Vrem să îți arătăm în video-ul ăsta care este perspectiva financiară în momentul în care treci în freelancing
Cristi: Vrem să aducem în awareness – în conștientizarea voastră – a celor care, poate, considerați să faceți pasul ăsta, ce potențial reprezintă pentru voi, pentru viața voastră, trecerea asta.
Raul: Să spunem că ești un programator într-o corporație din România și câștigi 3.000 de euro pe lună. Dacă ești în situația asta, și ai peste 3 ani de experiență, cu siguranță, adică 99% sigur, poți face trecerea spre freelancing cu peste 10.000 de euro pe lună […] Să zicem că faci 3.000 de euro și ai cheltuieli, nu știu, 2.000 de euro pe lună. Ai un lifestyle super scump, ai cheltuieli de 2.000 de euro pe lună și pui deoparte 1.000 de euro în fiecare lună. Asta pe 10 ani s-ar traduce undeva la…deci ai pune cam 12.000 pe an, undeva la 120.000 în 10 ani, care nu e foarte mult. […] Și dacă ai economisii 2.000 de euro pe lună și ai trăi doar cu 1.000 de euro, ai pune în 10 ani 240.000 de euro, care iar nu e o situație foarte fericită, poate îți poți cumpăra o casă de banii ăștia și cam atât. Adică ai lucrat 10 ani, din cariera ta, doar pentru o casă.
Cristi: Și cea mai fezabilă variantă aici e freelancing-ul […] Ce înseamnă asta din punct de vedere al unui income de 10.000 de euro, lunar, ca freelancer în România, având aceleași cheltuieli de 2.000 de euro. Pentru cazul de față, fiecare își face numerele cum consideră, dar, mergând pe exemplu ăsta, ar însemna bani puși deoparte, 8.000 de euro lunar. E o observație foarte interesantă aici pentru că venitul crește de 3 ori, profitul crește de 8 ori pe lună.
Raul: Adică, în 10 ani, dacă pui 8.000 de euro pe lună deoparte, o să ai 960.000 de euro. O să ai, aproape, milionul de euro în 10 ani. 1 milion de euro vs. 120 de mii de euro.
Cristi: E o perspectivă interesantă de mindset aici, un motiv pentru care săracii rămân în continuare săraci. Motivul ăsta e pentru că, de multe ori, se uită la cum să folosească venitul pe care-l au ca să obțină ceva […] în loc să-și focuseze atenția pentru a crește venitul activ.
Raul: Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing în mod corect […] să poți să investești și să crești ca persoană, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și Cristi, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video vrem să vorbim despre perspectiva financiară ca freelancer. Dacă ești un programator cu peste 3 ani de experiență, cu siguranță ți-ai calculat, pe câțiva ani de zile, în față, cam câți bani o să pui deoparte și în ce vrei să investești acești bani. Vrem să îți arătăm în video-ul ăsta care este perspectiva financiară în momentul în care treci în freelancing și ce potențial îți deschide freelancing-ul din punctul ăsta de vedere.
Crisit: Yep! Pentru că vrem să dăm exemple concrete. Ce înseamnă asta? Dacă o punem pe perioadă de timp, foarte mulți oameni se gândesc că intri în freelancing și poate câștigi o lună și după aia asta e freelancing-ul, dar este, de fapt, o continuitate mai mare și e un efect de bulgăre de zăpadă, așa, care se acumulează acolo și care îți schimbă dramatic viața și perspectivele pe care le ai în viață și vrem să aducem în awareness – în conștientizarea voastră – a celor care, poate, considerați să faceți pasul ăsta, ce potențial reprezintă pentru voi, pentru viața voastră, trecerea asta.
Raul: Hai să luăm un exemplu concret. Să spunem că ești un programator într-o corporație din România și câștigi 3.000 de euro pe lună. Dacă ești în situația asta, și ai peste 3 ani de experiență, cu siguranță, adică 99% sigur, poți face trecerea spre freelancing cu peste 10.000 de euro pe lună. Să zicem că treci în freelancing și faci peste 10.000 pe lună de mâine.
Cristi: Acum, în primul rând vreau să spunem de ce vă spunem treaba asta: piața din România e de outsourcing, e o piață de intermediere, înseamnă că ești vândut la clientul final cu, minim, suma asta sau cel puțin apropiat de suma respectivă și, practic, astfel, înseamnă că există un client în piața asta globală care plătește suma respectivă pentru tine, deci, matematic, există mai mulți clienți. Rămâne doar o problemă de cum ajungi la clienții respectivi și cum te vinzi în fața lor, ceea ce noi facem foarte bine de atâta timp. Și acum, ce înseamnă 10.000 de euro vs. 3.000 de euro? Înseamnă o triplare și puțin a venitului pe care îl ai, lună de lună. Dar ce înseamnă asta din punct de vedere al profitului?
Raul: Să zicem că faci 3.000 de euro și ai cheltuieli, nu știu, 2.000 de euro pe lună. Ai un lifestyle super scump, ai cheltuieli de 2.000 de euro pe lună și pui deoparte 1.000 de euro în fiecare lună. Asta pe 10 ani s-ar traduce undeva la…deci ai pune cam 12.000 pe an, undeva la 120.000 în 10 ani, care nu e foarte mult și te gândești că:”bă, ca să fac ceva, trebuie să mai fac ceva pe lângă”. Adică, deja, îți vin niște idei, ce faci cu 120.000? De abia îți cumperi un apartament.
Cristi: Sau, da, poate cumperi un apartament cu soția și, cumva, vă reduceți traiul de viață, vă înghesuiți în bugetul ăsta pe care-l aveți ca să…
Raul: Dar nu e o situație foarte fericită. Și dacă ai economisii 2.000 de euro pe lună și ai trăi doar cu 1.000 de euro, ai pune în 10 ani 240.000 de euro, care iar nu e o situație foarte fericită, poate îți poți cumpăra o casă de banii ăștia și cam atât. Adică ai lucrat 10 ani, din cariera ta, doar pentru o casă. Perspectiva asta nu-i foarte bună și, din păcate, în piața din România nu poți să crești foarte mult, ca și venit. Unii programatori o să se gândească la tot felul de soluții, pe care le-am analizat și în alte video-uri.
Cristi: Cu investiții pasive
Raul: Sau să meargă în străinătate, cumvă să încerce să-și mărească venitul. De fapt, dacă nu faci venit mai mare, nu ai în ce să investești și dacă mergi în strainătate, unde sunt costuri mult mai mari, nici n-o să rămâi cu mult mai mult. Nu prea există soluții. Decât să îți crești venitul ăsta activ.
Cristi: Și cea mai fezabilă variantă aici e freelancing-ul și de asta discutăm de freelancing și încercăm să punem în perspectivă lucrurile și ce înseamnă asta din punct de vedere al unui income de 10.000 de euro, lunar, ca freelancer în România, având aceleași cheltuieli de 2.000 de euro. Pentru cazul de față, fiecare își face numerele cum consideră, dar, mergând pe exemplu ăsta, ar însemna bani puși deoparte, 8.000 de euro lunar. E o observație foarte interesantă aici pentru că venitul crește de 3 ori, profitul crește de 8 ori pe lună. Un raport de 8x și ce înseamnă raportul ăsta? Înseamnă că într-o zi. ca freelancer, tu pui deoparte cât ai pune în 8 zile ca angajat. Într-o săptămână ca freelancer, pui deoparte cât ai pune în 8 săptămâni ca angajat . Într-o lună ca freelancer, 8 luni ca angajat. Într-un an ca freelancer, 8 ani ca angajat.
Raul: Adică, în 10 ani, dacă pui 8.000 de euro pe lună deoparte, o să ai 960.000 de euro. O să ai, aproape, milionul de euro în 10 ani. 1 milion de euro vs. 120 de mii de euro. E simplu. Cu un milion de euro poți să îți faci un venit pasiv, decent, pentru bătrânețe. Cu 120 de mii de euro de abia ai un loc unde să locuiești tu, adică să ai o proprietate personală.
Cristi: Și asta considerând cazul extrem în care rămâi la nivelul ăsta de 10.000 de euro și nu crești mai departe în income. Ceea ce se întâmplă, de obicei, în freelancing și nu găsești alte oportunități prin care, poate, să scalezi în mai mulți oameni să iei pe proiecte să lucreze cu tine sau să te duci spre alte oportunități în care ați fi parteneri într-un business. Avem oameni care lucrează cu noi, de exemplu, care diversifică lucrul ăsta și scalează și mai mult de atât income-ul activ pe care-l au.
Raul: Da. Adică, eu una să te chinui să economisești bani ca să plătești credite sau ca să pui pentru un apartament sau o mașină sau pentru o casă și alta să te gandești:”bă, pur și simplu să măresc venitul, să fac mai mulți bani și să-mi permit lucrurile astea într-un timp mult mai scurt. Cu restul banilor ori să investesc în ceva ori să-mi măresc venitul pasiv, să investesc în lucruri mai sigure”.
Cristi: E o perspectivă interesantă de mindset aici, un motiv pentru care săracii rămân în continuare săraci. Motivul ăsta e pentru că, de multe ori, se uită la cum să folosească venitul pe care-l au ca să obțină ceva. În cazul de față: cum folosesc venitul pe care-l am pe următorii 10 ani, venitul de 3.000 de euro, că să obțin un apartament, o casă, în loc să-mi focusez atenția pe:”ok, cum cresc venitul activ astfel încât să nu mă limitez la nivelul ăsta de 3.000 de euro, să merg, de fapt, la următorul nivel”. Acum, trecerea asta spre freelancing e destul de fezabilă și mai e un punct pe care vreau să-l ating aici că poate mulți aveți anumite beneficii în companie sau anumite, nu știu, acțiuni sau lucruri de genul. Lucru care, la finalul zilei, e plătit tot din banii tăi.
Raul: Da. Și uite ce înseamnă un pachet de acțiuni: să zicem că tu faci acum 3.000, 4.000 de euro pe lună și firma îți dă 100, 200 de mii acțiuni în următorii 2 ani de zile. Ce înseamnă asta? Înseamnă că ei, în loc să îți dea banii acum – pentru că ți-ar putea da banii acum și să-și păstreze ei acțiunile – cumva te fac să rămâi acolo de ani de zile pe același venit de bază. Adică pe aceeași 4.000-3.000 de euro. Tu nu mai crești deloc la venit activ. Rămâi la același nivel și peste 2 ani de zile îți oferă promisiunea, dacă firma merge bine și totul e ok, o să primești acțiunile astea pe care poți să le vinzi și o să rămâi cu suma asta. Problema nu e că nu o să faci banii ăștia în 2 ani de zile, problema e că rămâi, 2 ani de zile, blocat la același nivel. Peste 2 ani de zile nu o să se întâmple nimic magic. Adică o să-ți vină o contra ofertă de la altă firmă că mai rămâi pe nivelul ăsta și îți mai dăm încă un pachet de acțiuni.
Cristi: Un lucru pe care-l văd adesea la clienții mei și care mă încântă, în mod specific, e ideea că odată ce trec în freelancing, revine entuziasmul în ceea ce fac și scapă, cumva, dintr-o rutină letargică în care sunt prinși pe anumite proiecte și în momentul în care ești bătut în cuie pe un anumit proiect, riști să intri într-o rutină din asta, să fie afectată o bună parte din viața ta, partea ta profesională, lucru care se răsfrânge, mai apoi, și în viața de familie și în excitement-ul pe care-l ai zi de zi față de viață și față de lucruri și calitatea asta a vieții e dată, în primul rând, și de cum te simți în fiecare zi și de gradul de flexibilitate pe care-l ai la orizont. Să faci trade-off pentru un pachet de acțiuni pe care oricum al putea să-l iei, chiar mai bine de atât, în freelancing, câștigând banii astăzi. Din punctul meu de vedere nu e cea mai bună alegere.
Raul: Dacă vrei să înveți cum să faci freelancing în mod corect, să renunți la orice beneficii pe care ți le-ar putea promite companiile și să faci banii ăștia de astăzi, să poți să investești și să crești ca persoană, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Raul și Cristi, salut!
Leave a Reply