Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta vrem să-ți explicăm de ce beneficiile pe care ți le dau firmele de programare din România […] sunt cel mai mare scam.
Cristi: Ideea de bază cu beneficiile e că nu îți sunt date ca un plus, ci îți sunt vândute și tu le cumperi, practic, și accepți să le cumperi din banii tăi […] Ca să înțelegem în detaliu ce înseamnă beneficiile respective, trebuie să înțelegem puțin cum funcționează o firmă de intermediere […] să ne imaginăm că asta e [în video] ora de programator și există un client final care cumpără ora respectivă și te cumpără pe tine ca programator și există firma de intermediere care e aici. Asta e firma care te vinde pe tine ca programator. Acum, clientul să zicem că plătește pentru tine 100$ pe oră, ție îți ajung, să zicem, undeva la 15$ pe oră și apoi mai sunt 2 categorii principale care rămân între 100 și 15$. Rămân beneficiile pe care le primești și cheltuielile pe care firma le are, în realitate, cu tine, pe lângă salariul tău care-ți vine în mână, respectiv profitul firmei. Profit, beneficii […] Hai să vedem ce intră de fapt în zona asta de beneficii.
Raul: Ce vreau să fii conștient e că serviciul de care are nevoie clientul final nu e zona asta de beneficii și de profit pe care-l are firma, e zona asta [bucata de 15$] în care tu oferi valoare […] Beneficiile sunt, de fapt, o tehnică de business prin care ție îți e mult mai ușor să accepți poziția respectivă pentru că primești bonusuri […] te joacă psihologic ca să rămâi în companie.
Cristi: Ideea de concediu
Raul: Faci bani fără să lucrezi, cam asta e ideea. Dar dacă stai să analizezi un pic sub suprafața asta că:”bă, stau, mă relaxez 21 de zile și fac bani fără să lucrez”, întrebarea e: câți bani faci? Adică câți bani faci fără să lucrezi? Că tu faci aceeași bani, tot 15$ pe oră faci. O să ai 21 de zile în care ești plătit to cu 15$ pe oră în loc să fii plătit cu 100$ pe oră.
Cristi: Al 2-lea beneficiu fals aici e ideea de training
Raul: Și aici am o întrebare: dacă ai avea 85$ în plus față de cât faci acum, dacă ai face 16.000$ de dolari pe lună, ce mentori ți-ai lua pe zona tehnică? Cu siguranță ar fi un mentor mai de calitate decât îți oferă firma.
Cristi: Bun! Apoi avem un alt cost: teambuildings care, după caz, e, după caz, nu e.
Raul: Și de multe ori, la teambuildings, te și limitează firma pentru că zice:”bă, îți dăm 100-150$ de dolari de persoană pentru teambuilding” și te limitează în sensul că dacă chiar vrei să mergi, poți să ieși la o masă în oraș, în orașul în care ești; dacă vrei să mergi la o cabană sau undeva, poate mai trebuie să pui și tu bani dacă vrei să mergi. E și asta o absurditate, dar se întâmplă în ziua de astăzi.
Cristi: Ideea de bench.
Raul: Conceptul de bench înseamnă că dacă firma nu are proiect pentru tine, te ține pe bancă, cumva, te ține fără proiect și îți vinde ideea că tu o să stai pe bench și o să te dezvolți în timpul ăsta […] Asta mi se pare cea mai idioată dintre toate beneficiile posibile și modul în care ți-o vinde mi se pare că e jignitor pentru un programator […] Dacă firma îți oferă bench, înseamnă că lucrezi atât de ieftin…e atât de mare diferența asta de profit, față de cât faci tu, încât și dacă nu te-ar plăți, aproape că nu au niciun cost cu tine.
Cristi: Profitul anual pe care-l faci sau profitul pe câteva luni pe care le lucrezi într-un an deja îți acoperă toate cheltuielile pe anul respectiv și atunci e mai ieftin să te țină decât să te dea afară.
Raul: Înțelegeți, la nivel meta, că firma nu are bani. Firma e doar un concept abstract, sunt niște oameni care au un document albastru – certificatul de înregistrare – ei nu au bani. Banii, întotdeauna, sunt generați de ceva și în cazul firmelor de programare, banii sunt generați de programatori, de munca de programator. Tu ești persoana care generează banii firmei.
Cristi: Ideea de acțiuni.
Raul: Acțiunile sunt cele mai periculoase dintre toate beneficiile. Acțiunile sunt beneficii în timp. Adică, sunt beneficii pe care le primești în timp și, practic, ăsta e interesul firmei; să te țină cât mai mult în firma respectivă […] Firma respectivă te-ar putea plăti, suma totală, în mână, și să păstreze acțiunile dacă chiar le valorează așa mult și cred că acțiunile alea vor valora super mult în timp, dar, preferă să-ți dea ție acțiunile ca să te țină acolo în firmă […] De ce ai avea nevoie de cineva să-ți promită că îți dă mai mulți bani în viitor când ai putea să iei controlul asupra muncii tale de programator și să faci banii ăia acum? Și chiar mai mult decât atât.
Cristi: Ideea de bază în video-ul ăsta e că nu vrei să te lași să îți fie vândute niște beneficii asupra cărora nu ai control; vrei să negociezi bani, nu clauze contractuale și vrei să obții control asupra income-ului tău, adică, să faci tu banii ăștia și după să decizi ce beneficii și câte beneficii vrei […] noi cu asta ne ocupăm. Suntem specializați pe a ajuta clienți, programatori care au experiență în programare, să obțină contracte de 100-200 de mii de euro anual ca freelanceri […] dacă vrei să te ajutăm și pe tine, intră la un call de consultanță, gratuiă, pe site-ul nostru libertateinit.ro. Aplică acolo pentru un call cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră. Hai să ne auzim să vedem cum te putem ajuta.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta vrem să-ți explicăm de ce beneficiile pe care ți le dau firmele de programare din România, firmele locale, sunt cel mai mare scam de care ai avut parte dacă lucrezi într-o astfel de firmă.
Cristi: Ideea de bază cu beneficiile e că nu îți sunt date ca un plus, ci îți sunt vândute și tu le cumperi, practic, și accepți să le cumperi din banii tăi și pentru asta o să intrăm în video și o să explicăm, în detaliu, pentru fiecare tip de beneficiu; de la acțiuni până la ideea de bench, până la ideea de concedii și așa mai departe, cum funcționează lucrurile astea.
Ca să înțelegem în detaliu ce înseamnă beneficiile respective, trebuie să înțelegem puțin cum funcționează o firmă de asta de intermediere și ce înseamnă, de fapt, ora de programator într-o astfel de firmă. Practic, să ne imaginăm că asta e [în video] ora de programator și există un client final care cumpără ora respectivă și te cumpără pe tine ca programator și există firma de intermediere care e aici. Asta e firma care te vinde pe tine ca programator. Acum, clientul să zicem că plătește pentru tine 100$ pe oră, ție îți ajung, să zicem, undeva la 15$ pe oră și apoi mai sunt 2 categorii principale care rămân între 100 și 15$. Rămân beneficiile pe care le primești și cheltuielile pe care firma le are, în realitate, cu tine, pe lângă salariul tău care-ți vine în mână, respectiv profitul firmei. Profit, beneficii .
Raul: Și aici când am spus salariu de 15$ pe oră ne referim la salariu net și în beneficii intră și taxele pe care ți le plătește firma în locul tău.
Cristi: Hai să vedem ce intră de fapt în zona asta de beneficii pentru că dacă te uiti, oamenii facturează către clientul final 100$ pe oră, iar din suta asta de dolari îți dau ție, undeva, poate mai puțin de jumătate – depinde de la caz la caz aici, nu e o reprezentare accurate pentru toate cazurile posibile, nu vrem să spunem treaba asta. În același timp, în beneficiile astea intră totul. Cu toate astea, le mai rămân niște bani pe care ți dau ție la sfârșitul zilei.
Raul: Ce vreau să fii conștient e că serviciul de care are nevoie clientul final nu e zona asta de beneficii și de profit pe care-l are firma, e zona asta [bucata de 15$] în care tu oferi valoare. El ce plătește e toată zona asta , dar serviciul e exact ce oferi tu, adică serviciul de programator. El plătește pentru un programator.
Cristi: Exact! Și scopul tău ca programator, dacă joci bine skill-ul pe care-l ai în piața globală, nu e neapărat să negociezi clauze și beneficii, tu vrei să negociezi bani și să vină banii la tine și apoi tu să ai control asupra banilor să faci ce vrei cu banii respectivi. Dacă tu vrei să-ți iei beneficii, dacă tu vrei să îți iei concediu, să-ți plătești din banii respectivi – din 100 asta de dolari să vină toată la tine, nu să vină 15 dolari și apoi să te bucuri de beneficiile pe care ți le dă cineva, nu! – Vin banii la mine în primul rând și eu decid ce fac cu banii respectivi; dacă vreau să îmi iau un training sau să investesc în ceva anume, eu o să fac chestia asta pentru că am control asupra lor. E foarte important aici ordinea în care sunt distribuite lucrurile pentru că, în momentul de față, controlul e la client, e la firma de intermediere care primește banii și decide ce-ți dă ție. Îți dă un salariu și îți dă niște beneficii, pe când, în freelancing, ordinea e inversată. Tu primești banii, negociezi pentru bani, banii sunt principali. De acolo decizi tu ce beneficii îți oferi, tu, ție.
Raul: Beneficiile sunt, de fapt, o tehnică de business prin care ție îți e mult mai ușor să accepți poziția respectivă pentru că primești bonusuri. Primești lucruri extra pe care, poate, în alte firme nu le primeai sau la firma la care ești nu ai atâtea beneficii și bonusurile astea pe care tu le vezi ca și cum ar fi gratuite și firma ți le dă din bunătatea ei, sunt de fapt ce te joacă psihologic. Adică, sunt o manipulare psihologică pe care o folosesc companiile din România, companiile de outsourcing din România, dar nu numai. Și cele de produs folosesc aceleași tehnici. La cele de produs se folosește, de multe ori, ideea de acțiuni, dar hai să intrăm în zona de beneficii.
Cristi: Cel mai mare beneficiu aici, cel mai dorit de oameni, e ideea de concediu. Ți se dau 20 de zile pe an – în unele cazuri și mai multe zile și se spune că:”băi, uite ce tare, ai primit concediu, poți să-ți iei zilele astea când vrei, eventual o să mai ai bonus câteva zile și pe măsură ce avansezi, cu anii de vechime, îți mai dăm încă o zi, 2, 3 de concediu”.
Raul: Faci bani fără să lucrezi, cam asta e ideea. Dar dacă stai să analizezi un pic sub suprafața asta că:”bă, stau, mă relaxez 21 de zile și fac bani fără să lucrez”, întrebarea e: câți bani faci? Adică câți bani faci fără să lucrezi? Că tu faci aceeași bani, tot 15$ pe oră faci. O să ai 21 de zile în care ești plătit to cu 15$ pe oră în loc să fii plătit cu 100$ pe oră.
Cristi: Practic, ideea de bază e:”ok, dacă aș face 100$ pe oră, fac de 6-7 ori mai mulți bani decât fac acum cu 15$” și asta înseamnă 6 luni ca angajat = 1 lună ca freelancer.
Raul: Ideea e că dacă ți-ar zice că:”ok, ai 21 de zile de concediu”, dacă firma ar fi super onestă cu tine și spune:”bă, îți dau 21 de zile concediu, dar în fiecare zi de concediu tu pierzi 85 de $ pe oră”. Nu câștigi, doar pierzi 85$ pe oră. Ți-ai mai lua concediul ăla sau ai lucra pentru ăia 85$ pe oră?
Cristi: Apoi, al 2-lea beneficiu fals aici e ideea de training. Firmele se laudă că îți plătesc acces la educație, la training-uri, la fel și fel de evenimente corporate în care poți să înveți lucruri de la oameni și așa mai departe. Dacă pui lucrurile astea pe hârtie, nu valorează abonamentul ăsta lunar pe care îl plătești către firmă. Ideea e, cu educația, că vrei tu să ai acces la educație, să controlezi tu ceea ce vrei să înveți și ori de câte ori e nevoie să înveți ceva “am banii necesari, pot să am orice curs vreau, n-o să primesc un curs care, uneori, poate mă forțează să îl iau doar pentru că îl am acolo ca beneficii limitate”; că de multe ori îți dau o listă de cursuri, aici avem abonament noi ca bibliocorporație, alege-ți de aici cu cine vrei să lucrezi, sau ce vrei să înveți. Ceea ce e limitativ din perspectiva mea. Adică, dacă eu vreau să lucrez cu un mentor anume și așa mai departe, o să fac chestia aia pentru că am bani să fac asta, nu trebuie să îmi dea firma o listă de unde să aleg cursuri de genul.
Raul: Și aici am o întrebare: dacă ai avea 85$ în plus față de cât faci acum, dacă ai face 16.000$ de dolari pe lună, ce mentori ți-ai lua pe zona tehnică? Cu siguranță ar fi un mentor mai de calitate decât îți oferă firma. Cu siguranță ți-ai lua one-on-one cu mentorul respectiv, dacă chiar ai vrea să lucrezi cu persoana aia mai în detaliu.
Cristi: Bun! Apoi avem un alt cost: teambuildings care, după caz, e, după caz, nu e.
Raul: Și de multe ori, la teambuildings, te și limitează firma pentru că zice:”bă, îți dăm 100-150$ de dolari de persoană pentru teambuilding” și te limitează în sensul că dacă chiar vrei să mergi, poți să ieși la o masă în oraș, în orașul în care ești; dacă vrei să mergi la o cabană sau undeva, poate mai trebuie să pui și tu bani dacă vrei să mergi. E și asta o absurditate, dar se întâmplă în ziua de astăzi.
Cristi: Echipamente apoi. Zona de echipamente e una din fricile principale când vine vorba de freelancing – la beneficii – pentru că oamenii au impresia că,”ok, intru în freelancing și va trebui să îmi cumpăr eu echipamentele și licențele pe care o să le folosesc”, lucru care e fals. Clienții cu care lucrezi în freelancing o să-ți trimită, de cele mai multe ori, echipamentele și licențele de care ai nevoie ca să-ți faci treaba, nu e un cost pe care-l ai tu, e un cost al business-ului pentru ei și asta e un beneficiu care e non-existent din punctul ăsta de vedere pentru că în ai și în freelancing.
Aici vine una din părțile noastre favorite din video, ideea de bench. Hai să explicăm ce înseamnă conceptul de bench.
Raul: Conceptul de bench înseamnă că dacă firma nu are proiect pentru tine, te ține pe bancă, cumva, te ține fără proiect și îți vinde ideea că tu o să stai pe bench și o să te dezvolți în timpul ăsta, o să poți să înveți ce vrei tu și noi o să te plătim. O să te plătim cu același salariu sau 75% din salariul pe care-l ai, dar nu trebuie să faci nimic, pur și simplu stai, te dezvolți, faci training-uri, îți plătim cursuri și înveți lucruri noi. Asta mi se pare cea mai idioată dintre toate beneficiile posibile și modul în care ți-o vinde mi se pare că e jignitor pentru un programator. Dacă tu i-ai spune unui fotbalist că poate să stea pe bench și să nu joace meciurile oficiale, dar are un teren lângă terenul ăsta unde se poate antrena singur, poate să șuteze el, poate să dea singur cu capul la poartă, ce crezi că ar spune fotbalistul ăla? “Da, mersi că mi-ai dat bench-ul ăsta, iți mulțumesc”. Bench-ul ăsta e o prostie. Dacă firma îți oferă bench, înseamnă că lucrezi atât de ieftin…e atât de mare diferența asta de profit, față de cât faci tu, încât și dacă nu te-ar plăți, aproape că nu au niciun cost cu tine. Adică, ar trebui să îți dai seama, instant, că ceva nu e ok, “sunt plătit mult prea puțin”, numai când auzi de ideea de bench.
Cristi: Profitul anual pe care-l faci sau profitul pe câteva luni pe care le lucrezi într-un an deja îți acoperă toate cheltuielile pe anul respectiv și atunci e mai ieftin să te țină decât să te dea afară și, eventual, pot să achiziționeze alți programatori când au nevoie să angajeze pe cineva.
Raul: Și e cu două tăișuri pentru că, în momentul în care o să vină mărirea de la firmă și o să ai evaluările, o să zică că na, n-ai lucrat, au fost lunile astea în care ai stat pe bench, ai învățat, nu putem să îți dăm mărire acum, îți dăm la anul.
Cristi: Mie mi se pare că faza asta cu beneficiile e privită, mai degrabă, din partea cealaltă a oamenilor din firmă:”bă, uite, am semnat încă un programator care e de acord să lucreze cu 15$ pe oră și să primească niște beneficii și noi să facem profitul ăsta” adică, încă mai e cineva dispus să facă chesti asta, la modul ăsta mi se pare.
Raul: Înțelegeți, la nivel meta, că firma nu are bani. Firma e doar un concept abstract, sunt niște oameni care au un document albastru – certificatul de înregistrare – ei nu au bani. Banii, întotdeauna, sunt generați de ceva și în cazul firmelor de programare, banii sunt generați de programatori, de munca de programator. Tu ești persoana care generează banii firmei și modul în care firma alocă banii ăștia, adică în beneficii astea și profitul pe care-l are, e pur și simplu controlul pe care ei îl au asupra banilor pe care îi generezi tu. Și dacă înțelegi ideea asta, ai înțeles, practic, cum funcționează toată industria IT din România.
Cristi: Yep! Tot aici, cuplat, oarecum, e ideea de acțiuni care vin într-un fel similar cu bench-ul, numai că aici vor să te țină cât mai mult în firma respectivă, deși ei ar avea, să zicem, banii să îți dea direct în mână, n-o să facă asta pentru a te ține acolo pentru o perioadă cât mai lungă de timp cu ideea, superficială, că vezi doamne, diversifici income-ul pe care-l ai și n-o să fie numai fiat currency, ci o să fie și niște acțiuni pe care decizi tu mai departe ce vrei să faci – să le păstrezi sau nu.
Raul: Acțiunile sunt cele mai periculoase dintre toate beneficiile. Acțiunile sunt beneficii în timp. Adică, sunt beneficii pe care le primești în timp și, practic, ăsta e interesul firmei; să te țină cât mai mult în firma respectivă de outsourcing și să produci cât mai mult acolo și dacă ăsta e un mod prin care te pot ține, da, uite, o să-ți ofere acțiuni. Și, mai nou, am văzut că și companii mari de outsourcing încep să ofere acțiuni, chiar dacă ele nu au produse.
Cristi: Și treaba asta se referă și la companiile de produs pentru că dacă ești în România, o companie de produs are un approach similar. Ok, n-o să facă un profit, în mână, de pe tine, dar o să compare costul din România cu costul din alte țări și o să zică:”ok, programatorul ăsta e mulțumit cu banii ăștia, deocamdată, acceptă să lucreze la nivelul ăsta de România, atunci o să-i mai dăm și niște acțiuni ca să-l motivăm să rămână acolo în continuare, să nu plece cumva din circuitul ăsta pe care noi îl avem pus la punct aici pentru el.”
Raul: Da. Și ideea pe care ți-o vând cu acțiunile e că prin acțiunile respective, știu că sunt oameni care fac spreadsheet-uri. Oamenii își fac spreadsheet-uri să calculeze câți bani fac, de fapt, când, în realitate, tu iei o sumă de bani pe lună. Îți calculezi:”ok, dacă acțiunile astea vor valora nu știu cât peste 2 ani? Dacă mai pun încă 50% la salariul ăsta? Stai că fac mai mulți bani de cât acum” și e minciuna asta pe care ți-o spui zilnic pentru că nu poți să-ți dai seama că banii ăia îți pot veni în mână. Firma respectivă te-ar putea plăti, suma totală, în mână, și să păstreze acțiunile dacă chiar le valorează așa mult și cred că acțiunile alea vor valora super mult în timp, dar, preferă să-ți dea ție acțiunile ca să te țină acolo în firmă. Acțiunile sunt golden handcuffs, sunt cătușe de aur. Sunt cel mai periculos beneficiu pe care poți să-l accepți pentru că îți garantează, psihologic și mental și la mindset că o să rămâi la nivelul la care ai intrat în firmă, cât o fi, 4.000 de euro, 5.000 de euro pe lună + 2.000-3.000 acțiuni, o să rămâi la nivelul respectiv și n-o să mai crești ani de zile de la nivelul ăla.
Cristi: Noi, de exemplu, în freelancing nu acceptăm clienți care să vină cu acțiuni către tine. Adică, nu acțiuni…dacă vine și spune că:”băi, îți dau banii pe care-i vrei și pe lângă asta primești și acțiuni”, e ok, dar dacă îți spune, te negociază la rata orară că îți spune că îți dă niște acțiuni – nu, mulțumesc! Tu, dacă ești expert, ești plătit pentru valoarea pe care tu o ai. Eu a valoarea asta, să zicem 70 de euro pe oră = primesc banii ăștia, nu discut. Asta e valoarea mea. După aia îmi dai tu niște bani, niște acțiuni în plus dacă vrei să-mi dai sau dacă crezi că asta mă motivează pe mine să rămân pe proiectul tău. Eu sunt un expert, aleg să vină banii la mine pentru că merit banii ăștia și nu îmi dai tu altceva în afară de bani. Și, acum, ideea asta de bench și acțiuni merge foarte bine la programatorii care: (1) Nu își știu valoarea pe piața globală și (2) Au insecuritate în ei, au o oarecare teamă că nu sunt suficient de buni sau că nu o să reziste în alte firme sau așa mai departe. Dacă te vezi în categoriile astea 2, te bucuri de astfel de beneficii, e timpul să îți faci puțină reflexie asupra ta; de ce simți lucrurile respective?
Raul: De ce ai avea nevoie de cineva să-ți promită că îți dă mai mulți bani în viitor când ai putea să iei controlul asupra muncii tale de programator și să faci banii ăia acum? Și chiar mai mult decât atât.
Cristi: Mai e apoi un beneficiu cu 7card sau alte reduceri pe care le primești la diverse facilități. Mărunțișuri, nu are rost să mai intrăm în detalii din punctul ăsta de vedere.
Raul: Cea mai mare ipocrizie pe care am văzut-o în ziua de astăzi. Îți oferă beneficiu remote work firma de outsourcing. Și am văzut firme de outsourcing care chiar au reclamă “vai ce fain, lucrezi remote acum; poți să vii la noi și lucrezi remote”. Ghici ce…asta e lumea în care trăim acum. E anul 2022, e pandemie, e covid, așa se lucrează.
Cristi: E amuzat că toate companiile ăstea, cu un an urmă, ziceau că:”bă, îți dăm o zi pe lună, poți să lucrezi de acasă; uite ce beneficiu major din partea noastră, câtă mărinimie”.
Raul: Erau oameni care vorbeau cu noi acum 2 ani jumate când am început și managerul le propunea…cumva, negociau, să le mai dea o zi în plus pe lună ca să lucreze de acasă și acum, aceleași companii, exact aceleași companii se laudă că oferă remote work la angajați. Asta mi se pare ipocrizie pură.
Cristi: Bun! Ideea de bază în video-ul ăsta e că nu vrei să te lași să îți fie vândute niște beneficii asupra cărora nu ai control; vrei să negociezi bani, nu clauze contractuale și vrei să obții control asupra income-ului tău, adică, să faci tu banii ăștia și după să decizi ce beneficii și câte beneficii vrei. Concediu, câte luni de concediu ai pe an fără să te pierzi în fel și fel de layere birocratice, să primești aprobări să obții zile de concediu, să obții nu știu ce echipamente, bleah! N-ai nevoie de așa ceva. Și, da, practic, noi cu asta ne ocupăm. Suntem specializați pe a ajuta clienți, programatori care au experiență în programare, să obțină contracte de 100-200 de mii de euro anual ca freelanceri. Am făcut-o cu peste 100 de oameni, avem rezultatele peste tot pe internetul ăsta și dacă vrei să te ajutăm și pe tine, intră la un call de consultanță, gratuiă, pe site-ul nostru libertateinit.ro. Aplică acolo pentru un call cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră. Hai să ne auzim să vedem cum te putem ajuta.
Raul: Da, practic, singurele lucruri la care renunți sunt beneficiile pe care ți le oferă altcineva. O să poți să ți le cumperti tu beneficiile din banii tăi.
Eu am fost Raul și Cristi, salut!
Leave a Reply