Sumar
Cristi: Bun venit la o nouă sesiune de round table! Ce dorim de la discuția asta e să stăm la povești cu voi – cei care ați terminat de ceva timp Libertate.init() – care aveți ceva luni în lumea asta a freelancing-ului și vrem să vedem care au fost experiențele voastre până acum după ce ați intrat în lumea asta; dacă v-ați mai întoarce înapoi, ce progrese ați mai făcut și toate lucrurile astea
Denis: Eu sunt Denis. Sunt din Serbia, dar am locuit în România ceva ani și chiar acum un an, un an și ceva am început să mă uit la video-uri despre Libertate.init() și, undeva, cred că în martie, pe 10 martie, am intrat în program și procesul a durat câteva luni și pe la începutul lui iulie am semnat primul contract ca Software Senior Developer pe React.
Matei: Păi, o să încep prin a spune că vă urmăream de ceva timp, n-am fost foarte convins la început, dar, după ce am început să văd din ce în ce mai multe testimoniale am zis să încerc și eu […] a venit pandemia, toți am început să lucrăm de acasă, și am zis că din moment ce oricum lucrez de acasă, oricum nu cred că ne vom mai întoarce la birou, era clară direcția în care o să meargă lucrurile, am zis că încerc și na, a fost exact ce trebuia […] Ce vreau să le transmit celor care vor să intre și să înceapă este că: tot ce se întâmplă aici ține de ei, este munca lor, nu se întâmplă nimic peste noapte, un om care trece prin program este pregătit pentru ceea ce înseamnă interviuri, cum să se vândă, cum să se prezinte în fața unui client.
Cristi: Cum a fost procesul ăsta de decizie? Chiar era o întrebare pe grup: când ați avut emoții mai mari, când ați decis să intrați în Libertate.init() sau până să prindeți primul contract, primul deal?
Matei: Aveam încredere că o să meargă treaba aici. A fost o decizie grea pentru că eram super la început, erau, cred că, 60 de persoane când am intrat eu și nu știam pe nimeni […] N-aveam prea mari îndoieli, dar după ce am văzut ce e în piață și ce situații super diferite sunt față de ce găsim în România. Aici, în România, sunt interviurile alea stas în care te duci, ai un tehnic și cam aia e […] După care am văzut interviurile foarte diferite cu clienții din afară și a fost altă abordare prin care am trecut. Am avut, bineînțeles, și interviuri la care am răspuns perfect tehnic și n-am fost acceptat și interviuri la care am răspuns, nu știu, la 50% din întrebări și, pentru că am știut să mă vând, am primit ofertă.
Denis: Am avut emoții până ce am intrat în program. M-am gândit ceva timp. Știu că aveam o sumă de bani care era pentru altceva, băgați în altă parte, și mă gândeam că dacă investesc, acum, banii ăștia în mine, o să îi recuperez foarte repede […] Dacă te ții de program și execuți așa cum ți se spune, hai să nu zicem că nu există șanse, sunt foarte mici șansele să nu reușești. O să reușești dacă vrei să reușești, hai să zicem așa.
Cristi: Bun! Știu aici că punctul în care tu ai intrat în Libertate.init() lucrai cu ceva firmă din România și aveai o rată orară destul de mică, comparativ cu ce ai acum. Asta mi se pare că e o discrepanță enormă. Care e before and after în rată orară la un an de zile? Nici măcar un an de zile, 7-8 luni, câte luni sunt?
Denis: 6 luni de când am semnat contractul și cam vreo 8 luni de când am intrat în Libertate.init(), de când am început, activ, să lucrez. Hai să îi spun așa, mai frumos, ce făceam în firma din România într-o lună, acum fac atât într-o zi pe contractul ăsta.
Cristi: E aproape de necrezut. Oamenii care se uită pot să zică că nu e real.
Aici e o întrebare pe care o avem pe grup: Care au fost principalele challenge-uri din program și cum a reușit să le depășească pentru a avea succes? Sorin Mihai Oprea pune întrebarea asta.
Matei: Păi, în primul rând trebuie să ieși din zona de confort. Și eu, ca și ceilalți, poate credeam că intrăm și îți faci un pic CV-ul, le mai polișezi și gata, ești bun de freelancer, dar după ce ne-a lovit fiecare etapă în parte și feedback și ne-ați întors de 100 de ori fiecare step…eram gen: când o să se termine? Și când mi-am dat seama că toată chestia ține de parcursul meu și nu de voi…voi doar ne dați feedback și noi trebuie să executăm fiecare pas de acolo și dacă noi nu reușim, e problema noastră, nu o să luăm nicio ofertă […] să te mulezi pe noile tipuri de interviuri pe care le vei da cu clienții pentru că, din ce am prins eu, majoritatea au fost diferite față de ce găsim în România.
Denis: Din prima zi când intri în Libertate.init(), intri într-o lume, așa, în care în fiecare zi cineva postează ceva, niște teme, niște feedback-uri și ești un pic așa cam pierdut până te prinzi cum funcționează lucrurile, dar după aia cred că fiecare pas din Libertate.init() necesită atenție. Fiecare temă necesită timp și necesită să te interesezi să o rezolvi cât mai bine. Foarte multe probleme în Libertate.init() nu am avut. Poate la început când începi să faci achiziția de clienți…tu la început nu știi unde să te duci să găsești clienții respectivi și chiar mi s-a întâmplat, la începutul procesului de achiziție de clienți, să dau de firme locale care, efectiv, dacă îi spuneam o rată, ei îți dădeau niște interviuri în care încercau să te facă cât mai prost posibil.
Cristi: Din păcate, foarte mulți developeri se lovesc exact de experiențele pe care tu le-ai descris și trec printr-un interviu de genul, sunt faultați mental că nu sunt suficient de buni și concluzionează de aici că nu pot să reușească în freelancing
Raul: Știi ce e interesant aici? Singurul mod prin care te poate exploata ca developer, o firmă din România, e dacă cumva ajunge la încrederea în sine, dacă ajunge la identitatea ta și modul prin care ei ajung la asta, prin care îți scad încrederea în tine și prin care tu, în primul rând, te consideri că nu ești suficient de bun și că trebuie să mai rămâi, să mai stai să mai tragi, ei prin interviurile astea tehnice locale prin care te poartă printr-o tonă de întrebări tehnice, interviuri de tip mitralieră și la final zice: “uite, ăsta e nivelul tău”. Practic, îți dau ele un nivel și tu trebuie să-l accepți pentru că nu ai răspuns. E singurul mod prin care pot să te joace psihologic.
Cristi: Vreau să trecem printr-o serie de întrebări rapide la care vreau să răspundeți fiecare scurt și la obiect. O să începem cu prima întrebare: Care e durata medie a unui contract din punctul vostru de vedere în lumea asta a freelancing-ului?
Matei: Ar fi bine 6 luni. Nu m-aș arunca în contracte de 3 luni pentru că se încheagă o echipă, te obișnuiești într-un fel și nu mi se pare că poți să aduci prea multă valoare în 3 luni.
Denis: Tot la fel. Cred că contractul ar trebui să fie undeva, în medie, 6 luni.
Crisit: Câte ore lucrați pe zi în medie și pe ce fus orar?
Matei: 4 ore. 6 ore mai rar. Pe fusul normal de Europa
Cristi: Îți alegi orele cum vrei sau cum îți faci rutina?
Matei: Sunt zile în care lucrez mai mult seara și doar intru în meeting-uri dacă sunt. Ceea ce îmi place la lucrul cu echipele remote e că sunt mult mai puține meeting-uri decât în corporații și atunci, nu știu, poate într-o zi am chef să lucrez de la 10 noaptea la 2 dimineața, nobody cares.
Denis: Cred că tot așa […] nimeni nu mi-a spus cât trebuie să lucrez în dimineață, spre exemplu: acum câteva zile m-am trezit de dimineață și am lucrat până la meeting-uri și după am plecat pentru că am avut niște treabă de rezolvat.
Cristi: Ok. Bun, bun! Și acum vreau, spre final, să ne spuneți care sunt planurile voastre pentru 2022.
Matei: Ca de obicei. Păi, în primul rând sunt de părere că nu trebuie să te oprești din dezvoltarea personală, trebuie să investești în tine în continuare. În călătorii, bineînțeles, pentru că trebuie să te deconectezi de mediul în care stai pentru că la un moment dat devine toxic […] consider și investițiile, ar trebui să ai grijă și de partea asta. Investițiile trebuie și ele împărțite cu un grad de risc mai mare, mai mic. Eu, până acum, sunt adeptul investițiilor în crypto, investițiile cu cap în crypto.
Cristi: Bun! Bun! Denis, la tine care sunt planurile?
Denis: O să încerc să fac o sumă dublă față de ce am făcut acum […] Eu nu o să ma bag pe crypto sau pe imobiliare. Deci, cred că dacă deja sunt într-o nișă care arată că o să câștigi foarte mulți bani, eu nu m-aș băga într-o nișă în care nu am experiență […] o să încerc să prind cât mai multe skill-uri de sales că peste 2 ani cred că o să vreau să ies din programare și să încep pe partea de business și pe partea de product development. Aș ieși din zona de outsourcing, aș vrea să încerc să fac produse care să meargă pe piață mai departe.
Cristi: Băi, mulțumim tare mult pentru timp, mă bucur să văd progresul vostru, mă bucur să văd că în continuare sunteți puși pe treabă și pe creștere și e un mindset pe care-l respect și pe care l-am apreciat tot timpul […] așteptăm next level-ul vostru în continuare […] Aici a fost Cristi, Raul, Matei și Denis și spor! La revedere!
Transcriere completă
Cristi: Bun venit la o nouă sesiune de round table! Ce dorim de la discuția asta e să stăm la povești cu voi – cei care ați terminat de ceva timp Libertate.init() – care aveți ceva luni în lumea asta a freelancing-ului și vrem să vedem care au fost experiențele voastre până acum după ce ați intrat în lumea asta; dacă v-ați mai întoarce înapoi, ce progrese ați mai făcut și toate lucrurile astea; să vedem cam care e vibe-ul. Avem și ceva întrebări de la oameni pe care o să vi le punem și o să le discutăm împreună și cam asta e în mare. Raul, vrei să adaugi ceva la început? O mică introducere pentru că am fost un pic nepoliticos aici: îl avem pe Matei și pe Denis și o să vă las pe voi să vă introduceți, pe rând. Denis, poți să începi să spui câteva cuvinte: când ai intrat în Libertate.init(), ce oportunități ai avut, cum ai crescut până acum?
Denis: Eu sunt Denis. Sunt din Serbia, dar am locuit în România ceva ani și chiar acum un an, un an și ceva am început să mă uit la video-uri despre Libertate.init() și, undeva, cred că în martie, pe 10 martie, am intrat în program și procesul a durat câteva luni și pe la începutul lui iulie, am semnat primul contract ca Software Senior Developer pe React.
Raul: Asta în condițiile în care tu nu lucrasei cu React înainte, așa-i?
Denis: Da. N-am avut deloc experiență cu React, am lucrat doar cu ecosistemul Java în general și un pic PHP, dar nu am avut experiență cu React. Adică, doar un pic, așa, tutoriale pe net, dar production experience nimic – zero.
Raul: Super, super! Că o să vreau să abordăm mai târziu și discuția asta – despre cum schimbi tehnologia ca și freelancer – pentru că sunt convins că mulți programatori poate se gândesc că vor să se schimbe pe o tehnologie mai modernă sau pe altceva. Matei, spune-ne și despre tine!
Matei: Păi, o să încep prin a spune că vă urmăream de ceva timp, n-am fost foarte convins la început, dar, după ce am început să văd din ce în ce mai multe testimoniale am zis să încerc și eu pentru că situația mea dinainte era în felul următor: lucram într-o corporație, cum lucrează toată lumea, presupun, care nu este freelancer, și a venit pandemia, toți am început să lucrăm de acasă, și am zis că din moment ce oricum lucrez de acasă, oricum nu cred că ne vom mai întoarce la birou, era clară direcția în care o să meargă lucrurile, am zis că încerc și na, a fost exact ce trebuia. Programul a durat cam 3 luni, cum spuneați și voi. Am început prin noiembrie, iar pe la sfârșitul lui ianuarie deja dădeam interviurile finale și na, am prins prima ofertă, dar traseul a fost puțin tumultos deoarece luna ianuarie nu e foarte prietenoasă cu contractele pentru că toată lumea vine din vacanță și așa mai departe. Am avut multe discuții, dar oferta a fost bună. Pentru început a fost mult peste cât mă așteptam eu să obțin. Primul meu contract a fost pe 3 luni, dacă îmi aduc bine aminte – deși am stat 3 luni și 2 săptămâni – iar, prin vară, după ce s-a terminat contractul respectiv, am început, din nou, lead generation și am prins un nou contract în care am primit vreo 30% în plus față de precedentul contract.
Cristi: Ce înseamnă asta în cifre?
Matei: Undeva, vreo 3.000 de euro în plus.
Cristi: Ok! Nu e rău
Matei: Nu-i rău
Cristi: Doar ca să clarific, din lead generation, termenul pe care l-ai folosit, Matei, noi ne referim, în Libertate.init(), la achiziții de clienți. Adică, ai reînceput, practic, achiziția de clienți. Asta ca să înțeleagă și oamenii care se uită care nu sunt familiari cu slang-ul ăsta intern, să zicem așa, pe care-l avem.
Matei, Da, da, da. Contractul pe care l-am prins acum este pe un an de zile, urmează să se termine vara care o să vină.
Cristi: Ok, n-ai treabă cu achiziția de clienți o vreme
Matei: Ce vreau să le transmit celor care vor să intre și să înceapă este că: tot ce se întâmplă aici ține de ei, este munca lor, nu se întâmplă nimic peste noapte, un om care trece prin program este pregătit pentru ceea ce înseamnă interviuri, cum să se vândă, cum să se prezinte în fața unui client, dar, stările prin care treci sunt foarte diferite. La început ești foarte entuziasmat, iar după ce dai de tot felul de situații, pe care nu le-ai mai întâlnit, îți scade foarte puterni vibe-ul, iar apoi revii pe o linie de plutire și îți dai seama că “it’s just a numbers game”.
Cristi: Yep! Asta le spunem și noi oamenilor; că e vorba de un rollercoaster emoțional pe care toți oamenii care lucrează cu noi în experimentează și, de multe ori, la început, când vor să facă pasul ăsta: să intre să lucreze cu noi, resimt și în punctul ăla anumite emoții și tot timpul eu le spun că emoțiile astea o să le simtă și în continuare, să nu-și imagineze că o să scape de ele în momentul în care semnează un contract și chiar și atunci când o să genereze alte oportunități și aici chiar voiam să vă întreb pe voi: cum a fost procesul ăsta de decizie? Chiar era o întrebare pe grup: când ați avut emoții mai mari, când ați decis să intrați în Libertate.init() sau până să prindeți primul contract, primul deal? Matei, poți să începi tu și continuăm, apoi, cu Denis.
Matei: Aveam încredere că o să meargă treaba aici. A fost o decizie grea pentru că eram super la început, erau, cred că, 60 de persoane când am intrat eu și nu știam pe nimeni. Erau majoritari din Cluj, din ce-mi aduc eu aminte și m-am aruncat cu capul înainte. N-aveam prea mari îndoieli, dar după ce am văzut ce e în piață și ce situații super diferite sunt față de ce găsim în România. Aici, în România, sunt interviurile alea stas în care te duci, ai un tehnic și cam aia e. Acum, mai nou, am văzut că au început și ei trend-ul ăsta cu temele. Era și pe vremea când intrasem eu în Libertate.init(). După care am văzut interviurile foarte diferite cu clienții din afară și a fost altă abordare prin care am trecut. Am avut, bineînțeles, și interviuri la care am răspuns perfect tehnic și n-am fost acceptat și interviuri la care am răspuns, nu știu, la 50% din întrebări și, pentru că am știut să mă vând, am primit ofertă și presupun că toată lumea experimentează chestia asta, e inevitabil. Am avut mai multe emoții din cauza contractelor, din cauza părții fiscale, bineînțeles, intram într-o altă lume,era un alt mod de a-ți gestiona finanțele și, ca orice om, ai o teamă că după ce se termină: cum o să fie? Cum o să cauți? Ce o să-ți găsești? Poate e ăsta ultimul contract pe care am intrat, dar, bineînțeles că nu e așa, sunt o grămadă de oportunități, trebuie doar să intri în grupuri, să te alături clienților de calitate și atunci totul o să meargă așa cum trebuie.
Cristi: Ok. Bun! Denis, la tine care a fost pentru tine din punctul ăsta de vedere? Ai avut mai multe emoții înainte să intri sau până să prinzi primul contract? Care a fost tranziția la tine?
Denis: Am avut emoții până ce am intrat în program. M-am gândit ceva timp. Știu că aveam o sumă de bani care era pentru altceva, băgați în altă parte, și mă gândeam că dacă investesc, acum, banii ăștia în mine, o să îi recuperez foarte repede, dar dacă eu îi cheltui într-un alt scop, într-o altă locație în care voiam să îi bag, aș fi fost în aceeași poziție, acum, în care aș fi fost și acum un an, nu se rezolva nimic, problema rămânea tot acolo. Am avut emoții când m-am băgat în program. Credeam că o să reușesc, dar îmi era așa…cât de mult o să mă adaptez la viața asta de freelancer și cum o să reușesc să-mi găsesc clienți? Dacă o să le găsesc pe o rată bună? Tot așa, ca și Matei, cred că aveam un pic dubii la partea fiscală, partea birocratică, dar, cum ați recomandat și voi în proces: hai să nu rezolvăm problemele pe care nu le avem și am mers pas cu pas și am rezolvat problemele în momentul în care a fost nevoie. Când a fost nevoie să semnez contractul cu clientul, atunci m-am interesat cum se deschide o firmă, cum se deschide un cont într-o bancă, cum se semnează contractul, tot ce ține de semnat contract electronic. Dacă te ții de program și execuți așa cum ți se spune, hai să nu zicem că nu există șanse, sunt foarte mici șansele să nu reușești. O să reușești dacă vrei să reușești, hai să zicem așa.
Raul: Denis, la tine particularitatea era că tu ești din Serbia. Adică, partea birocratică te-a speriat mai tare din cauză că erai din Serbia și nu știai dacă se aplică principiile pe care le discutam noi în program.
Denis: Exact! Eu chiar mi-am găsit și întrebările pentru primul call – mi le-am scris pe o foaie și le-am găsit acum ceva timp – și una dintre întrebări era exact asta: dacă programul este strict pentru cei care sunt din România sau se poate adapta si pentru cei care nu sunt din România sau care sunt din alte țări? Care n-au rezidență, fiscală, să zicem, în România.
Raul: Norocul tău e că vorbești română.
Denis: Da. S-a rezolvat foarte ușor. Dacă tu stai și îți faci treaba și rezolvi problemele când trebuie să le rezolvi, n-ai nicio problemă. Totul se rezolvă, totul merge super. Când am semnat contractul, practic încă sunt în perioada contractului, urmează să îl prelungesc după 1 ianuarie și merge totul bine. Adică, n-am teamă că n-o să găsesc alti clienți. Clienții, constant, vin spre noi dacă știi să te poziționezi bine și știi unde să te duci spre ei, o să vină și ei spre tine și teamă pentru următorul contract nu am. Și dacă mâine pierd clientul ăsta, sigur o să găsesc al 2-lea contract. Nici cea mai mică frică nu am. La rate încă mă gândesc, dar asta e, na, depinde și de om cum vrea să crească în rate.
Raul: Practic, în cazul tău, s-a încheiat contractul inițial, dar ai prelungit colaborarea cu ei, adică asta s-a întâmplat din câte știu eu.
Denis: Da. În momentul în care se termină contractul, mi-a oferit o extindere de contract pe o perioadă și, practic, mi-a mărit și rata pe perioada respectivă, cam 50%, poate și mai mult.
Cristi: 50% boom. Fără număr pentru Denis, se știe!
Denis: Deci, mi-a crescut rata. Practic, ce s-a întâmplat: eu am primit o ofertă de la un alt client cu care am mai vorbit tot în perioada aia, în vară, când am început, doar că, clientul meu s-a mișcat mai repede cu contractul și am semnat cu el, dar am tot ținut legătura cu a 2-a oportunitate care a venit și, practic, mi-au spus că dacă vreau dublu față de ce am la clientul actual, pot să accept și să mergem mai departe, dar, pentru că proiectul la care lucrez acum are nevoie de mine, am zis hai să îi ajut pe oameni cât mai au nevoie de mine și după mergem mai departe.
Cristi: Bun! Știu aici că punctul în care tu ai intrat în Libertate.init() lucrai cu ceva firmă din România și aveai o rată orară destul de mică, comparativ cu ce ai acum. Asta mi se pare că e o discrepanță enormă. Care e before and after în rată orară la un an de zile? Nici măcar un an de zile, 7-8 luni, câte luni sunt?
Denis: 6 luni de când am semnat contractul și cam vreo 8 luni de când am intrat în Libertate.init(), de când am început, activ, să lucrez. Hai să îi spun așa, mai frumos, ce făceam în firma din România într-o lună, acum fac atât într-o zi pe contractul ăsta. Este extrem de mare diferența, asta cred că spune destul despre contract si despre clienți și despre Libertate.init().
Cristi: E aproape de necrezut. Oamenii care se uită pot să zică că nu e real.
Ceea ce vreau să vă întreb aici e o întrebare pe care o avem pe grup și vreau să adresez întrebarea asta pentru tine, Matei, în primă fază și apoi și pentru tine Denis. Care au fost principalele challenge-uri din program și cum a reușit să le depășească pentru a avea succes? Sorin Mihai Oprea pune întrebarea asta. Matei, care au fost principalele challenge-uri? Cum le-ai depășit? Dacă au fost, cum ai experimentat tu?
Matei: Păi, în primul rând trebuie să ieși din zona de confort. Și eu, ca și ceilalți, poate credeam că intrăm și îți faci un pic CV-ul, le mai polișezi și gata, ești bun de freelancer, dar după ce ne-a lovit fiecare etapă în parte și feedback și ne-ați întors de 100 de ori fiecare step…eram gen: când o să se termine? Și când mi-am dat seama că toată chestia ține de parcursul meu și nu de voi…voi doar ne dați feedback și noi trebuie să executăm fiecare pas de acolo și dacă noi nu reușim, e problema noastră, nu o să luăm nicio ofertă. A fost o chestie…apoi, trebuie să ieși din zona de confort, să înveți să vorbești la cameră, să te vinzi, ce să spui, cum să spui, când să spui – cel mai important lucru. Într-un final, să te mulezi pe noile tipuri de interviuri pe care le vei da cu clienții pentru că, din ce am prins eu, majoritatea au fost diferite față de ce găsim în România.
Cristi: Diferite în ce fel? Știu că ai mai discutat puțin înainte, dar care au fost tipurile de interviuri pe care le-ai dat? Cum le-ai simțit? Și în ce fel au fost diferite?
Matei: Păi, în România nu prea îi interesează ce ai făcut…au un job description și te întreabă de acolo: ce știi despre asta? Intra în detalii, trecem la următorul subiect și intrăm și la ăsta în detalii și tot așa până se termină interviul. La final dau ei un da sau nu. Ei bine, pe partea asta sunt mai multe stadii. În primul rând, nu doar cel tehnic are toată puterea de a-ți da contractul sau nu. Depinde de cum te-ai vândut și înainte, depinde și de imaginea ta pe care o ai, pentru că el, clientul, se uită la imaginea ta și o imagine bună te vinde mai bine decât orice chestie tehnică pe care o știi. Am dat interviuri în care m-au rupt tehnic și altele în care nu m-au întrebat nimic, dar ponderea foarte mare a avut-o imaginea pe care nu se pune prea mult accent pe piața de IT din România. Clienții sunt foarte interesați cu ce am lucrat și cum am contribuit la business-urile în care am lucrat, ce impact am avut. Pe când, în România, sunt interesați doar dacă știu biblioteca respectivă din job description și asta este decizia finală. Asta e diferența între, nu știu cum să zic, munca ca angajat strict ca o resursă și tu ca freelancer contribuind la un business real, care aduce bani foarte mulți și ești apreciat la adevărata valoare.
Raul: Ai punctat o chestie faină, Matei, legată de interviuri. Interviurile diferă de piața locală și chiar am avut un client, recent, care a zis că el a intrat în mod intenționat la interviuri din piața locală ca să se pregătească pentru program și na, cumva, l-am certat și i-am zis că nu a avut sens ce a făcut pentru că o să fie diferite interviurile, adică a pierdut timp. Mai bine intri în program și îți zicem noi cum o să fie interviurile și te ghidăm în zona asta, dar na, nu avea de unde să știe asta dinainte. Dacă tot ai adus asta în discuție, cred că merita să menționez că sunt diferite interviurile de freelancing față de cele din piața locală.
Matei: Sunt diferite pentru că și business-urile sunt diferite. Ai acces la mult mai multe proiecte, poate proiecte pe o durată mai scurtă de timp, de tip MVP, poate la proiecte foarte mari în care au nevoie pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de un om, doar că ce am observat față de piața din România e că ești mult mai respectat, pe lângă partea financiară, ai un cuvânt de spus, și na, nu ne trage nimeni în jos pe noi că suntem români. Ești respectat așa cum ar trebui să fii în orice loc de muncă.
Cristi: Bun, bun! Denis, la tine care au fost principalele provocări pe care le-ai avut în procesul ăsta? Dacă au fost și cum le-ai depășit?
Denis: Din prima zi când intri în Libertate.init(), intri într-o lume, așa, în care în fiecare zi cineva postează ceva, niște teme, niște feedback-uri și ești un pic așa cam pierdut până te prinzi cum funcționează lucrurile, dar după aia cred că fiecare pas din Libertate.init() necesită atenție. Fiecare temă necesită timp și necesită să te interesezi să o rezolvi cât mai bine. Foarte multe probleme în Libertate.init() nu am avut. Poate la început când începi să faci achiziția de clienți…tu la început nu știi unde să te duci să găsești clienții respectivi și chiar mi s-a întâmplat, la începutul procesului de achiziție de clienți, să dau de firme locale care, efectiv, dacă îi spuneam o rată, ei îți dădeau niște interviuri în care încercau să te facă cât mai prost posibil.
Matei: Exact! Confirm 100%
Denis: Nu-mi vine să cred, uneori, ce sunt în stare să facă ca să-ți reducă rata, ca să-ți spună că nu ești suficient de bun. Spre exemplu, mi s-a întâmplat ca o firmă care nu este din România, dar este din Polonia, cred, să îmi pună niște întrebări la care eu nu am știut răspunsul, dar l-am citit. Erau niște articole pe net, pe un forum de development sau cum se numește sau pe youtube. Deci, nu erau întrebări practice, erau tricks and tips, nimic din ce poți să folosești în fiecare zi și tipul cu care eu vorbeam în interviu punea atâtea întrebări și se lega de atâtea detalii mici încât eu mă gândeam “ce caut eu în programul ăsta, adică nu sunt suficient de bun, adică ce caut eu să scriu cod”, dar când am dat de clienți mai serioși, eu nu am scris nicio linie de cod de față cu ei. M-au întrebat ce am făcut, cum aș rezolva problema, așa și așa. Cu clienți serioși și care chiar te apreciază, nu o să ai niciodată probleme la interviuri tehnice și lumea, dacă se duce spre clienți locali, o să creadă că nu sunt suficient de buni pentru freelancing sau pentru programare în general și la început asta a fost problema. Când am început achiziția de clienți, dădeam de clienți locali și eram asa un pic speriat: “oare sunt suficient de bun tehnic ca să mă mut pe partea asta de freelancing”? După aia când am dat de clienți serioși și care te apreciază, n-am avut nicio problemă. Interviuri în care chiar sunt proactivi față de tine și vor să te tragă cât mai mult ca să mergi spre ei să semnezi contractul. Sunt total diferiți și se merită să treci printr-un proces din ăsta ca să vezi unde te afli și să vezi câtă valoare poți să aduci, cât poți să câștigi din valoarea ta. E tot procesul waw, nu-ți vine să crezi.
Cristi: Din păcate, foarte mulți developeri se lovesc exact de experiențele pe care tu le-ai descris și trec printr-un interviu de genul, sunt faultați mental că nu sunt suficient de buni și concluzionează de aici că nu pot să reușească în freelancing și în felul ăsta pierd zeci de mii de euro pe an, pur și simplu, doar printr-o experiență de genul și mi se pare imoral ce se întâmplă din punctul ăsta de vedere în anumite interviuri. Matei, spuneai și tu că se confirmă chestia asta.
Matei: Și vreau să fac o remarcă în premieră în România, ca să știți. Clienții care plătesc prost o să vă dea 100.000 de interviuri, o să vă dea teme, o să scoată untul din voi, iar ăia care plătesc bine o să fie super umani, o să fie de genul “uite, ăsta este proiectul nostru, asta vrem să facem, ne poți ajuta? Poate avem tehnologii pe care nu le știi, ți-ar plăcea să le înveți? Ai vrea să lucrezi cu noi?” La modul ăsta se duc. Alt gen de discuții.
Raul: Știi ce e interesant aici? Singurul mod prin care te poate exploata ca developer, o firmă din România, e dacă cumva ajunge la încrederea în sine, dacă ajunge la identitatea ta și modul prin care ei ajung la asta, prin care îți scad încrederea în tine și prin care tu, în primul rând, te consideri că nu ești suficient de bun și că trebuie să mai rămâi, să mai stai să mai tragi, ei prin interviurile astea tehnice locale prin care te poartă printr-o tonă de întrebări tehnice, interviuri de tip mitralieră și la final zice: “uite, ăsta e nivelul tău”. Practic, îți dau ele un nivel și tu trebuie să-l accepți pentru că nu ai răspuns. E singurul mod prin care pot să te joace psihologic. Lipsa de transparență pentru că nu îți zic ce rate negociază ei la clienți ei la clienți și cu cât ești plătit, de fapt, și prin interviurile astea de tip mitralieră.
Matei: Și în momentul în care îi întrebi de rată sau de salariu, ei îți spun că e în funcție de nivelul de experiență. Ăsta e punctul în care i-ai spus “mi-a părut bine pentru discuție, la revedere!”. În momentul în care îți spune fraza asta, e momentul să fugi pentru că la tehnic va fi un măcel prin care vor încerca cu fiecare chestie să îți scadă rata, să îți spună că ești slab, să spună că nu e locul tău acolo, că nu e de tine și așa mai departe. Dar totuși, din mila lor, să accepți o rată mai mică.
Raul: Și probabil dacă ai accepta, l-ai accepta direct ca un glonț la identitatea ta de profesionist, de programator.
Matei: Evident! Și te vei și simți prost acolo între ceilalți dumnezei tehnici.
Denis: Ce am observat, tot așa, în legătură cu ratele spre exemplu: dacă de duci pe piața locală și te limitezi la piața din jur, niciodată nu o să afli rata clientului pentru că el o să-ți spună mereu că este confidențială, că nu are voie să spună, și asta nu e adevărat. Adică, cineva care are să-ți dea o rată bună, o să-i placă să spună atunci, să se laude cu rata și bugetul pe care îl are. Dacă cineva are să-ți dea 150 de mii de euro pe an, fii sigur să o să-ți spună, o să îi placă să se laude cu suma pe care o are. Cât timp cei care spun că este confidențial, că nu pot spune, că vedem după, ăsta nu are bani… ce să mai vorbim?
Matei: Și mai e o chestie, îți spun că este rată competitivă. Altă chestie foarte tare, rata competitivă.
Denis: Adică o să te bați pentru ea, o să faci competiție…
Matei: Adică să vezi ce-ți dăm la tehnic pentru rata asta competitivă
Denis: O să fie competiție mare, nu se merită.
Cristi: “Te bați pentru ei”, asta mi-a plăcut tare mult. Să te bați pentru rata competitivă. Foarte faine inside-urile, genial. Vreau să mai luăm o întrebare de aici din comunitate. Uite o întrebare la Rareș Vultur: cât timp crezi că ai economisi pentru a deveni freelancer urmând programul de la Libertate.init() vs. dacă ai fi încercat să înveți totul pe cont propriu, cu alte cuvinte, câți ani/câte luni ți-ai cumpărat cu acest program?
Denis: Pe scurt, am redus timpul foarte mult pentru că eu, până să încep să lucrez în firmă, în corporație, eu am fost freelancer și știu pe ce rate am lucrat, știu că aveam un client cu care am lucrat pe 8 euro pe oră și eram track-uit la maxim. Mă duceam să beau apă, opresc timpul, mă duceam la toaletă, opresc timpul…și în momentul în care am depășit 500 de euro pe lună i-am spus că nu mai merge așa, ne pui să îți dăm prea mulți bani, hai să ne mutăm pe full time și să îți dăm 600. Voia să dea 100 de euro mai mult, dar să mă țină 8 ore. Când a văzut ca rata mea crește și suma pe care trebuie să mi-o dea…mi-a spus că nu mă mai vor așa, trebuie 8 ore. Și, dacă nu eram în program și dacă nu mă uitam la video-uri la voi, cred că eram încă în punctul ăla. Poate îmi lua 5 ani, poate îmi lua 10, nu știu, e greu de spus cât am redus, dar am redus mult. Progresul se vede la ce am avut și cât am acum într-un timp așa de scurt și sigur că nu reușeam singur, probabil. 3, 4, 5 ani, m-a ajutat foarte mult, n-am ce să zic, schimbare în viață foarte mare. Cum am spus și în testimonial, cea mai bună investiție a mea, in viață. N-am mai avut investiții de genul atât de bune.
Cristi: Awesome! Bun! Matei, la tine?
Matei: Păi, mi-a scutit destul de mult timp, eu nefiind într-un grup în care se vorbea despre asta, nu știam despre asta, deși aveam în echipă oameni care făceau asta, dar nu făceau atât de bine pentru că am aflat ulterior…Îți salvează niște ani de viață și mai mult de atât, îți salvează timp prin venitul pe care ți-l crești. Începi să îți măsori anul în apartamente, nu apartamentul în ani, ceva de genul. Dar lumea n-ar trebui să se gândească doar la program în sine. Programul este o parte din Libertate.init(). Cea mai importantă parte pentru mine, mai mult decât programul, este comunitatea. E un loc în care se vorbește despre asta, ești încurajat, știi cât trebuie să ceri pentru nivelul tău de experiență, dacă pot să spun așa. Știi cce sume se învârt, știi unde sunt clienții buni – pentru că se vorbește despre asta – și cum trebuie să faci lucrurile corect. Se discută tot felul de probleme, de exemplu: o problemă a fost cea cu asigurările de freelanceri. Eu nici nu știam ce e aia. Am dat un search și am găsit imediat pentru că este o comunitate în care toți tindem către același lucru și avem probleme comune. Asta este foarte important. Îți salvează și asta o grămadă de timp, fiind parte din ceva foarte mare.
Cristi: Cum o văd eu e că practic voi aveți acum ori de câte ori aveți nevoie să faceți achiziția de clienți, sunteți conectați la o comunitate care e updatată, e la zi cu ce se întâmplă în piața globală și chiar dacă intrați cum ești tu, Matei, un an de zile pe proiectul ăsta, faci pauză, să zicem, un an sau nu mai ești așa implicat în achiziția asta de clienți un an de zile. Peste un an când vrei să faci din nou chestia asta, o să ai toate cele mai bune strategii puse la punct acolo, vei avea discuțiile cu ultimele trend-uri și, practic, în funcție de asta de orientezi rapid în piață vs. dacă nu ai fi avut informațiile astea și le-ar fi avut prietenii tăi care nu sunt la maximul nivelului din lumea asta a freelancing-ului, te-ar fi influențat, să zicem, negativ din punctul ăsta de vedere, știi?
Matei: Programul este foarte important pentru că te învață cum să faci lucrurile corect, dar mai înveți și de la ceilalți și din live-uri și de pe parcurs înveți din pățaniile altora după ce ai trecut prin program.
Raul: Un lucru fascinant în cazul tău e că tu ai schimbat tehnologii. Tu ai fost vue.js developer și ai schimbat pe React.
Denis: Da
Raul: Și asta e o întrebare pentru tine. În primul rând, cum ai reușit să faci lucrul ăsta tinând cont că ai avut 0 experiență pe React, dar da, ai avut anii de experiență în spate, adică ai avut pe front-end anii de experiență.
Denis: Interviul a fost destul de ok. Nu m-a întrebat strict lucruri despre react, dar m-a întrebat lucuri generale, cum aș rezolva o problemă sau, în cazul meu, când am avut interviu, am comparat cele 2 tehnologii. Am povestit cu persoana tehnică cum se rezolvă niște probleme în React și după m-a întrebat cum rezolvăm noi în vue. Am avut o discuție despre tehnologii în care s-a demonstrat că eu știu să rezolv niște probleme și aș putea să le rezolv pe viitor. Că o să mă mai uit pe youtube sau un tutorial, ceva, un curs mic, da, poate, dar pot să rezolv. Asta e important, să pot să rezolv problema.
Raul: Da, aici e cheia. Ce au verificat ei e dacă tu ai înțeles, din punct de vedere conceptual, front-end-ul și nu conta tehnologia pe care scriai codul pentru că tu înțelegeai cum funcționează front-end-ul. Știai componentele, știai cum funcționează și ai putut descrie o componentă în ambele tehnologii, adică înțelegeai principiile. Asta nu înțelege multă lume și cumva îi e frică că trebuie să schimbe tehnologia: “cum fac? Uite câți ani de experiență am pe tehnologia asta”. Poți să schimbi oricând cât timp tu, conceptual, înțelegi zona în care activezi. Dacă ești pe back-end, trebuie să înțelegi back-end-ul conceptual pentru că nu e așa mare diferență între java și .net, PHP. Nu e așa mare diferență între React și Angular, conceptele tot alea sunt de front-end și de back-end.
Matei: Depinde în ce piață dai interviurile.
Raul: Acum ,dacă vorbim de piața din România, contează foarte mult, dar la nivel global, clienții înțeleg lucrul ăsta.
Denis: Da. Și o să fie deschiși și te ajută. Ei au interesul sa te ajute pe tine ca tu să îi ajuți pe ei. În momentul în care tu vorbești cu ei frumos și demonstrezi că tu vrei să înveți, spun că mai bine îl trag pe astă care vrei să învețe decât pe unul care știe tot cap-coadă, dar nu prea vorbește, nu prea se vede că vrea să facă ceva și normal că o să te ia pe tine pentru că se vede interesul, să vede că vrei să înveți și că vrei să-l ajuți.
Raul: Aici e și partea de vânzări. După ce ați înțeles-o, ați învățat să comunicați cu ei și ajută și asta foarte mult.
Denis: Da, da, sunt de acord. Să fii plăcut în interviul ăla, să demonstrezi că vrei să ajuți, asta cred că contează cel mai mult în cele mai multe cazuri când vorbești cu o persoană ca să-ți ofere un job. Să vadă că ești interesat de el. Că știi tu acolo cand se pune o virgulă sau când nu, nu îi interesează.
Matei: Da. Să fii comunicativ, în primul rând, și să îi înțelegi nevoile.
Cristi: Adică principiile de bază la un proces de vânzare sunt multe. Ăsta e un topic separat în care putem intra destul de mult pe subtilități și mai avem destul de puțin timp și vreau să trecem printr-o serie de întrebări rapide la care vreau să răspundeți fiecare scurt și la obiect. O să începem cu prima întrebare: Care e durata medie a unui contract din punctul vostru de vedere în lumea asta a freelancing-ului?
Matei: Ar fi bine 6 luni. Nu m-aș arunca în contracte de 3 luni pentru că se încheagă o echipă, te obișnuiești într-un fel și nu mi se pare că poți să aduci prea multă valoare în 3 luni.
Cristi: Dar există contractele astea de 6 luni acolo.
Matei: Asta ar fi mediu și ideal, cel puțin 6 luni.
Denis: Tot la fel. Cred că contractul ar trebui să fie undeva, în medie, 6 luni. Nu știu ce poți să faci în 3 luni. Adică poți să faci, dacă îți dă cineva bani e clar că ai făcut ceva în alea 3 luni, dar 6 luni zic că este un contract ok și clienții care angajează pentru 6 luni sunt aproape convins că o să-ți ofere o extindere a contractului. E nevoie de oameni care să lucreze. N-o să vă lase așa ușor să plecați.
Cristi: Yep! Absolut! Câte ore lucrați pe zi în medie și pe ce fus orar?
Matei: 4 ore. 6 ore mai rar. Pe fusul normal de Europa
Cristi: Îți alegi orele cum vrei sau cum îți faci rutina?
Matei: Sunt zile în care lucrez mai mult seara și doar intru în meeting-uri dacă sunt. Ceea ce îmi place la lucrul cu echipele remote e că sunt mult mai puține meeting-uri decât în corporații și atunci, nu știu, poate într-o zi am chef să lucrez de la 10 noaptea la 2 dimineața, nobody cares.
Cristi: Awesome! Tu acum cât ești procentual față de venitul din corporație?
Matei: Spre 4x, 4,1x lejer.
Denis: Cred că tot așa, între 2-4 ore, pierdem ceva cu discuțiile, meeting-urile între noi, dar cred că undeva la 3 ore focusat maxim. 4-5 ore, nimeni nu mi-a spus cât trebuie să lucrez în dimineață, spre exemplu: acum câteva zile m-am trezit de dimineață și am lucrat până la meeting-uri și după am plecat pentru că am avut niște treabă de rezolvat. Spre exemplu: ieri am lucrat până la 1 noaptea, nu m-a pus nimeni, dar așa mi-a plăcut mie și m-am trezit mai târziu dimineața asta. Deci, nu există limite pe timp, poți să lucrezi cât vrei.
Matei: În principiu, trebuie să fii on la meeting-uri care sunt scurte, în rest să îți faci tu cum vrei programul. Poți să lucrezi dublu într-o zi și cealaltă să stai degeaba, cel puțin în cazul meu. Dacă ai treburi de rezolvat în mijlocul zilei, e foarte, foarte flexibil.
Cristi: Ok. Bun, bun! Și acum vreau, spre final, să ne spuneți care sunt planurile voastre. Acum aveți un grad de flexibilitate mai mare și ca timp și din punct de vedere al resurselor, financiar vorbind. Ce plănuiți pentru 2022, ce vă entuziasmează în următoarea etapă? Aveți investiții, poate imobiliare, planuri de călătorii sau diverse lucruri de genul?
Matei: Ca de obicei. Păi, în primul rând sunt de părere că nu trebuie să te oprești din dezvoltarea personală, trebuie să investești în tine în continuare. În călătorii, bineînțeles, pentru că trebuie să te deconectezi de mediul în care stai pentru că la un moment dat devine toxic pentru tine și pentru mentalul tău și trebuie să pleci și să schimbi contextul destul de des ca să ai un mindset potrivit asupra a ceea ce vrei să faci. Da, consider și investițiile, ar trebui să ai grijă și de partea asta. Investițiile trebuie și ele împărțite cu un grad de risc mai mare, mai mic. Eu, până acum, sunt adeptul investițiilor în crypto, investițiile cu cap în crypto. Nu vedem un proiect și ne aruncăm toți banii din stat, trebuie să ne educăm pe partea de investiții înainte să ne aruncăm orice bani în asta.
Cristi: Bun! Bun! Denis, la tine care sunt planurile?
Denis: O să încerc să fac o sumă dublă față de ce am făcut acum.
Cristi: Nu te oprești! Îmi place maxim
Denis: Nu ne oprim, însă…investiții vor fi doar investiții în mine. Eu nu o să ma bag pe crypto sau pe imobiliare. Deci, cred că dacă deja sunt într-o nișă care arată că o să câștigi foarte mulți bani, eu nu m-aș băga într-o nișă în care nu am experiență. Nu știu, e riscant și necesită timp ca să te adaptezi și banii pe care o să-i investesc, probabil, cred că o să fie în mentorate, o să încerc să prind cât mai multe skill-uri de sales că peste 2 ani cred că o să vreau să ies din programare și să încep pe partea de business și pe partea de product development. Aș ieși din zona de outsourcing, aș vrea să încerc să fac produse care să meargă pe piață mai departe.
Cristi: Awesome! Bun! Raul, mai vrei să adaugi ceva aici sau suntem ok pentru încheiere?
Raul: Eu sunt foarte ok, putem merge spre încheiere
Cristi: Băi, mulțumim tare mult pentru timp, mă bucur să văd progresul vostru, mă bucur să văd că în continuare sunteți puși pe treabă și pe creștere și e un mindset pe care-l respect și pe care l-am apreciat tot timpul și da, ne vedem în continuare în comunitate, așteptăm update-urile voastre, așteptăm next level-ul vostru în continuare acolo și spor în 2022. Aici a fost Cristi, Raul, Matei și Denis și spor! La revedere!
Leave a Reply