Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta vrem să vorbim despre momentul perfect ca să faci trecerea spre freelancing. Primim, frecvent, întrebarea:”când fac trecerea asta spre freelancing? Trebuie să îmi dau demisia de la job și să fac freelancing? Pot să mai rămân la job în timp ce fac freelancing? Când e momentul ăsta când se face trecerea?”
Cristi: Auzim în același timp, cu întrebarea asta, și foarte multe scuze. La modul că am un proiect fain la muncă, am anumite priorități personale care mă țin din a face trecerea spre freelancing și vrem, cumva, să dăm framework-ul și care sunt pașii, efectiv, pe care trebuie să îi faci ca să te asiguri că tranziționezi către freelancing mitigând spre 0 orice risc care ar putea apărea acolo pentru că, în viața de adult, cu toții avem responsabilități.
Raul: Există întotdeauna frica asta de a pierde nivelul la care ai ajuns acum pentru a intra într-un loc nou […] întrebarea e: Cum poți să faci trecerea de la ce ai acum la freelancing-ul bine făcut? Și când faci trecerea asta? Cum se întâmplă lucrurile în programul Libertate.init() e că programul e construit în așa fel încât tu nu trebuie să îți dai demisia în niciun moment și momentul în care pleci de la firmă, adică de la venitul stabil și de la proiectul pe care ești, e momentul în care tu deja ai ajuns la contracte stabile pe masă, pe ratele pe care ți le dorești și clienți înteresanți.
Cristi: Noi, practic, am construit procesul ăsta de trecere în freelancing să se bazeze pe concret, nu neapărat pe promisiuni. Nu faci pasul spre freelancing decât în momentul în care ai contracte pe masă și în momentul în care tu simți că ai încredere în tine că poți să generezi încă alte câteva contracte mai departe.
Raul: Și partea faină e că poți să faci să înveți cum să faci freelancing și să parcurgi toti pașii ăștia de care ziceam și să ajungi la contracte în paralel cu job-ul. Adică, e o chestie de 2, 3 ore. Cu cât îți aloci mai mult timp, cu atât e mai bine. Dar, dacă îți aloci 2 ore în fiecare zi, sau 10 ore pe săptămână – în total – poți să faci tranziția asta în 2-3 luni de zile.
Cristi: Nu există modalitate mai ușoară prin care să faci pasul spre freelancing. Mai ușor decât atât, în 2022, nu există. Procesul ăsta a fost rafinat și pus la punct de 2 ani și jumătate, tot șlefuind la el, și au trecut sute de persoane prin el și au trecut cu succes aceste sute de persoane și e construit de așa natură încât să acompanieze, să zicem, viața unui adult.
Cristi: Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum se face trecerea din angajat în freelancer sau din contractor sau la a scala rata de freelancer la următorul nivel, poți să intri pe grupul nostru de facebook, exclusiv pentru freelancing. E o comunitate care e deschisă câteva zile în momentul de față și echipa noastră acceptă noi aplicații acolo. Aplicațiile sunt 100% la 100% gratuite, content-ul e 100% moderat de noi și să ne implicăm din punctul ăsta de vedere.
Raul: Avem live-uri săptămânale, o să lăsăm link-ul sub video. Sunt live-uri gratuite în care poți să ne întrebi orice și să abordăm mai pe larg o anumită situație pe care o ai sau anumite întrebări pe care le ai legate de freelancing.
Cristi: Link-ul mai jos în descriere. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta vrem să vorbim despre momentul perfect ca să faci trecerea spre freelancing. Primim, frecvent, întrebarea:”când fac trecerea asta spre freelancing? Trebuie să îmi dau demisia de la job și să fac freelancing? Pot să mai rămân la job în timp ce fac freelancing? Când e momentul ăsta când se face trecerea?”
Cristi: Auzim în același timp, cu întrebarea asta, și foarte multe scuze. La modul că am un proiect fain la muncă, am anumite priorități personale care mă țin din a face trecerea spre freelancing și vrem, cumva, să dăm framework-ul și care sunt pașii, efectiv, pe care trebuie să îi faci ca să te asiguri că tranziționezi către freelancing mitigând spre 0 orice risc care ar putea apărea acolo pentru că, în viața de adult, cu toții avem responsabilități. Sunt anumite datorii, poate, pe care le ai, credite, ai o familie care depinde de venitul tău sau alte planuri care depind ca tu să ai o stabilitate financiară și nu vrei, pur și simplu, să te arunci în gol, să rămâi pe 0 sau să riști într-un fel lucrul ăsta și cu siguranță nu votăm în favoarea asta.
Raul: Există întotdeauna frica asta de a pierde nivelul la care ai ajuns acum pentru a intra într-un loc nou. Adică, tu îți dorești să intri într-un loc nou, să faci freelancing, pentru că îți dai seama ce beneficii ți-ar putea aduce freelancing-ul, dar în același timp nu vrei să pierzi terenul pe care l-ai câștigat acum, poziția pe care o ai acum sau venitul pe care-l ai acum pentru că și lucrurile astea sunt importante în viața ta. Și atunci, întrebarea e: Cum poți să faci trecerea de la ce ai acum la freelancing-ul bine făcut? Și când faci trecerea asta? Cum se întâmplă lucrurile în programul Libertate.init() e că programul e construit în așa fel încât tu nu trebuie să îți dai demisia în niciun moment și momentul în care pleci de la firmă, adică de la venitul stabil și de la proiectul pe care ești, e momentul în care tu deja ai ajuns la contracte stabile pe masă, pe ratele pe care ți le dorești și clienți înteresanți. Ai contractele pe masă și ai pixul în mână și tu decizi când vrei să semnezi contractul respectiv, dar ce vreau să înțelegi în punctul ăsta e că până ce ajungi la contractele astea, sunt o grămadă de pași înainte care trebuie puși la punct care pornesc de la imaginea ta, de la brand-ul personal, de la modul în care te vinzi, comunici și negociezi, ce rate ceri în piață, cum găsești clienții, cum vorbești cu ei, cum ajungi în call-uri cu ei, cum îți trece interviurile. Sunt foarte mulți pași mici în care ok, ai trecut interviurile, îți vine contractul în față și poți să-l semnezi și fiecare pas are challenge-urile lui și are niște lucruri pe care trebuie să le pui la punct și trebuie să le consolidezi în timp.
Cristi: Și de asta, noi, practic, am construit procesul ăsta de trecere în freelancing să se bazeze pe concret, nu neapărat pe promisiuni. Nu faci pasul spre freelancing decât în momentul în care ai contracte pe masă și în momentul în care tu simți că ai încredere în tine că poți să generezi încă alte câteva contracte mai departe. Nu pe o promisiune a unui coleg că are un proiect pentru tine sau pe o promisiune a unui client că o să te plătească el cumva, nu! Nu lucrezi pe promisiuni, nu lucrezi pe alte situații de genul. Semnezi contract în momentul în care ai negru pe alb acolo faptul că o să ai un income bun în freelancing și că ai făcut tranziția, atunci e punctul în care poți să spui:”ok, îmi iau la revedere de la job-ul ăsta, e timpul să trec la următoarea oportunitate”.
Raul: Și partea faină e că poți să faci să înveți cum să faci freelancing și să parcurgi toti pașii ăștia de care ziceam și să ajungi la contracte în paralel cu job-ul. Adică, e o chestie de 2, 3 ore. Cu cât îți aloci mai mult timp, cu atât e mai bine. Dar, dacă îți aloci 2 ore în fiecare zi, sau 10 ore pe săptămână – în total – poți să faci tranziția asta în 2-3 luni de zile. Adică, programul e de așa natură încât în 2-3 luni de zile poți să faci trecerea cu succes de la stadiu de angajat la freelancer în timp ce tu ești încă acolo, în timp ce tu încă lucrezi pe proiectul respectiv. E pur și simplu o chestie de prioritizare de timp pe lângă muncă. Dacă tu reușești să îți prioritizezi cele 10 ore în fiecare săptămână timp de 2-3 luni de zile, o să poți începe freelancing-ul 100% corect.
Cristi: Nu există modalitate mai ușoară prin care să faci pasul spre freelancing. Mai ușor decât atât, în 2022, nu există. Procesul ăsta a fost rafinat și pus la punct de 2 ani și jumătate, tot șlefuind la el, și au trecut sute de persoane prin el și au trecut cu succes aceste sute de persoane și e construit de așa natură încât să acompanieze, să zicem, viața unui adult. Adică, ai job, ai familie, ai responsabilități, cu toții le avem. Pe lângă asta, vrei să investești minim de efort, dar să obții maxim de rezultate. Asta e, practic, leverage-ul pe care-l ai făcând parte din comunitatea asta și lucrând cu noi în cadrul Libertate.init() pentru că ne asigurăm ca efortul și energia ta să fie extrem de bine focusate astfel încât, pas cu pas, săptămână la săptămână să nu fie nevoie să faci nimic în plus, nimic în minus, efortul tău să te aducă exact în direcția în care trebuie că să obții maximul de rezultate în lumea asta și ați văzut discuțiile cu clienții noștri, știți că asta e posibil. La ce se rezumă la finalul zilei, pentru voi, e decizia și asumarea faptului că o să fac treaba asta în viața mea și nu o să las alte scuze sau raționalizări pe care mintea noastră le găsește atât de bine, atât de adesea, ca să rămân în zona de confort pentru că aud, de exemplu:”am un proiect bun la firmă și de asta o să mai stau câteva luni aici și învăț și așa mai departe”. Ideea e în felul următor, dacă ai un proiect bun, la firmă, pe 2-3 mii de euro, pe lună, o să poți să ai un proiect bun și pe 10 mii de euro pe lună, o să ai colegi faini și la 10 mii de euro pe lună și la 3 mii de euro pe lună. Ăsta nu e un motiv pentru care să rămâi la nivelul respectiv, e, mai degrabă, o scuză, o raționalizare care te ține, acolo, ca să nu crești pe mai departe.
Raul: Încă o chestie interesantă e că nu poți să sari pași. Dacă vrei să faci freelancing în mod constant și să ai un sistem clar de general clienți, va trebui să treci prin toți pașii de care am zis. De la branding până la sistem de vânzare, comunicare, negociere, până la găsit clienți, identificare de clienți. Nu poți să sari pașii ăștia înainte de a avea efecte concrete pe masă, care e ultimul pas din proces. Va trebui să îi înveți. Chiar dacă tu mai stai, momentan, 2-3 luni de zile la o firmă pentru că trebuie să îi ajuți cu proiectul, tu oricum trebuie să înveți, la un moment dat, pașii ăștia pentru că durează undeva la vreo 2 luni de zile dacă vrei să îi faci corect și să nu-ți aloci mai mult de 2-3 ore pe zi. Deci, pașii ăștia trebuie făcuți, nu poți să sari peste peste munca asta de a-ți seta sistemul de găsit clienți și după ce l-ai pus la punct, o să-ți vină contracte în mod constant și în punctul ăla tu decizi când vrei să faci trecerea. Tu poți să refuzi oricâte contracte, dar o să fie foarte greu, spre imposibil, să refuzi un contract de freelancing când vezi care e diferența de valoarea față de ce ai acum și când vezi că proiectul e foarte fain, deja ai văzut ce oameni sunt în echipă și ce complexitate are proiectul și ce valoare îți pot aduce ție.
Cristi: Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum se face trecerea din angajat în freelancer sau din contractor sau la a scala rata de freelancer la următorul nivel, poți să intri pe grupul nostru de facebook, exclusiv pentru freelancing. E o comunitate care e deschisă câteva zile în momentul de față și echipa noastră acceptă noi aplicații acolo. Aplicațiile sunt 100% la 100% gratuite, content-ul e 100% moderat de noi și să ne implicăm din punctul ăsta de vedere.
Raul: Avem live-uri săptămânale, o să lăsăm link-ul sub video. Sunt live-uri gratuite în care poți să ne întrebi orice și să abordăm mai pe larg o anumită situație pe care o ai sau anumite întrebări pe care le ai legate de freelancing.
Cristi: Link-ul mai jos în descriere. Salut!
Leave a Reply