Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi din Libertate.init(). În acest video o să abordăm o întrebare pe care o primim frecvent, ci anume: Care este rata de succes a programului Libertate.init()?
Cristi: Când vine vorba de rata de succes, probabil, mulți oameni se referă la:”ok, câți oameni reușesc să facă trecerea în freelancing?” Probabil asta ar fi o întrebare bună prin care putem să răspundem la întrebarea asta și aici răspunsul e destul de simplu. Toți oamenii care se țin de treabă și execută ceea ce spunem noi, obțin rezultate.
Raul: Întrebarea e cât de sus poți să ajungi ca freelancer? La ce rate poți să ajungi? La ce proiecte poți să ajungi ca și freelancer? Nu că nu o să ai de muncă sau că o să rămâi fără muncă pentru că până în punctul ăsta, nu te pune nimeni să-ți dai demisia, poți să faci programul în paralel cu job-ul […] în momentul în care înveți un sistem de generare clienți și sistemul ăsta e superior la ce ai acum, și dacă ți-ar aduce 1.000 de euro în plus de cât ai acum pe lună, ăștia sunt 12.000 de euro pe an, dar dacă îți aduce dublu decât aia cum? Dacă îți aduce triplu, dacă îți aduce de 5 ori decât ai acum?
Cristi: Cristi: Yep. Foarte mulți oameni își pun o întrebare complet eronată aici, în sensul că: O să reușesc să-mi găsesc clienți în freelancing? Și întrebarea e complet eronată pentru că le lipsește perspectiva mai macro […] Nu pot să-mi găsesc de muncă ca freelancer”, nu există așa ceva. E 2022, e cel mai căutat skill în momentul de față, e imposibil, pentru tine, matematic, să nu găsești de muncă ca freelancer
Cristi: Acum, întrebarea e…dacă îți pui întrebarea:”care e rata de succes”, acolo întrebarea e de ce ai nevoie să știi o astfel de rată de succes? Înseamnă că credințele tale nu sunt bine aliniate în tine legat de ce înseamnă piața asta globală, legat de ce înseamnă valoarea pe care tu o poți aduce în piața asta globală sau dacă tu meriți banii respectivi sau obiectivele pe care le vezi congruente cu cifrele pe care le prezentăm aici. Și asta e, de fapt, întrebarea pe care trebuie să o pui, intern, în tine. Oare cred că pot să fac chestia asta? Oare sunt suficient de bun? Oare am cunoștințele necesare ca să pot să trag o concluzie cu limitarea pe care eu o am în momentul de față […] Aici mai e o chestie de mindset pe care vreau să o împărtășesc cu voi pe final, la modul că dacă tu ai nevoie de o cifră, un procent ca să îți asumi că vrei să faci freelancing, probabil nu ești, neapărat, potrivit pentru freelancing.
Raul: Adică e prea mare neîncrederea în tine să faci freelancing pentru că ai alte probleme mai mari de rezolvat în punctul ăsta. Ori ai datorii, ori nu ai banii ca să investești în tine sau nu vrei să investești în tine.
Cristi: Toți oamenii care vin să lucreze cu noi obțin rezultate.
Raul: În ideea asta noi avem și un grup de facebook, gratuit, în care oferim live-uri săptămânale, unde ne poți întreba orice și putem să intrăm mult mai în detaliu despre diverse situații pe care le ai, nelămuriri pe care le ai și oferim și call-uri de consultanță, tot așa, gratuite. Programul, întradevăr e plătit și plata spre program se face doar în urma unui call de consultanță și doar dacă vrei să intri în program și dacă vrei să faci pasul ăsta spre freelancing […] poți oricând să intri pe grupul de facebook, să ne pui diverse întrebări și să discuți cu noi, să vezi care e perspectiva noastră despre diverse situații, despre diverse zone ale freelancing-ului. Noi cu asta ne ocupăm, asta facem în fiecare zi, te așteptăm în live-uri și mult spor până atunci!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi din Libertate.init(). În acest video o să abordăm o întrebare pe care o primim frecvent, ci anume: Care este rata de succes a programului Libertate.init()?
Cristi: E una din cele mai dese întrebări: Care e rata de succes? De ce nu sunteți transparenți cu rata de succes a programului Libertate.init()? Acum, avem mai multe servicii pe care le oferim clienților noștri. Există un program de bază, să zicem, entry-level pentru freelancing, dar, în același timp, sunt și servicii mai avansate pentru clienții noștri care sunt deja mulțumiți și lucrează cu noi, vin și lucrează mai departe cu noi ca să îi ducem la următorul nivel și în felul ăsta să transcedem, să zicem, spre etape superioare ale freelancing-ului dincolo de pașii inițiali pe care îi vedeți aici, probabil, în video-urile pe canalul lui Raul. Acum, când vine vorba de rata de succes, probabil, mulți oameni se referă la:”ok, câți oameni reușesc să facă trecerea în freelancing?” Probabil asta ar fi o întrebare bună prin care putem să răspundem la întrebarea asta și aici răspunsul e destul de simplu. Toți oamenii care se țin de treabă și execută ceea ce spunem noi, obțin rezultate.
Raul: Și acum, care e ideea cu rata de succes într-un program de genul? Într-un program în care, practic, vrei să treci din stadiul ăsta de angajat sau contractor în cel de freelancer. Ideea nu e că o să ai succes sau nu, e mai degrabă cât de rapid execuți procesul, să îți pui sistemul de găsit clienți la punct, după aceea apuci să intri în call cu oameni. Procesul funcționează în felul următor: În primul rând, îți pui brand-ul la punct, după aceea te învățăm cum să comunici, să vinzi, să negociezi, după aceea îți arătăm cum să identifici clienți, cum să vorbești cu ei, cum să ajungi la stadiul de ofertă cu ei și o să ajungi la stadiul în care tu ai niște contracte pe masă și te decizi dacă semnezi sau nu contractele respective și dacă începeți colaborarea ca și freelancer. Până în punctul ăsta tu poți să rămâi angajat, poți să rămâi exact unde ești acum, la firma la care ești. În punctul ăsta va trebui să iei o decizie pentru tine și pentru viața ta, dacă vrei să faci trecerea spre freelancing sau vrei să mai aștepți alte contracte sau poate vrei să lucrezi în altă industrie pentru că nu ești pasionat de industria în care ai prins contract. Aici se întâmplă un lucru foarte fain, ajungi într-o abundență de oportunități și din abundenția asta poți să iei niște decizii mai informate și mai bune decât dacă ești într-un scarcity de oportunități și aștepți, cumva, ca cineva să îți dea proiecte sau să-ți dea de muncă. Acum, ideea e că toți oamenii ajung în punctul ăsta, cei care execută procesul, dar întrebarea e cât de sus poți să ajungi ca freelancer? La ce rate poți să ajungi? La ce proiecte poți să ajungi ca și freelancer? Nu că nu o să ai de muncă sau că o să rămâi fără muncă pentru că până în punctul ăsta, nu te pune nimeni să-ți dai demisia, poți să faci programul în paralel cu job-ul. Tu o să ai același succes pe care l-ai obținut deja. Dacă nu-ți place proiectul de la job, poți să te muți la alt job în piața locală și, din nou, să îți păstrezi același nivel de succes pe care l-ai obținut deja, aceleași rate similare pe care le-ai prins. Dar, în momentul în care înveți un sistem de generare clienți și sistemul ăsta e superior la ce ai acum, și dacă ți-ar aduce 1.000 de euro în plus de cât ai acum pe lună, ăștia sunt 12.000 de euro pe an, dar dacă îți aduce dublu decât aia cum? Dacă îți aduce triplu, dacă îți aduce de 5 ori decât ai acum?
Cristi: Yep. Foarte mulți oameni își pun o întrebare complet eronată aici, în sensul că: O să reușesc să-mi găsesc clienți în freelancing? Și întrebarea e complet eronată pentru că le lipsește perspectiva mai macro. Adică, e piața asta din România care e măsurată în miliarde de euro, piața de IT din România, e piața globală care e măsurată în trilioane de euro. E de 1000 de ori mai mare. Și, dacă tu poți să găsești de muncă aici, în România, ca programator, în piața asta, în bucata asta de pământ pe care o avem noi aici, în România, care e extrem de mică în comparație cu piața globală. Întrebarea asta nici măcar nu are sens, e o întrebare, pur și simplu, aberantă. “Nu pot să-mi găsesc de muncă ca freelancer”, nu există așa ceva. E 2022, e cel mai căutat skill în momentul de față, e imposibil, pentru tine, matematic, să nu găsești de muncă ca freelancer și tocmai de asta, pe ce ne axăm noi în Libertate.init() nu e dacă obții sau nu rezultate pentru că asta, ok, le obții, asta nu e problemă. Problema e cât de calitative sunt rezultatele, cât de sus te duci ca rată orară, cât de mișto e proiectul pe care intri și aici e diferența pe care o faci pentru că, la fel cum spunea Raul, dacă eu te duc pe tine să faci cu 1.000 de euro mai mult decât ai face tu acum, în momentul de față sau pe cont propriu ca freelancer, atunci îți aduc 12.000 de euro la final de an în plus în buzunarul tău. Pe 10 ani sunt 120.000 de euro în plus pe care eu ți-i aduc ție și asta e lucrul pe care noi îl optimizăm în Libertate.init() și ori de câte ori, parte interesantă aici, când aud întrebarea asta de la oameni, îmi spune că persoana respectivă nu are foarte mare încredere în propriile forțe și întrebarea asta reflectă puțină insecuritate în cadrul programatorului pentru că oamenii care vin să lucreze cu noi știu că se poate mai bine de atât, știu că pot obține mai mult și vin să lucreze cu noi pentru că ei caută cea mai bună soluție ca să obțină maximul cu minim de efort.
Raul: Și vor să vadă și cât de sus pot să ajungă. Adică și mentalitatea asta:”bă, ok, am ajuns la nivelul ăsta ca programator, hai să văd cât de sus pot să ajung”.
Cristi: Yep. Tocmai de asta avem și freelanceri care vin să lucreze cu noi de la toate etapele. Avem freelanceri care fac, deja, 8-9 mii de euro și vin să lucreze cu noi pentru că vor să treacă, mai departe, la următorul nivel. La fel și oamenii care sunt în zona asta de 2-3 mii de euro și vor să scaleze, să treacă direct la maximul industriei, aleg să vină să lucreze cu noi pentru că ei știu că se poate mai mult și asta e intern. Acum, întrebarea e…dacă îți pui întrebarea:”care e rata de succes”, acolo întrebarea e de ce ai nevoie să știi o astfel de rată de succes? Înseamnă că credințele tale nu sunt bine aliniate în tine legat de ce înseamnă piața asta globală, legat de ce înseamnă valoarea pe care tu o poți aduce în piața asta globală sau dacă tu meriți banii respectivi sau obiectivele pe care le vezi congruente cu cifrele pe care le prezentăm aici. Și asta e, de fapt, întrebarea pe care trebuie să o pui, intern, în tine. Oare cred că pot să fac chestia asta? Oare sunt suficient de bun? Oare am cunoștințele necesare ca să pot să trag o concluzie cu limitarea pe care eu o am în momentul de față. Eu înțeleg de unde vine întrebarea asta, pentru că nu ai foarte multe date, nu ai informațiile pe care noi le avem pentru că facem de 2 ani jumate asta, am văzut mii de contracte, am ajutat sute de oameni să facă chestia asta și pentru noi e ușor să spunem: da, se poate. Când ești la început, înțeleg că pentru tine e mai greu să judeci dacă e bine sau nu pentru mine, dar tocmai de asta vrei să lucrezi cu niște specialiști, vrei să lucrezi cu niște oameni care știu ce vorbesc din punctul ăsta de vedere. Aici mai e o chestie de mindset pe care vreau să o împărtășesc cu voi pe final, la modul că dacă tu ai nevoie de o cifră, un procent ca să îți asumi că vrei să faci freelancing, probabil nu ești, neapărat, potrivit pentru freelancing.
Raul: Adică e prea mare neîncrederea în tine să faci freelancing pentru că ai alte probleme mai mari de rezolvat în punctul ăsta. Ori ai datorii, ori nu ai banii ca să investești în tine sau nu vrei să investești în tine, ori alte probleme care necesită mai multă atenție din partea ta încât să ieși din zona de confort din care ești acum și să intri în zona de freelancing. Adică, sunt lucruri mult mai deep acolo de analizat decât să te focusezi acum pe creșterea venitului activ.
Cristi: Toți oamenii care vin să lucreze cu noi obțin rezultate.
Raul: Și de obicei rezultatele ăstea sunt de la dublu față decât au acum. Dublu și mai mult
Cristi: Yep. Importantă e motivația. Ei vin pentru că ei știu că pot mai mult. Nu vin să îi convingem noi că se poate mai mult și nici nu vrem să facem asta, să convingem oamenii că pot mai mult. Trebuie să fie o încredere în tine pe care deja să o ai.
Raul: În ideea asta noi avem și un grup de facebook, gratuit, în care oferim live-uri săptămânale, unde ne poți întreba orice și putem să intrăm mult mai în detaliu despre diverse situații pe care le ai, nelămuriri pe care le ai și oferim și call-uri de consultanță, tot așa, gratuite. Programul, întradevăr e plătit și plata spre program se face doar în urma unui call de consultanță și doar dacă vrei să intri în program și dacă vrei să faci pasul ăsta spre freelancing.
Cristi: Și dacă considerăm că suntem o potrivire bună
Raul: Exact! Dar, înainte de call-ul de consultanță, poți oricând să intri pe grupul de facebook, să ne pui diverse întrebări și să discuți cu noi, să vezi care e perspectiva noastră despre diverse situații, despre diverse zone ale freelancing-ului. Noi cu asta ne ocupăm, asta facem în fiecare zi, te așteptăm în live-uri și mult spor până atunci!
Leave a Reply