Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta o să vorbim despre programatorul care lucrează 12h pe zi și de ce nu e ok să îți aloci așa mult timp în muncă.
Ideea e că noi avem obiective financiare […] biectivele astea sunt de la a face o casă la a cumpăra o mașină […] Obiectivele astea financiare necesită o sumă de bani, iar multă lume – mai ales o persoană care e în domeniul IT, e o fire analitică și își face anumite calcule […] ok, dacă aș câștiga suma asta pe mai mulți ani, în 10 ani aș atinge obiectivul pe care-l am”. Și proiecțiile astea sunt foarte shallow pentru că sunt atâția factori în lumea din jurul nostru, pe care nu poți să-i controlezi […] Și ce se întâmplă cu oamenii care fac calculele astea pe o proiecție, așa mai mare, de 10 ani, să zicem, e că prima tendință e:”ok, cum reușesc să fac mai mulți bani?”. Asta e prima întrebare care-ți vine în minte. Și cea mai simplă și greșită soluție la întrebarea asta e să dau mai mult timp ca să fac mai mulți bani
Cristi: Yep! Și asta are un cost destul de mare asupra vieții tale personale pentru că ajungi, de multe ori, fără să îți dai seama […] să lucrezi 12h pe zi […] nu te mai poți bucura de prieteni, de familie, nu mai ai timp, ești irascibil față de oamenii din jurul tău […] calitatea asta a vieții e grav afectată […] pentru a obține obiectivele astea, cineva spunea o vorbă foarte înțeleaptă: nu le plătești cu bani, costul unui obiectiv e, de fapt, timpul și energia pe care-l investești ca să obții treaba respectivă. Și aici e foarte interesant pentru că ok, tu faci mai mulți bani ca freelancer, asta la final o să coste aceeași sumă de bani, să zicem, dacă vrei să o cumperi, dar din pespectiva de a fii freelancer și a-ți alege proiecte pe care să lucrezi mai puțin – 5-6 ore pe zi de exemplu – făcând mai mulți bani, o să plătești casa respectivă cu mai puțin timp și mai puțină energie din viața ta.
Raul: Ideea e că tu nu ai cum să găsești o soluție să faci mai mulți bani dacă tot timpul tău e băgat în a face bani. Tu ai nevoie să ai o perioadă de timp din zi în care să te gândești cum poți să-ți mărești venitul activ.
Cristi: e momentul să trageți un semnal de alarmă, poate să nu fiți așa duri cu voi, să nu puneți atât de multă greutate pe voi sau să nu puneți atât de multă presiune ca să îndepliniți niște obiective care la finalul zilei nu contează așa mult dacă bucuria vieții de zi cu zi nu e acolo […] nu îți aduc o satisfacție/împlinire pe cât îți aduce, să zicem așa, o viață mai echilibrată în care ai timp, te bucuri de familie, de munca pe care o faci.
Raul: Asta, de fapt, e o paradigmă mentală pe care multe persoane o au: de a lucra 12 ore sau mai mult pe care freelancing-ul nu o s-o rezolve. Freelancing-ul nu o să-ți rezolve paradigma asta mentală.
Cristi: Și asta e realitatea. Nu vrem să împopoțănăm freelancing-ul. E un mijloc, e un mijloc mai bun, mai superior, să zicem – Mercedes vs. Dacia Logan – dar, în același timp, dacă dai cu el în parapet tot acolo ești la finalul zilei.
Pentru mai multe detalii legate de zona asta de freelancing și vrei să faci tranziția eficient, există un grup de facebook pe care îl avem – o să găsești link în descriere. Acolo întrăm în mai multe detalii, cu contracte și cu diverse analize de situații când vine vorba de cum găsești clienții, cum negociezi cu ei, facem și live-uri săptămânale, aplicațiile sunt deschise momentan, poți să intri pentru mai multe detalii și să ne auzim acolo.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În video-ul ăsta o să vorbim despre programatorul care lucrează 12h pe zi și de ce nu e ok să îți aloci așa mult timp în munca asta de programare, în ideea în care există variante mult mai bune prin care poți să câștigi mai mulți bani decât să îți dai mai mult timp la schimb.
Cristi: Și, dacă ești în situația asta, neapărat uita-te la video-ul ăsta până la final pentru că o să-ți schimbe, cel puțin, perspectiva asupra domeniului și modului în care operezi în domeniul ăsta.
Raul: Ideea e că noi avem obiective financiare, majoritatea dintre noi, și obiectivele astea sunt de la a face o casă la a cumpăra o mașină sau, nu știu, să am o anumită sumă de bani pe care s-o investesc în crypto sau acțiuni. Obiectivele astea financiare necesită o sumă de bani, iar multă lume – mai ales o persoană care e în domeniul IT, e o fire analitică și își face anumite calcule care, de multe ori, sunt proiecții pe mai mulți ani:”ok, dacă aș câștiga suma asta pe mai mulți ani, în 10 ani aș atinge obiectivul pe care-l am”. Și proiecțiile astea sunt foarte shallow pentru că sunt atâția factori în lumea din jurul nostru, pe care nu poți să-i controlezi, încât o proiecție matematică nu se mulează, mai niciodată, pe o realitate așa variabilă cum e lumea de astăzi pentru că: apare covidul, apare războiul, apar factori care schimbă complet piața și calculele pe care le ai. Și ce se întâmplă cu oamenii care fac calculele astea pe o proiecție, așa mai mare, de 10 ani, să zicem, e că prima tendință e:”ok, cum reușesc să fac mai mulți bani?”. Asta e prima întrebare care-ți vine în minte. Și cea mai simplă și greșită soluție la întrebarea asta e să dau mai mult timp ca să fac mai mulți bani. Să rămân la același nivel sau un nivel cu o diferență super mică de care sunt acum și să-mi aloc mai mult timp ca să fac bani, dar cam la același nivel.
Cristi: Yep! Și asta are un cost destul de mare asupra vieții tale personale pentru că ajungi, de multe ori, fără să îți dai seama…poate se lungește și faci overtime la proiect, poate nu ți-ai planificat la început că o să lucrezi 12h pe zi, dar, cumva, cum e broasca aia care stă în apa și fierbe apa în jurul ei…așa te trezești odată că ești de câteva luni în situați asta și duci zilele de dimineața până seara la aceeași rutină, cu capul care nu mai gândește limpede, ești lipit de ecran acolo, nu te mai poți bucura de prieteni, de familie, nu mai ai timp, ești irascibil față de oamenii din jurul tău care, poate, ar merita să fii mai blând cu ei și, practic, calitatea asta a vieții e grav afectată, poate, mai rău de atât, te duci într-o zonă de burn out. Ideea de bază e că: ca să obții ceva, toți muncim pentru că avem niște obiective: fie că trebuie să plătim facturile – și sper că, dacă ești în programare, ai niște obiective puțin mai înalte de a pune ceva bani deoparte sau cel puțin a te bucura de viață într-un mod mai amplu dincolo de doar a plăti facturile – dar, ideea e că, pentru a obține obiectivele astea, cineva spunea o vorbă foarte înțeleaptă: nu le plătești cu bani, costul unui obiectiv e, de fapt, timpul și energia pe care-l investești ca să obții treaba respectivă. Și aici e foarte interesant pentru că ok, tu faci mai mulți bani ca freelancer, asta la final o să coste aceeași sumă de bani, să zicem, dacă vrei să o cumperi, dar din pespectiva de a fii freelancer și a-ți alege proiecte pe care să lucrezi mai puțin – 5-6 ore pe zi de exemplu – făcând mai mulți bani, o să plătești casa respectivă cu mai puțin timp și mai puțină energie din viața ta. Și asta e de fapt moneda principală, aici e scarcity-ul pe care-l ai: e în timpul și energia ta, mai degrabă, decât în bani. Bani și soluții de a face bani se găsesc, dar resursa cu adevărat limitată e timpul și energia și…
Raul: Ideea e că tu nu ai cum să găsești o soluție să faci mai mulți bani dacă tot timpul tău e băgat în a face bani. Tu ai nevoie să ai o perioadă de timp din zi în care să te gândești cum poți să-ți mărești venitul activ, cum poți să generezi un venit fără să îți fie timpul implicat în joc. La asta îi mai spune și teoria constrângerilor. Adică, îți pui o constrângere pe timpul de muncă și respecți constrângerea aia orice ar fi; adică n-o să mărești timpul de muncă, o să mărești doar valoarea pe care o aduci. În momentul în care îți pui o astfel de constrângere, mintea ta o să găsescă soluții prin care poți să generezi mai mult venit cu același timp, în niciun caz să extinzi, cumva, timpul ca să generezi un venit extra pentru că în momentul în care ai făcut asta, tu, îți garantez, că ai rămas la nivelul respectiv pentru că nu mai ai timpul extra să gândești cum poți să-ți mărești venitul ăsta activ. Și capcană asta nu e o capcană în care cade doar un programator, care e la un venit superior față de o persoană care lucrează în alt domeniu, cade și un șofer de uber și o persoană care lucrează la un restaurant. Adică, e o capcană clasică. În general, să zicem, că munca e nobilă, n-o să te judece nimeni dacă lucrezi mai mult, dar, în primul rând, tu ar trebui să te judeci că lucrezi mai mult pentru că timpul ăla extra îl iei de undeva și îl iei de la lucrurile care te încarcă; de la partea socială și, ok, îți rezolvi problemele financiare mai repede că faci mai mulți bani pe o perioadă mai scurtă de timp, dar ți se adună o grămadă de probleme pe partea cealaltă.
Cristi: Eu cred că de multe ori e și o pedeapsă pe care noi ne-o punem uneori știind că:”băi, trebuie să muncesc mai mult, trebuie să fie mai greu, ca să obțin ceva trebuie să fie dificil”, cumva un subprogram mental pe care-l avem pe care poate l-am văzut și la părinții noștri sau bunicii…nu știu cum erau ai voștri, dar buncii mei, cu toată bătrânețea pe care o aveau, munceau de dimineața până seara, se duceau la câmp și trăgeau acolo și toți le spuneau:”mai lasă, mai stai, mai odihneste-te matale, mai stai”. Nu exista așa ceva. Tot timpul trebuia să tragă, să muncească. Și cum ai spus și tu, munca se extinde pe o unitate de timp pe care i-o dai la dispoziție. Dacă ar fi 48 de ore într-o zi, tot ai lucra la limită din punctul ăsta de vedere și aici, pentru cei care sunteți în situația asta, e momentul să trageți un semnal de alarmă, poate să nu fiți așa duri cu voi, să nu puneți atât de multă greutate pe voi sau să nu puneți atât de multă presiune ca să îndepliniți niște obiective care la finalul zilei nu contează așa mult dacă bucuria vieții de zi cu zi nu e acolo, dacă nu te bucuri de momentul ăsta prezent pe care-l avem pentru că aici se scurge cea mai mare parte din viață, nu în faptul că am semnat titlul de proprietate la casă. Îl semnezi o dată, de mâine, poimâine, o să fii la fel, liniile intră într-o linie normală, lucrurile materiale nu îți aduc o satisfacție/împlinire pe cât îți aduce, să zicem așa, o viață mai echilibrată în care ai timp, te bucuri de familie, de munca pe care o faci, nu te duci la muncă:”încă o zi în care trebuie să fac 12 ore și devin irascibil când mai văd task-uri în plus acolo”, ci mă duc mai degrabă cu entuziasm pentru că îmi place proiectul, îmi plac colegii cu care lucrez și îmi place că mă dezvolt prin treaba asta, dar nu pot să fac asta 12 ore pe zi pentru că nu sunt robot.
Raul: Asta, de fapt, e o paradigmă mentală pe care multe persoane o au: de a lucra 12 ore sau mai mult pe care freelancing-ul nu o s-o rezolve. Freelancing-ul nu o să-ți rezolve paradigma asta mentală. Sunt persoane care și după ce devin freelanceri, tot au aceeași tendință de a lucra pe 2 proiecte.
Cristi: Yep! Freelancing-ul îți dă mijloacele prin care să nu lucrezi așa mult, dar dacă ai tendința asta mentală, în tine, o să tinzi, automat, să lucrezi la fel de mult și să ai aceeași calitate a vieții chiar dacă o să faci mai mulți bani.
Raul: Exact!
Cristi: Și asta e realitatea. Nu vrem să împopoțănăm freelancing-ul. E un mijloc, e un mijloc mai bun, mai superior, să zicem – Mercedes vs. Dacia Logan – dar, în același timp, dacă dai cu el în parapet tot acolo ești la finalul zilei.
Raul: Da. Freelancing-ul nu o să-ți rezolve problema de a lucra pe 2 proiecte, o să îți rezolve problema pe care o ai acum pe termen scurt. În sensul că dacă lucrezi pe 2 proiecte pentru o sumă x de bani, ai putea să faci suma respectivă cu jumătate din timp, doar din faptul că faci trecerea spre freelancing.
Cristi: Sau și mai grav, dacă lucrezi pe un proiect și ești presat de șef și ți se spune că na, trebuie să lucrezi mai mult, să faci overtime.
Pentru mai multe detalii legate de zona asta de freelancing și vrei să faci tranziția eficient, există un grup de facebook pe care îl avem – o să găsești link în descriere. Acolo întrăm în mai multe detalii, cu contracte și cu diverse analize de situații când vine vorba de cum găsești clienții, cum negociezi cu ei, facem și live-uri săptămânale, aplicațiile sunt deschise momentan, poți să intri pentru mai multe detalii și să ne auzim acolo.
Raul: Salut!
Leave a Reply