Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() aici. Suntem alături de Dacian Florea, el e Senior Mobile Developer, Flutter și Android și astăzi o să vorbim despre experiența lui cu freelancing-ul.
Dacian: în momentul de față, am undeva la 3 ani și puțin. Cam 3 ani de când am început să fac programare. Ca început, am început ca android developer, am fost junior acolo la o companie […] și ulterior am trecut pe Flutter din necesitate în compania respectivă
Raul: De ce te-ai gândit să înveți și Flutter? De ce, de exemplu, nu ai învățat React sau altceva?
Dacian: În compania în care am fost atunci, seniorii care erau deja trecuseră prin React Native și au zis că li se pare mai stabil Flutter-ul și practic de asta am ajuns eu, prin ei, să învăț Flutter.
Raul: Super! Și de ce te-ai gândit să faci freelancing? Pentru că tu erai la limită cu experiența, dar într-adevăr ai avut peste 3 proiecte lucrate
Dacian: Eu de mult timp vreau să ajung “mare” să zic așa, să îmi cresc veniturile și să ajung, cumva, la o independență financiară cât mai rapid, în sensul că vreau să fac lucruri care, cumva, îmi plac mai mult […] mi-am setat niște goal-uri mai mari și a ajuns momentul în care am avut câteva proiecte lucrate […] am observat că mă descurc să lucrez direct cu clienți, prin intermediari, într-adevăr, la companiile la care eram și am zis că pot să fac asta și singur.
Cristi: Care e viziunea ta long-term? Spuneai de obiective; ce obiective ai?
Dacian: Vreau să ajung cât de repede la primul milion de euro […] După aceea, cel mai probabil, să-mi deschid o companie.
Cristi: De ce vrei să faci toate lucrurile ăstea?
Dacian: Pur și simplu pentru faptul că vreau să-mi aduc mai multă independență în viața mea.
Raul: Da. Ai spus o chestie foarte faină, libertatea de a alege în ce îți investești timpul. E libertatea de alegere, mai degrabă, decât libertatea aia romantică pe care o vede toată lumea, să nu faci nimic.
Dacian, tu acum cu 3 ani de experiență pe zona asta de mobile development, la ce rată ai ajuns?
Dacian: Rata actuală este de 500 de euro pe zi, aparent, în calcul, e un 62,5 euro pe oră.
Cristi: Credeai că e fezabil să atingi nivelul ăsta?
Dacian: Da. Credeam că e fezabil pentru că, eu, cumva, din liceu începusem să citesc chestii de dezvoltare personală și cam atunci mi-am setat eu goal-urile astea mari […] Ce am făcut, practic…a fost să încerc să fiu mai aproape de mintea oamenilor care au bani și asta puteam doar prin cărți și și alea piratate că nu prea aveam eu bani să le iau și am citit și după aceea am participat la webinarii de la oameni care păreau că știu ce vorbesc și așa mai departe și, cumva, mindset-ul mi s-a schimbat și mi-am dat seama că se poate să se întâmple asta. Și așa am ajuns și la voi. Eu eram în căutare de oportunități să mă dezvolt și am dat peste voi pentru că na, voi faceți dezvoltare în freelancing.
Raul: Încă o chestie interesantă pe care o observ la tine e că tu ți-ai format un mindset înainte de mindset-ul de compania pentru care ai lucrat. Adică, pe tine nu te-a mai afectat mindset-ul de companie pentru că era prea puternic ce ți-ai format înainte.
Eu ce observ la oamenii care au 3 ani de experiență sau sunt mai tineri e că, cumva, identitatea lor e foarte legată de ce le spune compania. Dacă le spune că nu au suficientă experiență:”ești junior sau ești mid”, ei chiar cred lucrul ăla. Sunt oameni care sunt ca tine care sunt foarte buni și ar putea să facă treabă în piața globală și le e frică să iasă din zona aia pentru că își leagă identitatea, cumva, de companie.
Raul: Care crezi că a fost cel mai mare avantaj să colaborezi cu noi în Libertate.init()?
Dacian: Partea de marketing care se face în program, cum să mă vând pe mine. Asta consider eu că a fost cea mai importantă parte.
Raul: Ai avut ceva dificultăți de când am început până ce ai obținut prima ofertă?
Dacian: Ca dificultate a fost tot pe partea asta de marketing până să înțeleg, de fapt, cum vede clientul din punctul lui treaba pentru că noi, ca programatori, o vedem super tehnic, dar pe el nu-l interesează tehnic. Pe el, fiind antreprenor, îl interesează banul, pentru că de aia îți faci companie, să faci profit. Și atunci îl interesează cum poți tu să rezolvi problema ca el să facă banul.
Raul: Dacian, care sunt planurile tale pe viitor? Care e următorul pas pe care vrei să-l faci?
Dacian: Următorul pas, depinde cum merg treburile, e să-mi creez o firmă. Adică, eu ce aș vrea să fac, până se pune firma respectivă pe picioare, ar fi să-mi iau un proiect, la o rată mai mare decât am acum, part time ca să pot, cumva, să jonglez mult mai bine decât acum.
Raul: Dacian, mult spor! Dacă o să ai nevoie de orice ajutor din partea noastră să ne scrii și ne auzim în continuare în comunitate.
Dacian: Ok! Mersi.
Raul: Dacă ai peste 3 ani de experiență și vrei să faci pasul spre freelancing, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, să discutăm despre care ar fi pașii ca să ajungi din stadiul în care ești la cel de freelancer și să ajungi mai repede în freelance ca să ajungi în comunitate.
Eu am fost Raul, Cristi și Dacian. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init() aici. Suntem alături de Dacian Florea, el e Senior Mobile Developer, Flutter și Android și astăzi o să vorbim despre experiența lui cu freelancing-ul.
Dacian, spune-ne, mai întâi, care este experiența ta în programare. Câți ani de experiență ai? Cum ai început?
Dacian: Salut! Păi, astăzi, în momentul de față, am undeva la 3 ani și puțin. Cam 3 ani de când am început să fac programare. Ca început, am început ca android developer, am fost junior acolo la o companie și după aceea am mai învățat puțin de swift, dar foarte puțin și ulterior am trecut pe Flutter din necesitate în compania respectivă și, cumva, sunt și pe android, sunt și pe Flutter și și puțin de iOS așa, cât să fie bine.
Raul: Interesant că ai început cu Flutter pentru că este o tehnologie destul de nouă care a prins tracțiune. Adică, începe să fie tot mai folosit, vedem tot mai multe proiecte în zona asta de freelancing. De ce te-ai gândit să înveți și Flutter? De ce, de exemplu, nu ai învățat React sau altceva?
Dacian: În compania în care am fost atunci, seniorii care erau deja trecuseră prin React Native și au zis că li se pare mai stabil Flutter-ul și practic de asta am ajuns eu, prin ei, să învăț Flutter. Ulterior am testat și eu puțin de React Native și, nu știu, nici mie nu mi-a plăcut…poate tot din cauză că lor nu le-a plăcut și cumva, ei fiind seniorii, îi consideram mai șmecheri. Ulterior am început să învăț câte puțin de Flutter și am crescut și eu cu Flutter-ul.
Raul: Ai început chiar când era printre primele versiuni de Flutter.
Dacian: Da. Cred că era 1.1 sau 1.2 când am început eu. Acum e 2.8. A crescut un pic.
Raul: Super! Și de ce te-ai gândit să faci freelancing? Pentru că tu erai la limită cu experiența, dar într-adevăr ai avut peste 3 proiecte lucrate. De ce te-ai gândit că acum e momentul să faci trecerea spre freelancing ca mobile developer?
Dacian: Măi, eu de mult timp vreau să ajung “mare” să zic așa, să îmi cresc veniturile și să ajung, cumva, la o independență financiară cât mai rapid, în sensul că vreau să fac lucruri care, cumva, îmi plac mai mult. De exemplu, aș vrea să merg acum să fiu la snowboarding, dar mai trebuie să și lucrăm din când în când. Legat de asta, mi-am setat niște goal-uri mai mari și a ajuns momentul în care am avut câteva proiecte lucrate, am lucrat și direct cu clienți. Lucrând direct cu clienți am observat că mă descurc să lucrez direct cu clienți, prin intermediari, într-adevăr, la companiile la care eram și am zis că pot să fac asta și singur. Adică, nu am nevoie de intermediarii ăia între mine și client ca să-mi ia banii mei, practic. Și cam așa am ajuns la concluzia să fac freelancing.
Cristi: Care e viziunea ta long-term? Spuneai de obiective; ce obiective ai?
Dacian: Vreau să ajung cât de repede la primul milion de euro, dar, ulterior, am mai citit că primul milion – cum era mai demult – e de fapt 3 milioane și ceva din cauza inflației, deci trebuie să ne adaptăm și noi goal-urile și cam asta e viziunea mea. După aceea, cel mai probabil, să-mi deschid o companie sau ceva pentru că ăștia văd eu a fi pașii. Începi, un pic, ca programator, după aceea te duci un pic mai încolo, ești un freelancer, după aceea îți mai iei 2-3 oameni pe lângă tine și încet, încet faci o companie, poate nu neapărat în IT…vedem unde e.
Cristi: Și scopul ăsta de a ajunge la un milion de euro, de a face companii, care e transformarea lui în realitate? Adică, de ce vrei să faci toate lucrurile ăstea?
Dacian: Păi, cam selfish să zic așa, pur și simplu pentru faptul că vreau să-mi aduc mai multă independență în viața mea. Independență în sensul în care dacă eu vreau acum să fac snowboarding, cum ziceam mai înainte, și poate să fiu instructor de snowboarding, cred că mi-ar plăcea – nu foarte mult, dar să pot să-mi permit să fac asta 2 luni pe an – să nu am nevoie de bani, pur și simplu…cred că este despre libertate până la urmă.
Raul: Da. Ai spus o chestie foarte faină, libertatea de a alege în ce îți investești timpul. E libertatea de alegere, mai degrabă, decât libertatea aia romantică pe care o vede toată lumea, să nu faci nimic. Sunt convins că tu dacă ai avea acum toate resursele de care ai nevoie, pur și simplu ai alege în ce îți investești timpul.
Dacian: Exact!
Cristi: A avea opțiunea de a alege în ce investești timpul, mai degrabă, decât de a fi prizonier într-o meserie, știi? Și ce îmi place la tine, am discutat puțin pe chestia asta de obiective, e că tu ai o idee clară, setată, despre ce vrei să obții și de asta îți dai seama că trebuie să fac niște pași, trebuie să fac niște schimbări ca să ajung acolo pentru că dacă rămân la nivelul ăsta, n-o să se întâmple nimic, n-o să pot să mă duc să mă dau cu snowboard-ul pe pârtie dacă rămân angajat și lucrez prin intermediari. Faptul că ai un obiectiv înalt, îți permite să faci niște pași rapizi și exponențiali spre direcția pe care vrei să o obții. Ai 3 ani de zile, ai un income pe care mulți nu-l ating în viața lor.
Dacian: Știi cum e, când ajungi să îi ai, te gândești la următorul pas, cam aia e.
Cristi: Yep. Adică, nu depinde de bani, e un joc, what’s the next step, what’s the next step, e un challenge. Pentru mine asta e, cel puțin. Nu e neapărat despre bani; banii sunt doar o metrică care să-mi arate la ce nivel am ajuns. E ca și cum ai înota în apă; că înoți la 2 metri, la 100 de metri, tot întotat e.
Dacian: Exact!
Raul: Dacian, tu acum cu 3 ani de experiență pe zona asta de mobile development, la ce rată ai ajuns?
Dacian: Rata actuală este de 500 de euro pe zi, aparent, în calcul, e un 62,5 euro pe oră, ceva de genul ăsta. Nu e neapărat o rată super mare, comparativ cu piața la care am ajuns acum…adică, am primit lead-uri pasive la rate mult mai mari de 80 de euro pe oră, dar fiind în contractul actual trebuie să aștept să terminăm proiectul.
Cristi: Ce-mi place că ești așa foarte detașat. Mulți, dacă ar primi ratele astea, ar fi:”uau, pot să fac 60 de euro” la modul ăsta.
Raul: Eu rezonez foarte mult cu povestea lui pentru că și eu am fost mobile developer. Eu am început cu android, după am trecut pe iOS…știu că mi-a cumpărat maică-mea primul calculator, adică a fost un hackintosh, nici măcar n-am avut bani de macbook, mi l-am făcut eu pe piese, a durat vreo 2 săptămâni până ce am găsit ceva hack rusesc și am ajuns să fac în freelancing – eu aveam cam un an jumate – 8 mii pe lună. Eu n-am ajuns la oferte cu care ai ajuns tu acum cu 3 ani de experiență, dar eu eram super mulțumit în punctul ăla că aveam un jumate, știi? Și tot așa eram ca tine pentru că aveam niște obiective foarte clare, știam că nu vreau să mă opresc aici, voiam să cresc mai mult și mi se pare genial, abia aștept next step-ul pentru tine.
Cristi: Credeai că e fezabil să atingi nivelul ăsta? Sunt mulți care au mult mai multă experiență ca tine, tehnic vorbind, și totuși, credeai că e fezabil să poți să atingi nivelul ăsta cu 3 ani de experiență?
Dacian: Da. Credeam că e fezabil pentru că, eu, cumva, din liceu începusem să citesc chestii de dezvoltare personală și cam atunci mi-am setat eu goal-urile astea mari; citind mult mai mult și investind. Ce am făcut, practic…a fost să încerc să fiu mai aproape de mintea oamenilor care au bani și asta puteam doar prin cărți și și alea piratate că nu prea aveam eu bani să le iau și am citit și după aceea am participat la webinarii de la oameni care păreau că știu ce vorbesc și așa mai departe și, cumva, mindset-ul mi s-a schimbat și mi-am dat seama că se poate să se întâmple asta. Și așa am ajuns și la voi. Eu eram în căutare de oportunități să mă dezvolt și am dat peste voi pentru că na, voi faceți dezvoltare în freelancing, să trecem la următorul nivel, rate mari. Clar, când se aude de ratele astea, la voi pe canal, lumea zice că e fake pentru că ei nu sunt conștienți, de fapt, cu cât sunt vânduți ei mai departe și încă și eu sunt, cumva, surprins de firmele astea din România care te vând la…adică, ei iau juniori, îi plătesc cu 3.000 de lei – dacă îl plătesc cu atât – și după aceea îl vând ca senior, mai departe, în extern și iau 5.000-6.000 de euro, poate chiar mai bine pe el și profit de ăla cum se cuvine. Cum ziceam, prin pașii ăștia – din liceu am început să citesc și să îmi dau seama că, na, să treci la următorul nivel, trebuie să te uiți la oameni care sunt la următorul nivel, să vezi ce fac ei ca să faci și tu.
Raul: Încă o chestie interesantă pe care o observ la tine e că tu ți-ai format un mindset înainte de mindset-ul de compania pentru care ai lucrat. Adică, pe tine nu te-a mai afectat mindset-ul de companie pentru că era prea puternic ce ți-ai format înainte.
Cristi: Da, uite, asta chiar e genial pentru că și eu am avut același lucru. Tot așa, din liceu, eram prins de idei de astea de antreprenoriat și mă uitam la oameni și căutam să citesc și așa mai departe și când am ajuns în companie, am ajuns în iad. Am simțit spălarea pe creier, atunci doare rău de tot, nu mai suporți, nu mai poți să stai acolo, să pleci odată, să faci ceva, nu mai dormi noaptea că vrei să ieși, știi? Și da, e un inside super fain ăsta.
Dacian: Uite, nici nu m-am gândit la asta și ai perfectă dreptate că probabil și eu dacă nu aș fi citit și așa mai departe, probabil aș fi ajuns și eu să stau acolo să sper că o să cresc în continuare.
Raul: Eu ce observ la oamenii care au 3 ani de experiență sau sunt mai tineri e că, cumva, identitatea lor e foarte legată de ce le spune compania. Dacă le spune că nu au suficientă experiență:”ești junior sau ești mid”, ei chiar cred lucrul ăla. Sunt oameni care sunt ca tine care sunt foarte buni și ar putea să facă treabă în piața globală și le e frică să iasă din zona aia pentru că își leagă identitatea, cumva, de companie, dar tu nu ți-ai legat-o pentru că tu deja o aveai legată de altceva.
Dacian: Când m-a pus să lucrez direct cu clientul, în compania la care eram, mi-am dat seama că:”voi nu faceți nimic, efectiv nimic, eu iau call-urile, eu vorbesc cu ei, eu planific tot ce e de planificat și voi nu faceți nimic”. Adică na, partea administrativă fac – finanțe – dar atât. Și mi-am dat seama că pot. Oamenii ăștia mă consideră senior, eu sunt considerat junior și cam așa mi-am dat seama că trebuie să cresc.
Raul: Care crezi că a fost cel mai mare avantaj să colaborezi cu noi în Libertate.init()?
Dacian: Partea de marketing care se face în program, cum să mă vând pe mine. Asta consider eu că a fost cea mai importantă parte. Cumva, mindset-ul îl aveam, m-a ajutat și comunitatea, îți dai seama. Fiind oameni în jur care și ei erau obișnuiți cu rate de 50, 60…eu când vorbeam înainte de rate de alea înainte – chit că nu le aveam, dar știam de ele – lumea mă lua așa că nu există așa ceva, nici seniorii nu iau. Și grupul meu de prieteni cam acolo era și, cumva, degeaba eu eram “răsărit” – pur și simplu aveam niște idei diferite – nu mergea treaba, dar așa în comunitate, comunitatea e obișnuită cu ratele astea și atunci nu a fost nicio problemă. Partea asta de marketing m-a ajutat enorm pentru că asta nu știam să fac; cum să mă prezint pe mine și în rest cam asta cred că a fost cel mai important punct.
Raul: Ai avut ceva dificultăți de când am început până ce ai obținut prima ofertă?
Dacian: Ca dificultate a fost tot pe partea asta de marketing până să înțeleg, de fapt, cum vede clientul din punctul lui treaba pentru că noi, ca programatori, o vedem super tehnic, dar pe el nu-l interesează tehnic. Pe el, fiind antreprenor, îl interesează banul, pentru că de aia îți faci companie, să faci profit. Și atunci îl interesează cum poți tu să rezolvi problema ca el să facă banul și mi-a fost greu un pic până am înțeles cum să-mi expun activitatea mea, din trecut, ca programator în perspectivă de business.
Raul: Și știi ce e fain la chestia asta? Că o să te ajute și pe business. La business e exact același lucru: trebuie să îți expui perspectiva nu din punct de vedere tehnic, al produsului, ci cum îl ajută pe client.
Cristi: Pare foarte clar așa și pare foarte logic, dar e atât de ușor să greșești la treaba asta.
Raul: Eu am gresit. Înainte de Approd, de primul meu business, am făcut un business în care ideea mea era să citească datele dintr-un buletin și să completezi apoi formulare cu datele automat, pui buletinul în fața camerei și completează datele automat. Când am prezentat la primele persoane care erau hoteluri, firme de asigurări, notari, ei credeau că fac poză la buletin. După ce le prezentam eu jumătate de oră, credeau că le fac poză la buletin. La nivelul ăla eram în punctul respectiv. După mi-am dat seama că ei nu înțeleg limbajul pe care-l aveam eu, un limbaj foarte tehnic.
Dacian: Da. Și e perfect normal. Cumva, noi ieșind din facultate și așa mai departe, dacă am făcut tehnic așa ne-am învățat.
Raul: Cum e o persoană care face dreptul. E foarte greu să înțelegi dacă se întâlnesc 2 avocați, de exemplu, să stai cu ei la masă pentru că nu înțelegi nimic.
Dacian: Exact!
Raul: Dacian, care sunt planurile tale pe viitor? Care e următorul pas pe care vrei să-l faci?
Dacian: Următorul pas, depinde cum merg treburile, e să-mi creez o firmă. Adică, eu ce aș vrea să fac, până se pune firma respectivă pe picioare, ar fi să-mi iau un proiect, la o rată mai mare decât am acum, part time ca să pot, cumva, să jonglez mult mai bine decât acum, dar dacă reușesc să fac firma să meargă și așa, pot să renunț la partea cu part-time-ul și să merg cu o firmă mai departe. Un business. Practic ăsta ar fi next step.
Raul: Dacian, mult spor! Dacă o să ai nevoie de orice ajutor din partea noastră să ne scrii și ne auzim în continuare în comunitate.
Dacian: Ok! Mersi.
Raul: Dacă ai peste 3 ani de experiență și vrei să faci pasul spre freelancing, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, să discutăm despre care ar fi pașii ca să ajungi din stadiul în care ești la cel de freelancer și să ajungi mai repede în freelance ca să ajungi în comunitate.
Eu am fost Raul, Cristi și Dacian. Salut!
Leave a Reply