Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre experiența mea cu Miami și care e legătura, de fapt, între freelancing și orașul Miami […] Freelancing-ul e o abilitate, e un skill pe care poți să-l înveți ca programator […] ca să acumulezi un skill: în primul rând, ai nevoie de informații, ai nevoie de acțiuni pe acele informații și al 3-lea nivel era că ai nevoie de feedback […] Freelancing-ul e bazat pe skill-ul de vânzare, comunicare, negociere, înțelegerea pieței de IT și branding […] Astea sunt skill-urile principale pe care trebuie să le înveți ca să devi un freelancer.
Am crezut lucrul ăsta până ce am călătorit în Miami. În Miami mi-am dat seama că mai este și al 4-lea nivel care poate să îți facă experiența complet diferită și mult mai ușoară […] Am stat în oraș, iar în oraș erau niște clădiri imense cu 50 de etaje și cu mai multe turnuri, adică stăteau mii de oameni în acele clădiri și design-ul clădirii era de așa natură încât să ai toate lucrurile la walking distance. Adică, puteai în 3 minute să ajungi la sală, în 5 minute să ajungi la un magazin de mâncare și aveai spa aproape, puteai să ai masaje, saună și orice lucru care ar avea sens pentru health și bunăstarea personală și a corpului. Și m-a fascinat lucrul ăsta pentru că orașul prin design făcea ca lucrurile să fie mult mai ușoare […] Și mi-am dat seama că asta e al 4-lea nivel, de fapt, în dezvoltarea unui skill și există și în freelancing acest al 4-lea nivel care e design-ul sistemului – în ce sistem te pui. Dacă tu te pui într-un sistem care by design îți face munca mai ușoară, îți face lucrurile mai ușoare ca să devi freelancer, tu, inevitabil, o să devi freelancer, iar aici, sistemul pentru freelancing, e pur și simplu comunitatea în care ești […] dacă ai face parte dintr-o comunitate precum Libertate.init() unde toți oamenii vorbesc despre freelancing și toate discuțiile se rezumă la freelancing, la clienți, la cum ai găsit clienți, pe ce rate merge piața pe tehnologia asta, practic, ești împins de mediu să ieși din zona asta de angajat și să devi freelancer.
Dacă vrei să faci trecerea spre freelancing și vrei să-ți pui toate lucrurile astea la punct, adică să ai și informații și acțiuni potrivite, feedback, dar și sistemul care să faci trecerea, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul de la Libertate.init(), salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre experiența mea cu Miami și care e legătura, de fapt, între freelancing și orașul Miami.
O să încep video-ul vorbind despre freelancing. Freelancing-ul e o abilitate, e un skill pe care poți să-l înveți ca programator și, ca orice skill, am vorbit într-un video anterior despre modul în care poți să acumulezi un skill: în primul rând, ai nevoie de informații, ai nevoie de acțiuni pe acele informații și al 3-lea nivel era că ai nevoie de feedback. Cu feedback-ul corect o să depui acțiunile corecte și dacă ai și informațiile de calitate, o să poți, foarte rapid, să obții un skill nou. Freelancing-ul e bazat pe skill-ul de vânzare, comunicare, negociere, înțelegerea pieței de IT și branding. Astea sunt skill-urile principale pe care trebuie să le înveți ca să devi un freelancer. Acum, tu, ca să înveți aceste skill-uri, e important, în primul rând, să înțelegi la nivel de informație ce trebuie să înveți, apoi să depui acțiunile potrivite și să primești feedback ca să înveți cât mai repede aceste abilități.
Am crezut lucrul ăsta până ce am călătorit în Miami. În Miami mi-am dat seama că mai este și al 4-lea nivel care poate să îți facă experiența complet diferită și mult mai ușoară și plăcută – experiența asta de trecere din stadiul de angajat la freelancer. Ce s-a întâmplat în Miami e că acolo toată lumea arăta foarte bine. Erau fit, healthy, era o cultură din asta de a mânca sănătos, de a merge la sală, de a avea o viață activă, nu știu, erau oameni care făceau jogging în fiecare dimineață și toată lumea arăta foarte bine. Da, e un oraș al bogaților, un oraș care atrage oameni înstăriți și oameni care sunt la un alt nivel de câștig, dar chiar și așa, nu am înțeles cum pot fi așa mulți oameni, care să arate așa bine și să arate așa fit și să mănânce sănătos, toți la un loc. Și de unde e skill-ul ăsta? De unde au putut să acumuleze așa rapid skill-ul ăsta? Știam că ok, la noi în școală nu ne învață lucrurile astea și mă gândeam că poate le-au învățat ei cumva în America, nu știu, sau au ei ceva sisteme pe care noi nu le avem și le-au învățat mult mai repede.
Prima dată când am fost în Miami – am stat cam o lună, în total – prima dată am stat 2 săptămâni și a 2-a oară cam tot așa. Prima dată am stat în South Beach pe insulă și acolo nu am văzut mare lucru, am văzut, mai degrabă, oamenii cum erau, dar nu am înțeles sistemul din Miami. A 2-a oară când am mers, am stat în oraș, iar în oraș erau niște clădiri imense cu 50 de etaje și cu mai multe turnuri, adică stăteau mii de oameni în acele clădiri și design-ul clădirii era de așa natură încât să ai toate lucrurile la walking distance. Adică, puteai în 3 minute să ajungi la sală, în 5 minute să ajungi la un magazin de mâncare și aveai spa aproape, puteai să ai masaje, saună și orice lucru care ar avea sens pentru health și bunăstarea personală și a corpului. Și m-a fascinat lucrul ăsta pentru că orașul prin design făcea ca lucrurile să fie mult mai ușoare. Acest skill de a fi sănătos și de a arăta bine să fie la îndemâna oricui și să fie foarte ușor. Și mi-am dat seama că asta e al 4-lea nivel, de fapt, în dezvoltarea unui skill și există și în freelancing acest al 4-lea nivel care e design-ul sistemului – în ce sistem te pui. Dacă tu te pui într-un sistem care by design îți face munca mai ușoară, îți face lucrurile mai ușoare ca să devi freelancer, tu, inevitabil, o să devi freelancer, iar aici, sistemul pentru freelancing, e pur și simplu comunitatea în care ești. Tu, dacă ești într-o firmă de programare și toți colegii din jurul tău vorbesc despre stadiul ăsta de angajat, despre corporație:”m-am dus la firma aia la interviu și nu știu cât îmi dă” sau despre beneficiile pe care mi le oferă firma, tu nu auzi discuții despre freelancing și, pur și simplu, mintea ta nu se poate conecta la zona asta și dacă tu ai vrea să faci freelancing din mediul ăsta, ar fi foarte greu pentru că tot mediul te-ar împinge în zona de angajat în loc să te împingă spre freelancing. Pe când, dacă ai face parte dintr-o comunitate precum Libertate.init() unde toți oamenii vorbesc despre freelancing și toate discuțiile se rezumă la freelancing, la clienți, la cum ai găsit clienți, pe ce rate merge piața pe tehnologia asta, practic, ești împins de mediu să ieși din zona asta de angajat și să devi freelancer. Și acum, dacă punem toate cap la cap: ok, ai informațiile potrivite, depui acțiunile ca să devi freelancer, ai feedback – adică știi că acțiunile pe care le depui sunt corecte și faci ajustări – și dacă ai și mediul potrivit – adică un design al mediului din jurul tău, oamenii care sunt în jurul tău să te motiveze să faci freelancing – trecerea asta e atât de ușoară încât e banală, aș zice, să treci pur și simplu din stadiul de angajat în cel de freelancer.
Dacă vrei să faci trecerea spre freelancing și vrei să-ți pui toate lucrurile astea la punct, adică să ai și informații și acțiuni potrivite, feedback, dar și sistemul care să faci trecerea, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul de la Libertate.init(), salut!
Leave a Reply