Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video o să vorbim despre ce înseamnă să fii dat afară ca și freelancer.
Raul: Bun! Acum, ca și freelancer, o să semnezi un contract – la fel ca atunci când ești angajat, semnezi un contract individual de muncă. Când ești freelancer, vei semna un contract de colaborare cu clientul respectiv și în contractul ăsta se specifică o grămadă de termeni și condiții […] Cu câte zile trebuie să îi anunți tu pe ei dacă vrei să pleci, la fel, cu câte zile trebuie să te anunțe ei pe tine dacă vor să te dea afară […] există situații în care contractul se poate încheia mai repede decât termenul stabilit. Una dintre situațiile care-mi vine în minte e că i s-a terminat bugetul la client.
Cristi: O altă zonă de care cred că mulți sunt speriați e la modul:”ce se întâmplă dacă nu sunt suficient de bun și mă dă afară clientul? În ce stadiu trebuie să fiu de a performa ca să nu mă dea afară clientul?”. Și, de la început, aici vreau să clarific că atunci când intri pe un proiect, clientul își asumă că 2-3 luni de zile n-o să fi la randamentul maxim și așteaptă de la tine să înveți […] Vreau de la oameni să aibă puțin mai mult curaj, puțin mai mult sânge în ei, să zic așa, pentru că de multe ori văd foarte multe teme din astea că bă, poate nu mă descurc, poate nu o să fie bine, dar adevărul e că sunt mai mult în mintea noastră decât în realitate.
Raul: Al 3-lea mod prin care se poate termina contractul e dacă vrei tu să se termine contractul […] Indiferent dacă ești în varianta 1 în care clientul nu mai are buget și termină contractul, varianta 2 în care, nu știu, se termină din cauză că tu nu ai fost suficient de bun și chiar ar fi reală treaba asta sau varianta 3 în care îl termin tu pentru că nu vrei să mai stai, niciuna dintre asta nu contează în freelancing pentru că ai o abundență de clienți.
Cristi: Exact! Adică, momentul în care s-a terminat, o să găsești următorul contract, următorul client și pe asta te bazezi.
Raul: Ideea e că freelancing-ul are o parte de achiziție de clienți complet diferită de partea de execuție, iar în momentul în care ai înțeles cum se face achiziția și ai abundență de clienți, tu o să poți să intri pe oricâte proiecte îți dorești […] Ce vreau să zic e că atunci când ajungi în abundența de clienți și înveți să îți faci achiziția, poți să testezi în piață de câte ori vrei și poți să îți dai seama:”ok, nu sunt destul de bun și trebuie să mai învăț lucrul ăsta”.
Cristi: Testează, testează, testează. Preconcepțiile noastre, netestate, constă mult mai mult decât pare în realitate așa că e un punct bun acum să faci pasul spre freelancing și dacă vrei să faci asta intră pe libertateinit.ro, programează un call de consultanță gratuită cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră și hai să vedem cum te ducem la următorul nivel.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video o să vorbim despre ce înseamnă să fii dat afară ca și freelancer.
Cristi: Vrem să vă explicăm exact situațiile în care se poate ajunge aici și cum faci/cum previ lucruri de genul ca să te asiguri că ai stabilitate 100% în freelancing.
Raul: Bun! Acum, ca și freelancer, o să semnezi un contract – la fel ca atunci când ești angajat, semnezi un contract individual de muncă. Când ești freelancer, vei semna un contract de colaborare cu clientul respectiv și în contractul ăsta se specifică o grămadă de termeni și condiții, printre care și modul în care se poate termina acest contract. Cu câte zile trebuie să îi anunți tu pe ei dacă vrei să pleci, la fel, cu câte zile trebuie să te anunțe ei pe tine dacă vor să te dea afară sau vor să nu mai lucreze cu tine.
Cristi: Similar cu ce ar însemna un preaviz în termenii mai cunoscuți de toată lumea.
Raul: Exact! De regulă, contractele în freelancing sunt pe perioadă determinată. Asta pentru că, cumva, așa e logic. Tu când ești contractor nu vrei să fii un angajat. N-o să fi un angajat, nu o să ai un contract pe o perioadă nedeterminată, o să ai un contract pe 6 luni, un an, 2 ani. Există și contracte pe perioadă nedeterminată, oarecum o anomalie în freelancing, dar, în general, vrei să fie contractele pe perioadă determinată cu posibilitate de prelungire. Asta înseamnă că după ce se încheie contractul, se poate prelungi sau se poate încheia acel contract.
Cristi: Yep! Deci, în mod natural, lucrurile se termină când se termină contractul și o să știi cam cu o săptămână, 2, 3, înainte, de fapt, chiar mai mult de atât – o săptămână e foarte la limită timpul – o să știi că contractul respectiv n-o să se prelungească și atunci ai timp dinainte să poți să te reorientezi și nu se consideră că ești dat afară.
Raul: Și totuși, există situații în care contractul se poate încheia mai repede decât termenul stabilit. Una dintre situațiile care-mi vine în minte e că i s-a terminat bugetul la client. Adică, are echipă de developeri, avea investiție, de exemplu, era un start-up și i s-a terminat bugetul mai repede și în acel moment el decide să încheie colaborarea cu freelancerii și, practic, să “omoare echipa”.
Cristi: Acum, treaba asta o vezi dinainte pentru că încep să apară delay-uri în salarii și așa mai departe în facturile pe care le achită clientul. Cumva, sunt niște semne acolo care îți permit să faci pasul pe mai departe. O altă zonă de care cred că mulți sunt speriați e la modul:”ce se întâmplă dacă nu sunt suficient de bun și mă dă afară clientul? În ce stadiu trebuie să fiu de a performa ca să nu mă dea afară clientul?”. Și, de la început, aici vreau să clarific că atunci când intri pe un proiect, clientul își asumă că 2-3 luni de zile n-o să fi la randamentul maxim și așteaptă de la tine să înveți și, bineînțeles că na, dacă nu o să te ții de treabă și o să vadă că:”bă, omul ăsta chiar e neserios și nu se ține de treabă”, atunci nu o să vrea să continuie pe mai departe cu tine. În afară de asta, e ca un job pe care l-ai avea; noi spunem asta, constant, în video-uri, că România face freelancing prin intermediari. E același lucru, aceeași muncă pe care o faci și în momentul de față numai că într-o altă echipă, bineînțeles, lucrurile o să fie puțin diferite acolo, dar, cât timp îți faci treaba și ești un om serios, nu ai nicio problemă. Clienții nu au așteptări de la tine din prima zi. Din punctul ăsta de vedere, că nu o să te descurci, nu e ceva ce intră în ecuație.
Raul: Ca să îți dai seama cât de irațională e frica asta, gândește-te ce s-ar întâmpla dacă nu ar fi așa, dacă nu ți-ar da o lună, 2 de onboarding și n-ar fi un om rațional, un om rezonabil. Ar însemna că el s-ar aștepta ca în prima zi în care tu intri pe proiect să fii productiv, ceea ce e imposibil pentru orice developer din lumea asta.
Cristi: Yep!
Raul: Oricât de mare ar fi echipa respectivă, pentru orice developer e imposibil să fie productiv din prima zi pentru că tu, ca persoană, trebuie să te acomodezi cu acel proiect, să înțelegi arhitectura, să înțelegi cum se scrie codul, să îți cunoști colegii de echipă și să înțelegi ce s-a întâmplat pe proiect înainte să vii tu și cam ce se așteaptă de la tine pe acel proiect.
Cristi: Vreau de la oameni să aibă puțin mai mult curaj, puțin mai mult sânge în ei, să zic așa, pentru că de multe ori văd foarte multe teme din astea că bă, poate nu mă descurc, poate nu o să fie bine, dar adevărul e că sunt mai mult în mintea noastră decât în realitate, noi, ca developeri în România avem o calitate extrem de bună și a fost confirmată de atâtea ori cu oamenii cu care am discutat din afară care au lucrat cu români și nu e absolut niciun motiv care să te împiedice să faci freelancing la nivelul ăsta și probabil, deja, dacă ai experiențe ok în job, oamenii din job-ul în care lucrezi acum nu dau cu pietre în tine sau nu te arată cu degetul sau nu te cerți constant cu ei, atunci o să fii la fel de bine și în freelancing. Și asta vedeam constat, ori de câte ori lucram cu străini, eu făceam niște lucruri care mie nu mi se păreau ceva extraordinar și primeam feedback de la ei like:”amazing job, man, that is incredible”, știi? Și mie mi se părea că e ceva normal. Mi se părea că poate chiar nu e ceva foarte bine ce am făcut acolo, dar, din contră, feedback-ul era mult peste așteptările mele și mi-am dat seama că aveam un blocaj de mindset aici pentru că eu, cumva, setam niște așteptări foarte mari de la mine, nu clientul seta așteptările respective de la mine și văd pattern-ul ăsta des la oamenii care fac trecerea în freelancing că pun presiune mai mare pe ei decât pune clientul, de fapt, pe ei.
Raul: Al 3-lea mod prin care se poate termina contractul e dacă vrei tu să se termine contractul, în sensul că nu-ți place echipa în care ai intrat sau îți dai seama că nu e proiectul potrivit pentru tine și atunci îți dai acel notice period din contract și pleci de pe acel proiect. Acum, vreau să-ți spun un lucru care e mindfuck și care o să schimbe complet jocul ăsta în freelancing. Indiferent dacă ești în varianta 1 în care clientul nu mai are buget și termină contractul, varianta 2 în care, nu știu, se termină din cauză că tu nu ai fost suficient de bun și chiar ar fi reală treaba asta sau varianta 3 în care îl termin tu pentru că nu vrei să mai stai, niciuna dintre asta nu contează în freelancing pentru că ai o abundență de clienți. Imaginează-ți, acum, ce înseamnă abundența asta de clienți.
Cristi: Exact! Adică, momentul în care s-a terminat, o să găsești următorul contract, următorul client și pe asta te bazezi.
Raul: Ideea e că freelancing-ul are o parte de achiziție de clienți complet diferită de partea de execuție, iar în momentul în care ai înțeles cum se face achiziția și ai abundență de clienți, tu o să poți să intri pe oricâte proiecte îți dorești și multă lume așteaptă la infinit momentul ăsta să învețe cum să facă achiziția pentru că nu e suficient de bun – mergem pe cazul 2, nu știu dacă sunt suficient de bun pentru freelancing. Dar ghici ce, chiar dacă nu ești suficient de bun, o să poți intra pe un proiect și o să poți să vezi ce zice piața despre tine, iar în loc să te bazezi pe niște percepții pe care le ai tu, mentale, ca nu ai fi suficient de bun sau pe niște preconcepții pe care, poate, ți le-ai făcut din firma în care ești sau dată de colegii tăi sau mediul în care ai trăit, poți să-ți testezi acest lucru direct în piața de IT și să vezi:”ok, piața mă consideră senior, mă consideră mid sau mă consideră junior? Cât de bun sunt în piață? Cât trebuie să mai invâț ca să devin bun?”. În modul ăsta tu poți să vezi realitatea, poți să vezi adevărul în față. Poate de asta freelancing-ul e de fapt atât de dificil pentru anumite persoane pentru că îți dau seama că freelancing-ul e o oglindă. În momentul în care eu mă pun în fața clientului, învăț să fac achiziția și intru pe acel proiect, eu mă văd în oglindă cât de bun sunt și dacă chiar e problema tehnică la mine, atunci o să știu că ai am de tras pe partea tehnică, dar măcar știu și în cele mai multe cazuri nu e o problemă tehnică, e mai degrabă o problemă de vânzare, comunicare, negociere și de a ajunge la clientul respectiv, nu că nu te-ai descurca pe proiect dacă ai ajunge în proiectul respectiv.
Cristi: O singură dată mi s-a întâmplat să fie problemă tehnică: am dus un om, care lucra cu noi în Libertate.init(), la mai mulți clienți și ne dădeam seama că:”ok, nu trece de niște interviuri acolo”, o singură dată în sute de oameni pe care i-am ajutat și apoi am fixat treaba asta într-o săptămână, i-am recomandat să citească o carte de OOP sau ceva de genul ăsta.
Raul: Da, persoana nu știa deloc OOP, n-a făcut facultate în domeniu, nu știa teorie în domeniu și la interviul tehnic pe care îl mai ai cu clientul, te întreabă chestii basic.
Cristi: Ce o clasă, gen, ce e moștenirea și chestii de astea
Raul: Sau dacă ai lucrat cu anumite pattern-uri. Chiar dacă a lucrat cu ele și știa în practică cum să le folosească, nu știa teoretic ce înseamnă lucrurile respective și i-am dat o carte care era basic de OOP pe care o găsești la un google search, a citit cartea respectivă și primul interviu pe care l-a avut după l-a luat. Dar ăsta e un caz extrem, majoritatea programatorilor au făcut facultate în domeniu, știu teoria mai bine decât orice programator din vest și singurul lucru care te oprește, poate, să faci trecerea, e mindset issue ăsta și preconcepțiile pe care le ai legate de cât de bun ești tehnic. Ce vreau să zic e că atunci când ajungi în abundența de clienți și înveți să îți faci achiziția, poți să testezi în piață de câte ori vrei și poți să îți dai seama:”ok, nu sunt destul de bun și trebuie să mai învăț lucrul ăsta”.
Cristi: Testează, testează, testează. Preconcepțiile noastre, netestate, constă mult mai mult decât pare în realitate așa că e un punct bun acum să faci pasul spre freelancing și dacă vrei să faci asta intră pe libertateinit.ro, programează un call de consultanță gratuită cu mine, cu Raul sau cu un expert din echipa noastră și hai să vedem cum te ducem la următorul nivel.
Raul: Și hai să vedem ce zice piața despre tine, să vedem dacă ești senior pe piață. Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init. Salut!
Leave a Reply