Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Rareș Vultur, el e Android Developer, proaspăt freelancer și astăzi o să vorbim despre experiența lui cu freelancing-ul.
Rareș: Salut! Inițial nu plănuiam să fiu Android Developer, nu plănuiam să fiu programator din cauză că nu am înțeles foarte bine arta asta a programării […] am început să învăț Java și am realizat că îmi place […] l-am înțeles mai logic și la Baia Mare, unde am făcut facultatea, era o firmă principală care, cumva, era cea mai top de pe zonă și a făcut ceva internship pe Android […] Am fost în compania asta 2 ani de zile. Bine – și din cauze contractuale – nu puteam să plec mai repede și am mai învârtit după aia vreo 4 firme, lumea zicea:”man, tu ar trebui să fii freelancer pentru că tu prea învârți companiile”, dar am realizat că asta e schema în România ca să pot să-mi măresc venitul și am făcut-o până am realizat că se poate mult mai mult, am avut cunoștințe care reușeau mult mai mult și am început să caut cum pot ajunge la mai mult.
Cristi: Yep. Din păcate, în România, cel mai prost mod de a crește salarial e să fii loial și să crezi că dacă ești bun, o să vină firma și o să-ți dea banii respectivi.
Raul: Și tu de ce te-ai gândit să treci în freelancing? Care a fost motivația? Spuneai că ai avut ceva prieteni, dar bănuiesc că nu prietenii ăștia te-au convins.
Rareș: Sincer, nu. Eu îl urmăream pe Cristi de mai mult timp și chiar am văzut, prima oară când a ieșit video-ul, live, cu Libertate.init(), am fost foarte curios despre ce e vorba, am sunat chiar și atunci și au fost mai mulți factori pentru care am realizat că nu e momentul oportun să intru în programul respectiv.
Cristi: Dacă te uiți în spate, pe ultima perioadă de timp, în procesul ăsta de decizie, de a face pasul spre freelancing, ce ai face diferit dacă te-ai întoarce?
Rareș: Sincer, singura chestie care e diferită sau la care chiar aș putea lucra ca să intru mai repede, e strict numai chestia de mindset. E să realizez că singurele lucruri care mă țin pe loc din a acționa mai repede, sunt eu și contextul pe care eu mi l-am creat.
Raul: Da, da, da. Awesome. Tu acum la ce rezultate ai ajuns în freelancing?
Rareș: Am prins un contract foarte șmecher – până la finalul anului, 10 luni de zile – și am 2 rate pe el: am o rată de lucru remote și o rată de lucru on-site. Asta de lucru remote e de 58 de euro pe oră și rata de lucru on-site e de 68 de euro pe oră.
Raul: Ai început deja să călătorești?
Rareș: Am început să călătoresc de prin noiembrie, înainte să fiu în program, bine, cu restricții și așa, dar acum sunt mai mult în faza de a face planurile cu destinația și după aia o să încep. Dar, de luna asta din aprilie, da, cam asta e planul.
Cristi: Ce așteptări financiare aveai tu? Acum ai ajuns undeva la 10.000 de euro lunar, care erau așteptările tale înainte de program?
Rareș: Sincer, eu sunt genul de persoană care ia foarte în serios tot ce mi se oferă și când te auzeam pe tine, Cristi, că ziceai că ducem toți programatorii la peste 10.000 de euro, eu mi-am setat, din start, target-ul ăsta. Vreau, nu mă interesează ce zic alții, eu vreau să fac 10.000 de euro pe lună.
Cristi: Îmi place mindset-ul ăsta foarte mult. Ăsta e mindset-ul potrivit. Sunt cumva mulți care vin și:”bă, dacă fac 7-8.000 e bine”, dar oricum fac peste 10.000. La tine a fost fain că ai venit setat pe ideea asta.
Raul: Rareș, care e următoarea destinație? Unde vrei să mergi?
Rareș: Am 3 destinații pe care le vreau neapărat: vreau să lucrez din Amsterdam mai mult timp, să stau acolo, pentru că am mai fost o dată și cultura și oamenii sunt incredibile. După aia, Japonia – îmi place foarte mult cultura japoneză și Brazilia pentru că mi se pare așa de crazy să nu mă limitez doar la destinații din Europa. Acum, freelancing-ul mi-a dat posibilitatea asta să gândesc și outside of this border și, nu știu, încerc să pun în cuvinte toate emoțiile și sentimentele pe care le am și nu îmi iese. Sunt beyond grateful că am posibilitatea să visez așa de sus și să am și posibilitatea să implementez visele.
Raul: Awesome! Rareș, noi îți urăm mult succes în continuare și ne auzim în comunitate. Dacă ai întrebări poți să intri oricând la live-uri și mult spor în continuare și în travel.
Rareș: Mersi foarte mult! Și mersi, încă o dată, pentru tot ce ați făcut și pentru că ați făcut comunitatea asta. Sincer, ați schimbat o grămadă de vieți, continuați să faceți asta! E amazing.
Raul: Dacă vrei să treci spre freelancing și apoi să urmezi o viață de nomad digital, freelancing-ul îți deschide foarte multe oportunități în zona asta. În sensul că o să ai resurse să îți alegi destinațiile în care vrei să mergi și o să poți să ai o experiență mult mai frumoasă de nomad digital fără să pierzi așa mult timp pe logistică și să găsești cele mai bune oferte în zona asta de călătorit. Hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertate.init.ro și te așteptăm la un call. Eu am fost Raul, Cristi și Rareș, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Rareș Vultur, el e Android Developer, proaspăt freelancer și astăzi o să vorbim despre experiența lui cu freelancing-ul.
Rareș, mai întâi spune-ne cum ai ajuns la Android și cam de cât timp lucrezi în domeniu.
Rareș: Salut! Inițial nu plănuiam să fiu Android Developer, nu plănuiam să fiu programator din cauză că nu am înțeles foarte bine arta asta a programării și na, ca să câștig și eu un ban, am zis să fac ce fac toți liceenii confuzi – PHP – până când am realizat că există și altceva, am avut o restanță de la Java, am început să învăț Java și am realizat că îmi place mult mai mult decât PHP-ul, l-am înțeles mai logic și la Baia Mare, unde am făcut facultatea, era o firmă principală care, cumva, era cea mai top de pe zonă și a făcut ceva internship pe Android. Am zis că nu am nimic de pierdut, vreau să intru în domeniu cât mai repede și s-a îmbinat foarte tare utilul cu plăcutul. A ajuns să-mi placă mult mai mult decât am putut realiza și 5 ani mai târziu, aproape, a rămas la fel.
Raul: Ce tare! Deci, practic, ai început cu internship-ul și după ai crescut în compania asta ca Android Developer.
Rareș: Da. Am fost în compania asta 2 ani de zile. Bine – și din cauze contractuale – nu puteam să plec mai repede și am mai învârtit după aia vreo 4 firme, lumea zicea:”man, tu ar trebui să fii freelancer pentru că tu prea învârți companiile”, dar am realizat că asta e schema în România ca să pot să-mi măresc venitul și am făcut-o până am realizat că se poate mult mai mult, am avut cunoștințe care reușeau mult mai mult și am început să caut cum pot ajunge la mai mult.
Cristi: Yep. Din păcate, în România, cel mai prost mod de a crește salarial e să fii loial și să crezi că dacă ești bun, o să vină firma și o să-ți dea banii respectivi.
Raul: Știi ce e interesant? Și dacă schimbi companiile tot e un joc pe care-l pierzi.
Cristi: Da, da, dar e un joc ca să câștigi în piața asta locală, poate, dar tot ești în continuare mult sub potențialul tău și adevărata creștere e atunci când scapi de intermediari și mergi în altă piață – piața globală.
Rareș: Da. Problema e când moralitatea e prețuită mai mult decât skill-ul.
Raul: Și tu de ce te-ai gândit să treci în freelancing? Care a fost motivația? Spuneai că ai avut ceva prieteni, dar bănuiesc că nu prietenii ăștia te-au convins.
Rareș: Sincer, nu. Eu îl urmăream pe Cristi de mai mult timp și chiar am văzut, prima oară când a ieșit video-ul, live, cu Libertate.init(), am fost foarte curios despre ce e vorba, am sunat chiar și atunci și au fost mai mulți factori pentru care am realizat că nu e momentul oportun să intru în programul respectiv și am zis că aștept. 2 nunți și un credit de apartament mai târziu…am vorbit și cu niște foști prieteni din prima companie, unul dintre ei chiar a făcut programul ăsta – Libertate.init() – și mi-a zis că are rezultate și când am auzit ce sume…mi-a bubuit mintea. Am alți prieteni care nu cred că au făcut, neapărat, programul, dar tot au reușit să intre în lumea asta a freelancing-ului și am zis că:”man, dacă oameni cunoscuți de mine fac chestia asta, e imposibil ca mie să nu-mi iasă”. Și de acolo a fost numai un moment de strategie: cum pot să fac să intru mai repede în programul ăsta pentru că eu știam că după ce intru o să ajung în lumea asta. Nu era un:”oare sunt de treabă băieții, oare nu’s de treabă, oare e ok?”, nu. Eu știam, 100%, că dacă intru în program, se rezolvă lucrurile.
Raul: Îmi amintesc de tine, Rareș, de când ne puneai întrebări pe grupul public de facebook. O să și las link sub video, dar tu, practic, intrai pe grupul de facebook dinainte să fii în program și am văzut că ai energie, îmi puneai în continuu întrebări și mi-a plăcut foarte mult lucrul ăsta. Și după aceea am văzut că ai intrat în program.
Rareș: Da, da, da. Când mi-am plănuit să intru în program, am început să mă uit la toate testimonialele, la tot ce mai postați, să fiu în grup, la curent cu toate postările pentru că na, in this age, informația e cea mai mare putere pe care o poți avea și am vrut să stau cât mai informat, să știu exact ce trebuie să fac ca să meargă mai bine.
Raul: Awesome!
Cristi: Și acum ești tu în punctul în care dai testimonialul.
Rareș: Da! Let’s go!
Cristi: Dacă te uiți în spate, pe ultima perioadă de timp, în procesul ăsta de decizie, de a face pasul spre freelancing, ce ai face diferit dacă te-ai întoarce? Pentru că, poate, sunt mulți oameni care sunt exact ca tine, se uită la video-ul ăsta, se uită la multe alte video-uri cu rezultate și sunt așa, pe muchie de cuțit sau ezită. Care ar fi abordarea ta pentru your old self, să zic așa?
Rareș: Sincer, singura chestie care e diferită sau la care chiar aș putea lucra ca să intru mai repede, e strict numai chestia de mindset. E să realizez că singurele lucruri care mă țin pe loc din a acționa mai repede, sunt eu și contextul pe care eu mi l-am creat. Da, probabil că aș mai fi stat un pic până să îmi iau un credit, sau ceva, dar până la urmă dacă știi să joci cărțile, nu ai nevoie de un credit în adevăratul sens al cuvântului, dar, sincer, m-aș educa mult mai mult, financiar, să-mi fac un map – cum vreau să arate viața mea, ce vreau să fac în viața asta – și după aia, o chestie pe care am învățat-o în program…ca să ajung în punctul în care vreau să ajung, ce ar trebui să fac? Și am făcut chestia asta și am realizat că dacă mai rămân în sistemul ăsta corporatist care, în România, e super ok financiar, să zic, dar eu care voiam să fiu nomad digital, am realizat că nu pot face chestia asta și atunci a fost pur și simplu o chestie de shifting of the mindset pentru că era numai:”ok, o să fac, mai aștept sau nu știu ce”, nu. Astăzi, acum, a început anul 2022, am zis că nu o mai lălăiesc până în februarie, în ianuarie direct call cu Cristi și ne băgăm.
Raul: E foarte tare că ți-ai dat seama că îți e imposibil să-ți atingi obiectivul dacă continuai pe același path. Asta am făcut-o și eu înainte să fac freelancing și am făcut-o și înainte să fac antreprenoriat. Mi-am dat seama că îmi e imposibil să îmi ating obiectivul dacă rămân unde sunt acum.
Rareș: Da, este un plafon. N-ai cum să treci de el pentru că așa e sistemul.
Raul: Da, da, da. Awesome. Tu acum la ce rezultate ai ajuns în freelancing?
Rareș: Am prins un contract foarte șmecher – până la finalul anului, 10 luni de zile – și am 2 rate pe el: am o rată de lucru remote și o rată de lucru on-site. Asta de lucru remote e de 58 de euro pe oră și rata de lucru on-site e de 68 de euro pe oră. Fiecare zi în plus pe care o lucrez din Germania, fac 80 de euro în plus, which is awesome.
Cristi: Și cât de des trebuie să mergi acolo sau cum e configurația?
Rareș: Din cauza proiectului, recomandat ar fi cam o dată pe lună, dar au zis că poate fi flexibil. Ideea e să vii mai regulat, numai că asta iar îmbină utilul cu plăcutul pentru că mie îmi place să călătoresc. Mai ales că în Munich am connection flight spre aproape oriunde, așa că deja îmi făceam:”ok, mă duc o săptămână în Germania, lucrez de acolo și după, pe weekend, mă duc în altă parte”.
Raul: Ai început deja să călătorești?
Rareș: Am început să călătoresc de prin noiembrie, înainte să fiu în program, bine, cu restricții și așa, dar acum sunt mai mult în faza de a face planurile cu destinația și după aia o să încep. Dar, de luna asta din aprilie, da, cam asta e planul.
Raul: Awesome. Vreau să facem un sinc, la un moment dat, după o perioadă de călătorit pentru că vreau să pun la punct un modul de călătorit pentru nomazii digitali. Și eu vreau să călătoresc acum din mai și o să mă ajute și experiența ta și, cumva, să îi pregătim și pe restul care vor să meargă pe path-ul ăsta. Pentru că e un skill și călătoritul. Nu știu dacă ți-ai dat seama, adică bănuiesc că ți-ai dat seama că e un skill separat de ok, să muncești când călătorești, să-ți găsești locația, să-ți găsești mâncare și toate lucrurile.
Rareș: Da, am fost foarte surprins pentru că am ajuns acolo și am zis că o să fie ok că doar stau și lucrez, dar e mult mai complex și sunt chestii de care te lovești; nu numai când ești, efectiv, în pâine acolo.
Raul: Ziceam că îți ia, și numai să te speli pe dinți, de 4 ori mai mult decât în România. Nu știi exact unde e pasta de dinți.
Rareș: Exact, da! Până îți faci flow-ul ăla
Raul: Bun, awesome! Rareș, care crezi că a fost cel mai mare avantaj în colaborarea cu noi?
Rareș: Au fost 2 mari avantaje: (1) tot knowledge-ul ăsta care există pe internet, pe care l-ai putea dobândi pe cont propriu, a fost comasat așa de bine și eficientizat așa de calumea încât eu, într-o lună de zile, o lună și un pic, de la 0 am semnat prima ofertă și (2) comunitatea, clar. Eu, proiectul pe care l-am prins, l-am prins din cauza comunității. Fun fact pe care nu cred că-l știți nici voi: mai am o colegă tot din program – suntem amandoi pe același proiect – și vorbim și a mai join-uit tot un fost coleg din comunitate și s-a creat un fel de “firmă” descentralizată, să zic așa – efectiv o comunitate de oameni care:”ok, mai avem nevoie de 3 oameni” și chiar au venit și e incredibil pentru că nu mai sunt singur pe cont propriu, nu, mai am niște prieteni pe care i-am găsit aici, în comunitate, și lucrăm împreună, de la chestii legale până la chestii tehnice pe proiect, e crazy.
Raul: Ce tare! Fain că sunteți deschiși toți la minte și aveți mindset-ul potrivit.
Cristi: Ce așteptări financiare aveai tu? Acum ai ajuns undeva la 10.000 de euro lunar, care erau așteptările tale înainte de program?
Rareș: Sincer, eu sunt genul de persoană care ia foarte în serios tot ce mi se oferă și când te auzeam pe tine, Cristi, că ziceai că ducem toți programatorii la peste 10.000 de euro, eu mi-am setat, din start, target-ul ăsta. Vreau, nu mă interesează ce zic alții, eu vreau să fac 10.000 de euro pe lună.
Cristi: Îmi place mindset-ul ăsta foarte mult. Ăsta e mindset-ul potrivit. Sunt cumva mulți care vin și:”bă, dacă fac 7-8.000 e bine”, dar oricum fac peste 10.000. La tine a fost fain că ai venit setat pe ideea asta.
Rareș: Am fost și acolo pentru că am primit și oferte, înainte să o primesc pe asta, de 7.000, 5 mii și ceva și n-am mai experimentat sentimentul ăsta, să refuz ofertă de 5-6-7.000 de euro știind că target-ul meu e undeva mai încolo. Mă bucur că l-am refuzat pentru că uite, a venit.
Cristi: Yep! Ăsta e un punct foarte fain pe care l-ai spus și mulți programatori, care n-au făcut freelancing înainte sau n-au un ghidaj și nu înțeleg care e valoarea lor în piață, primesc o ofertă de genul – 5.000-6.000 – și li se pare că e foarte bine.
Raul: N-o să refuze
Cristi: Tu ai fost în poziția în care:”nu, nu mulțumesc” pentru că aveai alt obiectiv. Dacă tu nu știi care e valoarea ta și n-ai încrederea asta că poți să găsești alte proiecte, rămâi cu oferta respectivă și deja pierzi mai mult decât faci în punctul respectiv.
Raul: În 10 luni pierdea 30.000 de euro. De la 7.000 la 10.000. Cu aia 30.000 de euro câte călătorii poți să faci?
Rareș, care e următoarea destinație? Unde vrei să mergi?
Rareș: Am 3 destinații pe care le vreau neapărat: vreau să lucrez din Amsterdam mai mult timp, să stau acolo, pentru că am mai fost o dată și cultura și oamenii sunt incredibile. După aia, Japonia – îmi place foarte mult cultura japoneză și Brazilia pentru că mi se pare așa de crazy să nu mă limitez doar la destinații din Europa. Acum, freelancing-ul mi-a dat posibilitatea asta să gândesc și outside of this border și, nu știu, încerc să pun în cuvinte toate emoțiile și sentimentele pe care le am și nu îmi iese. Sunt beyond grateful că am posibilitatea să visez așa de sus și să am și posibilitatea să implementez visele.
Raul: Practic, să îți faci design-ul vieții tale care e super exciting.
Rareș: Exact!
Raul: Awesome stuff! Vezi, când mergi în Japonia, să trimiți poze pe grup. Neapărat. Și eu vreau să mă duc, să vedem care ajunge primul acolo. E un challenge. Poate ne întâlnim în Japonia așa random.
Rareș: Ar fi prea tare.
Raul: Awesome! Rareș, noi îți urăm mult succes în continuare și ne auzim în comunitate. Dacă ai întrebări poți să intri oricând la live-uri și mult spor în continuare și în travel.
Rareș: Mersi foarte mult! Și mersi, încă o dată, pentru tot ce ați făcut și pentru că ați făcut comunitatea asta. Sincer, ați schimbat o grămadă de vieți, continuați să faceți asta! E amazing.
Raul: Ne bucurăm că te-am putut ajuta!
Salut! Dacă vrei să treci spre freelancing și apoi să urmezi o viață de nomad digital, freelancing-ul îți deschide foarte multe oportunități în zona asta. În sensul că o să ai resurse să îți alegi destinațiile în care vrei să mergi și o să poți să ai o experiență mult mai frumoasă de nomad digital fără să pierzi așa mult timp pe logistică și să găsești cele mai bune oferte în zona asta de călătorit. Hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertate.init.ro și te așteptăm la un call. Eu am fost Raul, Cristi și Rareș, salut!
Leave a Reply