Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(), în acest video vrem să îți prezentăm unul dintre beneficiile mari ale freelancing-ului, ci anume, faptul că îți permite să călătorești mai mult și să fii nomad digital.
Aici nu mă refer să fii nomad digital, în sensul că, să găsești cazări ieftine și să îți iei un backpack și să mergi prin lume în cele mai ieftine condiții, cele mai nașpa condiții, ci, mai degrabă, să fii un alt tip de nomad digital. Nomad digital educat care poate să își permită anumite lucruri și să-și permită să meargă exact în locațiile în care își dorește. […] Călătoritul te poate inspira, te scoate din zona de confort, din rădăcinile pe care le-ai prins într-un loc și să te inspire să îți deschidă, cumva, mintea la anumite oportunități.
Cristi: Noi suntem acum în Dubai, în deșertul de lângă Dubai, și unul din lucrurile care mă fascinează prima dată când vin în Dubai e faptul că mă confruntă cu ceva mult mai mare ca mine. Noi am ajuns la un nivel pe business, facem destul de mulți bani și îți dai seama, când vii în oceanul ăsta, că ești pur și simplu foarte mic […] și îți dai seama:”ok, e un joc viața asta și e un joc de care trebuie să ne bucurăm la maxim” și de ce să nu explorăm și alte zone din lume, și alte realități, de ce să fim prinși în rutina de zi cu zi pe care o avem?
Raul: Îți iei un bagaj cu 20kg de haine, mergi într-un alt loc, începi de la 0 și îți dai seama că în locul respectiv ești un necunoscut, ești un nimeni, practic, și în modul ăsta ego-ul tău îți e dezvăluit și o să vezi:”ok ,ce lucruri credeam că sunt importante în locul în care eram înainte și de fapt nu erau importante și pe ce ar trebui să mă focusez? Ce lucruri îmi plac mie? Ce lucruri mă atrag ca să le urmez?”
Cristi: Fiecare avem impresia despre noi că suntem mari în spațiul nostru acolo cu oamenii din jurul nostru, dar în momentul în care ieși din bucla asta, din rutina pe care o ai, zi de zi, efectiv, îți deschizi mintea spre alte orizonturi și aici te ajută foarte mult călătoritul și lifestyle-ul ăsta și ieșirea din rutină pentru că te forțează și îți spune în față, te confruntă cu noi perspective. Numai faptul că îți deschide mintea la noi perspective.
Raul: Ideea e că tu ai putea zice acum:”ok, aș putea face asta acum că am remote work de la companie și mă mai lasă să plec”, dar tu faci mari compromisuri dacă faci asta acum pentru că banii pe care îi faci la companie sunt mult prea puțini ca să îți permiți un stil de călătorit eficient și să nu investești prea mult timp în skill-ul de călătorit în sine.
Cristi: Adevărul e că, să planifici o viață de nomad digital, constă destul de mult ca timp. Adică, dacă te uiți la toate airbnb-urile care sunt mai ieftine, să găsești locație, ăsta e un cont suplimentar pe care-l ai și care se adaugă la un salariu mic.
Raul: Și chestia cea mai interesantă e că odată ce faci primii bani ca freelancer și treci la next level în zona asta, cea mai bună investiție e, de fapt, călătoritul. Nu sunt imobiliarele, nu sunt acțiunile, nu e crypto, e călătoritul. Asta pentru că o să-ți deschidă mintea în moduri în care orice altă investiție într-un activ fix n-o poate face. E o investiție în tine, în mintea ta, în cunoașterea persoanei tale care o să aibă un efect exponențial în timp și o să-ți schimbe complet viața în viitor.
Cristi: Dacă vrei să înțelegi cum să faci pasul spre freelancing și cum poți să obții contracte de peste 100 de mii de euro anual sau chiar mai sus de atât, avem un grup de facebook, poți intra pe el, acolo discutăm toate detaliile, cum găsești clienți, unde găsești clienți, cum te prezinți, cum negociezi și așa mai departe. Link în descriere, aplicațiile sunt limitate, dar gratuite.
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(), în acest video vrem să îți prezentăm unul dintre beneficiile mari ale freelancing-ului, ci anume, faptul că îți permite să călătorești mai mult și să fii nomad digital.
Cristi: Și vrem să dăm și un update despre lifestyle-ul pe care noi urmează să-l avem în următoarea perioadă și cum vrem să diversificăm – să zicem așa – stilul de viață pe care-l avem.
Raul: Aici nu mă refer să fii nomad digital, în sensul că, să găsești cazări ieftine și să îți iei un backpack și să mergi prin lume în cele mai ieftine condiții, cele mai nașpa condiții, ci, mai degrabă, să fii un alt tip de nomad digital. Nomad digital educat care poate să își permită anumite lucruri și să-și permită să meargă exact în locațiile în care își dorește să meargă.
Cristi: Și chiar să folosești asta în avantajul tău. Să poți să mergi să călătorești singur sau cu familia ta, să poți să mergi în locuri astfel încât să poți să extragi de acolo valoare pentru tine, pentru business-ul pe care tu-l operezi, fie că ești freelancer, fie că ești într-o zonă puțin mai avansată de antreprenoriat și o să dăm exemple despre asta aici.
Raul: Călătoritul te poate inspira, te scoate din zona de confort, din rădăcinile pe care le-ai prins într-un loc și să te inspire să îți deschidă, cumva, mintea la anumite oportunități.
Cristi: Noi suntem acum în Dubai, în deșertul de lângă Dubai, și unul din lucrurile care mă fascinează prima dată când vin în Dubai e faptul că mă confruntă cu ceva mult mai mare ca mine. Noi am ajuns la un nivel pe business, facem destul de mulți bani și îți dai seama, când vii în oceanul ăsta, că ești pur și simplu foarte mic, extrem de mic. Adică, vezi clădirile astea imense în jurul tău, vezi imensitatea care e aici și abundența care e aici și îți dai seama cât de mic ești și îți dai seama:”ok, e un joc viața asta și e un joc de care trebuie să ne bucurăm la maxim” și de ce să nu explorăm și alte zone din lume, și alte realități, de ce să fim prinși în rutina de zi cu zi pe care o avem? Când putem avea atât de multe în jurul nostru.
Raul: Da. De multe ori, în orașul în care locuiești și în care lucrezi, prinzi rădăcini și rădăcinile astea, cumva, se reflectă și la nivel de decizii luate în viață și de lucruri pe care le consideri importante. Și sunt multe lucruri care nu sunt așa importante de fapt și poți să îți dai seama de aceste lucruri doar dacă ieși din zona respectivă și, cumva, începi de la 0 într-un alt loc. Adică, îți iei un bagaj cu 20kg de haine, mergi într-un alt loc, începi de la 0 și îți dai seama că în locul respectiv ești un necunoscut, ești un nimeni, practic, și în modul ăsta ego-ul tău îți e dezvăluit și o să vezi:”ok ,ce lucruri credeam că sunt importante în locul în care eram înainte și de fapt nu erau importante și pe ce ar trebui să mă focusez? Ce lucruri îmi plac mie? Ce lucruri mă atrag ca să le urmez?”
Cristi: Exact! Pentru că ești atât de…îți apune micimea în față și e frustrant uneori. Fiecare avem impresia despre noi că suntem mari în spațiul nostru acolo cu oamenii din jurul nostru, dar în momentul în care ieși din bucla asta, din rutina pe care o ai, zi de zi, efectiv, îți deschizi mintea spre alte orizonturi și aici te ajută foarte mult călătoritul și lifestyle-ul ăsta și ieșirea din rutină pentru că te forțează și îți spune în față, te confruntă cu noi perspective. Numai faptul că îți deschide mintea la noi perspective.
Raul: O cunoaștere de sine, dacă stai să te gândești
Cristi: Exact! Și plantează sămânța pentru a trece la următorul nivel.
Raul: Adică, practic, începi să te cunoști tot mai bine pe tine și începi să faci lucruri pe care în mediul tău nu le-ai fi făcut că îți era rușine sau că te gândeai:”ok, dacă o să mă judece părinții? Dacă o să mă judece prietenii cu lucrurile astea?”. Dacă începi într-un loc nou și ești, practic, o vază goală, poți să umplii vaza cu ce vrei tu și poți să începi să te redescoperi, să vezi:”ok, acum, în perioada asta a vieții, îmi plac anumite lucruri. Pot să mă duc în zona asta”. Și lucrul ăsta e eliberator și te poate elibera emoțional, elibera de stresul din viața de zi cu zi.
Cristi: Citeam o statistică interesantă. Average lifetime-ul pentru oameni e 75 de ani + că asta ar fi și în România și în Statele Unite ale Americii și, dacă te gândești așa, la 37 de ani ești la jumătatea vieții. Deci, dacă ai făcut 37 de ani sau dacă te apropii de 37 de ani, deja ți-ai petrecut o mare parte din viață, adică jumătate și nu mai ai așa mult timp rămas și parcă: De ce să petrec timpul ăsta doar în fața unui laptop, în aceeași rutină când pot să merg cu laptop-ul respectiv, să am mai multă flexibilitate, să pot să explorez puțin lumea din jur, să mă bucur, cât sunt aici, să văd cât mai multe lucruri din jurul nostru.
Raul: Ideea e că tu ai putea zice acum:”ok, aș putea face asta acum că am remote work de la companie și mă mai lasă să plec”, dar tu faci mari compromisuri dacă faci asta acum pentru că banii pe care îi faci la companie sunt mult prea puțini ca să îți permiți un stil de călătorit eficient și să nu investești prea mult timp în skill-ul de călătorit în sine. Adică, să investești timpul în a te descoperi pe tine, nu cum călătoresc eficient, unde găsesc cea mai ieftină cazare? Că până la urmă e optimizare de resurse. Tu vrei să călătorești, dar în același timp și lucrezi. Practic să îți trăiești viața profesională și în același timp să te descoperi pe tine, nu să înveți toate trick-urile de călătorit, toate site-urile în care sunt mai ieftine biletele de avion și cazări ieftine și hosteluri și lucruri de genul.
Cristi: Exact! Noi ca să venim aici, în Dubai, ca să dăm un mic inside, n-am planificat nimic. Adică, doar am vorbit cu oamenii din echipa noastră, cu asistentul nostru:”hei, trebuie să merem în Dubai, rezolvă problema” și am mers. Adevărul e că, să planifici o viață de nomad digital, constă destul de mult ca timp. Adică, dacă te uiți la toate airbnb-urile care sunt mai ieftine, să găsești locație, ăsta e un cont suplimentar pe care-l ai și care se adaugă la un salariu mic.
Raul: E prea mare presiunea, dacă ai salariu mic, ca să călătorești eficient și să nu pierzi mult timp pe a planifica. De fapt, ăsta e compromisul, îți dai timpul sau îți dai banii și banii, întotdeauna o să îți ofere timpul înapoi pe care îl poți folosi să te descoperi. Eu în perioada următoare o să fiu nomad digital din nou și, de obicei, când sunt nomad digital îmi iau bilet doar dus și stau în locul respectiv cât mă simt bine și cât îmi doresc să stau. Am stat o perioadă în România pentru că am lucrat la niște lucruri mai avansate pentru business, dar, acum, o să încep din nou să călătoresc și să lucrez din alte zone și sunt foarte entuziasmat de path-ul ăsta în punctul ăsta în care sunt în viață.
Cristi: Are Raul niște destinații…spune-le ce destinații ai sau le lăsam așa să vină pe parcurs?
Raul: Putem spune câteva dintre destinații. De exemplu, vreau să mă duc în Japonia, Africa de Sud, în America Latină, în Mexic și în Colombia și în America de Nord, din nou.
Cristi: O să mă alătur și eu în unele din astea, nu în toate, dar în unele o să mă alătur. Dacă vrei să înțelegi cum să faci pasul spre freelancing și cum poți să obții contracte de peste 100 de mii de euro anual sau chiar mai sus de atât, avem un grup de facebook, poți intra pe el, acolo discutăm toate detaliile, cum găsești clienți, unde găsești clienți, cum te prezinți, cum negociezi și așa mai departe. Link în descriere, aplicațiile sunt limitate, dar gratuite. În momentul de față sunt deschise, o să ai link acolo și dacă aplici, o să vorbim cu echipa să deblocheze în următoarea perioadă.
Raul: Și chestia cea mai interesantă e că odată ce faci primii bani ca freelancer și treci la next level în zona asta, cea mai bună investiție e, de fapt, călătoritul. Nu sunt imobiliarele, nu sunt acțiunile, nu e crypto, e călătoritul. Asta pentru că o să-ți deschidă mintea în moduri în care orice altă investiție într-un activ fix n-o poate face. E o investiție în tine, în mintea ta, în cunoașterea persoanei tale care o să aibă un efect exponențial în timp și o să-ți schimbe complet viața în viitor. Și de asta eu le recomand tuturor freelancerilor din programul nostru ca în momentul în care au primul contract și au primii bani, o parte din banii respectivi să îi aloce pentru călătorit și să fie deschiși să meargă, mai ales dacă nu au foarte multe contrângeri, cum ar fi familie – pentru că da, atunci trebuie mai mult planning. Dacă ești singur și nu ai foarte multe constrângeri, atunci asta e cea mai bună investiție pe care poți să o faci după ce ai devenit freelancer.
Cristi: Adică, freelancing-ul îți dă o flexibilitate și e important să o și folosești. Pentru că degeaba ai flexibilitate și libertate dacă tu nu le folosești proactiv pentru că o să ajungi în aceeași rutină pe care o ai și la job, în același stres, în aceeași zeamă. De asta e important să spargi cercul ăsta vicios, chiar dacă, poate, nu îți vine natural să planifici călătoria respectivă.
Raul: Eu am fost Raul și Cristi de aici, din Dubai, e epic…cred că a apus soarele, deja, în spatele nostru. Spor!
Leave a Reply