Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Alin Koppandi la restaurantul Casablanca din Reghin – l-am adus pe Cristi la Reghin să vadă specificul local […] Și astăzi vrem să vorbim despre experiența lui Alin cu freelancing-ul […] a pornit de la mașini și a ajuns, cumva, la freelancing.
Alin: După ce am terminat facultatea, am decis, împreună cu un prieten de-al meu, să deschidem un departament în IT. Am proiectat soft-uri și site-uri web pentru diferiți clienți. Aș putea zice că el mi-a fost primul mentor care m-a ajutat, mi-a arătat multe chestii legate de business, legate de proiecte și așa mai departe […]
Mai târziu un prieten de-al meu a zis:”uite, ai și tu o mașină sport, și eu am o mașină sport, știu pe cineva…hai să mergem să ne softăm mașinile, ne punem cai în plus”
Alin: Am fost complet paralel la tot ce înseamnă mașini sau mecanică și așa mai departe.
Și a venit punctul culminant, să zicem așa, de, efectiv, mi-a schimbat cariera și tot ce a însemnat pentru mine. Am mers la un băiat în Bistrița care se ocupa de lucrul ăsta; punea cai și lucra în domeniul auto, dar pe partea electronică.
Cristi: Și el a fost un mentor al tău, sau?
Alin: El a fost omul, să zicem așa, care mi-a arătat un drum mai diferit față de ce am văzut.
Am început, încet, încet, să mă documentez de pe internet, de pe diferite forum-uri, site-uri, manuale, după care, încet, încet, mi-am tot schimbat soft-ul la mașină până am pus-o în cap, până am făcut-o praf.
Cristi: Trebuie să ajungi și acolo
Alin: Exact. După care a mai venit un prieten, a mai venit un prieten al prietenului, și am început să pun soft-uri pe mașini fără nicio experiență și fără să știu, de fapt, cum funcționează motorul […]
La o lună după ce am deschis garajul și sediul noii firme, în domeniul auto, încet, încet, au început să apară tot felul de probleme de care mă loveam tot mai des, nu aveam experiență, nu aveam know-how-ul necesar ca să rezolv problemele, timp scurt și, cred că spre norocul meu, am dat de cineva pe un forum de electroniști care e din Egipt […] El m-a ajutat cu anumite chestii pe acel forum […] după care l-am întrebat dacă nu ar fi dispus ca eu să vin la el în Egipt și să mă învețe […] Exact! Am luat primul zbor spre Egipt, spre Cairo, am ajuns la Mohammed […] și m-a învățat despre toate chestiile […] Problema cea mai mare era că el lucra doar pe mașini exotice și pe benzinare care la noi nu se regăseau, în mare parte, dar bazele așa bine mi le-a explicat încât după 2 luni când m-am întors, totul mi s-a părut impecabil de simplu.
Raul: E fascinant cum ai găsit primul mentor și cum ai reușit să iei oportunitatea asta și să înveți de la el cât ai putut să înveți.
Ce s-a întâmplat cu business-ul până la urmă?
Alin: Între timp, eu nu am rupt, să zic așa, pasiunea mea de programare și am continuat să lucrez ca freelancer, dar pe proiecte foarte mici cu diferite firme din Germania […] Problema cea mai mare în domeniul auto era că noi aveam foarte mulți clienți care-mi consumau foarte multă energie și timp pe care acum, în freelancing-ul continuu, să zicem așa, timpul ăsta îl pot folosi foarte bine la îmi a aduce profit și bani, nu la a-l consuma cu vorbit degeaba.
Cristi: Și din Germania până în Libertate.init() sau între episoadele astea 2, mai există vreo poveste sau?
Alin: Da. M-am mutat în Germania în 2020, în decembrie și în 2021 am avut primul contact cu Raul, în martie, fix la 3 luni după ce am mers. Acolo, pentru mine, era foarte clară situația. Ok, o să stau în Germania aproximativ 5 ani până prin încredere în firmă și, cumva, tot business gândeam și acolo…după ce o să prind încredere o să revin în România
Cristi: Ce era diferit? Ce era mai atractiv în varianta asta?
Alin: Mai atractiv era că pot să aleg proiectele mult mai altfel și venitul, practic, îl pot negocia oricând. Pot să renunț la un proiect sau pot să îmi iau alt proiect cu rate diferite, cu așteptările pe care le am eu.
Raul: Tu acum câți ani de experiență ai în domeniul IT?
Alin: Dacă ar fi să cumunez, real, probabil 2.
Raul: Bine, ai lucrat mai mult timp, doar că ai lucrat part-time.
Alin: Exact! Cumulativ, programare, probabil 2-3 ani.
Raul: Și pe ce tehnologie faci freelancing acum?
Alin: Pe Python și pe Javascript.
Raul: Și cât timp ai pe Python?
Alin: Python am învățat în decembrie anul trecut. Acum îl dobândesc tot mai bine, de pe o zi pe alta. Practic de 5 luni.
Cristi: 5 luni experiență pe Python? Și la ce rate ai ajuns?
Alin: Un rate de 450 pe zi
Cristi: Deci aproape 8-9.000 de euro pe lună.
Raul: Și care sunt planurile pe viitor? Din punctul în care ești?
Alin: Planurile pe viitor, oarecum…chestia asta de antreprenor mă atrage. Am avut oameni angajați, îmi place să fiu manager pe oameni, să le dau task-uri, să le distribui și cam ăsta ar fi planul pe viitor; probabil să deschid tot așa un departament de IT.
Raul: Deci, cumva, resursele pe care le aia cum le focusezi în direcția asta, pe zona de business.
Alin: Exact!
Raul: Alin, îți mulțumim pentru timpul pe care ni l-ai acordat. Noi îți urăm felicitări și mult spor în continuare și nu auzim în comunitate.
Alin: Sigur că da! Sunteți foarte tari și baftă în continuare
Raul: Dacă vrei să faci pasul spre freelancing și ești suficient de ambițios să faci lucrul ăsta și să înveți lucruri noi dacă intri pe un proiect nou, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul, Cristi și Alin. Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Alin Koppandi la restaurantul Casablanca din Reghin – l-am adus pe Cristi la Reghin să vadă specificul local.
Cristi: La Raul acasă.
Raul: Și, dacă treceți vreodată prin Reghin, vă recomand să veniți la restaurantul ăsta și să vă luați borzoska de pui, e genială, cea mai bună mâncare pe care o găsești în România.
Cristi: Așa o laudă, încă nu am văzut. Vedem acum
Raul: Și astăzi vrem să vorbim despre experiența lui Alin cu freelancing-ul. Și el e din Reghin, compatriot de-al meu, al Reghinului și are o poveste foarte faină cu mentoratul care a pornit de la mașini și a ajuns, cumva, la freelancing.
Alin, o să te las pe tine să ne spui mai întâi despre cum ți-ai găsit primul mentor.
Alin: Primul mentor, dacă ar fi să o luăm de la început, după ce am terminat facultatea, am decis, împreună cu un prieten de-al meu, să deschidem un departament în IT. Am proiectat soft-uri și site-uri web pentru diferiți clienți. Aș putea zice că el mi-a fost primul mentor care m-a ajutat, mi-a arătat multe chestii legate de business, legate de proiecte și așa mai departe. După o scurtă vreme am ajuns de mi-am luat o mașină, respectiv un Seat Altea Sport
Cristi: Câți ani aveai atunci?
Alin: Atunci aveam 21 de ani.
Cristi: Deci, după facultate(ish).
Alin: Exact! În anul 4 de facultate, ca să zic așa… La care un prieten de-al meu a zis:”uite, ai și tu o mașină sport, și eu am o mașină sport, știu pe cineva…hai să mergem să ne softăm mașinile, ne punem cai în plus” la care am fost surprins de cum se poate așa ceva, să mărim puterile.
Raul: Tu până în punctul ăsta nu știai nimic despre mașini?
Alin: Am fost complet paralel la tot ce înseamnă mașini sau mecanică și așa mai departe.
Și a venit punctul culminant, să zicem așa, de, efectiv, mi-a schimbat cariera și tot ce a însemnat pentru mine. Am mers la un băiat în Bistrița care se ocupa de lucrul ăsta; punea cai și lucra în domeniul auto, dar pe partea electronică.
Cristi: Și el a fost un mentor al tău, sau?
Alin: El a fost omul, să zicem așa, care mi-a arătat un drum mai diferit față de ce am văzut. În momentul în care am ajuns la el și am văzut aparatura și ceea ce face pentru că el, să zic așa, avea biroul deschis, puteam să văd, să stau lângă el, ce face la mașina mea. Eu fiind în domeniul IT, am fost curios, dar am și înțeles ce face și, automat, a aprins ceva în mine:”da, mă, e ceva ce chiar vreau să fac, îmi place, aș fi curios să învăț lucrul ăsta”. Și, la foarte scurt timp, mi-am cumpărat 2 aparaturi chinezești cu care am început, să zic așa, să îmi fac mașina mea un cobai.
Cristi: Câtă intersecție e între softarea asta de mașini și coding, efectiv, și a scrie cod?
Alin: Chestia e că tot ce se întâmplă în domeniul auto pe partea de electrică, e tot un Code Hex, să zic așa, trebuie să știi să citești memoria eprom, procesoare, să le modifici…
Cristi: Am înțeles. E puțin mai low level.
Alin: Nu trebuie să programezi, practic, cu coduri de programare, cu limbajul de programare, dar totuși a fost interesant, mai ales că era și aria asta…eu, în domeniul calculatoare, am învățat și partea hardware, procesoare, eprom-uri și așa mai departe, deci le știam foarte bine. Singura mea problemă era că nu știam nimic despre mașini. Am început, încet, încet, să mă documentez de pe internet, de pe diferite forum-uri, site-uri, manuale, după care, încet, încet, mi-am tot schimbat soft-ul la mașină până am pus-o în cap, până am făcut-o praf.
Cristi: Trebuie să ajungi și acolo
Alin: Exact. După care a mai venit un prieten, a mai venit un prieten al prietenului, și am început să pun soft-uri pe mașini fără nicio experiență și fără să știu, de fapt, cum funcționează motorul.
Cristi: Într-un fel înțeleg că devenisei un fel de freelancer fără să vrei în nișa asta de auto, de softare auto.
Alin: Exact! După care au început să apară clienți, tot mai des, și am decis că trebuie să-mi deschid un birou sau un garaj unde să îi primesc și să mă ocup numai de treaba asta. La o lună după ce am deschis garajul și sediul noii firme, în domeniul auto, încet, încet, au început să apară tot felul de probleme de care mă loveam tot mai des, nu aveam experiență, nu aveam know-how-ul necesar ca să rezolv problemele, timp scurt și, cred că spre norocul meu, am dat de cineva pe un forum de electroniști care e din Egipt. Îl cheama Mohammed Fati.
Cristi: Salutare Mohammed
Alin: El m-a ajutat cu anumite chestii pe acel forum, mi-au răspuns foarte sincer la problema mea, m-au ajutat fără să aibă nicio pretenție de la mine, cu toate că ceilalți tot timpul aveau pretenții de a trimite bani înainte de a aduce soluția, el a fost foarte sincer, fără niciun ban, m-a ajutat, am început să țin legătura cu el, am dus mesajele în privat, după care l-am întrebat dacă nu ar fi dispus ca eu să vin la el în Egipt și să mă învețe, să stau o lună, două, cât crede el și să stau la el.
Raul: Momentul ăsta mi s-a părut genial. Deja l-ai văzut ca pe un mentor, o persoană care-ți aduce valoare și ai vrut să lucrezi mai mult cu el.
Alin: El, la fel, a fost surprins pentru că nu a mai făcut treaba asta, adică nu era pregătit să ia pe cineva ca și mentorat, dar în final am decis amândoi să mă duc și să vedem ce o să iasă.
Cristi: Te-ai dus în Egipt?
Alin: Exact! Am luat primul zbor spre Egipt, spre Cairo, am ajuns la Mohammed, m-a întâmpinat foarte ok, m-a așteptat la aeroport, el mi-a recomandat cel mai bun hotel unde să stau, m-a învățat despre toate chestiile de acolo, ce am voie, ce n-am voie să fac în Cairo. Am stat mai bine de o lună jumătate în Cairo și așa, zi de zi, lângă el la garajul lui, am studiat tainele motoarelor. Problema cea mai mare era că el lucra doar pe mașini exotice și pe benzinare care la noi nu se regăseau, în mare parte, dar bazele așa bine mi le-a explicat încât după 2 luni când m-am întors, totul mi s-a părut impecabil de simplu.
Cristi: Practic ai comprimat atâta volum de informație într-o lună jumate, cât ai stat cu el, încât după aia a fost la modul sunt șeful aici.
Alin: Exact! Și așa de mult i-a plăcut și lui de mine, faptul că am învățat așa rapid și prompt și pot să zic că, efectiv, am dobândit o experiență bună încât, efectiv, avea încredere deja să lase pe mâna mea anumite chestii și el a decis să păstrăm legătură și să ținem legăruta pentru că va avea nevoie de mine pe viitor. Așa s-a făcut că, să zicem că după aproximativ un an de zile, el și-a deschis un sediu în Kuwait.
Cristi: Exotic
Alin: Împreună cu un alt coleg de-al lui. Acolo am fost invitat, special, să stau 2 luni jumătate, la garaj, unde am lucrat la foarte multe mașini, numai exotice, mașini foarte sport la care le-am mărit puterile la peste 1000 de cai și aia a fost o experiență super. După care, am revenit acasă, bineînțeles cu o sumă frumoasă de bani de acolo.
Raul: Și cu knowledge
Alin: Mai ales cu knowledge care, din nou, mi-a dat încă un boost pe plan pe planul ăsta și m-am simțit, din nou, foarte confident. Eram la modul că nu mai conta cu ce problemă mă sună clientul, eram 99,9% convins că se poate rezolva. Și așa și era. La mine nu exista problemă nerezolvată să zic nu sau nu se poate
Raul: E fascinant cum ai găsit primul mentor și cum ai reușit să iei oportunitatea asta și să înveți de la el cât ai putut să înveți.
Ce s-a întâmplat cu business-ul până la urmă?
Alin: Între timp, eu nu am rupt, să zic așa, pasiunea mea de programare și am continuat să lucrez ca freelancer, dar pe proiecte foarte mici cu diferite firme din Germania, dar bineînțeles că venitul meu nu era de acolo pentru că nu știam să negociez foarte bine cu ei la momentul respectiv, dar au prins o încredere foarte bună în mine și mi-au propus dacă nu cumva vreau să mă duc la ei, la firmă, în Germania și să deschidem un departament de IT în firma lor, ei fiind o firmă de marketing care se ocupa cu design, reclame pentru firme destul de mari din Germania.
Raul: Și tu să gestionezi, practic, departamentul IT
Alin: Da. Bineînțeles că m-am gândit
Raul: Aveai de ales între a rămâne cu business-ul pe mașini sau a merge în Germania
Alin: Știam că funcționează, îmi aducea un venit foarte bun și garantat, să zic așa. Aveam deja și o investiție enormă în domeniul ăsta – când vorbim despre scule și alte licențe software, dar într-un final am decis să las totul deoparte pentru că domeniul ăsta auto era foarte stresant, aveam de-a face cu foarte mulți clienți, zilnic și, pur și simplu, nu mai vedeam o evoluare a mea în a lucra cât mai puțin și a câștiga
Raul: O plafonare, practic, în domeniul ăsta.
Cristi: Și aici vreau să punctez diferența asta dintre freelancing-ul în care ai o achiziție de clienți constantă și în care lucrezi cu mai mulți clienți pe o perioadă mai scurtă de timp vs. freelancing-ul continuu, să zic așa, pe care noi îl promovăm în Libertate.init() în care ai un singur client și lucrezi cu el pe o perioadă mai lungă de timp și ai o altfel de dinamică acolo.
Alin: Problema cea mai mare în domeniul auto era că noi aveam foarte mulți clienți care-mi consumau foarte multă energie și timp pe care acum, în freelancing-ul continuu, să zicem așa, timpul ăsta îl pot folosi foarte bine la îmi a aduce profit și bani, nu la a-l consuma cu vorbit degeaba.
Cristi: Și din Germania până în Libertate.init() sau între episoadele astea 2, mai există vreo poveste sau?
Alin: Da. M-am mutat în Germania în 2020, în decembrie și în 2021 am avut primul contact cu Raul, în martie, fix la 3 luni după ce am mers. Acolo, pentru mine, era foarte clară situația. Ok, o să stau în Germania aproximativ 5 ani până prin încredere în firmă și, cumva, tot business gândeam și acolo…după ce o să prind încredere o să revin în România. Oarecum, ăsta era timeline-ul meu până să vorbesc cu Cristi. Am văzut deja alte oportunități și mie mi se păreau foarte reale.
Cristi: Ce era diferit? Ce era mai atractiv în varianta asta?
Alin: Mai atractiv era că pot să aleg proiectele mult mai altfel și venitul, practic, îl pot negocia oricând. Pot să renunț la un proiect sau pot să îmi iau alt proiect cu rate diferite, cu așteptările pe care le am eu.
Raul: Ai început să înțelegi abundența asta de proiecte înainte să o ai.
Alin: Asta a fost unul din punctele în care m-am decis, totuși, să nu rămân consistent pe firma la care am lucrat, dar, cu toate astea, am rămas în continuare cu firma respectivă, dar, la fel, cu contract de freelancing.
Raul: Știi ce mi se pare tare? Eu când am vorbit cu tine atunci, am văzut că ai drive-ul ăsta de antreprenor și că erai blocat într-un plafon și doar am vrut să îți arăt o perspectivă nouă. Ai prins-o foarte repede, ai înțeles că se poate și așa.
Alin: Acolo chiar nici nu aveam nevoie de foarte multe explicații. Ai și văzut, probabil, că eram deja foarte direct.
Raul: Ai înțeles foarte rapid perspectiva nouă.
Cristi: Și asta probabil pentru că aveai antrenamentul anterior când te-ai dus în Egipt pentru mentorul ăsta și ai sărit din oportunitate în oportunitate, exact acolo când a apărut și nu ai stat să te gândești dacă e cea mai bună, dacă nu știu ce.
Alin: Exact!
Cristi: Ai avut simțul ăsta ascuțit
Raul: Tu ai început să lucrezi cu noi în Libertate.init(). Care crezi că a fost cel mai mare avantaj în colaborarea cu noi?
Alin: Unul dintre avantajele foarte mari pe care deja le-am experimentat cu fostul meu mentor, Mohammed, e faptul că având un mentor, cineva care să-ți explice anumiți pași și cum se fac lucrurile corect, e un avantaj uriaș pe care-l poți folosi într-un timp scurt și nu să-l înveți pe propria ta piele într-un timp lung în care pierzi, efectiv, și bani și timp și energie multă și da, ăsta a fost unul dintre cele mai mari avantaje. Eu am învățat, rapid, cum se face freelancing corect, am învățat să negociez mult mai corect și rezultatele au venit cu desăvârșire, ca să zic așa.
Raul: Tu acum câți ani de experiență ai în domeniul IT?
Alin: Dacă ar fi să cumunez, real, probabil 2.
Raul: Bine, ai lucrat mai mult timp, doar că ai lucrat part-time.
Alin: Exact! Cumulativ, programare, probabil 2-3 ani.
Raul: Și pe ce tehnologie faci freelancing acum?
Alin: Pe Python și pe Javascript.
Raul: Și cât timp ai pe Python?
Alin: Python am învățat în decembrie anul trecut. Acum îl dobândesc tot mai bine, de pe o zi pe alta. Practic de 5 luni.
Cristi: 5 luni experiență pe Python? Și la ce rate ai ajuns?
Alin: Un rate de 450 pe zi
Cristi: Deci aproape 8-9.000 de euro pe lună.
Raul: Mai am o întrebare pentru tine: tu nu ai lucrat niciodată într-o corporație înainte?
Alin: Niciodată. N-am avut experiență cu corporațiile, n-am avut experiență cum să lucrez în echipă, cum să lucrez cu task-uri, cu programe gen: Jira, Agile.
Raul: Toată munca ta, până în punctul ăsta, de freelancing a fost de fapt muncă pe cont propriu și pentru diferite business-uri pentru care făceai anumite site-uri sau soft-uri.
Alin: Exact!
Raul: Asta mi se pare genial că multă lume are frica asta:”poate nu o să fiu suficient de bun tehnic sau nu o să mă descurc” când, de fapt, e ambiția să înveți.
Alin: Da. Și eu am avut frica asta, dar fiind foarte ambițios și eu sunt flămând în a învăța lucruri noi, mie-mi place foarte mult să învăț și sunt foarte autodidact și uite că se poate. Dacă ai ambiție suficientă și ești persistent, da, se poate.
Cristi: Clienții vor asta de la oamenii cu care lucrează, știi? Mai degrabă decât să fie unul care e doxă de tehnologii și să fie așa cu lehamite, mai bine un om care știu că vrea să învețe și știu că dacă îi dau, o să învețe.
Raul: Clientul, când ai avut interviul cu el, el știa în ce situație ești. Adică, el știa că tu nu ai lucrat cu Jira, știa că nu ai lucrat Agile.
Alin: Nu știa, efectiv, pentru că la mine în CV apar anumite proiecte în care eu am experimentat pe pielea mea Jira și astea, dar nu aveam experiență în a lucra în echipă, dar el a văzut chestia asta fără ca eu să îi zic că nu…
Raul: Adică ți-a pus niște întrebări prin care și-a dat seama.
Alin: Da. La anumite întrebări n-am răspuns absolut deloc corect, dar le-a plăcut foarte mult vibe-ul meu, au văzut că omul ăsta vrea și se poate și atunci da.
Raul: Știi ce e interesant? Acum, după proiectul ăsta, tu, cumva, ești setat pe viață în freelancing pentru că asta îți dă mai multă încredere și îți dă deja…
Alin: Deja am foarte multă încredere și chiar îmi place pentru că echipa în care sunt…am avut o intuiție foarte bună, pe lângă faptul că am avut foarte multe oferte, am ales–o, să zicem așa, nici oferta cu cel mai mare rate, dar am ales mai mult pentru echipă. Am văzut oamenii, am văzut cum gândesc și asta mi-a plăcut foarte mult.
Raul: Un mediu plăcut de lucru și poți să înveți multe.
Acum, proiectul, din ce țară e?
Alin: E din Germania.
Raul: Super tare! Fix de unde ai plecat.
Și acum te-ai întors în România, practic
Alin: Am revenit, lucrez ca și freelancer de acasă
Raul: Și care sunt planurile pe viitor? Din punctul în care ești?
Alin: Planurile pe viitor, oarecum…chestia asta de antreprenor mă atrage. Am avut oameni angajați, îmi place să fiu manager pe oameni, să le dau task-uri, să le distribui și cam ăsta ar fi planul pe viitor; probabil să deschid tot așa un departament de IT.
Raul: Deci, cumva, resursele pe care le aia cum le focusezi în direcția asta, pe zona de business.
Alin: Exact!
Raul: Alin, foarte tare povestea ta și mă bucur că suntem în Reghin acum, în sfârșit am ajuns. Reghin e orașul meu natal și al lui Alin și mi se pare super tare experiența ta și cum ai trecut prin viață. Adică, tu nu ai avut path-ul ăsta clasic în care ai mers la facultate, ai lucrat la o corporație 10 ani și după aceea ai trecut în freelancing.
Alin: Oarecum, eu am și evitat foarte tare corporațiile pentru că la primele 3 interviuri, într-o corporație, la care am luat parte, oarecum mie nu-mi place când cineva profită. Eu simt foarte repede când cineva vrea să profite de tine și eu aveam cunoștințele mele. Dacă cineva îmi spune că tu știi mai puțin deja mă pune pe jar. Efectiv, plecam de la interviuri fără să le zic că mă interesaeză.
Raul: Alin, îți mulțumim pentru timpul pe care ni l-ai acordat. Noi îți urăm felicitări și mult spor în continuare și nu auzim în comunitate.
Alin: Sigur că da! Sunteți foarte tari și baftă în continuare
Raul: Dacă vrei să faci pasul spre freelancing și ești suficient de ambițios să faci lucrul ăsta și să înveți lucruri noi dacă intri pe un proiect nou, hai să ne auzim la un call de consultanță, gratuită, cu mine, cu cristi sau cu un expert din echipa noastră. Eu am fost Raul, Cristi și Alin. Salut!
Leave a Reply