Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video o să vorbim despre ce se întâmplă în momentul în care ți-ai obținut un obiectiv financiar […] Tu, când ești programator într-o companie, câștigi mai puțin decât un freelancer și, cumva, perioada de timp de care ai nevoie ca să atingi obiectivele astea e destul de lungă, iar atunci nu te gândești că la un moment dat o să atingi obiectivul pentru că e foarte lung, poate 10-15 ani în viitor […] am lucrat cu mai mulți programatori și au devenit freelanceri și și-au atins lucrurile astea într-un an sau 2, mi-am dat seama că apar niște lucruri după ce și le-au atins.
Cristi: Oamenii, tot timpul, se axează la:”ok, vreau să obțin obiectivul ăla” și focusul principal al minții:”cum o să fie când o să am apartamentul sau mașina respectivă”, dar nimeni nu se gândește la ziua de după sau la luna de după, lunile de după sau anii de după […] mulți oameni își cumpără o casă, se mută în casa respectivă și chiar știm persoane care după aia vor să se mute din casa aia pentru că, de fapt, nu le place să locuiască acolo și își dau seama că nu e ceea ce și-au dorit sau ceea ce era în imaginație.
Raul: Și de multe ori, lucrurile ăstea fizice, cumva, au un halo effect în jurul lor. Adică, le percepi ca și cum ar fi lucruri care o să-ți aducă fericirea și e un obiectiv pe care ți-l setezi, poate, de când erai mic și în momentul în care îl obții o să te gândești:”bă, da, o să fiu fericit”. Problema e că până ce-l obții, va trebui să faci o grămadă de compromisuri: să îți iei un credit sau să lucrezi într-un job care nu-ți mai place și nu te mai crește, dar te gândești că mai reziști vreo câțiva ani ca să-ți atingi obiectivul […] Devine, cumva, totul foarte neplăcut în punctul ăsta și multe persoane ori intră în burn-out, ori, cumva, au niște mini crize existențiale sau crize de identitate și exact cum ziceam cu Cristi, am văzut, efectiv, clienți de-ai noștri care au obținut banii ăștia mult mai repede…în 2 ani sau într-un an și și-au cumpărat lucrul respectiv și acum vor să-l vândă și să treacă la next thing.
Cristi: Yep. Pentru că aici e vorba de calitatea vieții pe care o ai, zi cu zi, vs. calitatea dată de stabilitatea asta psihică, financiară pe care ți-o oferă imobilul ăla.
Raul: Și acum, lăsând partea financiară la o parte – legate de freelancing că faci mai mulți bani, că ai mai multă flexibilitate, mai multă libertate – ce îți oferă freelancing-ul și un job niciodată sunt opțiunile: opțiunile de a lucra în diverse industrii.
Cristi: Vs. cealaltă paradigmă în care stai în același job și îți iei un credit sau aștepți acțiuni și nici nu ai bani și depinzi și de job-ul ăla pentru că nu mai poți să pleci de acolo sau îți e mult mai frică să pleci pentru că ai credit sau alte situații financiare și practic îți limitezi grav de tot, din punct de vedere mental, opțiunile pe care le ai mai departe.
Raul: Da. Adică, părerea mea e că dacă ești programator și ai peste 3 ani de experiență și vrei în continuare să lucrezi în domeniu, freelancing-ul îți oferă o grămadă de opțiuni din care poți să alegi și care te pot crește, în continuare, ca persoană și ca profesionist în domeniu […] vreau să te gândești:”ok, mi-am atins obiectivul, am casa, am mașina, am, nu știu, familia, m-am mutat în casa respectivă și am investit și ceva bani în acțiuni sau în crypto și ce se întâmplă după? Mai am 40 de ani din viață. Ce o să fac în aia 40 de ani? O să rămân în aceeași poziție? Mai sunt fericit acolo? Sau vreau să am mai multe opțiuni? Să vreau să pot să cresc mult mai mult ca persoana?” Și dacă îți dai seama că vrei să ai mai multe opțiuni, de ce nu o faci acum? Pentru că dacă o faci acum o să ai mai rapid și lucrurile pe care ți le dorești și, deja, o să trăiești viața pe care acum ți-o imaginezi că o să o trăiești după 10 ani, când îți atingi obiectivele.
Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). În acest video o să vorbim despre ce se întâmplă în momentul în care ți-ai obținut un obiectiv financiar. Fie că vrei să îți cumperi un apartament, o mașină sau să investești o sumă de bani la bursă sau în crypto și vrem să vorbim despre:”ok, atingi obiectivul ăsta și ce e după ăsta? What’s next? Ce se întâmplă după obiectivul respectiv?”
Cristi: E o perspectivă pe care o împărtășim cu voi după ce o vedem la mai mulți oameni care trec exact prin procesul ăsta în care își iau o locuință, își iau un imobil sau o mașină, dar, cumva, e o perspectivă pe care mulți nu o au înainte să facă pasul ăsta și vrem să vă explicăm ce se întâmplă ca să puteți să aveți o putere de decizie mai mare în perspectiva de long term a ceea ce se întâmplă cu toată experiența asta.
Raul: Și de ce am ales discuția asta? Tu, când ești programator într-o companie, câștigi mai puțin decât un freelancer și, cumva, perioada de timp de care ai nevoie ca să atingi obiectivele astea e destul de lungă, iar atunci nu te gândești că la un moment dat o să atingi obiectivul pentru că e foarte lung, poate 10-15 ani în viitor. Nu te gândești ce se întâmplă după, dar în momentul în care – am lucrat cu mai mulți programatori și au devenit freelanceri și și-au atins lucrurile astea într-un an sau 2, mi-am dat seama că apar niște lucruri după ce și le-au atins. Adică, niște schimbări de mindset, de identitate și vrem să intrăm un pic mai în detaliu în zona asta.
Cristi: Exact! Și, de departe, cel mai important lucru aici în perspectivă e faptul că oamenii, tot timpul, se axează la:”ok, vreau să obțin obiectivul ăla” și focusul principal al minții:”cum o să fie când o să am apartamentul sau mașina respectivă”, dar nimeni nu se gândește la ziua de după sau la luna de după, lunile de după sau anii de după din momentul în care m-am instalat deja acolo. Asta e o greșeală pe care o vedem frecvent; mulți oameni își cumpără o casă, se mută în casa respectivă și chiar știm persoane care după aia vor să se mute din casa aia pentru că, de fapt, nu le place să locuiască acolo și își dau seama că nu e ceea ce și-au dorit sau ceea ce era în imaginație. Adesea, faptul că nu știi exact cum arată experiența respectivă dă loc imaginației să umple golul respectiv cu cel mai bun și mai fericit scenariu. Și acel – cel mai fericit scenariu – nu corespunde neapărat cu realitatea cotidiană, de zi cu zi și cu rutina și cum te simți tu de fapt. Marea parte din zi, o s-o petreci în continuare în ceea ce faci acum. Mare parte din zi, 8 ore pe zi de muncă o să fie în continuare la job-ul tău, la profesia ta; aici o să petreci cea mai mare parte din experiență a vieții tale de zi cu zi și mai puțin în imobilul respectiv sau în mașina respectivă.
Raul: Și de multe ori, lucrurile ăstea fizice, cumva, au un halo effect în jurul lor. Adică, le percepi ca și cum ar fi lucruri care o să-ți aducă fericirea și e un obiectiv pe care ți-l setezi, poate, de când erai mic și în momentul în care îl obții o să te gândești:”bă, da, o să fiu fericit”. Problema e că până ce-l obții, va trebui să faci o grămadă de compromisuri: să îți iei un credit sau să lucrezi într-un job care nu-ți mai place și nu te mai crește, dar te gândești că mai reziști vreo câțiva ani ca să-ți atingi obiectivul. După ce ți-ai atins obiectivul și ai pus toate resursele astea financiare care, practic, a fost timp de-al tău investit în job sau în acea poziție, le-ai turnat pe toate în obiectivul ăsta și îți dai seama că:”ok, acum îl am, dar what’s next?”. Next e că începi, practic, de la 0, din nou, și trebuie să mai faci încă o perioadă de timp ca să te redresezi financiar. Devine, cumva, totul foarte neplăcut în punctul ăsta și multe persoane ori intră în burn-out, ori, cumva, au niște mini crize existențiale sau crize de identitate și exact cum ziceam cu Cristi, am văzut, efectiv, clienți de-ai noștri care au obținut banii ăștia mult mai repede…în 2 ani sau într-un an și și-au cumpărat lucrul respectiv și acum vor să-l vândă și să treacă la next thing.
Cristi: Yep. Pentru că aici e vorba de calitatea vieții pe care o ai, zi cu zi, vs. calitatea dată de stabilitatea asta psihică, financiară pe care ți-o oferă imobilul ăla pentru că noi vrem să ne luăm un imobil sau o mașină ca să optimizăm, nu știu, să nu mai plătim chiria, să nu mai plătim 400-500 de euro cât e chiria, dar dacă te gândești la un income de freelancer, din 10.000 de euro, 500 e aproape nimic, e foarte irelevant și optimizare foarte mică comparativ cu costul pe care îl ai dacă ești într-un job și viața ta e nașpa zi de zi; dacă lucrezi pe proiecte care nu te satisfac sau ești într-o rutină și aici e, cumva, trade off-ul: să prioritizez, mai degrabă, calitatea vieții mele și să fiu eu împlinit cu munca pe care o fac, să fiu entuziasmat zi de zi și, ca o consecință, o să vină și lucrurile astea în jurul meu – și apartament și așa mai departe – sau sacrific calitatea asta a vieții și bucuria pe care o am pentru un obiectiv care poate o să-mi placă sau poate nu o să-mi placă; poate e al meu, poate nu e al meu, poate vine din vocea părinților sau din obiceiurile părinților, poate nu vine neapărat din faptul că chiar am vrut eu să am apartamentul sau mașina respectivă.
Raul: Și acum, lăsând partea financiară la o parte – legate de freelancing că faci mai mulți bani, că ai mai multă flexibilitate, mai multă libertate – ce îți oferă freelancing-ul și un job niciodată sunt opțiunile: opțiunile de a lucra în diverse industrii și trebuie să alegi: lucrez în industria asta, în industria asta, cu clientul ăsta, cu clientul ăsta și faptul că ai opțiuni, tehnologiile cu care lucrezi și poți să alegi un client acum și după aia să te muți într-o altă industrie, să înveți alte lucruri, opțiunile astea, de fapt, îți dau o grămadă de libertate de mișcare în viața profesională și o să simți asta ca o grămadă de oportunități pe care poți să le iei sau să le lași, dar care fiecare oportunitate te poate duce la un next level de growth.
Cristi: Vs. cealaltă paradigmă în care stai în același job și îți iei un credit sau aștepți acțiuni și nici nu ai bani și depinzi și de job-ul ăla pentru că nu mai poți să pleci de acolo sau îți e mult mai frică să pleci pentru că ai credit sau alte situații financiare și practic îți limitezi grav de tot, din punct de vedere mental, opțiunile pe care le ai mai departe. Creditul devine, chiar dacă, teoretic, nu o mare povară, îl simți ca o povară. E ceva acolo, rămâne o celulă, o pată pe creier că:”bă, am creditul ăsta, trebuie să îl plătesc” și cei care ați avut credite știți că poate nu vreți să vă mai întoarceți vreodată în situația asta, cei care nu aveți, probabil, încă, nu o să experimentați sau poate o să trăiți pe pielea voastră, iar freelancing-ul, măcar, îți dă ocazia:”bă, na, dacă vreau să fac 100 de mii de euro în 6 luni, o să pot să îî fac, o să pot să îmi iau apartamentul ăla pe care-l vreau” și măcar nu stau cu limitarea asta de mindset.
Raul: Da. Adică, părerea mea e că dacă ești programator și ai peste 3 ani de experiență și vrei în continuare să lucrezi în domeniu, freelancing-ul îți oferă o grămadă de opțiuni din care poți să alegi și care te pot crește, în continuare, ca persoană și ca profesionist în domeniu. Lăsând la o parte freelancing-ul și orice job, vreau să te gândești:”ok, mi-am atins obiectivul, am casa, am mașina, am, nu știu, familia, m-am mutat în casa respectivă și am investit și ceva bani în acțiuni sau în crypto și ce se întâmplă după? Mai am 40 de ani din viață. Ce o să fac în aia 40 de ani? O să rămân în aceeași poziție? Mai sunt fericit acolo? Sau vreau să am mai multe opțiuni? Să vreau să pot să cresc mult mai mult ca persoana?” Și dacă îți dai seama că vrei să ai mai multe opțiuni, de ce nu o faci acum? Pentru că dacă o faci acum o să ai mai rapid și lucrurile pe care ți le dorești și, deja, o să trăiești viața pe care acum ți-o imaginezi că o să o trăiești după 10 ani, când îți atingi obiectivele.
Eu am fost Raul și Cristi de la Libertate.init(). Salut!
Leave a Reply