Sumar
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Morosac George, el e full stack developer, zona de Javascript, React și Node în momentul de față […] George, spune-ne mai întâi despre experiența ta tehnică. Câți ani de experiență ai? Pe ce tehnologii ai lucrat până acum?
George: Sigur! Am aproximativ 6 ani de experiență, cea mai mare parte cam 5 ani într-o singură corporație, în Amazon, am lucrat, preponderent, pe zona de front end, însă, cumva, am avut de-a face și cu zona de back-end, DevOps […] am trecut apoi spre React, am lucrat și cu Java, Python, mai mult pentru scripting […] La momentul respectiv Angular era într-o fază mai proastă și am considerat că ar trebui să mă reprofilez pe React pentru partea de front end, mi s-a părut că are mai mult sens.
Cristi: Sunt curios, după toată experiența asta în compania asta – Amazon – sunt sigur că te-au învățat foarte multe lucruri și te-au format, ți-au pus o bază, dar sunt curios ce te-a motivat să faci schimbarea asta pe mai departe.
George: În primul rând, e de menționat faptul că Amazon a fost o continuare foarte bună a facultății și o experiență foarte bună, însă era, oarecum, un glass sealing, să zic așa, pentru dezvoltarea mea. Simțeam că e destul de limitată și, cumva, pusă în parametrii condițiilor de promovare și interne care sunt foarte bine gândite și intenționate, dar, cumva, aveam ambiții mai mari […] A fost schimbare de mindset în care, să zic așa foarte direct, nu mă mai vedeam ca o resursă a unei companii, ci mă vedeam pe mine însumi ca un business și atunci am considerat că pot să trec de la a lucra role based la project based.
Raul: Ce înțeleg de la tine e că tu, la un moment dat, nu te mai simțeai fericit în corporație din cauză că nu îți satisfăcea nevoia asta de growth, să zicem așa.
George: Da, da. Și un lucru care mă termina era predictibilitatea. Cumva, puteam să văd un an în față cam cum o să meargă lucrurile și la nivel de remunerație și la nivel de proiect și mi s-a părut nesănătos pentru momentul ăsta al meu în carieră.
Raul: […] Sunt curios ce industrie ai ales pentru proiectul ăsta pe care ești
George: Într-o companie care, mai degrabă, e pe hardware. E o companie din state, lucrez pentru sediul lor din Boston, sunt și câțiva colegi din Europa…în prezent lucrez la un proiect care o să le automatizeze foarte mult interacțiunile cu acest hardware de la distanță.
Cristi: Cum arată rutina ta zilnică? Înțeleg că ai mai multă libertate în munca pe care o faci și cum îți prioritizezi lucrurile, dar când vine vorba de rutina de zi cu zi, cum îți împarți timpul?
George: E foarte fain că lucrezi cu statele pentru că ei se trezesc când e deja după-amiază pe la noi și, cumva, am o zonă absolut liberă din zi dimineața și la amiază în care pot, liniștit, să-mi fac proiectul […] Mult mai puține meeting-uri decât în trecut pentru că sunt mai puține formalități […] simt că e mai ușor să mă organizez, să îmi găsesc un stil, să intru în flow și atunci, inevitabil, și outcome-ul pe care-l produc este mai valoros.
Cristi: Te recompensează bine oamenii ăștia pentru libertatea asta pe care ți-o dau.
George: Sunt de aproape 3x mai bine financiar decât eram înainte […] Însă, privind lucrurile din altă perspectivă, scăzând cheltuielile, sunt undeva de 6x mai bine decât eram înainte în sensul în care mă pot apropia de 6 ori mai repede de investițiile alea mari.
Raul: Sunt curios care sunt obiectivele tale. Obiectivele astea mari de care zici? Vrei să îți cumperi imobiliare sau să investești banii în alte direcții sau cum vezi investițiile?
George: În imobiliare, probabil, ar fi the next big thing și e foarte interesant legat de asta că, undeva, spre finalul colaborării cu Amazon eram în poziția în care puteam să-mi achiziționez un loc […] Însă, problema de mindset aici pentru mine era:”ok, îmi pun toți banii acolo, then what? Adică, cumva, aș fi fost la fel de nefericit, dar în casa mea și îmi optimizam un 10% cheltuieli anuale pe chirie și am zis că mai bine investesc în mine și acum a fost mult mai mult de 10% outcome-ul anual.
Raul: Asta e geniala cu “then what”. Cumva, multă lume se gândește hai să îmi iau o mașină, hai să îmi iau o mașină ca să mă facă împlinit pentru că asta mi-am dorit de multă vreme, dar nimeni nu se gândește ce se întâmplă când ți l-ai luat și cum îți e viața…pentru că îți e la fel.
George: Mi-a luat foarte mult timp să-mi clarific, în general, gândurile și chiar și în Libertate.init() mi-am acordat mult timp să trec prin challenge-urile voastre, nu că nu aș fi putut să le fac mai repede, dar mi-am dorit să am mult timp să interiorizez noua identitate pe care vreau să o am ca freelancer.
Raul: George, îți mulțumim pentru timpul pe care l-ai acordat astăzi și oricum te așteptăm în continuare în comunitate, la Q&A-uri cu întrebări, oricând poți să intri și mult spor în continuare pe freelancing!
George: Mersi foarte mult!
Raul: Dacă vrei să treci din corporație în freelancing și vrei să faci pasul ăsta cât mai rapid posibil ca apoi să poți să crești, în continuare, ca profesionist, să îți investești timpul în alte direcții, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Cristi și George, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul și Cristi de la Libertate.init(). Suntem alături de Morosac George, el e full stack developer, zona de Javascript, React și Node în momentul de față, dar da…cumva e “poliglot”, să zicem, în zona asta a programării și astăzi vom vorbi despre experiența lui cu freelancing-ul.
George, spune-ne mai întâi despre experiența ta tehnică. Câți ani de experiență ai? Pe ce tehnologii ai lucrat până acum și în ce stadiu ești acum cu tehnologiile?
George: Sigur! Am aproximativ 6 ani de experiență, cea mai mare parte cam 5 ani într-o singură corporație, în Amazon, am lucrat, preponderent, pe zona de front end, însă, cumva, am avut de-a face și cu zona de back-end, DevOps. Mi-a plăcut să rezolv probleme cam în toate zonele.
Raul: Și în aștia 5 ani pe ce tehnologii ai lucrat până acum?
George: Am lucrat destul de mult cu […], am trecut apoi spre React, am lucrat și cu Java, Python, mai mult pentru scripting.
Raul: Știam că Amazonul lucrează foarte mult cu Java și pe partea asta de Angular în general. Practic, ai vrut să treci pe React și pe Node pentru că ți-a plăcut ecosistemul Javascript. Asta înțeleg, momentan.
George: Da! La momentul respectiv Angular era într-o fază mai proastă și am considerat că ar trebui să mă reprofilez pe React pentru partea de front end, mi s-a părut că are mai mult sens. Mi-am luat libertatea să fac și niște proiecte vanilla js ca să mă duc back to basics și, cumva, m-am simțit confortabil să fiu în orice zonă a front end-ului.
Cristi: Sunt curios, după toată experiența asta în compania asta – Amazon – sunt sigur că te-au învățat foarte multe lucruri și te-au format, ți-au pus o bază, dar sunt curios ce te-a motivat să faci schimbarea asta pe mai departe.
George: În primul rând, e de menționat faptul că Amazon a fost o continuare foarte bună a facultății și o experiență foarte bună, însă era, oarecum, un glass sealing, să zic așa, pentru dezvoltarea mea. Simțeam că e destul de limitată și, cumva, pusă în parametrii condițiilor de promovare și interne care sunt foarte bine gândite și intenționate, dar, cumva, aveam ambiții mai mari.
Raul: Știu că am vorbit cu tine, acum poate un an de zile sau ceva de genul, și știu că ambițiile tale erau să treci și mai departe de freelancing, să ajungi în zona de antreprenoriat. Bănuiesc că asta te-a motivat, cumva, să ieși din corporație.
George: Da. A fost o schimbare de mindset, să zic așa. Îl urmăream pe Cristi pe atunci când era încă pe la Google. A fost schimbare de mindset în care, să zic așa foarte direct, nu mă mai vedeam ca o resursă a unei companii, ci mă vedeam pe mine însumi ca un business și atunci am considerat că pot să trec de la a lucra role based la project based, să rezolv probleme, nu să îndeplinesc un rol anume și asta, cumva, mi-a schimbat mentalitatea foarte mult. Deodată vedeam timpul petrecut învățând sau experimentând sau cunoscând alți oameni ca pe o investiție, mai degrabă, decât ca o cheltuială și gândeam în factori de multiplicare a investiției mele decât pierderea pe termen scurt sau cheltuiala pe care o aveam.
Cristi: Super șmecher switch-ul ăsta de mindset și perspectiva asta diferită. Foarte, foarte mișto!
Raul: Sunt curios, ai citit ceva ca să ajungi la concluziile astea sau cum ți-ai dat seama de lucrurile astea?
George: Da, am citit destul de multe lucruri, cărți în legătură cu asta. Însă, cumva, încercam să mă prind de unde îmi vine mie energia și motivația să fac ceea ce fac și ce anume contribuie la succesul meu și mi-am dat seama că sănătatea mentală și psihică era foarte importantă și, cumva, motivația mea venea din rezolvarea de probleme decât din bifarea unor criterii și am considerat că pot duce asta la un next level și urmărindu-l pe Cristi, urmărind ce promovați voi, se plia mănușă pe noul mindset și am zis că trebuie să colaborez cu voi.
Raul: Ce înțeleg de la tine e că tu, la un moment dat, nu te mai simțeai fericit în corporație din cauză că nu îți satisfăcea nevoia asta de growth, să zicem așa.
George: Da, da. Și un lucru care mă termina era predictibilitatea. Cumva, puteam să văd un an în față cam cum o să meargă lucrurile și la nivel de remunerație și la nivel de proiect și mi s-a părut nesănătos pentru momentul ăsta al meu în carieră.
Cristi: Rezonez, maxim, cu tine aici. Asta mă ucidea și pe mine când vedeam, efectiv, nu un an…vedeam 10 ani. Adică, nu îmi era foarte clar cum o să ajung acolo, dar știam că o să ajung. Vedeam oameni dinaintea mea în firmă, mai mari sau așa și eram la modul…nu era niciun challenge, era ca un deșert așa în față pe care știam că trebuie să-l străbat și vedeam linia orizontului și era:”ahh, ceva lipsește aici, e prea enervant, nu pot, nu suport”.
George: E o formă filtrată a realității, repet: bine intenționată, bine gândită, dar e în continuare filtrată și atunci simți acest tavan de sticlă pe care nu-l poți depăși și, cumva, nu se alinia deloc cu motivația mea și uitându-mă la mine, mi-am dat seama că motivația e cel mai bun predictor al performanței mele din viitor, chiar dacă pe moment eram ok, cumva era datorită motivației mele de acum un an, 2. Motivația din prezent mă ducea în jos și am zis că trebuie să-mi schimb mindset-ul și modul în care lucrez și la ce lucrez și a merge per proiect și a fi freelancer și antreprenor mi s-a părut cea mai bună soluție.
Raul: Aici aș introduce conceptul ăsta de lead measure și lag measures. Practic, un lag measure pe care-l aveai era, efectiv, aprecierea pe care o aveai în firmă și nivelul la care ai ajuns, dar, de fapt, ăsta era generat de un lead measure care a fost motivația ta inițială și când ai mers în firmă și ai tras tare și ai ajuns la nivelul respectiv, nu neapărat de ce făceai acum, acțiunile pe care le făceai, sau cum te simțeai tu când făceai acțiunile respective și asta e foarte tare. Chiar dacă, cumva, nu aveai tehnologia asta atunci, ți-ai dat seama de lucrurile astea.
Tu ai început să faci freelancing de ceva vreme, cum e freelancing-ul acum pentru tine? Cum în simți în dezvoltarea ta ca persoană?
George: În primul rând, simt că mi se potrivește și simt că am motivația aceea de la început de drum și simt că nu am multe din contrângerile pe care le aveam înainte. Poate pentru unii nu e cool sau nu e ok să schimbi un proiect la jumatate de an, la un an. Însă, mie mi se pare raportul perfect dintre aprofundare și diversificare, ca să zic așa. Ceea ce în cuantumul carierei mele, cred că este ideal, cel mai eficient mod de a înainta și atunci, în prezent, mă bucur foarte mult de faptul că am întâlnit oameni noi, tehnologii noi, abordări noi și primesc oferte de la alte inițiative la care o să ajung la un moment dat și abia aștept să le dau curs și, cumva, deodată lucrurile au sens. Privesc cariera mea la nivel de problemele pe care le vezi, nu, mai degrabă, la rolul pe care-l umplu undeva și e mult mai fain.
Raul: Și, practic, ți s-a deschis o nouă lume de opțiuni. Poate înainte aveai opțiunea asta să mergi cu corporația, acum vezi că sunt mai multe, nu știi pe care s-o alegi. Sunt curios ce industrie ai ales pentru proiectul ăsta pe care ești
George: Într-o companie care, mai degrabă, e pe hardware. E o companie din state, lucrez pentru sediul lor din Boston, sunt și câțiva colegi din Europa…în prezent lucrez la un proiect care o să le automatizeze foarte mult interacțiunile cu acest hardware de la distanță, asta era destul de dificil pentru ei. Mi se oferă foarte multă libertate și o altă chestie foarte faină în freelancing este că atunci când vii pe un proiect, lucrurile sunt deja clarificate în mare parte în sensul legat de unde trebuie să ajungi și ce anume se așteaptă de la tine și, cumva, te apuci direct de treabă și asta îmi place foarte mult. Cel puțin în cazul companiei la care sunt, oamenii așteaptă să vadă ceea ce faci, nu neapărat în sensul că sunt presat, ci, din contră, mi se spune: “take your time, do it in the best way you can” și sunt entuziasmat de fiecare progres și atunci rămân cu un feeling foarte fain.
Raul: Ei te-au luat ca pe o un profesionist, nu ca o persoană care să facă micromanagement. Adică au încredere în tine că o să-ți faci treaba și, cumva, sunt entuziasmați să vadă ce faci, cum o să fie treaba ta, nu neapărat “hai să îi facem micromanagement să vedem dacă lucrează” și aici e diferența pe care cred că o simți. Asta e de fapt, libertatea pe care o simți, încrederea lor în tine, din asta vine foarte multă libertate.
George: Sunt situații în care, într-o corporație, ai feeling-ul ăsta al început de drum, de proiect. Problema este că după ceva timp, pierzi din vibe-ul acela de început de drum la care ești super entuziasmat.
Raul: Acum, corporația nu ar putea rezista fără micromanagement-ul ăsta, așa e făcută structura lor, dar na, e strict…e mult mai strict decât în freelancing.
Cristi: Cum arată rutina ta zilnică? Înțeleg că ai mai multă libertate în munca pe care o faci și cum îți prioritizezi lucrurile, dar când vine vorba de rutina de zi cu zi, cum îți împarți timpul?
George: E foarte fain că lucrezi cu statele pentru că ei se trezesc când e deja după-amiază pe la noi și, cumva, am o zonă absolut liberă din zi dimineața și la amiază în care pot, liniștit, să-mi fac proiectul, să mă organizez, nu mă fragmentează nimeni. Apare un pic de fragmentare la final de program când oricum nici nu îți vine să lucrezi foarte intens și chiar și acele meeting-uri sunt la modul:”vai, ne pare rău că voi în Europa…pentru voi e mai târziu”. Adică, de mult nu și-a mai cerut cineva atât de multe scuze la un meeting. Deci, cumva, prețuiesc foarte mult timpul celor din Europa și îți lasă acel 75% din zi în care să te organizezi fix cum vrei tu, fără nicio întrerupere. Mult mai puține meeting-uri decât în trecut pentru că sunt mai puține formalități. Un downsign la o corporație foarte mare este că multă muncă pentru acea corporație este pentru a menține corporația mare la fel de mare sau mai mare, ceea ce nu are sens, cumva, în rutina ta de zi cu zi. Fiind o companie ceva mai mică, lucrurile sunt mult mai straightforward și te poți focusa pe rezultate, mai puțini intermediari, mai puține proceduri. Au sens acele proceduri, până într-un punct și atunci simt că e mai ușor să mă organizez, să îmi găsesc un stil, să intru în flow și atunci, inevitabil, și outcome-ul pe care-l produc este mai valoros.
Cristi: Te recompensează bine oamenii ăștia pentru libertatea asta pe care ți-o dau.
George: Da, și ăsta este un aspect pentru că na, la urma urmei aici ajungem. Chiar, la un moment dat, m-am gândit și la partea asta, punând laolaltă toate beneficiile pe care le aveam înainte de oricare fel și scăzând noile cheltuieli pe care le am acum, în continuare sunt de aproape 3x mai bine financiar decât eram înainte, ceea ce este amazing. Însă, privind lucrurile din altă perspectivă, scăzând cheltuielile, sunt undeva de 6x mai bine decât eram înainte în sensul în care mă pot apropia de 6 ori mai repede de investițiile alea mari și cool pe care ni le dorim cu toții în viață pentru că a-ți asigura nevoile de bază este un lucru onorabil și frumos, dar cu toții ne gândim la acea achiziție mare și atunci, mergând de 6x mai repede către ea, e și altfel motivația.
Cristi: 6x ar fi raportul de profit pe care-l pui lunar, deoparte, după ce îți asiguri cheltuielile
George: Da
Cristi: Not bad să faci într-o lună cât făceai în 6 înainte.
Raul: Sunt curios care sunt obiectivele tale. Obiectivele astea mari de care zici? Vrei să îți cumperi imobiliare sau să investești banii în alte direcții sau cum vezi investițiile?
George: În imobiliare, probabil, ar fi the next big thing și e foarte interesant legat de asta că, undeva, spre finalul colaborării cu Amazon eram în poziția în care puteam să-mi achiziționez un loc.
Raul: Pentru că aveai acțiunile de la Amazon, că știu că ei îți dau.
George: Da. Însă, problema de mindset aici pentru mine era:”ok, îmi pun toți banii acolo, then what? Adică, cumva, aș fi fost la fel de nefericit, dar în casa mea și îmi optimizam un 10% cheltuieli anuale pe chirie și am zis că mai bine investesc în mine și acum a fost mult mai mult de 10% outcome-ul anual.
Raul: Asta e geniala cu “then what”. Cumva, multă lume se gândește hai să îmi iau o mașină, hai să îmi iau o mașină ca să mă facă împlinit pentru că asta mi-am dorit de multă vreme, dar nimeni nu se gândește ce se întâmplă când ți l-ai luat și cum îți e viața…pentru că îți e la fel. E fascinantă chestia asta. Cred că o să fac un video pe youtube despre chestia asta separat.
George: Da, e cumva o capcană foarte bine proiectată pentru că suntem obișnuiți, nu știu dacă mai ales ca programatori, dar cumva suntem obișnuiți să existe o cale predefinită, ierarhică pe care să o urcăm, pas cu pas și, cumva, apare că achiziția imobiliară e pe acolo, dar nu ne dăm seama de ceea ce ne motivează de fapt și ce ne face fericiți. Când stai puțin și te uiți, o să îți dai seama ă că ajungi si acolo, e important să îți cumperi o mașină la un moment dat, dar, de fapt, sursa bucuriei tale vine din altă parte și ceea ce faci 8 ore pe zi e foarte important.
Raul: Și vezi ce e interesant…poți să gândești pe termen scurt până la partea aia sau poți să-ți mai mărești un pic timeframe-ul ăsta în care gândești și să îți dai seama că mai e ceva și după asta și ce vreau să fac după asta, dar e scary să te gândești la partea aia de după pentru că e mai confortabil să te gândești că asta vreau să fac.
George: Sunt foarte mulți care gândesc ca și cum mai au 24 de ore de trăit sau o lună când, de fapt, mai ai 20 sau 30,40 de ani și atunci, culmea, scenariul în care mai ai 40 de ani devine unul negativ pentru că te vor acoperi regretele că nu ai făcut investițiile alea pe termen lung.
Cristi: Îmi place claritatea pe care o ai. Adică, se vede că te-ai gândit la lucrurile astea și e important și mă bucur că ai spus chestiile astea în video pentru că mulți oameni au nevoie, exact, de claritatea asta pe care ai sumarizat-o aici.
George: Mi-a luat foarte mult timp să-mi clarific, în general, gândurile și chiar și în Libertate.init() mi-am acordat mult timp să trec prin challenge-urile voastre, nu că nu aș fi putut să le fac mai repede, dar mi-am dorit să am mult timp să interiorizez noua identitate pe care vreau să o am ca freelancer și au fost oferte pe care le-am avut mult mai devreme, însă am preferat să aștept. Cred că e nevoie de timp ca să obții claritate și este o investiție foarte bună.
Cristi: Absolut!
Raul: George, îți mulțumim pentru timpul pe care l-ai acordat astăzi și oricum te așteptăm în continuare în comunitate, la Q&A-uri cu întrebări, oricând poți să intri și mult spor în continuare pe freelancing!
George: Mersi foarte mult!
Raul: Dacă vrei să treci din corporație în freelancing și vrei să faci pasul ăsta cât mai rapid posibil ca apoi să poți să crești, în continuare, ca profesionist, să îți investești timpul în alte direcții, hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră. Intră pe libertateinit.ro și programează-te la un call. Eu am fost Cristi și George, salut!
Leave a Reply