Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre viața de nomad digital pentru că știu că mulți dintre voi, care o să treceți în freelancing, vă gândiți să călătoriți prin lume și să lucrați din locuri diverse.
În traveling e vorba să îți formezi niște rutine, să îți formezi rapid rutinele într-un loc nou. Acum, sunt anumite lucruri în care cu cât ești mai pregătit înainte, cu atât mai mult o să te ajute să te acomodezi cu o nouă locație […] Primul lucru e locația unde mergi, cum îți alegi locația. Aici trebuie să alegi o locație bună, o locație care e safe și într-o zonă bună a orașului și o locație care are internet bun pentru că în multe țări nu e internetul cum e la noi în România
După ce ți-ai ales o locație bună, următorul lucru e legat de sănătate, de health. Întotdeauna e bine să îți cumperi medicamentele de care ai nevoie sau de care nu ai nevoie, momentan, dar e posibil să răcești sau să ai anumite lucruri, să le ai preventiv la tine.
Următorul lucru e legat de partea de nutriție. E important să știi care e cel mai apropiat grocery store sau alimentară, să zic așa, sau supermarket ca să poți să-ți faci cumpărăturile când ajungi într-o locație nouă și ideal ar fi să știi să gătești lucruri simple.
După ce ai nutriția fixată, e partea de fitness, de mișcare. Aici trebuie să-ți cauți o sală, ideal ar fi ca sala să fie în aceeași clădire în care te cazezi sau, dacă îți place să înoți sau alte sporturi – un bazin, un teren de fotbal, depinde de fiecare persoană.
Un alt lucru, tot legat de stilul de viață, e adaptarea la somn, la programul de somn. Tu, dacă locuiești în Vegas, de exemplu, trebuie să te adaptezi la un nou timezone și la un nou stil de a dormi. Adică, să dormi în timpul zilei și să faci activități în timpul nopții. Efectiv, trebuie să îți reglezi somnul.
Apoi, mai e și aspectul ăsta de grooming, adică de igienă personală. Aici am observat că e bine să ai toate lucrurile la tine, de la periuță de dinți, pastă de dinți, apă de gură, ață dentară și, efectiv, aparate de ras, spumă de ras, săpun, șampon, toate lucrurile astea să le ai pregătite și să le ai la tine pentru că atunci când vii să fie ca la tine acasă, să ai toate produsele și să le poți folosi.
Și, în ultimul rând, dacă nu ai fost nomad digital înainte și nu ai skill-ul ăsta dezvoltat, îți recomand să stai minim o lună, poate chiar 2 luni într-un loc ca să te adaptezi și îți dai timp să-ți formezi rutinele astea și să începi să-ți înveți organismul, rutinele pe care trebuie să ți le formezi și, cumva, să îți intri într-un ritm pentru ca atunci când schimbi locația să ți le formezi, din nou, cât mai repede.
A fost un video mai atipic ăsta cu travelling-ul […] mi se pare că lucrul ăsta, cumva, îmi arată o grămadă de aspecte ale personalității mele de care nu știam și poate niște blindspot-uri pe care le văd doar dacă sunt scos din mediul cu care eram obișnuit. Cam ăsta a fost video-ul de astăzi, Raul de la Libertate.init(), salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre viața de nomad digital pentru că știu că mulți dintre voi, care o să treceți în freelancing, vă gândiți să călătoriți prin lume și să lucrați din locuri diverse, din alte zone, și sunt niște lucruri pe care le pot da deja ca inside-uri din experiența mea ca nomad digital de până acum. Eu, anul ăsta, vreau să călătoresc prin toată lumea…am început cu Las Vegas, probabil că o să mai stau o lună aici ca să învăț skill-ul ăsta de a fi nomad digital și după aceea să mă mut în alt loc și să formez rutinele într-un alt loc.
Exact despre asta e vorba în traveling, să îți formezi niște rutine, să îți formezi rapid rutinele într-un loc nou. Acum, sunt anumite lucruri în care cu cât ești mai pregătit înainte, cu atât mai mult o să te ajute să te acomodezi cu o nouă locație. Primul lucru e locația unde mergi, cum îți alegi locația. Aici trebuie să alegi o locație bună, o locație care e safe și într-o zonă bună a orașului și o locație care are internet bun pentru că în multe țări nu e internetul cum e la noi în România – să găsești internet bun peste tot – și de asta trebuie să te asiguri la airbnb-ul la care te cazezi, sau la hotelul la care te cazezi, dacă are internet de calitate. În Las Vegas, de exemplu, ultima dată când am fost, internetul era inexistent la hotelul la care am stat. Efectiv…era, dar nu mergea. Acum am ales o locație în care internetul e foarte bun și pot să țin call-urile și să mă bucur și de muncă, nu doar de locație. Bun, după ce ți-ai ales o locație bună, următorul lucru e legat de sănătate, de health. Întotdeauna e bine să îți cumperi medicamentele de care ai nevoie sau de care nu ai nevoie, momentan, dar e posibil să răcești sau să ai anumite lucruri, să le ai preventiv la tine. De exemplu, paracetamol, algocalmin, ceva antiinflamator și eventual și un antibiotic general, cum ar fi zinnat pentru că niciodată nu știi ce se poate întâmpla și e bine să fii pregătit. În țările astea vestice, mai ales, nu se dau medicamente fără prescripție și, cel puțin în America, habar nu am cum să ajung la doctor, sistemul medical e foarte ciudat aici. În țările din vestul Europei, Cehia, poți să ajungi la doctor, dar, din nou, e mai complicat și de ce să te complici când, efectiv, în România, poți să ți le cumperi de la farmacie fără prescripție și să le ai la tine. Dacă ai anumite afecțiuni și ai nevoie de medicamente, să fii pregătit pentru că nu poți să le obții ușor din altă țară.
Următorul lucru e legat de partea de nutriție. E important să știi care e cel mai apropiat grocery store sau alimentară, să zic așa, sau supermarket ca să poți să-ți faci cumpărăturile când ajungi într-o locație nouă și ideal ar fi să știi să gătești lucruri simple, să-ți simplifici nutriția, în sensul că, dacă poți să ai o sursă de proteină, o sursă de carbohidrați și o sursă de grăsimi, să știi, exact, care e sursa aia care e ușor accesibilă, e ușor de gătit sau poate, la grăsimi, poți să mânânci avocado și e super easy și să-și simplifici foarte mult nutriția pentru că, mai ales în primele zile sau primele săptămâni, când ești într-o țară nouă, nu vrei să-ți gătești chestii super complicate, restaurantele sau meniurile de la restaurante o să fie diferite de cele din România sau decât în alte state și de asta vrei, cumva, să ai un control mai mare asupra lucrurilor pe care le mănânci ca să nu îți afecteze energia pe care o ai în timpul zilei pentru că nu mânânci properly.
Ok. După ce ai nutriția fixată, e partea de fitness, de mișcare. Aici trebuie să-ți cauți o sală, ideal ar fi ca sala să fie în aceeași clădire în care te cazezi sau, dacă îți place să înoți sau alte sporturi – un bazin, un teren de fotbal, depinde de fiecare persoană.
Un alt inside pe care îl am e stilul de viață în orașul în care călătorești. De exemplu, în Las Vegas, oamenii trăiesc în mijlocul nopții, nu vezi pe nimeni ziua și de asta e important să-ți suplimentezi, cumva vitamina D, vitamina K, pentru că nu ai soare, nu poți să iei soare în timpul zilei și oricum vitamina D ar trebui să o măsori în general. Asta pentru că noi, ca programatori, stăm foarte mult închiși în casă și mai ales, când călătorești, observi, cumva, că schimbările astea de mediu pot să ducă la răceli neașteptate. Eu am răcit când am venit în Vegas și nu are sens pentru că e un oraș în care temperaturile sunt mult mai mari decât în România, e cald, e plăcută vremea și am răcit din cauză că în momentul în care călătorești și organismul se adaptează la un nou mediu, dacă nivelul de vitamina D nu-ți este suficient de ridicat și imunitate îți e scăzută, efectiv o să fie o răceală din senin, fără să te aștepți. Acum când am venit a 2-a oară, de când iau vitamina D, m-am simțit mult mai bine. Și acum am răcit, pentru că nu luam destulă vitamina D, dar, cumva, știu că asta e soluția, să dormi bine înainte să mergi și după ce ajungi, să îți aloci câteva zile de adaptare și să-ți păstrezi nivelul de vitamine ridicat, cel puțin vitamina D.
Un alt lucru, tot legat de stilul de viață, e adaptarea la somn, la programul de somn. Tu, dacă locuiești în Vegas, de exemplu, trebuie să te adaptezi la un nou timezone și la un nou stil de a dormi. Adică, să dormi în timpul zilei și să faci activități în timpul nopții. Efectiv, trebuie să îți reglezi somnul. Somnul se poate regla cel mai ușor dacă mimezi ciclul de zi chiar dacă nu e zi afară. Înainte să te pui să dormi, poți să iei câteva zile melatonină de 1mg, de exemplu. Eu asta fac, cel puțin în primele zile, și când mă trezesc ies automat afară, la soare, pentru că acest lucru, cumva, să semnaleze organismului meu că e lumină afară și ar trebui să se trezească. După câteva zile te poți adapta, practic, la orice program de somn.
Apoi, mai e și aspectul ăsta de grooming, adică de igienă personală. Aici am observat că e bine să ai toate lucrurile la tine, de la periuță de dinți, pastă de dinți, apă de gură, ață dentară și, efectiv, aparate de ras, spumă de ras, săpun, șampon, toate lucrurile astea să le ai pregătite și să le ai la tine pentru că atunci când vii să fie ca la tine acasă, să ai toate produsele și să le poți folosi. E foarte neplăcut să ajungi într-o locație nouă, să fie seară sau noapte și, efectiv, să nu ai pastă de dinți sau periuță și totul să fie închis sau să fie weekend, să nu le poți obține, efectiv să ți se degradeze igiena pentru câteva zile din cauza asta. Cu cât ești mai pregătit, cu atât o să ai o experiență mai faină în momentul în care călătorești.
Și, în ultimul rând, dacă nu ai fost nomad digital înainte și nu ai skill-ul ăsta dezvoltat, îți recomand să stai minim o lună, poate chiar 2 luni într-un loc ca să te adaptezi și îți dai timp să-ți formezi rutinele astea și să începi să-ți înveți organismul, rutinele pe care trebuie să ți le formezi și, cumva, să îți intri într-un ritm pentru ca atunci când schimbi locația să ți le formezi, din nou, cât mai repede și, în timp, o să vezi că rutinele de care vorbeam înainte o să le poți face din ce în ce mai repede pentru că deja îți formezi niște sisteme mentale prin care ți le poți forma mai rapid și de asta minim o lună ar fi ideal să stai ca să poți să și lucrezi aici și să te și adaptezi la mediu și să îți faci toate rutinele de care ai nevoie ca să ai o experiență plăcută, ca să nu petrece prea mult timp pe lucruri mărunte.
A fost un video mai atipic ăsta cu travelling-ul, o să mai scot video-uri de genul…și eu învăț foarte multe în zona asta și sunt foarte entuziasmat de a călători mai mult prin lume, mi se pare că lucrul ăsta, cumva, îmi arată o grămadă de aspecte ale personalității mele de care nu știam și poate niște blindspot-uri pe care le văd doar dacă sunt scos din mediul cu care eram obișnuit. Cam ăsta a fost video-ul de astăzi, Raul de la Libertate.init(), salut!
Leave a Reply