Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre cum găsești clienți, ca freelancer, în anul 2022.
[…] în ultimul an au apărut foarte mulți intermediari, inclusiv din piața locală care vin cu o grămadă de oferte remote și le poziționează ca și cum ar fi oferte de freelanceri.
Există doar 4 surse de a găsi clienți ca și programator. Există (1) rețele: cum ar fi Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin; există (2) Job board-uri, (3) platforme – cum ar fi Upwork-ul – și (4) agenții, cum ar fi Toptal. Platformele și agențiile nu funcționează […] Nu funcționează practic pentru că modelul lor de business ia cât mai mulți programatori să îi bage în platformă și în modul ăsta, efectiv, rata pe care poți să o obții scade pentru că sunt foarte mulți care așteaptă după proiecte […] Nu funcționează din punct de vedere al principiului de freelancing pentru că tu dacă lucrezi printr-o platformă sau agenție, nu poți să zici că ești freelancer.
Ce funcționează sunt rețelele și job board-urile […] sper că ai înțeles că freelancing-ul nu se face pe platforme sau pe agenții pentru că tu nu vrei să depinzi de altcineva să-ți găsească clienți.
Înainte să vorbești cu o persoană […] care ți-ar putea deveni client, e important să ai un brand personal […] să te prezinți, în mod corect, spre un potențial client […] După trebuie să identifici clienții în piața globală […] care au nevoie de serviciile tale […] trebuie să vezi cum să îi contactezi pe cei pe care ai ales să îi contractezi, cum să le scrii, ce mesaje să le trimiți ca să ai call-uri cu ei. Obții call-ul cu acel client și trebuie să înveți cum să vorbești, cum să te vinzi, cum să negociezi în acel call […] După ce ai învățat lucrul ăsta, o să fie momentul în care e posibil să ai interviuri tehnice și va trebui să știi să navighezi aceste interviuri […] După ce ai trecut și interviurile astea, vei ajunge la stadiul de oferte și ofertele înseamnă că primești drafturi de contracte pe rata pe care ți-o dorești, pe proiecte pe care vrei să intri și, în punctul ăsta, trebuie să analizezi contractul, să vezi care sunt zonele gri și să le faci albe pentru tine […] după ce contractul e în regulă, semnezi.
Asta e procesul – cap-coadă – de la cum ajungi de la 0 la 100%. De la 0 – să faci freelancing în mod corect și în momentul în care înțelegi procesul ăsta și reușești să îți generezi o grămadă de oferte de genul, știi că ești într-o abundență de clienți și că oricând în viața ta profesională ca programator o să poți să faci freelancing.
Dacă mai ai întrebări legate de freelancing sau vrei să afli mai multe de metoda noastră de a ajuta programatorii să facă pasul spre freelancing, avem un grup de facebook, gratuit, care se numește Libertate în IT, clienți și bani ca freelancer […] Eu am fost Raul din Libertate.înit() de aici din Las Vegas, salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video vreau să vorbesc despre cum găsești clienți, ca freelancer, în anul 2022. S-au schimbat multe lucruri în ultimul an, a fost covid-ul, s-a deschis foarte mult piața de it și, efectiv, toate strategiile care acum 3 ani de zile funcționau, în anul 2022 nu mai funcționează.
Ce s-a întâmplat în ultimul an a fost că au apărut foarte mulți intermediari, inclusiv din piața locală care vin cu o grămadă de oferte remote și le poziționează ca și cum ar fi oferte de freelanceri sau ca și cum ai fi freelancer dacă lucrezi pe aceste oferte și îți dau rate de, nu știu, 30, 40, 50 pe oră și îți spun că tu ești freelancer sau că ar fi o ofertă bună rata respectivă. Singurul lucru care s-a întâmplat a fost că au venit, din nou, o grămadă de agenții și firme din Ucraina sau din Rusia, în urma războiului, și, astfel, programatorul român e bombardat pe Linkedin de o grămadă de oferte care mai de care “atrăgătoare” și mi se pare că multă lume pierde din esență ideea de freelancing și ce înseamnă, de fapt, să fii freelancer și să poți obține maximul de valoare din piață sau să poți să iei valoarea pe care o meriți din piața de IT.
Despre asta vorbesc în video-ul ăsta, despre cum găsești clienți, în anul 2022, ca freelancer. Există doar 4 surse de a găsi clienți ca și programator. Există (1) rețele: cum ar fi Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin; există (2) Job board-uri, (3) platforme – cum ar fi Upwork-ul – și (4) agenții, cum ar fi Toptal. Platformele și agențiile nu funcționează. Nu funcționează atât din principiu, cât și practic. Nu funcționează practic pentru că modelul lor de business ia cât mai mulți programatori să îi bage în platformă și în modul ăsta, efectiv, rata pe care poți să o obții scade pentru că sunt foarte mulți care așteaptă după proiecte și, practic, crește concurența. Ajungi la aceleași probleme pe care le au platformele, la fel se ajunge și în agenții. Nu funcționează din punct de vedere al principiului de freelancing pentru că tu dacă lucrezi printr-o platformă sau agenție, nu poți să zici că ești freelancer. Un freelancer e independent, el nu lucrează printr-o altă platformă sau printr-o agenție, practic ai înlocuit un intermediar din piața locală cu unul din piața globală și ești tot intermediar și pierzi o grămadă din rata ta. Adică, fiecare oră pe care ți-o vinzi, știi că o parte din bani se duc spre altcineva.
De aceea, practic, ce funcționează sunt rețelele și job board-urile și o să vorbesc acum despre cum poți să faci să meargă freelancing-ul pe acestea, în anul 2022.
Până acum, sper că ai înțeles că freelancing-ul nu se face pe platforme sau pe agenții pentru că tu nu vrei să depinzi de altcineva să-ți găsească clienți și vrei ca în timp să te poți calibra pe piață. Adică, să ai o abundență de clienți, să poți să-ți crești rata în timp, dacă e inflație sau dacă se întâmplă ceva în piața economică să poți să te adaptezi și de asta e important să ai control asupra oamenilor cu care vorbești și freelancing-ul se face prin ce am spus, prin vorbitul cu oamenii. Înainte să vorbești cu o persoană care are nevoie de serviciile tale, de exemplu, care ți-ar putea deveni client, e important să ai un brand personal. Adică, să setezi un brand personal și să te prezinți, în mod corect, spre un potențial client. După ce ai brand-ul personal setat, trebuie să identifici clienții în piața globală, să știi cine sunt persoanele de pe rețele sau de pe job board-uri care au nevoie de serviciile tale în momentul ăsta. După ce ai identificat, trebuie să vezi cum să îi contactezi pe cei pe care ai ales să îi contractezi, cum să le scrii, ce mesaje să le trimiți ca să ai call-uri cu ei. Obții call-ul cu acel client și trebuie să înveți cum să vorbești, cum să te vinzi, cum să negociezi în acel call pentru că întotdeauna se va ajunge la o discuție de vânzare și de negociere în momentul în care ai găsit o persoană potrivită pentru tine și ai putea să îți vinzi serviciile spre acea persoană sau să intri în echipa lui de programatori. După ce ai învățat lucrul ăsta, o să fie momentul în care e posibil să ai interviuri tehnice și va trebui să știi să navighezi aceste interviuri, să știi cum poți să-ți treci interviurile tehnice și ce așteptări ar trebui să ai de la un interviu tehnic cu un client din piața globală. După ce ai trecut și interviurile astea, vei ajunge la stadiul de oferte și ofertele înseamnă că primești drafturi de contracte pe rata pe care ți-o dorești, pe proiecte pe care vrei să intri și, în punctul ăsta, trebuie să analizezi contractul, să vezi care sunt zonele gri și să le faci albe pentru tine, să fie ok, să le negociezi cu clientul, practic, iar după ce contractul e în regulă, semnezi contractul și decizi să faci trecerea din stadiul de angajat, sau contractor, la acela de freelancer.
Asta e procesul – cap-coadă – de la cum ajungi de la 0 la 100%. De la 0 – să faci freelancing în mod corect și în momentul în care înțelegi procesul ăsta și reușești să îți generezi o grămadă de oferte de genul, știi că ești într-o abundență de clienți și că oricând în viața ta profesională ca programator o să poți să faci freelancing. Ăsta este freelancing-ul de calitate, asta e freelancing-ul în care poți să crești în timp și să ajungi, practic, la maximul domeniului și ăsta este freelancing-ul pe care eu și Cristi îl promovăm în Libertate.init().
Dacă mai ai întrebări legate de freelancing sau vrei să afli mai multe de metoda noastră de a ajuta programatorii să facă pasul spre freelancing, avem un grup de facebook, gratuit, care se numește Libertate în IT, clienți și bani ca freelancer – o să las link-ul sub video-ul ăsta – și ne auzim pe grup. Ținem live-uri săptămânale acolo, poți să ne întrebi orice, e 100% gratuit.
Eu am fost Raul din Libertate.înit() de aici din Las Vegas, salut!
Leave a Reply