Sumar
Salut! Raul Din echipa Libertate.init(). Sunt în San Diego, California, mă bucur de apusul ăsta minunat de soare și în video-ul ăsta vreau să vorbesc despre un live pe care l-am făcut cu Cristi […] despre costul de oportunitate.
Cristi: În video-ul de astăzi vrem să vă dăm perspectiva a ce înseamnă o carieră bine gândită ca programator […] ideea e că tu, în programare – și în orice business în viața asta – dacă vrei să obții avantaj competitiv enorm față de oamenii din jurul tău, trebuie să pui timpul să lucreze pentru tine și nu poți să pui să lucreze timpul pentru tine dacă te bazezi pe decizii de azi pe mâine, trebuie să gândești timpul la nivel macro.
Raul: Multă lume se focusează pe venit pasiv, pe cum îmi bag bani în acțiuni, crypto, imobiliare, să am un compound interest, dar singurul care contează când lucrezi ca profesionist într-un domeniu, e venitul activ. Ăsta o să-ți facă compounding în timp, venitul pe care poți să-l generezi în mod activ.
Cristi: Majoritatea programatorilor, până acum, nu au înțeles cum funcționează industria asta și poate mergeau în drifting mode, la modul că termin facultatea, primesc primul job, după care câțiva ani de zile poate îmi mai cresc puțin salariul, obțin ceva mai mult și tot așa poate mai trec și pe contracting, pe cont propriu și merg așa din job în job într-un stadiu, din astă, de drifting în care cariera nu e neapărat importantă sau poate e, dar e acolo ca să fie și ajung la finalul carierei și am făcut un profit, în total, de jumătate de milion de euro.
Raul: Am văzut programatori care sunt la 5.000 de euro pe lună și își calculau ei cum o să-și facă milionul de euro în 10 ani sau ceva de genul. Ei nu vedeau nivelul superior: “de la 5.000 cum pot să ajung la 10.000 sau 15.000” și cât de mult scalează, de fapt, costul ăla pe care l-aș fi pierdut dacă nu reușesc să fac tranziți asta și nu reușesc să cresc rata?
Cristi: Vreau să vă pun în mintea voastră, întrebarea de: cum pot să accelerezi panta asta de growth? Pentru că nu e vorba doar de growth pentru că și în scenariul ăsta de drifting, salariul crește și asta e problema. Problema în modul ăsta de drifting e că aici sunt programatorii care zic “e bine în IT, suntem plătiți bine în IT, e ok, suntem plătiți foarte bine” și exact în mentalitatea asta se pierd 2 milioane jumate de euro pentru că “suntem plătiți bine”. Ce vreau să provoc în mintea voastră acum e să vă deschideți, puțin, orizontul și să vă întrebați “ok, ce trebuie să fac? Care sunt acțiunile pe care trebuie să le iau acum?” Nu ca să fac o schimbare de pe azi pe mâine, să ai 20.000 de euro profit.
Raul: Dacă ai reușit să treci de la 5.000 la 10.000 sau de la 10.000 la 15.000, return of investment pe care l-ai plăti pentru orice strategii care te-ar duce aici, crește în timp, nici măcar nu e fix pentru că tu cât stai mai mult în domeniul respectiv, în domeniul IT – în cazul ăsta – efectiv, return of investment o să crească în fiecare lună. […] Numerele nu mint. Încă o chestie interesantă, mulți programatori după primii 5 ani de zile, încep să se plictisească, oarecum, de programare sau încep să caute lucruri noi pentru că, cumva, li se pare că nu e sustenabil să facă programare pe mai mult timp și nu știu dacă o să fie ok și, de fapt, partea faină e – când te dezvolți și reușești să intri pe curba asta exponențială pe care a arătat-o Cristi în grafic – că nu înveți doar skill-uri de programare pentru că nu ai cum să crești doar cu skill tehnic […] ai nevoie de alte skill-uri și făcând stacking de skill-uri, dacă ai skill-ul tehnic care e baza, pui un skill de vânzare peste, un skill de negociere, un skill de calibrare pe piață, de branding, le faci stacking unul peste altul, de lead generațion, de cum vorbești cu clienții respectivi, unde îi găsești, le pui pe toate astea peste și toate îți amplifică, de fapt, skill-ul tehnic și te ajută să ieși pe piața globală și ratele astea să-ți fie accesibile într-un mod abundent. Asta era ideea la care am vrut să ajung: skill-urile astea pe care le înveți în plus îți dau un entuziasm extra pentru că înveți lucruri noi și ieși dintr-o plictiseală, cumva pe care poate o ai față de skill-ul tehnic. Speranța mea e ca toți să aveți acces la knowledge-ul ăsta și să nu mai fie atâția intermediari și atâta pierdere de valoare în piața locală care nu are niciun sens pentru că un programator se poate vinde și singur.
Cristi: Seară faină tuturor!
Transcriere completă
Salut! Raul Din echipa Libertate.init(). Sunt în San Diego, California, mă bucur de apusul ăsta minunat de soare și în video-ul ăsta vreau să vorbesc despre un live pe care l-am făcut cu Cristi – pe grupul nostru de facebook: Libertate în IT, clienți și bani ca freelancer – unde am discutat despre costul de oportunitate, mai exact costul de oportunitate de a rămâne angajat sau intermediat de o firmă de programare vs. să faci freelancing și, practic, să te vinzi tu singur în piața globală.
Am impresia că ideea asta de intermediere în piața locală din România e acceptat ca un fel de status quo în care, efectiv, asta e normalitatea și e un serviciu gratuit pe care ți-l oferă o firmele astea și tu doar trebuie să aplici la interviuri și o să-ți găsească ei clienți și nu trebuie să-ți mai bați capul cu găsitul de clienți, dar foarte puțină lume își pune pe hârtie numerele complete și vede, clar, care este de fapt costul pe care-l plătește pentru intermedierea asta pentru că niciun serviciu nu e gratuit, doar că e important să știi și ce cost plătești pentru serviciul pe care-l folosești – direct sau indirect/voluntar sau involuntar. În live-ul ăsta pe care l-am făcut cu Cristi am intrat în detaliu, legat de costul de intermediere, și de, efectiv, deciziile pe care le poți lua ca programator de acum ca să mai reduci din costul ăsta mare pe care îl au firmele de intermediere, enjoy!
Cristi: Salutare tuturor! Cristian Dascălu aici, alături de Raul, bun venit la un nou live – 20:35. Ce înseamnă să ajungi la 20.000 de euro lunar ca freelancer. În video-ul de astăzi vrem să vă dăm perspectiva a ce înseamnă o carieră bine gândită ca programator, ce înseamnă perspectiva unei cariere bine gândite pe long term vs. o carieră în care mergi cum bate vântul. În video-ul de aici o să vă fac o distincție incredibilă – și pentru cei care sunteți deja în programare și vreți să vă planificați ultimii ani pe care îi mai aveți în industrie, dar și pentru cei care urmează să intrați în industria asta de aici înainte. Vreau să stați până la final pentru că video-ul ăsta o să vă schimbe modul în care priviți viața. Fac un share screen acum și o să trecem prin documentul pe care l-am pregătit astăzi.
Ceea ce urmează să vă prezentăm aici o să fie un life changer, în sensul că: ideea e că tu, în programare – și în orice business în viața asta – dacă vrei să obții avantaj competitiv enorm față de oamenii din jurul tău, trebuie să pui timpul să lucreze pentru tine și nu poți să pui să lucreze timpul pentru tine dacă te bazezi pe decizii de azi pe mâine, trebuie să gândești timpul la nivel macro, nu ai cum să faci o schimbare majoră, macro dacă tu gândești de pe azi pe mâine și atunci, întrebarea pe care o ratează majoritatea programatorilor și pe care nu o știu e: Care e potențialul pe care-l am, de fapt, în lumea asta a IT-ului? Și nu își pun întrebarea despre cum își pot planta acum niște semințe ca peste ani de zile să aibă o pădure, pentru că nicio pădure nu crește de azi pe mâine, niciun copac nu crește de azi pe mâine și tocmai de asta e vital ca voi, acum, să vă puneți într-un framework de gândire pe termen lung și cum să pot să obțin maximul de valoare din industria asta pe care o am în față, din anii pe care îi mai am rămași astfel încât să pot să planific în cel mai eficient mod.
Raul: Da. Și, practic, ce e graficul ăsta – compound interest, dar asta e singurul real, de fapt, care contează. Multă lume se focusează pe venit pasiv, pe cum îmi bag bani în acțiuni, crypto, imobiliare, să am un compound interest, dar singurul care contează când lucrezi ca profesionist într-un domeniu, e venitul activ. Ăsta o să-ți facă compounding în timp, venitul pe care poți să-l generezi în mod activ.
Cristi: Ce avem prezentat în graficul de aici: Avem anii de carieră, am pus 20 de ani de carieră pe axa orizontală, pe axa verticală avem profitul lunar pe care poți să-l faci ca programator: Vedem 5.000-10.000-15.000 de euro. Ăsta e profit lunar la care poți să ajungi ca programator. Acum, nu pătrățel pe care-l vedeți aici, reprezintă 60.000 de euro profit anual. Din nou, profit anual = bani care-ți rămân după cheltuieli. Vorbim de profit, nu de venit. Asta înseamnă că dacă ai 5.000 de euro profit și ai 2.000 de euro cheltuieli, ai un venit de 7.000 de euro. Dacă tu ajungi la 5.000 de euro profit/lunar într-un an de zile 5.000×12=60.000 profit anual.
Raul: Și dacă reușești să scalezi profitul la 10.000, o să ai, practic, 2 cubulețe pe verticală, practic, o să ai un profit de 120.000 anual.
Cristi: Exact! Acum, care e ideea de bază?
Majoritatea programatorilor, până acum, nu au înțeles cum funcționează industria asta și poate mergeau în drifting mode, la modul că termin facultatea, primesc primul job, după care câțiva ani de zile poate îmi mai cresc puțin salariul, obțin ceva mai mult și tot așa poate mai trec și pe contracting, pe cont propriu și merg așa din job în job într-un stadiu, din astă, de drifting în care cariera nu e neapărat importantă sau poate e, dar e acolo ca să fie și ajung la finalul carierei și am făcut un profit, în total, de jumătate de milion de euro.
Raul: Da. Ce e interesant cu graficul ăsta și cu numerele pe care vi le arătam, e, efectiv, costul de oportunitate pentru că, cumva, mi se pare că multă lume e într-un haze mode – și eu tot așa eram înainte – în care nu mi-am calculat exact câți bani las pe masă dacă nu cumva avansez în carieră, dacă nu reușesc să-mi fac un upgrade la next level. Nu par mulți bani, dacă te uiți de la o lună la alta. Dacă acum am 5.000 de euro sau 7.000 de euro pe lună și aș ajunge la un 15.000, fac 7.000 de euro, dar nimeni nu se gândește că aia 7.000 de euro pe care îi faci în plus, cât scalează, de fapt, în timp? Pentru că munca pe care o fac nu o să fie doar o lună de zile. Cine știe cât o să mai rămân în cariera asta? Costul ăsta de oportunitate, în momentul în care-l pui pe hârtie, devine destul de scary, cumva, și dacă lucrurile sunt clare…știu că noi programatorii suntem firi analitice și sunt clienți de-ai noștri care sunt mult mai analitici decât noi. Adică, avem clienți care au niște grafice și spreadsheet-uri, dar de multe ori nici ei nu-și calculează, cumva, un cost de oportunitate pe nivele superioare pentru că oricum nu le văd – nivelele superioare – și nu-și dau seama cum să ajungă acolo și, de multe ori, se limitează la nivelul la care sunt. Adică, am văzut programatori care sunt la 5.000 de euro pe lună și își calculau ei cum o să-și facă milionul de euro în 10 ani sau ceva de genul. Ei nu vedeau nivelul superior: “de la 5.000 cum pot să ajung la 10.000 sau 15.000” și cât de mult scalează, de fapt, costul ăla pe care l-aș fi pierdut dacă nu reușesc să fac tranziți asta și nu reușesc să cresc rata?
Cristi: Yep! Care e scopul live-ului ăsta de aici?
Vreau să vă pun în mintea voastră, întrebarea de: cum pot să accelerezi panta asta de growth? Pentru că nu e vorba doar de growth pentru că și în scenariul ăsta de drifting, salariul crește și asta e problema. Problema în modul ăsta de drifting e că aici sunt programatorii care zic “e bine în IT, suntem plătiți bine în IT, e ok, suntem plătiți foarte bine” și exact în mentalitatea asta se pierd 2 milioane jumate de euro pentru că “suntem plătiți bine”. Ce vreau să provoc în mintea voastră acum e să vă deschideți, puțin, orizontul și să vă întrebați “ok, ce trebuie să fac? Care sunt acțiunile pe care trebuie să le iau acum?” Nu ca să fac o schimbare de pe azi pe mâine, să ai 20.000 de euro profit, nu o să faci asta, dar care e vectorul de direcție de care am nevoie în viața mea…ca peste x ani de zile să ajung să am 20.000 de euro profit sau să merg în direcția respectivă. Ceea ce optimizăm în oamenii cu care lucrăm în freelancing, noi nu optimizăm obținerea unui client pentru că și omul aici, cumva, a obținut un client, dar în zona asta de drifting, bravo lui. Ce optimizăm, de fapt, în Libertate.init() e cât de abruptă e panta asta de growth în cariera de IT-ist, asta e optimizarea pe care o facem cu adevărat. Nu e despre un contract, nu e despre “hai să găsesc 50 de euro pe ora”, nu despre asta e vorba. E vorba de cum optimizez panta asta de growth și cum obțin cât mai multe pătrățele din astea de 60.000 de euro profit anual. Cât e investiția ca să faci treaba asta, e ridicol de puțin, nici nu se vede pe graficul ăsta, nu are rost să o desenez aici.
Raul: Dacă ai reușit să treci de la 5.000 la 10.000 sau de la 10.000 la 15.000, return of investment pe care l-ai plăti pentru orice strategii care te-ar duce aici, crește în timp, nici măcar nu e fix pentru că tu cât stai mai mult în domeniul respectiv, în domeniul IT – în cazul ăsta – efectiv, return of investment o să crească în fiecare lună.
Cristi: Yep. Vreau să fiți conștienți aici de următorul tipar pe care-l vedem foarte des, anume, proprietar înainte de freelancer, asta mă irită enorm de mult când o văd…oamenii aleg să fie proprietari, să-și facă credite, și sunt în punctul ăsta – undeva anul 5 de carieră sau pe acolo – și “bă, trebuie să-mi fac o casă” și ei încearcă să pună… să zicem că un apartament costă pătrățelul ăsta – 180 de mii de euro, hai să zicem 2 – și încearcă cu un venit din ăsta mediocru să acopere apartamentul pe care vor să-l plătească. Cum fac asta? Bineînțeles printr-un credit și eșalonând mai multe pătățele din astea pe o perioadă mai lungă de timp. Asta e strategia pe care ei o au ca să obțină un apartament, să obțină stabilitate, să obțină mașina aia pe care și-au dorit-o când, de fapt, dacă te uiți puțin și dacă ai deschide puțin de tot ochii la potențialul care e în lumea asta, ți-a dat seama că ai putea să-ți iei 7.000 de apartamente din potențialul ăsta pe care-l ai dacă mai aștepți câțiva ani de zile și dacă ești asumat față de tine. E rău că faci treaba asta? Nu știu dacă e rău sau bine, nu vreau să zic că e rău sau bine, nu vreau să judec oamenii, dar știu care e varianta pe care eu o prefer și mulți din clienții noștri în care nu e problemă să iei un apartament, o mașină și așa mai departe.
Faptul că faci o investiție în ceva, faptul că îți iei un apartament, o mașină, nu trebuie să vină ca ceva: cum planific banii ca să fac treaba asta? Trebuie să vină la modul: Am prea mulți bani, ce fac cu ei?
Raul: Asta e viziunea noastră și cum facem de fapt investițiile pentru că și noi ne dorim lucruri, la un moment dat îți dorești să ai niște investiții, să îți vină un venit pasiv, dar în același timp îți dai seama că sunt niște skilluri pe care încă nu le ai și un skill e: “cum pot să ajung la clienți mai de calitate? Cum să faci lead generațion, cum să faci branding-ul calumea, să vorbești cu clienți, să te poziționezi pe piață” Asta e un skill pe care poți să-l înveți. Skill-ul respectiv e mult mai valoros decât o investiție pe care ai putea-o face în punctul în care ești acum. Dacă tu nu investești într-o ordine, cumva, logică, să zic așa, a lucrurilor, o să lași o grămadă de costuri de oportunitate pe masă și graficul ăsta asta îți arată de fapt. Dacă tu te apuci să investești în anul 5 în care tu ești pe la 5.000 de euro profit, pe lună, pentru că te gândești că ai banii aia și nu știi ce să faci cu ei, trebuie să îi bagi undeva și părinții îți vor zice să investești pentru că sunt pe mentalitatea asta de a cumpara să ai ceva, “să băgăm bani în ceva” și te defocusezi…ai putea ajunge de la 5.000 la 20.000. Îți pierzi focusul, îți pierzi atenția de la growth, de la skill-urile pe care ar trebui să le acumulezi ca să ajungi la 20.000, indiferent ce skill-uri ar fi. Și dacă sunt skill-uri de vânzare, comunicare, branding, de lead generation, poate chiar skill-uri tehnice, poate trebuie să devii mai bun tehnic. Cumva, pierzi din esență că tu anii ăștia, în anul 5, 6, 7 o să te focusezi pe investiția imobiliară – să o plătești – să fie totul ok și să rămâi cumva la nivelul ăsta când în aștia de 3 ai fi putu să ai cel puțin 4 apartamente dacă reușeai să-ți faci un upgrade la o rată mai mare. După aceea, asta ar fi scalat și mai mult în timp. Practic, puteai să cumperi un apartament o dată la 6 luni sau la 7 luni. Creșterea asta pe care o vezi aici nu e liniară, e exponențială, e un compounding real pe care poți să-l vezi dacă reușești să-ți crești venitul activ.
Cristi: Exact! Pentru că fiecare an pe care-l plătești în zona asta în care te gândești ce apartament îmi iau?, ce casă îmi iau?, ce vacanță mai fac? Se mai duc încă 120 de mii de euro. Se duc, pur și simplu și nu poți să te mai întorci înapoi.
Raul: Problema nu e că îți iei creditul ăla și îți iei un apartament. Problema e mai deep de atât, e pe ce-ți merge atenția. Problema nu e că îți investești banii în crypto sau în acțiuni sau că ești pasionat de trading sau nft-uri, e în ce-ți merge atenția și dacă merită atenția respectivă. Cumva, graficul ăsta asta îți arată. Dacă atenția ți-ar merge în dezvoltarea venitului tău activ, să crești ca developer și să obții venit activ mai mare pe piață și veniturile astea sunt super posibile…20.000 nici măcar nu e maximul domeniului, e un venit la care, părerea mea, e că orice developer din România care are peste 5 ani de experiență, ar trebui să ajungă lejer, nu e un maxim al domeniului, dar în momentul în care îți pierzi focusul de la potențialul pieței de IT și îți concentrezi atenția pe lucruri care îți aduc un return mult mai mic…poate nu crezi că sumele astea sunt posibile, poate nu crezi că tu le poți atinge, dar, cumva, o să-ți dovedim în Libertate.init() că sumele astea sunt super posibile și îți arătăm de acum că sunt posibile. Îți pierzi focusul de la o grămadă de potențial pierdut, atât ca și bani cât și investiții pe care le-ai putea avea în timp pentru că până la urmă, orice ban investești, în investești din venitul tău activ, iar dacă venitul tău activ e mic, și investițiile tale vor fi mici și return-ul o să fie mic.
Cristi: Ce vreau să facem acum Raul, e să arătăm cum arată 2 proiecte și de ce cele 2 proiecte e o idee proastă și o să dublez, efectiv, suma, pentru fiecare proiect aici și o să vă arăt care e graficul pentru 2 proiecte și de ce e o idee complet stupidă să lucrezi pe 2 proiecte.
Raul: Oricum nimeni nu rezistă 20 de ani pe 2 proiecte, să zicem că ar rezista 3 ani, dar să zicem că este unul atât de workaholic să reziste 20 de ani pe 2 proiecte.
Cristi: Ipotetic vorbind, da.
Pierzi de 3 ori mai mulți bani dacă lucrezi pe 2 proiecte decât dacă investești timp în growth-ul tău și îți pui atenția în cum pot să ridic panta asta, să crească, pe ce trebuie să mă dezvolt, care e persoana care trebui să devin ca să ajung acolo cât mai repede posibil, care sunt bucățile de knowledge, de unde le iau să fiu sigur că ajung acolo și îmi cresc growth-ul. Nu e vorba cât de mult crești, în bani, ci cât de mult crești în conectarea ta cu piața și valoarea pe care poți să o aduci.
Și astea sunt 2 proiecte în contextul în care lucrezi 20 de ani pe 2 proiecte. Nu știu ce viață e aia.
Raul: În ăia 20 de ani nu o să mai ai prieteni, o să fii complet terminat, numai dacă ești sociopat, cumva. Nici ca sociopat nu știu dacă reușești să stai așa mult pe 2 proiecte.
Cristi: De asta vă spunem mereu că 2 proiecte sunt o idee proastă. E o idee proastă pentru că pierzi 2 milioane de euro pe 20 de ani, pur și simplu.
Raul: Numerele nu mint. Încă o chestie interesantă, mulți programatori după primii 5 ani de zile, încep să se plictisească, oarecum, de programare sau încep să caute lucruri noi pentru că, cumva, li se pare că nu e sustenabil să facă programare pe mai mult timp și nu știu dacă o să fie ok și, de fapt, partea faină e – când te dezvolți și reușești să intri pe curba asta exponențială pe care a arătat-o Cristi în grafic – că nu înveți doar skill-uri de programare pentru că nu ai cum să crești doar cu skill tehnic. Dacă ai putea să crești cu skill tehnic, toți oamenii care sunt mai buni decât tine în companie – care au 10 ani, 20 de ani experiență – ar fi deja la nivelul respectiv. Ar fi la peste 20.000 de euro pe lună, dar nu ești acolo, nu sunt acolo și o să vezi că dacă devii tot mai bun tehnic în companie și dacă tot tragi pe scara corporatistă nu o să ajungi. Atunci, ai nevoie de alte skill-uri și făcând stacking de skill-uri, dacă ai skill-ul tehnic care e baza, pui un skill de vânzare peste, un skill de negociere, un skill de calibrare pe piață, de branding, le faci stacking unul peste altul, de lead generațion, de cum vorbești cu clienții respectivi, unde îi găsești, le pui pe toate astea peste și toate îți amplifică, de fapt, skill-ul tehnic și te ajută să ieși pe piața globală și ratele astea să-ți fie accesibile într-un mod abundent. Asta era ideea la care am vrut să ajung: skill-urile astea pe care le înveți în plus îți dau un entuziasm extra pentru că înveți lucruri noi și ieși dintr-o plictiseală, cumva pe care poate o ai față de skill-ul tehnic. Speranța mea e ca toți să aveți acces la knowledge-ul ăsta și să nu mai fie atâția intermediari și atâta pierdere de valoare în piața locală care nu are niciun sens pentru că un programator se poate vinde și singur.
Cristi: Seară faină tuturor!
Leave a Reply