Sumar
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video despre o discuție pe care am avut-o cu mai mulți programatori de-a lungul timpului legată de care e modul de creștere în freelancing ca profesionist, care e career path-ul în freelancing?
Mie-mi place foarte mult serialul Westworld […] E o tipă badass din Westworld (Maeve) și are o vorbă “this is a new world…and in this world you can be whoever the fuck you want” […] Despre asta e vorba în freelancing […] În freelancing tu poți să alegi. Freelancing-ul nu e neapărat ceva diferit decât a fi un programator, e un mindset complet diferit […] Mindset shift-ul ăsta face ca freelancing-ul să fie ceva complet diferit de stadiul de angajat pentru că nu mai poți gândi la fel în momentul în care ești freelancer și odată ce vrei să acționezi în piața globală independent de o firmă de intermediere și nu mai accepți să-ți mai spună cineva ce ți s-ar potrivi. Pur și simplu îți alegi ce vrei să fii.
Lucrurile funcționează destul de straightforward în sensul că tu decizi ce-ți place […] Apoi, găsești moduri prin care poți să prezinți spre o potențială persoană cu care ai putea colabora că ești bun pentru poziția respectivă. Adică, să te vinzi.
Am avut oameni în programul Libertate.init() care au intrat ca software architect, în program, și a ieșit ca developer pentru că au decis că nu mai vor să fie software architect sau să fiu team lead, pur și simplu vreau să fiu developer, vreau să am o viață mai liniștită.
acum e și reversul la lucrul ăsta. Am clienți în Libertate.init() – au intrat ca developeri și au vrut să treacă într-o poziție superioară: au devenit arhitecți sau s-au implicat în business-uri și sunt CTO. A fost alegerea lor, nimeni nu i-a forțat să facă asta […] Foarte multă lume nu înțelege că, de fapt, tu tot programator ești în piața globală și poți să alegi în ce poziție de responsabilitate poți să fii. Ăsta e career path-ul din freelancing.
Dacă aveți întrebări din zona asta, puteți să-mi scrieți oricând în comentarii sau pe instagram raul.libertateinit. Eu am fost Raul de la Libertate.init(), salut!
Transcriere completă
Salut! Raul de la Libertate.init(). În acest video despre o discuție pe care am avut-o cu mai mulți programatori de-a lungul timpului legată de care e modul de creștere în freelancing ca profesionist, care e career path-ul în freelancing?
Momentan sunt în Los Angeles, pe coasta Oceanului Pacific și m-am gândit să vorbesc despre lucrul ăsta pentru că mulți programatori nu-și dau seama de potențialul pe care-l aduce freelancing-ul și career path-ul ăsta din corporație e destul de obvious pentru majoritatea pentru că, practic, fiind în acel mediu îți este prezentat că poți să ajungi team lead sau software architect sau poți să crești ca și manager sau poate chiar să fii CTO la un startup sau business. Sună foarte atrăgătoare ideea asta că cineva poate să-ți ofere poziția dacă rămâi suficient de mult timp în companie sau dacă faci treabă bună și crești pe un career path, career ladder.
Acum, mie-mi place foarte mult serialul Westworld. E un serial care prezintă o realitate virtuală, o realitate alternativă cu roboți. Este un caracter în Westworld care-mi place în mod special, e caracterul Maeve. E o tipă badass din Westworld și are o vorbă “this is a new world…and in this world you can be whoever the fuck you want”.
Despre asta e vorba în freelancing, exact ce a spus Maeve în video. În freelancing tu poți să alegi. Freelancing-ul nu e neapărat ceva diferit decât a fi un programator, e un mindset complet diferit. Adică, nu mai ai mindset-ul de dependență către cineva care să-ți spună ce să faci în viață sau să-ți aleagă un career path, să-ți spună că asta e calea pe care poți să o urmezi și e ceva ce ar trebui să-ți dorești să ajungi mai high status sau ceva care ți-ar oferi o apreciere mai mare din partea oamenilor din jur, ci, mai degrabă, îți dă toată responsabilitatea ție, să-ți alegi ce destin vrei în viață. Mă refer în viața profesională, în primul rând. Mindset shift-ul ăsta face ca freelancing-ul să fie ceva complet diferit de stadiul de angajat pentru că nu mai poți gândi la fel în momentul în care ești freelancer și odată ce vrei să acționezi în piața globală independent de o firmă de intermediere și nu mai accepți să-ți mai spună cineva ce ți s-ar potrivi. Pur și simplu îți alegi ce vrei să fii. Dacă vrei să fii manager, poți să fii manager, dacă vrei să mergi în zona de CTO, să te implici mai mult într-un business, poți să alegi să faci asta.
Acum, cum poți să faci asta? Cum poți să alegi asta în freelancing și cum funcționează de fapt lucrurile?
Lucrurile funcționează destul de straightforward în sensul că tu decizi ce-ți place. După ce ai petrecut câțiva ani în domeniul programării sunt convins că știi în ce direcție vrei să te îndrepți și unde vrei să te dezvolți în zona asta a programării, dacă vrei să mai faci programare. Apoi, găsești moduri prin care poți să prezinți spre o potențială persoană cu care ai putea colabora că ești bun pentru poziția respectivă. Adică, să te vinzi. Să fii o persoană care ar fi potrivită pentru poziția respectivă, dar și să știi să arăți asta unei persoane care are nevoie de acea poziție pentru că, dacă stai să te gândești, pozițiile astea de CTO sau de Tech Leads sau manager sau să ajungi arhitect, nu sunt niște poziții pe care le-au inventat corporațiile, sunt niște poziții inventate de piață. Nevoia din piață face ca aceste poziții să fie necesare. Noi, de exemplu, la Libertate.init() în momentul ăsta avem 12 oameni cu care lucrăm, 12 colaboratori, și la nivelul ăsta pur și simplu avem nevoie de un manager. Momentan Cristi se ocupă de partea de management și e posibil, în timp, să ne luăm un manager extern sau o persoană care să se ocupe strict de managementul echipei. Nevoia asta nu a venit din cauză că am inventat-o noi – am zis că atunci când o să ajungem la 12 persoane, pe scara corporației libertate.init() ne vom pune un manager și după aceea Cristi va deveni CEO și eu să devin CEO – nu. Pur și simplu sunt niște lucruri care se întâmplă în mod natural într-un business care crește. Adică, o să fie nevoie de persoane care să ia mai multă responsabilitate în acel business și să poată să ia decizii în acel business. Pozițiile astea mai high level nu mai execuți ce ți se spune să faci sau niște task-uri, ci pur și simplu ajungi să iei decizii, ajung să iei mai multă responsabilitate ca și profesionist. Și sunt poziții pe care nu le-a inventat corporație sau nu există un career ladder în lumea asta, există efectiv o piață și niște nevoi care apar odată cu scalarea unui business și odată cu scalarea unei echipe, scalarea financiară a unui startup sau business și frumusețea freelancing-ului e că îți oferă, cumva, accesul la persoane și la business-uri din piața globală în care te poți implica la ce nivel de responsabilitate vrei tu.
Am avut oameni în programul Libertate.init() care au intrat ca software architect, în program, și a ieșit ca developer pentru că au decis că nu mai vor să fie software architect sau să fiu team lead, pur și simplu vreau să fiu developer, vreau să am o viață mai liniștită, doar să codez și să fac mai mulți bani, să mă ocup de alte treburi în paralel, adică de familie, poate chiar să încep un business sau un startup sau să fac niște investiții și au ales să fie developeri pentru că multe firme din România, multe corporații, în momentul în care avansezi în pozițiile astea mai mari, te pun, cumva, să și iei mai multă responsabilitate pe care tu poate nu vrei să o iei și cumva îți vând că ideea asta ar fi un lucru normal. Tu nu poți să alegi să mergi pe o poziție inferioară dacă nu iei responsabilitatea superioară. Să mergi într-o poziție inferioară și să câștigi mai puțin când singura ta șansă ca să câștigi mai mult e să avansezi în poziție și să ai mult mai multă responsabilitate pe care poate nu o vrei în punctul respectiv.
Ok, acum e și reversul la lucrul ăsta. Am clienți în Libertate.init() – au intrat ca developeri și au vrut să treacă într-o poziție superioară: au devenit arhitecți sau s-au implicat în business-uri și sunt CTO. A fost alegerea lor, nimeni nu i-a forțat să facă asta, pur și simplu asta și-au dorit ei să facă și au găsit resursele și au învățat skill-urile necesare că să treacă în freelancing din poziția de developer direct în poziția de arhitect sau CTO. Despre asta e freelancing-ul, e foarte mult mindset game. Foarte multă lume nu înțelege că, de fapt, tu tot programator ești în piața globală și poți să alegi în ce poziție de responsabilitate poți să fii. Ăsta e career path-ul din freelancing.
Dacă aveți întrebări din zona asta, puteți să-mi scrieți oricând în comentarii sau pe instagram raul.libertateinit. Eu am fost Raul de la Libertate.init(), din Los Angeles – sunt convins că cei care ați jucat GTA ați condus prin zona asta din Los Angeles – salut!
Leave a Reply