Sumar
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Virgil Borcea, el e senior java architect, e freelancer de ceva vreme și astăzi vreau să vorbim despre experiența lui freelancing-ul.
Virgil: În primul rând, salut! Mi-a plăcut foarte mult partea de dezvoltare, tot timpul am încercat să înțeleg ce se întâmplă dedesubt și ce poți să faci ca să îmbunătățești cât mai bine sistemele […] am undeva la 12 ani experiență, am trecut prin vreo 3 companii și la ultima companie am stat destul de mult. Practic, acolo am învățat, am avut timp să învăț calumea.
Raul: Nice! De ce ai vrut să treci în freelancing?
Virgil: Sincer, mă pasiona destul de mult subiectul, în schimb…tot timpul am spus că fac mai târziu. A venit pandemia și mi-am dat seama că poate ar fi momentul să încerc, să văd despre ce e vorba […] diversitate de proiecte – îți alegi tu proiectul pe care vrei să lucrezi și sunt proiecte, ai de unde alege și partea financiară.
Raul: Care a fost principalul lucru pe care consideri că l-ai învățat din Libertate.init?
Virgil: Să îmi dau seama că lucrurile depind de mine, dacă vreau să obțin ceva. Și cartea sell or be sold a făcut lucruri magice. Mi-am dat seama că treaba se aplică nu numai în partea profesională, dar se aplică peste tot.
Raul: Inclusiv în viața personală.
Virgil: Exact! Exact! Am fost, cred, cea mai bună investiție pe care am făcut-o în ultimii 10 ani.
Raul: Nice! Și cum e munca față de cum era înainte? Multă lume se gândește la freelancig că trebuie să fii one man show. De exemplu la tine – ai foarte multă experiență – “sigur a reușit că are multă experiență”, știi?
Virgil: Ce pot să spun e că, strict în momentul de față, munca e mult mai liniștită, în schimb, cred că depinde foarte mult de la om la om. Dacă vrei, poți să îți faci haos în viață și în partea de freelancing pentru că când am început, lucram pe 2 proiecte – o perioadă – și simțeam că îmi iau burn out și am zis că trebuie să fac ceva.
Raul: Care ar fi planurile tale de viitor? Ești freelancer, o să lucrezi pe contractul ăsta o vreme.
Virgil: Mă coafează foarte mult partea de antreprenoriat. În schimb, în momentul de față, am niște idei, dar nu știu exact în ce direcție să merg.
Raul: Bun! Virgil, mersi de timpul alocat. Îți urez mult spor! Ne auzim în continuare în Q&A-uri dacă mai ai întrebări sau dacă mai vrei să ne vezi.
Dacă ai lucrat deja de ceva vreme în firme de programare și vrei să treci la next level – să faci freelancing și să-ți găsești un singur client și să intri în challenge-uri mai interesante în piața globală – hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, eu am fost Raul și Virgil, salut!
Transcriere completă
Raul: Salut! Raul de la Libertate.init(). Sunt alături de Virgil Borcea, el e senior java architect, e freelancer de ceva vreme și astăzi, Virgil, vreau să vorbim despre experiența ta cu freelancing-ul. Hai să începem cu experiența ta tehnică. De ce te-ai gândit să mergi în zona asta de arhitectură? Care a fost motivația ta?
Virgil: În primul rând, salut! Mi-a plăcut foarte mult partea de dezvoltare, tot timpul am încercat să înțeleg ce se întâmplă dedesubt și ce poți să faci ca să îmbunătățești cât mai bine sistemele și ce poți să faci ca să pornești un proiect de la 0 și cum faci să-l scanezi ca să enduserii să nu vadă ce se întâmplă în spate, să nu simtă niciun fel de problemă din punct de vedere al unui sistem. Practic, optimizări, de ținut sistemul în picioare, chestii de genul.
Raul: Deci, practic, ai fost pasionat de partea asta de design a sistemului. Tu ai mulți ani de experiență, eventual dacă poți să spui experiența ta în domeniu, dar știu că ai câțiva ani în spate.
Virgil: Da, undeva la 12 ani experiență, am trecut prin vreo 3 companii și la ultima companie am stat destul de mult. Practic, acolo am învățat, am avut timp să învăț calumea.
Raul: Nice! De ce ai vrut să treci în freelancing?
Virgil: Sincer, mă pasiona destul de mult subiectul, în schimb…tot timpul am spus că fac mai târziu. A venit pandemia și mi-am dat seama că poate ar fi momentul să încerc, să văd despre ce e vorba + că îmi place să stau de vorbă cu oameni, să interacționez și, practic, freelancing-ul despre asta e: a sta de vorbă cu oameni, a le înțelege nevoile și să vezi cum poți să îi ajuți, ceea ce e un lucru destul de bun. În același timp, diversitate de proiecte – îți alegi tu proiectul pe care vrei să lucrezi și sunt proiecte, ai de unde alege și partea financiară. Tot timpul am considerat că banii sunt o consecință a lucrurilor pe care le facem și, practic, au venit de la sine.
Raul: A fost o combinație între factorii ăștia. Care crezi că a fost cel mai important factor pentru tine? Challenge-ul tehnic, partea financiară, plafonarea?
Virgil: Challenge-ul tehnic. De plafonare am încercat să fug tot timpul și mi-am dat seama cam când vine și, cumva, am reușit să ies tot timpul din bulă, dar challenge-ul tehnic pentru că freelancing-ul îți dă voie să-ți alegi singur proiectele. Practic, nu mai depinzi de nimeni.
Raul: Acum, pe proiectul pe care ești freelancer, lucrezi ca și arhitect sau ca și developer? Sau e un mix între ele?
Virgil: Este un mix. În urmă cu o săptămână, membri din echipă m-au ales ca tech lead. Practic, proiectul nu are arhitect, în schimb m-au desemnat să mă ocup eu de partea de design și scos task-uri tehnice și așa mai departe pentru echipă.
Raul: Aici e o chestie faină, cu cât îți iei mai multă responsabilitate, cu atât mai mult poți să crești și în ranks, dar și în partea financiară, cumva, și sunt convins că ai văzut asta în timp.
Care a fost principalul lucru pe care consideri că l-ai învățat din Libertate.init?
Virgil: Să îmi dau seama că lucrurile depind de mine, dacă vreau să obțin ceva. Și cartea sell or be sold a făcut lucruri magice. Mi-am dat seama că treaba se aplică nu numai în partea profesională, dar se aplică peste tot.
Raul: Inclusiv în viața personală.
Virgil: Exact! Exact! Am fost, cred, cea mai bună investiție pe care am făcut-o în ultimii 10 ani.
Raul: De câtă vreme lucrezi ca și freelancer?
Virgil: Asta este a 3-a lună. Contractul este cu o echipă din Germania. Trebuie să spun că am mai lucrat cu oameni din Germania și cu companii din Germania și mi se par, din punct de vedere al culturii, foarte apropiați de noi. Mai mult, îmi place foarte mult că pun accent pe calitate și nu se grăbesc, nu fac lucrurile pe repede înainte, ci îți alocă timp ca să găsești cea mai bună soluție și să o implementezi. De asemea, nu se supără în cazul în care depășești termenul pe care ți l-ai asumat, atâta timp cât soluția cu care vii îi ajută. Tot timpul se gândesc în viitor, se gândesc ce trebuie să facem acum.
Raul: Nice! Și cum e munca față de cum era înainte? Multă lume se gândește la freelancig că trebuie să fii one man show. De exemplu la tine – ai foarte multă experiență – “sigur a reușit că are multă experiență”, știi?
Virgil: Ce pot să spun e că, strict în momentul de față, munca e mult mai liniștită, în schimb, cred că depinde foarte mult de la om la om. Dacă vrei, poți să îți faci haos în viață și în partea de freelancing pentru că când am început, lucram pe 2 proiecte – o perioadă – și simțeam că îmi iau burn out și am zis că trebuie să fac ceva. Am ieșit și acum simt că trăiesc. Livrez repede și apoi pot să mă concentrez să și cresc…acum, de dimineață, am făcut partea de lead generation. Adică, am timp să fac.
Raul: Ai avut chef să faci.
Virgil: Este timp. E timp pentru toate și partea financiară îți dă un sentiment de libertate destul de mult.
Raul: Asta cu lucratul pe 2 proiecte…sunt multe persoane care se gândesc că trebuie să lucreze mai mult ca să facă mai mulți bani, dar, de fapt, poți să crești și în alte moduri.
Acum, care ar fi planurile tale de viitor? Ești freelancer, o să lucrezi pe contractul ăsta o vreme.
Virgil: Mă coafează foarte mult partea de antreprenoriat. În schimb, în momentul de față, am niște idei, dar nu știu exact în ce direcție să merg. Tot timpul, în momentul în care apele erau tulburi, lăsăm o perioadă să se așeze ideile. Bineînțeles, le pui pe hârtie și aștepți să vezi ce se întâmplă. Dar una peste alta, mă interesează partea de antreprenoriat și mai departe o să trec în zona asta.
Raul: Sunt convins că, la un moment dat, o să începi o idee pe care o ai. Acum, tu vezi antreprenoriatul ca și self-funding sau ai merge pe zona de finanțare? Cum vezi direcția asta de antreprenoriat mai departe?
Virgil: Cred că e un mix între cele 2. Din câte am văzut, pentru a prinde funding, pentru a prinde finanțare ai nevoie de o idee care să rupă gura târgului. Altfel, trebuie să faci un proof of concept și ca să faci asta, ai nevoie de niște bănuți upfront.
Raul: Super tare!
Virgil: Cam asta e, da.
Raul: Virgil, eu îți urez mult succes în continuare, dacă vrei să mai adaugi ceva pentru oamenii care se gândesc să treacă în freelancing, poate pentru oamenii mai experimentați cum ești tu pentru că ai avut deja un momentum în firmele în care ai lucrat.
Virgil: Ce pot să spun e că mă așteptam să fie mult mai dificil să prinzi proiecte, să găsești proiecte, ceea ce nu este adevărat. Dacă o faci într-un mod corect, poți să găsești un proiect în maxim o lună de zile. Dacă te miști repede, poți să treci pe un proiect pe altul. În schimb, într-o lună de zile 100% găsești proiect. Trebuie doar să-ți dorești, atât.
Raul: Da. Trebuie să vrei să crești, până la urmă, pentru că sunt nivele în freelancing și noi asta zicem. E un range foarte mare – 30 pe oră pentru 5000 sau pentru 15000.
Virgil: Da, da, da. Pe de altă parte, spuneați voi la un moment dat – și chestia asta este valabilă – tu te limitezi pe tine câți bani vrei să câștigi; câți bani vrei să faci. La tine este cheia.
Raul: Bun! Virgil, mersi de timpul alocat. Îți urez mult spor! Ne auzim în continuare în Q&A-uri dacă mai ai întrebări sau dacă mai vrei să ne vezi.
Dacă ai lucrat deja de ceva vreme în firme de programare și vrei să treci la next level – să faci freelancing și să-ți găsești un singur client și să intri în challenge-uri mai interesante în piața globală – hai să ne auzim la un call de consultanță gratuită cu mine, cu Cristi sau cu un expert din echipa noastră, eu am fost Raul și Virgil, salut!
Leave a Reply